Apple tudi letos izgubil prototip iPhona

Matej Huš

1. sep 2011 ob 17:15:10

Ko je Apple lani izgubil prototip iPhona v nekem ameriškem baru, so s težkim pravnim topništvom napadli stran Gizmodo, ki ji ga je najditelj prodal za čedno vsoto, potem ko so ga na Applu posmehljivo odslovili. Zgodba je epilog dobila šele letos, ko so od pregona Gizmoda odstopili, medtem postopek zoper najditelja in njegovega pajdaša zaradi nezakonite prisvojitve še teče. Zanimivo je, da Applovi inženirji niso postali nič previdnejši, ampak še vedno puščajo neizdane telefone ležati naokoli bo barih.

Tudi letos je namreč v sanfranciškem baru Cava 22 obležal še neizdan prototip iPhona, ki je bržkone iPhone 5 s pričakovanim izidom oktobra (ali eventualno konec septembra). Kmalu po odkritju so obvestili policijo, ki je signal izsledila v dvonadstropni hiši v okolici San Francisca. Lastniki so policiji in Applu dovolili preiskavo, a našli niso ničesar. Kaj točno se je zgodilo z letošnjim plenom, ni povsem jasno; najverjetneje je bil prodan na Craigslistu za nekaj sto dolarjev, nakar je poniknil neznano kam.

To ni tako neverjetno, kot se sliši, saj je Apple po lanskem fiasku nekoliko spremenil varnostne ukrepe. Testni modeli iPhona 5 imajo resda modernejši procesor in novejši operacijski sistem, a po zunanjosti so na las podobni iPhonu 4. Povsem mogoče je, da novi lastnik sploh ne ve, da ima v lasti prototip.