» »

Ubuntu 7.04 Beta

Ubuntu 7.04 Beta

OSNews - Pisci trenutno zelo popularne distribucije Linuxa, Ubuntu, nadaljujejo svoj strog razvojni načrt, v skladu s katerim naj bi aprila letos izšla naslednja različica, kodno imenovana Feisty Fawn. Zaenkrat vse kaže na to, da bo izid potekal običajno (brez zamud, podobnih lanskim), kar dokazuje tudi včerajšnji izid Beta verzije Pogumne Srnice. Poročata Slashdot in OSNews, dolpoteg in dodatne informacije najdete na uradni strani.

15 komentarjev

Looney ::

kakšne hude novosti pa prinaša to?
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

R33D3M33R ::

Verjetno novi kernel, nove verzije programov, novi moduli itd.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Looney ::

Nove verzije programov? Pa saj to ni odvisno od posamezne različice distribucije. (Se motim?)

Mi lahko kdo na nekem n00bovskem nivoju pove kaj pridobim z nadgradnjo?:P
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

R33D3M33R ::

Pa še kako je odvisno. En primer: sam uporabljam Kubuntu 6.06 LTS Dapper in imam recimo nameščen Firefox 1.5.10, ker pač 2.0 preko apt-get ni na voljo za Dapperja, ampak le za Edgy (6.10).

Z nadgradnjo pridobiš na funkcionalnosti, hitrosti in stabilnosti, vendar imej vedno v mislih stavek: "Ne popravljaj, če ni pokvarjeno!" :)
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Matevžk ::

Ravno zato, ker lahko katerokoli izmed naštetih dobrin kaj hitro tudi izgubiš :) ... Pač hrošči nikoli ne počivajo :) ...
lp, Matevžk

Roadkill ::

Če si pred upgradom narediš nek smiseln backup, potem lahko povsem mirno nadgradiš.
Pa tudi brez backupa ni potrebno panike zganjati. Jaz ne vidim, zakaj ne bi naložili nove verzije, ki je po vsej verjetnosti boljša od starejših. :)

Če ste pa bolj konzervativne narave, boste pa brez problema počakali še en mesec na 7.04 official release.
Ü

BigWhale ::

Jaz sem vceraj namestil kubuntu 7.04. Pa sem presenecen. Nad tem, da kljub temu, da je baje user friendly distribucija, moram se vedno precej v konzoli narest... :P

RedStar ::

This ain't Windows...

Je pa res, da je v primerjaviz drugimi distribucijami najbolj user friendly (no vsaj meni se tako zdi 0:) ). Če te slučajno moti inštalacija aplikacij preko terminala, lahko vedno probaš nabavit program v repositoriju ali pa si downloadaš deb file in je potem inštalacija easy as pie. GetDeb.net

nAVID ::

PCLinuxOS je velik bolj user friendly od Ubuntu-ja, ki ga tko propagira(jo)te, kako simpl da je.
nAVID do konca....

bond007 ::

Jst mam že kak mesec kubuntu gor. Milo rečeno katastrofa. PRi instalaciji sem posebej pazil, da mi ne bi kaj boot manager zasral. Ko sem insaliral kubuntu na prenosni disk, mu je vseeno nekako uspelo instalirati boot manager na notranji disk, preko tistega, ki je za boot winsow. Ampak ni problema, pač bom mel drug boot manager. No problem se je pojavil, da kljub temu, da mi je povozil winsov boot manager, sedaj se niti kubuntov ne naloži, če nimam prenosnega diska prikloplenga :\ 8-O Čist neverjetno - kubuntu boot manager je na primarnem disku - ampak podatke o tem, kaj vse lahko boota, ma pa na prenosnem...

Naprej - hotel sem imeti extended desktop na drugem monitorju. Nekako uspem zrihtati - reče please restart xserver. Okej restartam .. nič ... črn ekran. Spet grem gledat na net, kako bi lahko popravil zadevo. Po dolgem iskanju po netu, uspem spet dobiti sliko na ekran. PRobam še enkrat extended deskop .. spet puff .. še isti postopek enkrat. Zdej mam pač sam 1 monitor...
Po tem postopku mi zgleda ne dela več neko strojn pospeševanje ... ker ko premikam okna močno šteka...

