Apple sledi med protesti ukradenim iPhonom

Matej Huš

4. jun 2020 ob 10:12:35

Med protesti, ki trenutno potekajo v ZDA, prihaja tudi ropanja in plenjenja, kjer so na udaru tudi Applove trgovine. A kdor bi želel uporabljati ukraden iPhone, bodisi ga je ukradel sam ali kupil od preprodajalca, bo naletel na težavo. Apple je te telefone na daljavo zaklenil in jim tudi sledi. To v resnici ne bi smelo presenetiti nikogar, saj če lahko svojemu telefonu sledimo sami, ni nobenega razloga, da tega pred prodajo ne bi mogel proizvajalec.

Apple je med protesti v ZDA ponovno zaprl svoje prodajalne, ki so bile zaprte že med pandemijo covida-19, sedaj pa so bile odprte le kratek čas. V nekaterih mestih je Apple tudi fizično umaknil izdelke in zagradil prodajalne, da bi preprečil plenjenje. S tehnološkega vidika pa je bolj zanimivo, kako preprečujejo uporabo ukradenih telefonov. Že dlje časa se je vedelo, da imajo v prodajalnah iPhoni varovalke, ki ob odtujitvi napravo nekako onesposobijo, a o tehnologiji ni bilo veliko znanega, ker iPhonov iz trgovin pač niso množično kradli. Sedaj pa vemo, da se v tem primeru na zaslonu izpiše: "Prosimo vrnite napravo v trgovino. Naprava je onemogočena in se ji sledi. Lokalne oblasti bodo obveščene." V praksi telefonov najbrž nihče ne bo nosil nazaj, temveč bodo uporabne za dele ali pa jih bodo prestrašeni imetniki vrgli proč.

Tudi na nekaterih dogodkih Apple uporablja zaščito, ki telefon onemogoči, takoj ko izgubi povezavo z omrežjem Wi-Fi na dogodku.