Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange aretiran

Matej Huš

7. dec 2010 ob 12:36:09

Danes so v Londonu aretirali Juliana Assangea, ustanovitelja in predstavnika spletne strani WikiLeaks, ki je razburila svetovno javnost z objavo tajnih ameriških diplomatskih depeš. Aretacijo je Metropolitanska policija izvedla na podlagi evropskega zapornega naloga danes ob 9.30 po lokalnem času, ko se je Assange pojavil na policiji zaradi dogovorjenega sestanka. Assange je na Švedskem obtožen posilstva in spolnega nadlegovanja dveh žensk, zaradi česar ga je Interpol uvrstil na rdeči seznam.

Assange obtožbe zavrača in pravi, da gre za konstrukt ameriške vlade, ki je uporabila švedske oblasti za maščevanje zoper njega. Najpozneje do 12.30 po lokalnem času (torej 13.30 po slovenskem) se mora Assange pojaviti pred sodiščem v Londonu, nato pa ga bodo verjetno izročili Švedski. Assangev odvetnik Mark Stephens je dejal, da se Assange, sicer avstralski državljan, že od avgusta želi sestati s švedskim tožilstvom.

Dodatek: Britansko sodišče je danes odločilo, da se za Assangea ne razpiše varščina in da bo do 14. decembra v priporu. Prebrali so mu tudi obtožnico, ki ga bremeni spolnega odnosa s spečo žensko in še enega z drugo žensko pod prisilo.