Prepoved prodaje Samsungovih pametnih telefonov v nekaterih državah EU

Matej Huš

24. avg 2011 ob 21:58:05

Apple je dosegel pomembno zmago proti Samsungu v Evropi, saj je nizozemsko sodišče v Haagu danes izdalo začasno odredbo o prepovedi prodaje pametnih telefonov Samsung Galaxy S, Galaxy S II in Samsung Ace zaradi kršitve patenta EP 2059868. V državah članicah Evropskega patentnega urada, kjer je ta patent v veljavi, Samsung omenjenih telefonov do nadaljnjega ne sme prodajati.

Pregled kaže, da je patent veljaven v Nemčiji, Švici, Veliki Britaniji, na Nizozemskem, Irskem in Švedskem. V drugih državah, tudi v Sloveniji in naših sosedah, Apple patenta ni vložil in zaščitil intelektualne lastnine, zato tod odločitev sodišča nima veljave. Kljub temu bo imel Samsung težave tudi pri prodaji v drugih državah, kjer ima na Nizozemskem centralno skladišče in logistiko za Evropo. Sedaj bo moral poiskati druge kanale za uvoz v EU.

Odločba bo začela veljati čez sedem tednov, to je sredi oktobra. Sodišče je imelo rok 15. september, a je svojo odločitev posredovalo bistveno prej. Samsung bo imel tako dovolj časa, da jo izpodbija in tudi da reorganizira svojo logistično mrežo po Evropi. Samsung se bo že jutri sešel s predstavniki Appla, da bi poiskali rešitev nastale zagate. Hkrati so napovedali, da se bodo borili tudi z vsemi pravnimi sredstvi proti prepovedi prodaje.

Odločitev sodišča ne vpliva na prodajo Samsungovih tabličnih računalnikov.