Applova predstavitev - iOS 5, iCloud, iPodi, iPhone 4S

Primož Resman

4. okt 2011 ob 21:23:01

Podatkom o prodajnih statistikah, opisanih v prvi novici, je sledila vnovična predstavitev iOS 5. Nova različica Applovega mobilnega operacijskega sistema prinaša obilico novosti, nekaterih že videnih, drugih še ne, sicer pa je bil operacijski sistem že predstavljen na letošnji konferenci WWDC.

Ponujajo novo aplikacijo Cards, ki ima še fizično plat. Zajeto sliko lahko namreč uredite, izberete ozadje, pripišete posvetilo ter Applu naročite, da kartico oz. čestitko v fizični obliki pošlje naslovniku. V ZDA bo storitev stala $3 za pošiljanje kartice znotraj države, mednarodna destinacija pa bo ceno dvignila na $5. Storitev bo na voljo 12. oktobra, prav na isti dan pa bo uporabnikom Applovih naprav na voljo še iOS 5. Slednjega bodo lahko namestili lastniki iPhone 4 in 3GS, iPad in iPad 2 ter lastniki iPod Touch 3. in 4. generacije. Sicer so ponovno izpostavili popolnoma prenovljena opozorila po vzoru Androida, hiter dostop do aplikacij z opozorili z zaklenjenega zaslona, hiter dostop do fotoaparata z istega mesta, nadgradnje aplikacije za slikanje (zumiranje z uporabo dveh prstov, prikaz mreže za razdelitev slike na tretjine, itd.), integracijo Twitterja, Newsstand, neposredno pošiljanje sporočil med uporabniki iOS-a, izboljšan Game Center, itd. Več o tem si lahko preberete v novici z WWDC-ja.

Podobno kot z iOS 5 so obiskovalcem spomin osvežili še v zvezi z iCloud ter podpornimi storitvami, vezanimi na oblačno storitev. Izpostavili so prav tako že videne storitve večkratnega prenosa glasbe, knjig in aplikacij, sinhroniziranja slik ter dokumentov med napravami, itd. Tudi to bo na voljo 12. oktobra. V sklopu iClouda lahko zdaj pogledate še lokacijo svojih prijateljev na zemljevidu, če so omogočili uporabo GPS-a na svoji prenosni napravi z iOS-om. Podporna storitev je še iTunes Match, ki bo za $25 nared konec oktobra, a zaenkrat le v ZDA.

Sledila je predstavitev novih iPodov. iPod Nano je na zunaj namreč popolnoma enak, a je zgodba nekoliko drugačna v samem ohišju. Na strani programske opreme je namesto četverice ikon, razporejenih v mreži 2 x 2, zdaj mogoče prikazati le eno veliko ikono, med posameznimi ikonami oz. aplikacijami pa se premikati z drsenjem prsta levo oz. desno po zaslonu. Na strojni strani je iPod Nano dobil pedometer, kar pomeni da uporaba posebnih senzorjev oz. tekaških superg Nike+ ni več potrebna za beleženje rekreacije. Ker je nošnja iPoda Nana na zapestju s pomočjo posebnih paščkov zadnje čase precej popularna, so dodali še 16 oblik ure, vključujoč Mikija Miško in njegovo prijateljico Minnie, uro s cevkami Nixie, itd. V ZDA različica z 8 GB pomnilnika stane 130, različica s 16 GB pa 150 dolarjev.

Po besedah Phila Shillerja, ki je bil zadolžen za predstavitev iPodov, je iPod Touch najbolj popularna prenosna naprava za igranje igric. Glavne novosti pri iPodu z največjim zaslonom predstavljajo predvsem novo, belo barvo, nekoliko ugodnejšo ceno ter tovarniško namestitev iOS 5. Različica s 16 GB pomnilnika bo stala 200, z 32 GB pomnilnika 300, najprostornejša različica s 64 GB pomnilnika pa 400 ameriških dolarjev, ne glede na barvo.

Popolnoma nespremenjen je ostal še iPod Shuffle, ki obenem zaključuje trojico iz ponudbe iPodov. Očitno se je s tem poslovil klasični iPod, ki je bil od predstavitve pred desetimi leti sicer deležen obilice sprememb, a je ohranil značilno obliko zaslona z okroglim kolescem, t.i. Click Wheelom-om, pod njim. To kolesce se poslavlja skupaj s klasičnim iPodom, ki je bil zadnji tovrstne oblike. iPod Nano je namreč z lansko predstavitvijo 6. generacije prešel na na dotik občutljiv zaslon.

