» »

Za 30 dni na Ubuntu

Za 30 dni na Ubuntu

HardOCP - Ob nedavno izdani Microsoftovi Visti so nekateri navdušeno vzklikali, drugi pa žalostno skimavali z glavo in komentirali, da bodo raje ostali na ikspejih oziroma prešli na Linux. Med tistimi, ki so izjavljali slednje, je tudi Brian Boyko, pisec na strani HardOCP, a za razliko od večine se je odločil držati besedo.

Na svoj računalnik je namestil Linux, natančneje Ubuntu, in ga v raziskovalne namene kot edini OS uporabljal mesec dni. Pri tem se je vseskozi trudil biti kritičen in ga na mnogih področjih vsakdanje uporabe primerjal z Okni, na katera je bil do sedaj navajen. Odgovor, če je trenutno najbolj popularna namizna distribucija res lahko alternativa prevladujočemu operacijskemu sistemu, najdete v izvirnem članku, o katerem poroča Slashdot.

272 komentarjev

««
«
1 / 6
»»

Freezy ::

Ena boljših novic, sem že prebral je bilo pred nekaj urami na diggu. Za vse, ki mislite v bodoče namestiti Linux je to must read

drejc ::

Ne uporabljam, ker mi DRI ne dela na r9000pro makini, in posledicno je vse kar se grafike tice sluggish v primerjavi z xpji pa še XGL zarad tega ne dela.

Ampak res samo zarad tega ;).
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

R33D3M33R ::

Heh, "raziskovalne namene" :) . Jaz sem pred skoraj 4 meseci vrgel Windows dol in namestil Kubuntu. Evo, še zdaj ga imam. Čeprav sem imel začetniške težave, mi je Kubuntu precej primerih bolj všeč kot Windows. Prvo je že to, da je brezplačne opreme cele kupe in imam vse programe, ki jih potrebujem. Seveda se najde še cel kup drugih stvari zaradi katerih mi je všeč, ampak nimam časa, da bi vse našteval :) .
Res dobro da so taki članki, mogoče pa še koga prepričajo, da Windows ni edini operacijski sistem.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

_marko ::

Jaz tudi počasi prehajam na Lunix. Pa ne zato, ker ne maram Windowsev.
Pač eni programi delujejo samo na Linuxu.

Sprva bom imel nameščeno oboje, če pa bom opazil, da Windovsov ne rabim se jih pa bom znebil.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

r5r ::

Ko bo Linux imel nekaj podobnega AD, se bo takoj znašel na disku.
And it makes me wonder.

sgdjkdlsugi4 ::

G-man ::

Letos konec poletja bo 10 let od mojega prvega računalnika in konec pomladi 1 leto odkar sem na Ubuntuju. Prej nisem imel nobenih whatsoever izkušenj z *nix sistemi niti z omrežji. Včeraj sem skončal inštalacijo Edubuntuja z LTSP-jem na našem študentskem klubu in prihranil klubu nakup 4 novih računalnikov. Komaj čakam na 7.04, ki bo imel ActiveDirectory integriran.

En škotski "FREEEEDOOOOOM!!!!" v zahvalo vsem tistim, ki so omogočili, da imamo tako super orodja na razpolago za 0$ in popolnoma prilagodljiva. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

Radiant ::

Jaz sn pred kakim mesecem po 2 letih abstinence instaliral openSuSE 10.2 po tem ko sn se malo za Compiz pa byril informiral .. vem da sn pred kakim letom mel neki live demo cd za XGI pa mi je ze takrat bil interface super prirocen in sem reku te pa sprobajmo...

Instalacija je za pred recimo 2 leti super easy .. se net mi je delal out of the box kar je na winsih blo vedno problem res je da kot vsacih na winsih so ati driveri spet malo zadi ampak v primerjavi z 2 leti delajo 100krat bolse .. res je da ce laufas XGL ne mores laufat DRI appov brez da preklopis na navadni Xorg server ampak za to si ,dok to ni propravleno, lahko naredis switch na easy z kakim sh skriptom kar ni problem .. spili ala unreal pa doom laufajo krasno predvsem ni srotanja na disk ko v winskih pa pingi so tud pr men vsaj za 20 nizji .. pa stuteringa tud ni tako na mojih winsih .. kar me je seveda total presenetlo .... emulatorov pa wmi tud delajo tak da lahko winse obdrsiz magar prek virtualne masine ..

