» »

Iz Appla nič novega

Iz Appla nič novega

MacRumors.com - Pravkar se je končal tradicionalni govor Steva Jobsa, ki se odvije vsako leto na Appleovem WWDC-ju. Ponavadi na njem pride do večje posodobitve katerega od Jabolčnih izdelkov, zato navdušenci nad njimi v živo spremljajo poročanja z dogodka in ugibajo o prihajajočih novostih.

No, letos se ni zgodilo nič pretresljivega, Štef je omenil kopico že napovedanih in nekaj doslej še nevidenih novosti, ki se bodo pojavile v prihajajoči različici Mac OS X, med drugim Safari 3 (po novem tudi za Windows), prenovljeno namizje s kupi namesto map, posodobljen Finder, predogled datotek QuickLook in še par malenkosti. Toplo sodelovanje z Appleovci sta napovedala id Software in EA Sports, omenjen pa je bil tudi omogočen razvoj aplikacij za prihajajoči iPhone.Povzetek celotnega govora in še nekaj drobtinic, ki jih nisem omenil, najdete tukaj, kmalu pa se bo na Appleovi strani pojavil posnetek dogodka.

66 komentarjev

«
1
2

christooss ::

No sej bo 29. junija Iphone izšel. Baje :)
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Matek ::

No, samo čudno je, da so to takole izvedli. Glede na to, da bi lahko posodobili tako Macbooke kot Macbooke PRO in najavili izid iPhonea ter začeli s prednaročili, pa so vse to storili v zadnjih nekaj tednih, sem, vsaj osebno, pričakoval, da šparajo nekaj velikega (še posebno, ko so brez razloga rajcali z zaprtjem spletne trgovine), pa se ni nič zgodilo.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Tear_DR0P ::

prenovljeno namizje s kupi namesto map

očitno bodo uorabili bump desktop pristop al kaj? nisem si še pogledal posnetkov
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Matek ::

Oni pravijo stacks, koncept je bil že na par koncih predstavljen s strani različnih razvijalcev. Ni tako slaba ideja, pač en kupček fajlov, s katerimi lahko na različne načine manipuliraš, kaj podrobnega pa tudi sam težko rečem, ker se z low-res mobitel fotk ne da razbrati. Ko bo video gor, bomo vedeli več.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Roadkill ::

Ü

[MYTiX] ::

Sem razmišljal enako kot Matek in sem malenkost razočaran :8) . :D

Pa naslednjič. Upal sem predvsem na manjšega macbook pro. Itak si ga ne bi mogu privoščit.
podpis

zos ::

Ja, tole je bilo res razocaranje. Steve je natanko eno uro porabil, da je predstavil tistih 10 Leopard featurjev, od tega le tri nove (ki so dejansko dokaj kul). Razvijalcem, ki te stvari poznajo ze vec kot pol leta je sel se vse enkrat predstavljat.

Nerdor ::

Sicer je pa zelo velika novica, ki so zasluži svoj naslov, da bo Safari 3.0 tudi za Windows XP in Vista. Za nas spletne programerje, je to izjemna novica. Saj smo sedaj morali si "sposoditi" Mac, da bi videli, kako spletna stran izgleda na Safariju. Sedaj pa preprosto inštaliramo Safari na Windows in je stvar urejena tudi za Mac uporabnike. Neet!
... for lifetime!

zos ::

Seveda, sele zdaj mi je kapnilo. Eden od razlogov za win Safari je ta, ki ga je omenil Nerdor. Drug pa seveda iPhone, potrebno je bilo zagotoviti testirno okolje za bodoce iPhone zadeve.

opeter ::

Ja, Apple Menu bar je pravo razočaranje (posebej ta privzeta prosojna oblika).

Kje so recimo zavihki v finderju? Nikjer jih nisem zasledil...

Pričakoval sem, da bodo predstavili kako strojno opremo, npr. "Mac", namizni računalnik brez monitorja, ki je nadgradljiv in se nahaja nekje med Mac minijem in Mac Pro-jem. Ampak nič od tega. :'(
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

opeter ::

I knew that the WWDC wouldn't be as impressive as it was hyped up to be. I knew a bunch of you guys would be disappointed. Take a good look at the facts: iPhone is coming out June 29. Now, why would Apple decide to release everything they've got (including all secret stuff) at the WWDC? It's just not smart business. What Apple wants to do is keep the public's eye on them at all times (by using the non-existent mindset of "hype"). So, naturally, they're going to spread out the release dates of their really cool stuff. iPhone has got the hype in June and up until October, Leopard will have it. It's all about the flow and control of information and they're certainly masters at that game.

