Applov vodja varnosti odslovljen zaradi fiaska z izgubljenimi prototipi

Matej Huš

7. nov 2011 ob 08:35:29

Apple je zapustil John Theriault, vodja oddelka za varnost, poroča 9to5mac. Theriault, ki je v podjetje prišel leta 2007, potem ko je dobrih deset let delal kot vodja varnosti v Pfizerju in še pred tem v FBI-ju, se je predčasno upokojil. To samo po sebi ne bi bilo zanimivo, če ne bi poznali tudi razloga, da je zapustil podjetje. Razlog so izgubljeni prototipi telefonov.

Apple je namreč lani izgubil kar dva prototipa telefona iPhona 4. Do enega so se prebili pri Gizmodu in javno objavili vse podrobnosti o napravi, zaradi česar je Apple nadnje poslal vso pravno ekipo. Telefon so prijavili kot ukraden, tako da je pri uredniku Gizmoda kalifornijski REACT (Rapid Enforcement Allied Computer Team) izvedel hišno preiskavo. Epilog je zgodba dobila letos, ko je Apple potrdil, da Gizmoda ne bo sodno preganjal, bodo pa najditelja, ki sta telefon našla in ga prodala naprej.

Podobno je Apple tudi letos izgubil prototip novega iPhona 4S, saj ga je nekdo izmed zaposlenih pustil v baru Cava 22 v San Franciscu. Takoj po odkritju pogrešitve so obvestili policijo, ki je izsledila signal telefona v neki hiši v okolici San Francisca. Na vrata je kasneje potrkal Apple v spremljavi policije, hišno preiskavo pa so izvedli kar Applovi varnostni uslužbenci. To je bila tista kaplja čez rob, zaradi katere sta se Theriault in cela varnostna služba nehala pojavljati v javnosti, kasneje pa je Theriault moral podjetje zapustiti, saj je bilo javno mnenje nastrojeno izrazito proti Applovi praksi. Apple medtem že išče novega menedžerja za varnost izdelkov, ki bo imel nalogo varovati Applove neizdane izdelke in povezano intelektualno lastnino.