Druga stvar ki je mene fejst zanimala je video editing ... instaliral sn cinerello in bil seveda prvo presenecen da je delal HDV cuting out of the box .. poleg tega lahko laufam se gimpa pa jashako in dejansko dela... ne obesa se pa disk mi ne srota ko v winsih celi cajt .. sicer jashako mores laufat trenutno z xorg ker prek xgla overlay ne dela *kar je logicno samo po sebi* amapk mislim da bo to kmalu popravleno...

Kar se tice standardenga desktopanja od browsanja pa office like dela dejansko winsow ne uporablam vec razn za TV ker se nisn AIW Radeon 9800 porihtal da bi laufal na linuxu ... to bo sicer res malo vec dela ampak nic kaj vec zajebavanja k z MMC jom pac po principu ko enkrat laufa .. te laufa...

Beryl pa meni osebno 1.46 verzija *ne RCji ki so zdaj itaq pr 2.0 * dela dobro obesa se nena .. en bugec je z unloadom beryl managera da ga morm pr rebooto sam izklopit drugac ga morm preklpoit nazaj na Beryl z KDEjevega K managera amapk to ni nic v primerjavi z load problemi appov pr windows bootu recimo kaki creativov control panel al pa kaj ... audigy tud dela out of the box z SPDIFom pa vsem .. playri za video so tak isti ko jih nucam v winsih media player *classic * pa VLC poleg se seveda XINE ki nekak spila glih vse kaj si clovek omisli* pa totem player .. tak da all in all izjemno pozitivno ...

res je da se je treba malo navadit probleme tud kdaj z commandlinom resit ker je failsafe malo drugacen ko v winsih ampak men osebno se zdi managment sistema dost bol pregleden in eficienten kot v winsih ...
to je just my two sence

za zgoraj omenjen probleme z 9000PRO radeonom .. daj preveri ce mas vse potrebne pakete za instalacijo driverjov ... kernel source poredvsem poglej da ti ne manka .. pol pa bi moralo it ... and remember .. DRI dela pr radeonih zanekrat na Xorg ce je composite extension izklopljena .. XGL pa dela normalno ... vsaj pr men . ce mas porbleme pa postaj xorg.conf file pa bomo pomagali :D :D

Kar me spravi do zadne tocke .. comunity based suport .. ahh competent and quick fixing of errors hehe .. stokrat bosle ko kak corporate fuckyou v smislu automatet ste vklopli elektriko responcov kot pr MSu in ATIju pa Creativu ...

KoMar- ::

Mene pa zanima, zakaj se vsi trudijo folk prepričevat, da je treba prešaltat kamorkoli... XPji in Vista sta dobra, če ne zelo dobra OS-a in ni nobene potrebe, da bi kdorkoli kam prešaltal - razen, seveda, iz denarnih razlogov. Ampak to pa itak vemo, da je večina Oken piratskih, tako da jokanje zaradi previsoke cene odpade.

gensi ::

Odgovor je enostaven.

Ni ti potrebno imeti "ukradenih" programov.
Verjetno je marsikateri pirat že imel težave s posodabljanjem "ukradenih" programov.
Poleg tega pa "odpade" tudi slaba vest.
L.P.
I.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gensi ()

shock ::

Ljudje ostajajo enostavno na winsih ker tam so tudi igrice. To je tudi glavni razlog, da ni še množičnega preseljevanja na linux sisteme.

Matevžk ::

Nekateri celo trdimo, da nam Linux teče lepše od Windowsev in smo v njem bolj produktivni.
Včasih nas primerjajo z islamskimi ekstremisti, ampak smo se navadili.
lp, Matevžk

nicjasno ::

Jaz sem ze od junija 2006 na ubuntu. Haven't looked back.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

ank ::

Jaz pa od avgusta 2003 na Gentoo pa se ne hvalim. :\

epona ::