Not surprised.

Vir: MacRumors.com
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

simnov ::

ne morerm verjeti safari za windows me prav zanima če bo strani naložil tako hitro kot v macosx

bluefish ::

sicer še nisem imel priložnosti uporabljati Maca, vendar pa je Safari v Win dokaj hiter in primerljiv s Firefoxom. Imajo pa strani še težave z optimizacijo zanj (oz. program z njimi). Za primer, ST se čudno naloži - menija ne pokaže v celoti, vse je malenkost zamaknjeno.

Witboy ::

jop, Safari za Win platformo se zdalec ni to kar je na OSX. Se vidi, da je se beta in da ogromno strani prikaze narobe (zamaknjene ali pa dolocenih stvari sploh ne prikaze). Mi je pa vsec gumb za bug report ;) Bodo saj porihtal stvar do finalne verzije :)

Good Guy ::

ah talke safari

res da je dobr sam se sesuva tut na vsake kvatre:O :O
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Brody ::

men se je safari sesul po cca 20 sec, je ze letu dol...
pa, a ta stvar sploh ima tabe?

simnov ::

Prosim za pomoč v visti 64 mi safari ne dela samo exe se sesuje

[MYTiX] ::

Hm. Ti beseda beta kaj pove? :\
podpis

simnov ::

beta bi pa ja morala delovati

Brody ::

beta FF par let nazaj je super delal... tko da?

mte ::

Po eni strani ni bilo kaj dosti bistveno novega povedano, ampak poglejte realno - a sem res edini ki se mu te novitete zdijo svetlobna leta pred Visto ali katerimkoli drugim OS?
Safari 3 hmm... hja beta je beta, ampak vseeno bi lahko naredili da se ne bi ravno vsak poskus delanja z bookmarki končal z usutjem, tako na Macu kot na Oknih...
lp

Road Runner ::

Na macu se ti usuva? Ker jaz sem zacel uporabljat tole verzijo pa dela zlo lepo. Usuva se ne, hitra je. Mogoce mas nalozene kaksne dodatke ki ga zmesajo?
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

Mavrik ::

V bistvu dela na Windowsih alfa Firefoxa 3 precej bolje kot beta Safarija.
The truth is rarely pure and never simple.

mte ::

Road Runner: hmm, res je, bil je SafariStand.. pa tako prekleto koristen plugin je bil.. no upam na posodobitev kmalu :)

Še vedno se pa usuva v Windowsih, kjer itak ni teh dodatkov, tako da sem avtomatsko predpostavljal da gre za slab build...
No ja, apple software na windowsih mi tako ali tako ni nikoli potegni, niti quicktime niti itunes niti sedaj očitno tudi safari.. pa saj obratno je isto, windows in microsoft programi na macu so tudi no-go oz. le za uporabo v sili (wmv player, remote desktop, ...) :)
lp

EDIT:
wow, ta zadeva je pa hitra ko hudič na macu, super. Pa še Web Inspectorja ima, tako kot Webkit. Tabi se končno dajo prestavljat z miško. Še SafariStand da se poflika, pa bom nehal iskat najboljši browser za dnevno uporabo :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mte ()

farmer ::

tabi se tud v zadnji stable (2.0.4) verziji dajo premikat z misko. doh.
bleh

mathjazz ::

> tabi se tud v zadnji stable (2.0.4) verziji dajo premikat z misko. doh.

Ja, v zadnji verziji _Firefoxa_, ne pa Safarija.
www.getfirefox.com

mte ::

tabi se tud v zadnji stable (2.0.4) verziji dajo premikat z misko. doh.

Mi poveš kako? Bookmarki že, tabi pa ne. Razen s pomočjo SafariStand-a, pa še to je bolj nerodno. Če obstaja kakšen dodatek za to ne vem, ampak dvomim... doh.
lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mte ()

Road Runner ::

windows verzija ima nek grd bug, da ne kaze vseh fontov...
resitev (baje):
Got it working.

