Wikileaks objavil guantanamske dosjeje

Matej Huš

26. apr 2011 ob 19:29:58

Spletna stran Wikileaks, ki je lani dvignila obilo prahu z objavo ameriških depeš, še pred tem pa so objavili afganistanske in iraške dosjeje, je ponovno objavila zelo neprijeten material za ZDA. Pridobili so namreč kartoteke 779 zapornikov v ameriškem zaporu Guantánamo, iz katerih je razvidno, da so zapirali nedolžne. Dokumente so poleg Wikileaks objavili še The Guardian, Der Spiegel, The New York Times in Le Monde.

Objavljene so kartoteke skoraj vseh zapornikov, ki so bili v zadnjih desetih letih delovanja kdajkoli v Guantánamu. Od tega jih 172 danes še vedno tam, čeprav je ameriški predsednik Barack Obama pred dvema letoma podpisal ukaz o zaprtju zapora najkasneje v letu dni. Kartoteke izkazujejo, da je bilo mnogo zaprtih po krivem, kar so ameriške oblasti vedele. Nevarnih naj bi bilo po ocenah ZDA le okoli 220 zapornikov, medtem ko so bili vsi ostali bodisi nedolžni (okoli 150) bodisi operativci na najnižji ravni (okoli 380). Kljub temu so za mnogo izmed njih ugotovili, "da ne obstojijo razlogi za premestitev".

Cvetke, ki jih najdemo v dokumentih, so zaprtje 89-letnega afganistanskega kmeta in nedolžne 14-letne žrtve ugrabitve (skupno so zaprli 20 mladoletnikov). Zajeli so tudi skupino ljudi, ki so nosili nek model Casiove ure iz 80. let, ker je Al Kajda uporabljala te ure kot časomere za proženje detonacij. Med drugim so v dokumentih objavljeni tudi podrobni podatki o teroristični organizaciji Al Kajda in o načrtih Osame bin Ladna. Al Kajda naj bi bila pripravljala jedrski napad, saj je imela v Evropi skrito jedrsko orožje, prav tako so se pripravljali na napad s prusko kislino v ameriških javnih zgradbah. Ni pa v objavljenih dokumentih skoraj nobenih podatkov o mučenju ali nečloveškem ravnanju z zaporniki.