Assange bo izročen Švedski

Matej Huš

24. feb 2011 ob 14:26:41

Londonsko sodišče je danes objavilo razsodbo v zaslišanju o izročitvi avstralskega državljana in ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea Švedski. Čeprav je sodišče prejelo mnogo pozivov, naj Assangea ne izroči, saj mu na Švedskem grozi politično motivirano prirejeno sojenje in kršitve človekovih pravic, je to možnost zavrnilo in odločilo, da bo Assange izročen Švedski. S tem je sodišče tudi potrdilo, da je Švedska evropski nalog za prijetje izdala pravilno in v skladu s pristojnostmi, čemur je Assangeov odvetnik ugovarjal.

Glavni zagovornik Assangea Geoffrey Robertson je že med zaslišanjem dejal, da sojenje na Švedskem ne bo pravično. Procesi zaradi napadov zoper spolno nedotakljivost - Assange je obtožen spolnih napadov na dve ženski, ena naj bil spala, pri drugi pa je namerno poškodoval kondom - se namreč na Švedskem odvijajo za zaprtimi vrati. Clare Montgomery, ki je zastopala Kraljevino Švedsko, je dejala, da je to res, a bodo javnosti posredovali podrobnosti o sojenju na Švedskem.

Robertson je izrazil tudi bojazen, da bi Švedska izročila Assangea ZDA, ki proti njemu že pripravljajo obtožnico zaradi vohunjenja. To je kaznivo tudi s smrtjo ali deportacijo v Guantanamo. Montgomeryjeva je zagotovila, da bo Švedska Assangea pred tem zaščitila. Evropske države od leta 2009 lahko zavračajo izročitve v ZDA, dokler ZDA ne zagotovijo, da smrtne kazni ne bodo izvedli.

Assange je sedaj spet v priporu, od koder ga bodo izpustili po vnovičnem plačilu varščine. Pred dokončno izročitvijo ima še možnost pritožbe, ki jo bo najverjetneje izrabil.