Britansko vrhovno sodišče ne bo obravnavalo Assangeeve pritožbe na izročitev

Matej Huš

14. mar 2022 ob 23:16:04

Britansko vrhovno sodišče je Julianu Assangeu zavrnilo obravnavo pritožbe na odločitev, da se izroči Združenim državam. To še ne pomeni, da bo izročen, je pa ta scenarij sedaj precej bliže. Na potezi je sedaj britanska notranja ministrica Priti Patel, ki mora ratificirati odločitev za izročitev. Assange lahko nato sproži upravni spor o zakonitosti akta (judicial review). Notranja ministrica odločitve vrhovnega sodišča ni želela komentirati. Odvetniki Juliana Assangea so v izjavi zapisali, da obžalujejo, da sodišče primera ne bo obravnavalo vsebinsko in da se je zadovoljilo z ameriškimi zagotovili, da Assange ne bo nameščen v najbolj varovanem zaporu (ADX Colorado) in da ga lahko premestijo v Avstralijo, če bo obsojen. Assangeev odvetnik iz ZDA Barry Pollack je dejal, da se bo boj proti izročitvi nadaljeval.

Assange je ustanovitelj strani Wikileaks, ki je objavila ogromno tajnih dokumentov ameriške vojske in vlade o vojnah v Iraku in Afganistanu. Zaradi tega mu očitajo vohunjenje in še 17 drugih kaznivih dejanj, zaradi česar Assangeu grozi dolgoletna zaporna kazen. V praksi sicer pričakujejo od štiri do šest let zapora, pravijo poznavalci. Assangeu, ki trdi, da je kot novinar objavljal informacije v javnem interesu, ZDA očitajo, da je z objavo v nevarnost spravil tudi več ameriških državljanov. Kot kaže, se britanski organi s takšno opredelitvijo strinjajo, saj se primer vrti okrog vprašanja, ali je Assangeevo zdravstveno stanje primerno za izročitev, ne pa ali je ta vsebinsko upravičena.

Assange se je bil za več let zatekel na ekvadorsko ambasado v Londonu. Ko je Ekvador leta 2019 policiji dovolil vstop, so Assangea prijeli. Izročitev je nekaj let zahtevala tudi Švedska, ki ga je obtoževala spolnega napada, a je kasneje od pregona odstopila. Sedaj mu zato grozi izročitev v ZDA. Na prvi stopnji je sodišče izročitev prepovedalo, ker bi s tem Assangeu zaradi njegovega zdravstvenega stanja in ameriškega sistema predstavljala nehumano obravnavo. ZDA so se na odločitev pritožile in uspele, saj so ponudile jamstva, kako bodo z njim ravnali. Vrhovno sodišče pritožbe zoper to odločitev ne bo sprejelo v obravnavo, ker ne predstavlja širše pomembnega pravnega vprašanja.