First I did the following. Open the Safari directory and found a directory called Safari.resources. I copied both Fonts that are located in that directory into windows. Closed restarted. STILL didn't work.

I then renamed the safari.resources to something else. Load the application get an Access Violation. (Clicked twice for the fun)

Then rename it back and ITS WORKING.

Just sharing my experience

Apple - Support - Discussions - Safari 3 Beta for Windows - app text ...
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

mte ::

Evo rešitev za crash pri windows verziji pri igranju z bookmarki...
http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=993697&tstart=0

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mte ()

CWIZO ::

Men se večina strani prikaže tako, da so neuporabne. Na slo-techu recimo nikjer ni linka za odgovor.

Kako sploh loh surfaž po internetu s tem? Mislim ker tole je pa čist nov nivo nekompatibilnosti med browserji...
Ker ponavadi ko delaš da dela v IE in v firefoxu se ukvarjaš da so elementi isto veliki pa isto razmaknjeni & stuff, pa kak JS moraš prilagodit. Tukaj pa pol strani sploh pokaže ne.
Je na OSXu isto stanje?

Polom kar se mene tiče.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

bluefish ::

na OSX je vsaj glede na besede uporabnikov drugače. Sicer pa jay, moja stran je prikazana pravilno v vseh možnih browserjih :D .

mte ::

CWIZO: na macu skoraj vse strani izgledajo normalne (celo lepše kot v firefoxu ponavadi), tako da sem siguren, da so to hrošči v windows verziji, ki jih bojo do release-a popravili.

No, na macu bi rekel da si zasluži oznako beta, na windowsih pa bolj alpha ali pre-alpha :)
lp

jype ::

[MYTiX] ::

CWIZO: To pišem s Safari 3 na Macu. Torej se prikaže link "odgovor".
S-T zgleda enako kot na FF. Tako, da očitno ima Safari na Windowsih probleme. Kot jih ima tudi QuickTime, ki je na Windowsih popolnoma neuporaben.
podpis

opeter ::

V zvezi z S-T-jem: v Mac Safaririju so nekater elementi drugačni, kot npr. v Firefox-u. Npr. "Odjavi me" je raztegnjen v višino. Pa še bi se našlo. Vam bom naredil en screenshot, ko pridem domov.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Tr0n ::

Nov id Software Tech 5 engine FTW! :)

http://www.youtube.com/watch?v=HvuTtrkVtns

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

bluefish ::

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: madviper ()

Tr0n ::

Yuck.

[MYTiX] ::

Za primerjavo, z Mac:


Sicer ga ne uporabljam, ker se težko ločim od FF extensionov.
podpis

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Road Runner ::

Za vse ki vam safari ne priokaze strani pravilno - preberite si moj zadnji post.
Da se enkrat povem:
safari na windowsih ima probleme s fonti. Zadeva se enostavno popravi s skopiranjem par fajlov (glej prejsnji komentar). Na nekaterih blogih sem tudi zasledil trditve da je reboot popravil tezave.
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

darkolord ::

Em... Tisto kar si ti napisal, je če se fonti SPLOH ne pokažejo

none of the application text shows, i.e. no menus, no right-click drop down text, no url, and none of the text on the apple home page

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Road Runner ::

kakor sem jaz razumel tudi tale vas problem odpravi. to v kombinaciji z linkom ki ga je podal mte. I could be wrong.

no, kakorkoli, nasel pa sem precej zanimivo zadevo ki pa jo safari zna (testirano na macu):

Safari 3 - text-shadow
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Zgodovina sprememb…

AntiFriz ::

tale "razvoj aplikacij za prihajajoči iPhone" mi pa nekako bolj nateg kot karkoli drugega deluje. Ko da bi rekl... za windows Tralalahopsasa lahko sam pises programe tako da odpres belezko in spises neko skripto, potem pa datoteko odpres v IE in zadeva cudezno deluje. IMHO, nateg.

opeter ::

Evo, napake prikaza Safarija (na MacOS X 10.4.9). Privzeti sistemski font v OSX je Lucida Grande.

