Samsung želi prepoved prodaje novega iPhona v Evropi

Matej Huš

21. sep 2011 ob 18:40:17

Dan zatem ko je Samsung napovedal tožbo za prepoved prodaje iPhona 5 v Južni Koreji takoj po njegovem izidu, je podobno nakano napovedal tudi za Evropo. Južnokorejskemu časniku Maeil Business Newspaper so neuradni viri razkrili, da se Samsung pripravlja na vložitev tožbe zaradi kršitve patentov, takoj ko bo Apple v Evropi uradno izdal prihajajoči telefon iPhone 5. Zahtevali bodo tudi prepoved prodaje in uvoza v EU.

Apple načrtuje izid iPhona 5 za letošnji oktober, tako da bo zgodba postala zelo vroča že kmalu. Kot piše Reuters, Samsung uradno teh navedb ne komentira, neuradno pa se govori marsikaj. Tožbo (in po možnosti začasno odredbo o prepovedi uvoza do razrešitve) nameravajo vložiti na podlagi patentov, ki jih ima Samsung v lasti. Skoraj gotovo je, neuradno pravijo, da bo Apple uporabil tehnologijo, ki krši vsaj enega izmed njih, kar bo podlaga za sodni pregon.

Vsem akterjem je seveda jasno, da ne gre več za zaščito intelektualne lastnine, čemur so bili patenti prvotno namenjeni, ampak za spotikanje tekmecev. Odkar so namreč v delu EU Samsungu prepovedali prodajo pametnih telefonov, ga prisilili v umik Galaxy Taba 7.7 s sejma IFA (zaradi dizajna in ne patentov) in na Nizozemskem zahtevali prepoved prodaje tabličnih računalnikov, vse to po Applovih zahtevah, so se tudi Korejci odločili iti na nož. Odvetniki pa si že manejo roke.