Beeper obupal nad iMessage

Matej Huš

22. dec 2023 ob 08:12:10

Kljub zelo pozitivnim vestem izpred dveh tednov je Beeper sedaj obupal in ne bodo več poizkušali pripeljati združljivosti z iMessage na Android. Apple je še vsako njihovo rešitev onesposobil, kar je načenjalo Beeperjevo verodostojnost, zato bodo odnehali. Vest je pravzaprav pričakovana.

Na začetku meseca je Beeper pompozno sporočil, da so razvozlali Applov protokol in da lahko odslej uporabniki Androida in drugih platform pošiljajo sporočila, ki jih uporabniki iMessage dobijo z modrim oblačkom, torej kot z istovrstne naprave. Apple je kmalu zakrpal luknjo, ki je to omogočala, zato je v naslednji verziji Beeper potreboval dostop do Apple ID. Ko je Apple zakrpal še drugo luknjo, so izdali sedanjo verzijo, ki terja povezavo z računalnikom, na katerem teče macOS, ali z drugo Applovo napravo. A bojijo se, da bo Apple zaklenil še to pot.

Če se bo to zgodilo, v četrto ne bodo poizkusili. Kodo, ki so jo razvili, so sedaj odprli in pozvali razvijalce s celega sveta, da nadaljujejo razvoj. Ob tem so še izrecno zanikali nekaj Applovih navedb, ki so bile hudo kritične do Beeperja in so ga neposredno obtoževale uporabe lažnih prijavnih podatkov in ogrožanja varnosti uporabnikov. A kakorkoli obračamo, je Apple zmagal. Že v trenutni verziji Beeperja je potrebno imeti dostop do Applove naprave, ki mora biti ves čas aktivna, da bi lahko z Androida (preko ovinka pa potem z Applove naprave) pošiljajo sporočila, kakor da izvirajo iz iMessagea.