Brskalnik Safari 2.0.4 (build 419.3):

SLO-TECH1:


SLO-TECH Forum pogled:


Za primerjavo še zadnji Firefox 2.0.4:


Caminoja trenutno nimam nameščenega, ampak vam lahko iz prve roke povem, da ima slednji pravtako težave s prikazom nekaterih CSS elementov.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

opeter ::

Antifriz, saj widgeti oz. dashboard je podoben "nateg". Delujejo samo v OSX okolju oz. po novem za Windows Visto pisane verzije le v Windows Vista okolju.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

mte ::

opeter: si mogoče preverjal kodo? Bi bilo zanimivo videt al so napake iz screenshotov bugi v safariju ali v kodi, jaz žal nimam časa preverjat. Po mojih izkušnjah safari precej spoštuje standarde, ni pa toliko popustljiv pri napakah v html/css kodi kot recimo firefox.
lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mte ()

Road Runner ::

opeter: slo-tech forum jaz vidim normalno (ni raztegnjenih polj z ikonami), prav tako ima gumb "odjavi me" kvadratno obliko, in ne zgleda kot os x gumb. cudno.

kar se pravilnosti izrisova tice:
1. slo-tech ni ravno primer zglednega htmlja in cssja. tabele na slo-techu se v vseh browserjih vcasih cudno raztegujejo
2. po mnenju "strokovnjakov" safari izrisuje bolj pravilno kot firefox. ze safari 2 je pravilno prestal acid2 test. za njim sta bila konqueror in opera, firefox pa sele v 3 alpha prestane acid2 in tudi ff3 dolocene stvari prikaze drugace kot ff2. na prvi pogled nepravilno, lahko pa bi tudi rekli da bolj pravilno kot je avtor pricakoval.
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Zgodovina sprememb…

Beat-O ::

Mojih 5 centov:

...Ne priporočam namestitve oknašem, kajti očitno gre za Applov zajeb. Domnevna Beta različica je na Oknih bolj podobna slabi Alphi z napačnim izrisom, neprestanim sesuvanjem in varnostnimi luknjami. Po tem kar sem prebral v tem dnevu po predstavitvi kaj takega ne bi smeli spustiti v javnost. Zaradi varnosti in svojega ugleda. Kolega je to različico Safarija primerjal z Waterloojem in žal se moram strinjati. Tudi Napoleon je imel sicer prej svojih 100 dni pred Waterloojem da se je dokazal, toda Safari bi moral teh predhodnih 100 dni preživeti na operacijski mizi, stran od oči javnosti, kjer bi ga programerji še malo preuredili z ostrim skalpelom.

Na Macu je Beta mnogo bolj solidna, razumljivo ne delujejo nekateri vtičniki in pa kakšno okno se občasno noče zapreti. Pozna se izboljšana hitrost, veliko udobneje pa je delati z zavihki, ki jih lahko prosto premeščaš.

Če odmislimo katastrofalno hroščavost Safarija za Okna, je v splošnem to dobra strateška poteza. Tržni delež brskalnika bo narasel, kar pomeni, da ga bodo morali spletni razvijalci bolj upoštevati, kar bo koristilo tudi iPhonu. Kot piše Gruber, pa bo Apple tudi verjetno prav lepo zaslužil z vgrajenim iskalnikom po Googlu...

Ostalo, bolj obširno o Leopardu in ostalih WWDC stvareh pa sem spisal v tem zapisu.
http://www.toshl.com/

opeter ::

Road Runner, katero verzijo Safarija imaš? Ker jaz imam še vedno tisto "klasično", ki je v Tigru (verzija je 2.0.4).
Kar se tiče prikaza HTML strani sem s Safarijem vedno imel samo in izključno težave (že od vsega začetka). Zato pa na Mac-u uporabljam ali Firefox (v zadnjem času samo to), ali pa Camino, Opero še nisem preizkusil (morda je prav čas za to).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

spremenjanje tipk na tipkovnici

Oddelek: Pomoč in nasveti
121570 (1407) dragoneye89
»

Zaslišanje direktorjev podjetij skrbnikov večjih družabnih omrežij pred kongresom ZDA

Oddelek: Novice / Zasebnost
124166 (2999) hruske
»

Resnica o Appleovih Macih in nekaj drugih spodrsljajev

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
484894 (3135) darkolord
»

PowerMac G5

Oddelek: Kaj kupiti
61171 (1087) TribesMan

Več podobnih tem