Seveda kak adsl je še vedno treba iz terminala zrihtat. Ni mi jasno, kaj hudiča 1 dvd zasede. Kot sem videl niti 1 preproste igre nima zraven. Zvočna mi ne dela - sicer sem se nekaj trudil, da bi zrihtal, ampak me je minilo. Edino, kar sem bil presenečen, da je wireless iz prve delal. Boota se predolgo...

Sicer to pišem, iz vidika relativnega nooba, kar se linuxa tiče. Ampak recimo knoppix ali slo-tech linux, mi je vse delalo zelo lepo - zvok, slika, adsl gui setup, tudi nobenih problemov z boot managerji... Res zadovoljen sem bil in to precej časa nazaj, ampak tole je zame čisto mimo... Kdo pa se ma čas ukvarjat z vsemi stvarmi, ki ne delajo, ali delajo napol... Zgleda čisto napačna distribucija za mene.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bond007 ()

bluefish ::

na prvi noob pogled se 7.04 ne razlikuje dosti od 6.10, vsekakor pa je pod pokrovom opaziti nekaj sprememb. Preko VMware sem se malo poigral z njim in je stvar dokaj stabilna. Edina težava je bila pri namestitvi nVidia driverjev in Beryl-a, ko se je vse skupaj sesulo in ni bilo možno priti v GUI. Sicer pa na to težavo opozarjajo tudi pri navodilih za namestitev.

aks_! ::

Meni Ubuntu (ne Kubuntu) dela brez najmanjšega problema. Nameščen je v približno 15 min in edina stvar, ki jo moram sam namestiti, so ATI-jevi gonilniki. Sicer pa po mojem mnenju Feisty prinaša nekako 5 večjih sprememb (poleg novejše različice jedra, x.orga in ostalih programov):

- samodejno nameščanje lastniških kodekov: kar pomeni, da če npr. zaženemo mp3 in nimamo nameščenega kodeka, se samodejno odpre okno z namestitvijo
- Migration Assistant: nisem še stestiral, ampak ta program naj bi pomagal pri uvozu pomembnejših stvari iz Windows (bookmarki, dokumenti in podobno)
- privzeto nameščen Network Manager: kar je meni zelo všeč, saj s prenosnikom veliko preklapljam med raznimi žičnimi in brezžičnimi omrežji, vendar pa sem slišal pritožbe, da ta program ne zna z statičnimi IP-ji
- 3d efekti: Feisty bo že privzeto imel nameščen compiz in možnost enostavnega zagona 3d efektov (btw, po netu pa kroži novica, da se bosta bojda compiz in beryl spet združila :)) )
- Restricted Drivers Manager: program, ki olajša namestitev lastniških gonilnikov (npr. fglrx za ATI), služi pa tudi kot orodje, ki opozori uporabnika, da bo namestil lastniške gonilnike, katerih pa ustvarjalci Ubuntuja ne morejo podpirati.

edit: dodana še ena alineja

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aks_! ()

poweroff ::

Še eno sexy zadevo ima baje (moram še stestirat): podporo crypto diskom!

root, /home in /swap so lahko kriptirani že od inštalacije dalje.

Zdaj pa bonbonček. Če imaš USB in ga formatiraš z luks formatom (gor daš crypto sisitem), odklopiš in ponovno vtakneš v slot... hehe, Gnome to zazna, zazna LUKS in ti dvigne popup za vpisati LUKS geslo.

Če tole res tako dela, potem je to way to go za na poslovne računalnike.
sudo poweroff

BigWhale ::

> This ain't Windows...

To ti meni razlagas? ;>

RedStar ::

No ja to sem mislil bolj tako, če te konzola res moti potem probaj uporabit deb file. Tam je uporaba konzole popolnoma odveč 0:)



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvo linux potem XP zdaj ne morem v linux

Oddelek: Operacijski sistemi
151675 (1343) atlet
»

PCLinuxOS 2007 - 6 vprašanj (za sedaj) :)

Oddelek: Operacijski sistemi
91537 (1403) aiko
»

[ Linux ] [ Ubuntu ] Feisty

Oddelek: Operacijski sistemi
171846 (1294) model
»

Ubuntu compiz

Oddelek: Operacijski sistemi
161875 (1552) Loaded
»

Izšel Ubuntu 6.10 - Edgy Eft

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
385632 (3748) b

Več podobnih tem