Jaz sem šaltal decembra 2005. Takrat sem dobil prvi čisto moj računalnik. (Kupila stara mama 0:) ) Že prej bi šel na linux pa nisem upal k nisem nikol delal na svojem in bi blo fajn narobe če bi kaj zamučkal.
Večino časa sem delal z ubuntujem in mi nič ne manjka. Igric ne igram, saj me včasih prime ampak me tud mine. Za vse ostalo je pa linux, katerakoli desktop distribucija, čisto primerna, zadostna,...
Kak mesec nazaj si je pa moj računalnik prislužil pingvinčka. Namreč dokončno se je znebil windowsov. :D
Windowsov ne pogreša on niti jaz. In edini ki ima težave sem jaz, ker moram občasno delati v win. :'(
Sicer pa bolj ali manj uspešno dopovedujem ljudem okrog sebe da linux ni BAV-BAV. Nekaterih se to celo prime, drugi me pa debelo gledajo. Vsaj za alternativo zvejo. Zalostno je pa samo to, da veliko windovsašev, ki niti slišati noče, da obstaja še kaj drugega kot window$, ni nikoli poskusila česa drugega kot win in kar na slepo tolčejo čez vse ostalo.
Thomas - ovca transhumanizma.

Backup22 ::

epona, jaz sem poskusil linux, a nisem ostal na njem, ker ni potrebe. Pred kakim letom je bil OO počaasen, ATIjevi drajverji slabi, igre itaq ne delajo optimalno, Visual Studio nima konkurence... Microsoftovo licenco pa imam s faxa, tako da tudi s tem ni problema. Nevem no, jaz za 1× ne vidim neke potrebe po *nix sistemih. Bom v kratkem namestil Ubuntu studio, ampak ne zato, ker mi Winsi niso všeč, oz. jim kaj manjka... Tudi grafični programi, so v linuxu zadaj (kolikor vem) [Photoshop] in ne vidim ponta v emuliranju - imaš winse pa stvar dela... (brez wine-ja>:D).
Je pa res lepo videt velik napredek na linux distibucijah, KDEju, etc...
//

wechta ::

full dobr clank, si bom pa res mogoč namestu ubuntuja :)

matjash ::

Pred 1 tednom nisem mel pojma o linux-u v 1 tedno pa sem naložil prijatelju ubuntuja in uspešno naložil grafične driverje, printer, celo kodeke in dvdlib brez da bi kdajkoli delal z linux-om. In skoraj vse s pomočjo forumov in copy-paste-nja v ukazno vrstico. Sem bil kar navdušen in sem si zato še doma zmanjšal particijo od windowsev naredil 3 nove za linux -home,system in swap in si naložil kubuntu. Izgled je res dosti bolj podoben windowsem ampak nekako sem se že privajal na gnome tako da mi še zmeraj dela dosti težav. Na kubuntu mi opengl ne dela in ob igranju z grafičnimi nastavitvami (xserver) zgleda da sem nekaj zašuštral in mi konzola noče odpirat več urejevalnika besedil (kato) kot root. Zgleda da bo najlažje če bom še enkrat naložil sistem in začel znova in malo počasneje.

Zanima me v kakšnem zaporedju je najbolje nalagati potrebne driverje,aplikacije in posodobitve da naletiš na najmanj težav.

Je najbolje takoj po inštalaciji pobrat popravke, nato grafične gonilnike ali obratno.
... bolje pozno kot nikoli.

kriko1 ::

@matjash: nima veze - recimo če nadgradiš xorg boš potem moral ponovno naložit grafične gonilnike (vsaj tako je pri meni na opensuse, samo nvidia installer še enkrat spustim skozi). Lahko posodobiš od kernela do kde-ja vse v enem šusu (kar sem že delal).

KoKi ::

Jaz pa od avgusta 2003 na Gentoo pa se ne hvalim.
jaz pa oktobra in se hvalim.
# hackable

phantom ::

@matjash: Privzeto lahko okna na X serverju odpira le tisti uporabnik, ki je nanj logiran, zato ti pod rootom ne delajo grafični programi. To izklopiš z ukazom "xhost +localhost". Ta ukaz si lahko daš v /etc/xprofile, da ti ne bo treba vsakič tipkat (ta skript bi se načeloma moral izvesti ob prijavi v X).
~
~
:wq

epona ::

Maš prav.
Dokler se da dobit licenco prek faksa al pa piratsko (večina, k jih jaz poznam) verzijo win pa MS offica pa vseh pripadajočih programov, iger,... se večina raje niti ne poskuša pripravit do tega, da bi probala kaj druzga.
Backup22, se mi zdi, ti si vsaj probal pa ugotovil, da ti ne ustreza večina niti pod razno noče probat.
Thomas - ovca transhumanizma.