iPhone 4S je na zunaj popolnoma enak predhodniku, zato tudi le majhna sprememba v imenu, podobno kot z iPhone 3G in 3GS. Tako kot pri 2. in 3. generaciji iPhona razliko med 4. in 5. generacijo opazimo le v notranjosti mobilnika. Glavna novost je uporaba čipa Apple A5, poznanega že iz 2. generacije iPada, ki v primerjavi z Apple A4 centralnemu procesorju doda še eno jedro. Močno izboljšan je tudi PowerVR-ov grafični čip, ki naj bi bil tokrat kar 7-krat zmogljivejši, kot v običajnem iPhone 4. Kljub veliko zmogljivejši strojni opremi ni težav z avtonomijo mobilnega telefona. 8 ur naj bi se bilo mogoče pogovarjati prek omrežja 3. generacije, s povezavo prek omrežja 2. generacije to poskoči na 14 ur, medtem ko je z mobilno podatkovno povezavo mogoče po spletu brskati 6 ur. To z uporabo omrežja Wi-Fi prav tako naraste na 9 ur, videoposnetke je mogoče gledati 10 ur, glasbo pa poslušati kar 40 ur, vse to seveda s pričetkom ob popolnoma napolnjeni bateriji.

iPhone 4S bo prišel v le eni različici, ki bo pokrivala tako omrežja GSM, kot omrežja CDMA. Mobilni telefon bo lahko aktivno preklapljal par anten med sprejemnim in oddajnim načinom, kar naj bi v marketinškem jeziku še izboljšalo kakovost telefonskih pogovorov. Hitrost prenosov na mobilnem omrežju 3,5. generacije je v primerjavi z iPhone 4 nekoliko narasla, saj iPhone 4S na napravo zmore prenašati s 14,4 Mbps, v primerjavi s 7,2 na iPhone 4. Prenosi v svet so enaki pri obeh - znašajo 5,8 Mbps.

Čeprav je iPhone že najbolj popularna naprava za zajem slik in objavo na Flickrju, bi popularnost znašal še narasti zaradi izboljšanega senzorja v iPhone 4S. Namesto 5 ima senzor zdaj 8 milijonov točk za zajem slike, na senzor pa bo padlo 73 % več svetlobe, kot v predhodniku, najverjetneje predvsem na večjo površino senzorja. Za tretjino so pohitrili postopek zajema slike, za boljšo kvaliteto pa bo skrbelo več faktorjev - boljši filter infrardeče svetlobe ter objektiv s petimi lečami, ki bo zagotavljal višjo ostrino ter senzorju zagotavljal več svetlobe (zaslonka se bo odprla vse do f/2.4).

Zahvaljujoč novemu procesorju za zajem slike je mogoče zaznavanje obrazov, uporabniki pa bodo hvaležni predvsem za veliko hitrejše zajemanje slik - prvo sliko bo telefon zajel že po 1,1 sekunde, za drug posnetke pa bo potreboval le nadaljne pol sekunde. Poleg izboljšanega zajema slik bo zdaj mogoče še snemanje v polni ločljivosti HD, v 1920 x 1080 pikah. Za tresoče roke bo poskrbela stabilizacija slike, ki je v tako majhni ter predvsem lahki napravi nadvse dobrodošla. Predstavitev ključnih strojnih lastnosti iPhona so zaokrožili še z novostjo, ki bo omogočala igranje iger na velikem zaslonu, npr. na LCD televizorju, prek povezave HDMI oz. brezžično.

Z iPhone 4S Apple predstavlja še Siri, njihovo različico umetne inteligence, zaznavanja govora in podobnih tehnologij. Dolg pritisk na edini gumb na sprednji strani iPhona bo zagnal snemanje govora, telefonu oz. Siriju pa uporabnik v angleščini zastavi vprašanje, npr. kakšno bo vreme v Ljubljani, koliko je ura v Los Angelesu, na kar aplikacija seveda odgovori s primernimi podatki. Naročiti mu je mogoče tudi budnico, kar seveda nastavi in vklopi vgrajen alarm. Možnosti so obsežne, prikazati je npr. mogoče še podatke o delnicah, zemljevid z navodili do določene destinacije, Siri lahko prebere SMS ter odgovori nanj zgolj z uporabo Bluetooth slušalke, brez da bi bilo treba prijeti za mobilnik.

Poleg prenovljenega sistema opozoril iPhone 4S prejema še eno lastnost iz Androida, pretvarjanje govora v besedilo. Novemu iPhonu bo namreč mogoče narekovati vsebino elektronske pošte, kratkih sporočil, itd., sam koncept delovanja pa je izredno podoben Androidovemu - pretvarjanje samega govora poteka na oddaljeni lokaciji, na Applovih zmogljivejših strežnikih. V trenutni beta različici deluje za angleščino, nemščino in francoščino, medtem ko drugi jeziki še prihajajo.

iPhone 4S bo, podobno kot iPod Touch, na voljo v beli in črni barvi ter s 16, 32 in 64 GB prostora. Cena različic bo 200, 300 oz. 400 dolarjev z dvoletno naročnino pri ameriških operaterjih (AT&T, Sprint in Verizon), na voljo pa bosta še iPhone 4 in iPhone 3GS z 8 GB - prvi za 100 dolarjev, drugi pa kar brezplačno z dvoletno naročnino. 14. oktobra bo na voljo v ZDA in v Kanadi, v Avstraliji, na Japonskem ter v Franciji, Nemčiji in v Veliki Britaniji, temu pa bo sledil drugi val izidov.

Ta se bo zgodil 28. oktobra v dodatnih 22 državah, kjer je vključena celo Slovenija! Do konca leta naj bi bil iPhone 4S na voljo v 70 državah pri prek 100 operaterjih.