FBI želi Applovo pomoč pri odklepanju iPhona še v vsaj 12 primerih

Matej Huš

23. feb 2016 ob 20:48:13

Primer San Bernardino, v katerem želi pravosodno ministrstvo od Appla s sodno odredbo pridobiti orodje za razbijanje šifriranja v osumljenčevem iPhonu, postaja v ZDA tudi prvovrstna politična in ideološka bitka, ki je dobila minutažo celo v boju za predsedniško nominacijo. Apple se še vedno upira izdelavi posebne programske opreme (napisali so celo FAQ), ki bi jo namestili na zaklenjen telefon in ki bo omogočila preizkušanje gesel brez uničenja podatkov po desetem napačnem poizkusu, kot je to sicer normalno.

Zanimivo je, da večina Američanov podpira pravosodno ministrstvo, ugotavlja Pew Research Center. Približno polovica jih je tega mnenja, medtem ko jih Apple podpira 38 odstotkov. Načeloma so mlajši naklonjeni Applovi argumentaciji, starejši pa odklepu; podobno podpora Applu raste s stopnjo izobrazbe, prav tako ga podpirajo demokrati, ne pa republikanci.

FBI je v zahtevku dejal, da gre za enkratni primer, medtem ko se Apple boji, da si želita policija in tožilstvo zagotoviti orodje, ki ga bodo uporabljali tudi v ostalih primerih. Očitno ima prav, saj ministrstvo za pravosodje pripravlja ducat podobnih sodnih zahtevkov v drugih primerih, kjer bi prav tako želeli Applovo pomoč pri dešifriranju podatkov na telefonu, in vsakokrat se sklicujejo na isti zakon iz 18. stoletja. FBI-jev direktor Comey je še pred dnevi trdil, da FBI ne želi postaviti precedensa, a očitno je namen prav to.

Še enkrat ponovimo, da Apple tega ne more storiti, lahko pa napiše kodo, ki bi omogočila neomejeno avtomatično elektronsko preizkušanje gesel, dokler ne bi uganili pravega. Trenutno se telefoni po desetem napačnem vnosu pobrišejo.