V Braziliji zasegli iPhone, ker nimajo polnilnika

Matej Huš

27. nov 2022 ob 16:29:39

Redko se zgodi, da bi v kakšni državi, sploh če sodi na Zahod, prepovedali prodajo Applovih izdelkov, a prav to se dogaja v Braziliji. Nedavno je tamkajšnji regulator prepovedal prodajo iPhonov brez priloženega polnilnika, kasneje pa izrekel tudi več glob, ker Apple odredbe ni spoštoval. Sedaj so začeli zasegati telefone v prodajalnah, ker ne izpolnjujejo pogojev za prodajo na brazilskem trgu.

Tik pred izidom iPhona 14 je Brazilija 6. septembra letos prepovedala prodajo iPhonov, če nimajo priloženega polnilnika. Apple je to počel zaradi nižjih stroškov, a je pravosodno ministrstvo presodilo, da takšno početje ni zakonito, ker morajo kupci potem ločeno kupiti še polnilnik. Apple se je sicer na odločitev pritožil, a to ni zadržalo njene izvedbe. Izrekli so mu več glob, ki so znašale dobrih 20 milijonov evrov, kar je za Apple bolj nevšečnost kot resen problem. Ker je Apple začel pobirati tudi prednaročila iPhona 14 in iPhona 14 Pro, ki se takisto prodajata brez polnilnika, so oblasti ukrepale. Zato je minuli teden Brazilija začela zaseg iPhonov iz Applovih trgovin.

Podobne zamisli so imeli tudi drugi proizvajalci, denimo Samsung. Ti so kasneje spremenili taktiko in ponovno prilagajo polnilnike na brazilskem trgu, sicer bi jih doletela ista usoda kakor Apple. Operacija Izpraznitev (Operação Descarrega) se je začela v Brasílii. Telefone so zasegli v Applovih prodajalnah in pri pooblaščenih prodajalcih. Apple se je kasneje pritožil in zahteval, da mu dovolijo prodajo do končne odločitve sodišča, na kar je sodnik Diego Câmara Alves pristal. Kasneje se je prodaja nadaljevala, a vendarle je zaseg iPhonov precedenčen.