Samsung in HTC že načrtujeta prepoved prodaje iPhona 5

Mandi

12. sep 2012 ob 17:58:32

Danes namerava Apple predstaviti iPhone 5 (oz. mogoče the new iPhone), prvi kupci pa naj bi ga v roke dobili že dober teden dni kasneje. Oziroma takšne so njihove želje; jezna konkurenca medtem kuje povsem drugačne načrte.

Samsung je že nekaj dni po 1 milijardi dolarjev težkem porazu pred kalifornijskimi sodišči neuradno potrdil, da bodo zahtevali prepoved uvoza in prodaje iPhona 5 v ZDA in Evropi, če bo le-ta podpiral tehnologijo 4G LTE (in zelo zelo se domneva, da bo). Podobnih misli je tajvanski HTC, ki se z Applom že krega glede dvojice svojih patentov za povečevanje hitrosti mobilnih prenosov. Apple se ju sicer trudi razveljaviti, a pri tem vsaj doslej ni bil pretirano uspešen.

Če se kateremu koli od teh dveh posreči z začasno odredbo, bi lahko celotna splavitev iPhona 5 padla v vodo, oz. vsaj bila odložena za nekaj ključnih tednov ali mesecev. Še huje, HTC-jevi patenti so v rabi v že obstoječih iPhonih in iPadih, tako da so ogroženi tudi ti.

Da je zadeva skrajno resna, dokazujejo tudi Applova dejanja: konec avgusta so na hitro kupili sveženj LTE patentov. Trenutno tako držijo 4,9 % vseh LTE patentov, medtem ko jih ima Samsung 12,7 % (največ), od tega več ključnih.

Jesen bo še zanimiva.