Pritožba zavrnjena: Assange bo najbrž izročen Švedski

Matej Huš

3. nov 2011 ob 17:28:29

Saga v primeru Assange se na britanskih tleh zaključuje, saj je londonsko višje sodišče danes objavilo odločitev, da se Assangeova pritožba na sklep o izročitvi Švedski, ki ga je sodišče sprejelo februarja, zavrne. Na Švedskem je namreč Assange obtožen spolnega napada na dve dekleti - švedska zakonodaja je tu zelo široka, saj mu očitajo, da je imel odnos z enim dekletom, medtem ko je to spalo, medtem ko naj bi pri drugi namenoma poškodoval kondom, za kar mu grozijo štiri leta zapora. Assangea so lani decembra aretirali v Londonu na podlagi evropskega naloga, ki ga je izdala Švedska.

Assange je javnosti znan predvsem kot prvi obraz spletne strani Wikileaks, kjer se objavljajo pridobljeni tajni dokumentih vladnih služb, vojske in podjetij. Wikileaks gre v nos še zlasti Američanom, saj so objavili tudi iraške dosjeje, afganistanske dosjeje, guantanamske dosjeje in washingtonske depeše. V ZDA si želijo dobiti Assangea pod svojo jurisdikcijo, saj bi mu lahko sodili zaradi vohunjenja (podobno kot sodijo Bradleyju Manningu zaradi izdaje, ki naj bi bil Wikileaksu dokumente predal). Assange poudarja, da je proces na Švedskem proti njemu politično motiviran, Švedska pa bi ga lahko po prevzemu tudi izročila ZDA, kjer mu grozi celo smrtna kazen (evropska zakonodaja sicer prepoveduje izročitve, dokler država ne dobi zagotovila, da smrtna kazen ne bo prisojena, a še vedno lahko Assange pristane v Guantanamu na Kubi). Assangea podpirajo tudi številne človekoljubne in aktivistične organizacije v Evropi, ki dvomijo o poštenosti sojenja na Švedskem.

Velika Britanija je torej že februarja odločila, da se Assange izroči Švedski, na kar pa se je pritožil. Višje sodišče v Londonu je danes objavilo razsodbo, da je pritožba zavrnjena, a to še ni dokončen zaključek. Sedaj ima Assange še možnost, da se pritoži na vrhovno sodišče, o čemer se bo z odvetniki odločil v 14 dneh. Omenja se že tudi problem s financiranjem, saj naj bi pritožba stala še 19.000 funtov, Assangeu pa denarja počasi zmanjkuje. V nasprotnem primeru pa ga bodo v naslednjih 10 dneh izročili Švedski.