Hišna preiskava pri uredniku strani Gizmodo zaradi novega iPhona

Urban Škudnik

28. apr 2010 ob 22:19:42

Potem ko je Gizmodo pred nekaj dnevi objavil slike novega iPhona in objavil obširno analizo njegovega drobovja (samega operacijskega sistema niso mogli preizkusiti, ker ga je Apple zaklenil na daljavo), je večina mislila, da se je s tem sicer razkrila močno varovana skrivnost, a da je to načeloma to in se bo zgodba zaključila z odsotnostjo komentarja iz Neskončne zanke 1 (nenazadnje, med tem so napravo tudi dobili nazaj). Zgodilo pa se je ravno obratno - Apple ni uporabil le običajnega Cease and desist pisma, ampak je uporabil dobesedno celotno težko orožarno, ki jim jo zakonodaja ponuja.

Tako so očitno telefon prijavili kot ukraden, zaradi česar je kalifornijski REACT (Rapid Enforcement Allied Computer Team) pridobil nalog za preiskavo hiše glavnega urednika Gizmoda in opravil hišno preiskavo, na koncu katere so iz hiše odnesli vse, kar je na daleč spominjalo na računalnik (več prenosnikov in namiznih računalnikov, iPod, telefon itd.).

Prvi zaplet pa zgodba doživi, ker kalifornijska zakonodaja varuje novinarske vire, zaradi česar bi naj bila celotna hišna preiskava nelegalna. Še bolj smešno pri vsem skupaj je, da je prvotni najditelj naprave najprej poklical prav Apple in se ponudil, da napravo vrne, v zameno pa je bil deležen le posmeha. Da so s tem napadli hišo urednika ene najbolj pristranskih spletnih strani (v Applovo dobro, se razume) je še dodaten bonbonček.

Drugi zaplet, ki bi lahko bil precej bolj problematičen ne samo za ta specifičen primer ampak za pravo na splošno, se pojavi, ko se poglobimo v REACT. REACT je namreč delovna skupina, ki združuje pripadnike več lokalnih, državnih in zveznih agencij in katere naloga so računalniški in internetni zločini. Ideja delovne skupine je bila, da se združijo različni industrijski interesi in različne agencije, da bi se čim učinkoviteje spopadli z zločini, kot so kraje indentite, računalniškimi vdori in krajami, piratstvom in vsemi ostalimi zlimi aktivnostmi, ki so povezana z visoko tehnologijo. Pri tem naj bi visokotehnološka podjetja agencijam nudila urjenje, opremo, kontaktno osebje in različno tehnično pomoč.

Zanimivo je, da je Apple eno izmed petindvajsetih podjetij, ki REACT-u nudijo trening, osebje in podporo (na seznamu pa lahko najdemo tudi podjetja kot so Microsoft, Cisco, Symantec, Adobe itd.), to pa tudi postavi vprašanje, ali se je Apple vmešaval v postopek in lobiral pri enoti, saj ponavadi tako specializirane enote naj ne bi bile vpletene v tako majhne zločine, kot je domnevna kraja telefona.

A po mnenju okrožnega tožilca to ni nujno avtomatsko res. Če je na tem telefonu kaj posebnega in se posledično obravnava kot visoka tehnologija - kar prototip vsekakor je - potem je velika verjetnost, da bi se v preiskavo vpletla prav enota, kot je REACT, saj običajne policijske enote morda ne bi znale pravilno oceniti vrednosti izgubljenega predmeta.

Nekaj je pri vsem skupaj vsekakor res - ker je bil telefon izgubljen na še preveč človeški način (med sproščenim praznovanjem rojstnega dneva enega izmed Applovih inženirjev) in ker ga je najditelj poskušal vrniti (in ne samo vrniti) Applu (kar mu ni uspelo zaradi Applove arogance), bi Apple vseeno lahko dvakrat pomislil, preden je nad urednika poslal jurišnike.