Apple terja prepoved prodaje vseh galaxyjev na Nizozemskem

Matej Huš

19. avg 2011 ob 14:44:23

Zgodba z Applovim prizadevanjem za prepoved prodaje Samsungovih galaxyjev v Evropi je iz dneva v dan zanimivejša. Najprej so dosegli prepoved prodaje modela Galaxy Tab 10.1 v vsej Evropi razen na Nizozemskem, nakar je sodišče v Applovi vlogi odkrili namerno zavajanje. Za nameček pa je düsseldorfsko sodišče zatem ugotovilo, da pravzaprav nima pristojnosti za vseevropsko prepoved in ostal je le del, ki se nanaša na Nemčijo. Medtem pa ločeno teče postopek na Nizozemskem, ki se bo pred sodiščem začel 15. septembra. O njem je sedaj znano že precej več.

Med drugim je zanimivo to, da je Applova pritožba vsebinsko precej širša od nemške. V njej zahtevajo prepoved prodaje vseh galaxyjev, torej pametnih telefonov Galaxy Ace, Galaxy S in Galaxy SII, tabličnih računalnikov Galaxy Tab 7 in Galaxy Tab 10.1 ter ostalih naprav, kot so Gio, Nexus, 551, Europa, Apollo in Mini. Apple zahteva popolno prepoved proizvodnje, skladiščenja, uvoza, distribucije in prodaje teh naprav s strani podjetja Samsung Korea in nizozemskih podružnic (Samsung Logistics BV in Samsung Overseas BV). Nadalje Apple zahteva, da Samsung in podružnice pošljejo zahtevek vsem svojim evropskim strankam, da morajo vrniti vse neprodane zaloge v najkasneje 14 dneh, v nasprotnem primeru bodo tudi same kršile Applovo intelektualno lastnino.

Če bo sodišče sprejelo Applov zahtevek, bo to poleg uničujočih posledic za Samsung na Nizozemskem imelo tudi resne implikacije za celoten evropski trg. Velik del Samsungovih izdelkov namreč na Staro celino pride skozi nizozemska pristanišča, kjer jih v prvi stopnji prevzame nizozemski Samsung Logistics BV. Sodišče bo o primeru odločalo 15. septembra, kakršnikoli sklepi pa ne bodo pravnomočni pred 13. oktobrom, so pojasnili na sodišču.

Tako je videti, ko se Apple razjezi.