Kitajsko sodišče prepovedalo prodajo skoraj vseh iPhonov

Matej Huš

10. dec 2018 ob 20:47:02

Iz Qualcomma so sporočili, da je kitajsko sodišče v patentnem sporu med Qualcommom in Applom izdalo začasno odredbo o prepovedi prodaje vseh starejših modelov iPhona (od 6S do X, ne pa tudi XS, XR ali XS Max) na Kitajskem. To je prva tako široka prepoved prodaje iPhonov v katerikoli državi. Iz Appla so sporočili, da se bodo na odredbo pritožili in da bodo telefoni ostali naprodaj.

Sodišče je odredbo sprejelo že 30. novembra, a so mediji šele sedaj izvedeli zanjo. Gre za zadnji korak v dlje časa trajajočem sporu med Applom in Qualcommom na kitajskih sodiščih. Qualcomm je zoper Apple na Kitajskem vložil več kot deset tožb, v katerih podjetju očita kršitve patentov. V konkretnem primeru gre za patenta, ki opisujeta funkcije v urejevalniku slik in drsanje (swiping) na zaslonih, občutljivih na dotik.

V Applu so dejali, da je Qualcommova zahteva za prepoved prodaje iPhona zadnji v vrsti obupanih ukrepov podjetja, katerega nezakonite prakse preiskujejo regulatorji po celem svetu. Trdijo, da gre za tri patente, izmed katerih je eden že bil razveljavljen, preostalih dveh pa Qualcomm nikoli ni uveljavljal. Da ima Qualcomm nemalo pravnih težav, drži. Toda vseeno je povedno, da so na Kitajskem tako ekstremen ukrep sprejeli prav v času, ko se državi zapletata v trgovinsko vojno.

Apple in še eno neimenovano podjetje sta edina večja proizvajalca pametnih telefonov, ki Qualcommu ne plačujeta licenčnin za patente. Qualcomm višino licenčnine obračunava glede na prodajno ceno celega telefona, medtem ko Apple trdi, da bi morala osnovo predstavljati cena komponente, ki uporablja patentirano rešitev. V konkretnem primeru so to patenti programskih rešitev.