Apple izdal iOS 5, iTunes 5, iCloud in Mac OS X 10.7.2

Matej Huš

13. okt 2011 ob 18:38:17

Apple je včeraj zvečer po napovedih ponudil nove verzije svoje najbolj priljubljene programske opreme in novo storitev iCloud. Uporabniki lahko z interneta snamejo iOS 5, iTunes 10.5, Mac OS X 10.7.2 in začnejo uporabljati iCloud.

Poglejmo si najprej iTunes 10.5, ki je bil kot prvi dostopen že včeraj. Nova verzija prinaša podporo za iOS 5 in iCloud, poleg tega pa nudi še sinhronizacijo med napravami iPhone, iPad in iPod Touch prek Wi-Fi, če so na istem omrežju. Odslej bo iTunes shranjeval kupljeno glasbo v iCloudu, kar bo omogočilo predvajanje na katerikoli napravi, ki bo prijavljena v uporabniški račun. Dodana je možnost avtomatičnega prenosa, tako da se bodo kupljene vsebine samodejno prenesle na vse uporabnikove naprave z iOS oziroma Mac OS X, in prenosa že kupljenih vsebin za nazaj.

Večjega pompa je seveda deležen nov mobilni operacijski sistem iOS 5. Ta podpira telefone iPhone 3GS, 4 in 4S, vse verzije iPada, tretjo in četrto generacijo iPod Touch in Apple TV 2. Novosti je cel kup; Apple jih je naštel več kot dvesto. Videz sistema se bistveno ni spremenil, bodo pa uporabniki hitro opazili nov Notification Center, aplikacijo iMessage, integracijo Twitterja ter spolirane druge aplikacije. Nastavitev in aktivacija sta prvič mogoči brez uporabe osebnega računalnika in tako bo tudi v prihodnje, medtem ko je za prenos in namestitev vseeno še potrebna povezava z računalnikom. A prihodnje posodobitve in nadgradnje bodo šle brezžično.

Glavna novost je seveda iCloud, ki je v iOS 5 polno podprt. V oblak se shrani celotna vsebina telefona, kar omogoča ponovno nastavitev v primeru izgube ali izbrisa brez uporabe računalnika. Podobno kot pri iTunes se brezžično prenesejo vsi uporabniški podatki, vsebine, nastavitve in celo aplikacije. Hkrati omogoča iCloud (ki podpira tudi iTunes) deljenje vsebin in aplikacij po vseh napravah z iOS - kupimo jih na eni in prenesene so še na vse ostale. Osnovni paket iCloud je brezplačen in obsega pet gigabajtov, mogoča pa je nadgradnja na 10 (20 dolarjev letno), 20 (40 dolarjev) ali 50 (100 dolarjev) gigabajtov.

Druga večja novost so še obvestila (Notification Center), ki so lahko bolj ali manj moteča in vztrajna, odvisno od nastavitev. Te lahko prilagajamo za vsako aplikacijo posebej, prikazujejo pa se tudi na Lock Screenu. Kot je slutiti že iz imena, je iMessage program za sporočanje, ki ponuja konkurenco SMS-om, MMS-om in podobnim. Prav tako omogoča pošiljanje besedila, slik, videoposnetkov itn., le da jih posreduje prek Applovih strežnikov v šifrirani obliki in ne prek operaterjev. Moder gumb Pošlji pomeni, da bo komunikacija šla prek Appla (če je tudi prejemnik z iOS 5), zeleni pa klasična sporočila prek omrežja operaterja.

Izboljšani so še brskalnik Safari, odjemalec za elektronsko pošto, aplikacije Newsstand, Twitter in Camera, opomniki (Reminders) in funkcija samodokončaj, če omenimo le večje. Vseh popravkov je po Applovem štetju več kot 200.

Mac OS X 10.7.2 za osebne računalnike ne prinaša novih funkcionalnosti, ampak zgolj zakrpa nekaj lukenj in odpravi nekaj hroščev.