Apple iCloud je tu ... skoraj

Matej Huš

2. avg 2011 ob 14:24:08

Že pred uradno splavitvijo Applove nove pogruntavščine iCloud, ki so jo predstavili na WWDC-ju in o kateri smo se tedaj obširo razpisali, je z malo iznajdljivosti iCloud že mogoče preizkusiti. Brez velikega pompa se je namreč na strani icloud.com pojavilo prijavno okno, ki omogoča prijavo v beta različico iClouda.

Uradno bo iCloud tu jeseni. Že sedaj pa ga lahko preizkušajo razvijalci. Na spletu najdejo Mail, Calendar, Contacts in druge klasične aplikacije. Prav tako iCloud omogoča povezavo z dokumenti iz iWorka, so ugotovili na 9to5mac.com, kjer so prvi izbrskali novo storitev in si jo podrobno ogledali. Ko bo iCloud začel delovati, bo nadomestil dosedanji MobileMe, ki bo ukinjen 30. junija 2012 - vmes bosta storitvi delovali vzporedno.

Apple pa je tudi objavil cene. Medtem ko MobileMe stane 100 dolarjev letno za 20 GB, je osnovni paket iCloud brezplačen. Komur brezplačnih pet gigabajtov ne bo zadoščalo, bo lahko dokupil 10 (20 dolarjev letno), 20 (40 dolarjev) ali 50 (100 dolarjev) gigabajtov.