Beeper Mini pošilja modre oblačke z Androida na iOS

Matej Huš

5. dec 2023 ob 21:38:22

Če pošljemo kratko sporočilo z iPhona na iPhone, bo prejemnik to prepoznal po modrem oblačku ob sporočilu. Kaj dosti to na funkcionalnost ne vpliva, razen da Applov iMessage ne podpira nekaj funkcij, ki jih klasični SMS-i, temveč šele RCS. Tak primer so na primer kratki odzivi (ne odgovori) na sporočila. Marsikdo je poizkušal, a nihče ni uspel zlomiti komunikacije iMessage z Applovimi strežniki. Zato je bilo toliko večje presenečenje, ko je Eric Migicovsky prejel sporočilo 16-letnega dijaka, da je zlomil iMessage. Migicovsky, ki razvija aplikacijo Beeper, je bil sprva skeptičen, a danes je izšel Beeper Mini, ki zmore točno to.

Beeper Mini lahko z Androida, Windows ali od koderkoli drug pošilja sporočila prek Applovih strežnikov, tako da jih uporabniki iPhona dobijo z modrim oblačkom. Aplikacija deluje brez težav in brez zapletov. Prenaša sporočila, slike, videoposnetke, odzive in vse ostale funkcije. Micigovsky trdi, da je vse skupaj legalno, ker ne uporabljajo nobene Applove kode, temveč so zgolj razvozlali Applov protokol za komunikacijo s strežniki.

Beeper Mini ni prva aplikacija, ki to poizkuša, a je domnevno najvarnejša. To so dosegli tako, da bo koda javno objavljena in odprta. Implementacija pa je varna, saj se sporočila pred pošiljanjem šifrirajo, ključi nikoli ne zapustijo naprave, enako velja tudi za stike. Med napravo in Applovimi strežniki ni posredniki, naprava pa deluje brez Apple ID. Skratka, gre res samo za komunikacijo z Applovimi strežniki. Slednji lahko seveda kadarkoli prekine delovanje storitve, če spremeni način komunikacije. A ob tem bi Apple tvegal, da pokvari tudi starejše naprave oziroma da bi morali uporabniki povsod posodobiti iOS ali vsaj iMessages.

Kakorkoli, Beeper ima smele načrte. Želijo vzpostaviti Beeper Cloud, ki bi razumel Viber, RCS, Signal, WhatsApp in druge protokole. Ena aplikacija za vso sporočanje. Zgodovina nas uči, kako se takšni poizkusi navadno končajo.