Daedalus ::

Dokler se da dobit licenco prek faksa al pa piratsko (večina, k jih jaz poznam) verzijo win pa MS offica pa vseh pripadajočih programov, iger,... se večina raje niti ne poskuša pripravit do tega, da bi probala kaj druzga.

Točno tak. Dokler lahko parazitiraš na nečem - zakaj bi se trudil?

Takole s stališča vsakodnevnega linux uporabnika (desktop + serverji) pa bi vsekakor priporočal vsaj test drive v obliki live cd-ja. Ma svoje prednosti in slabosti, kot vsak drug OS, splača se pa probat. Kot pravi on v članku - ni preveč foo in je zastonj:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

ripmork ::

teli Linuxi pa podobno me mikajo...prej ko slej ko bo prilka in se mi bo dalo sprobam kako verzijo.
Žal pa dokler nekaj meni ljubih in nujnih programov (posebej Photoshop) ne laufa tam, sem prisiljen ostat na Win palttformi (s katero pa tudi čist OK shajam drugače, vsaj večinoma)...
Gimp je zakon za brezplačen progy, a to ni to...

bom pa sprobal kako live distribucijo, dual-boot se pa tudi sploh ne sliši slabo...:D

G-man ::

Mene pa zanima, zakaj se vsi trudijo folk prepričevat, da je treba prešaltat kamorkoli... XPji in Vista sta dobra, če ne zelo dobra OS-a in ni nobene potrebe, da bi kdorkoli kam prešaltal - razen, seveda, iz denarnih razlogov. Ampak to pa itak vemo, da je večina Oken piratskih, tako da jokanje zaradi previsoke cene odpade.


Mene pri MS moti politika, ki je pač taka, kot jo vodijo uspešne korporacije. Tehnično sta oba njegova OS-a zadovoljiva (no, zame ne več :)).

Problem je pa v tem, da imamo za razliko od drugih gospodarskih panog, kjer nekaj takega ne bi bilo mogoče (noben mi ne bo šenkal BMW-ja) v IT dobrine, ki so lahko popolnoma prosto dostopne (in zastonj). Podjetja, ki se ukvarjajo s produkcijo intelektualne lastnine, sledijo produkcijskim in tržnim paradigmam iz drugih industrij, ki se ukvarjajo z dobrinami, ki imajo povsem drugačne ontološke lastnosti.

In Free Software izpostavi prav to (kot je povedal Eben Moglen na Plone konferenci): "Če moraš narediti samo eno štruco kruha, nato pa samo še pritiskati "Copy" za vse nadaljnje štruce, kako lahko upravičiš zaračunavanje kruha najrevnejšim več kot so sposobni plačati? Kolikšna naj bo cena kruha, ki bo nekoga ohranila pri življenju, če tebe to praktično nič ne stane. Vsaka smrt zaradi nezmožnosti plačila je umor, le ne ve se kdo je morilec."

Microsoft ni podjetje iz Spodnjega Kašlja (pardon vaščanom za zlorabo) ki dela lopate. Je korporacija, ki je velik faktor v globalnem svetu. Zato tudi njihovi OS-i niso le enostranski produkti kot je lopata. Lopato lahko nesem domov in počnem z njo karkoli, z Windowsi ne morem, ker se je nekdo v Redmondu tako odločil. Z Linuxom pa lahko. Nisem kakšen superpower Linux user, ampak je vseeno dobro met v rokah švicarski kot pa pisemski nož.

Urc ::

Kir Linux je pa najbolj user friendly za uporabnika?:\
Da sestri naložim gor ker sam ne poznam tolko desktopa ker večino časa v konzoli preživim 0:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Urc ()

G-man ::

Joze_K ::

No jaz tudi razmišljam o Linux-u, pa me potem kar mine - sploh ko preberem tisti "šmorn" od RADIANTa in podobno....
res je da ce laufas XGL ne mores laufat DRI appov brez da preklopis na navadni Xorg server ampak za to si ,dok to ni propravleno, lahko naredis switch na easy z kakim sh skriptom kar ni problem ..
...
TOČNO TO JE TISTO ZAKAJ NE,..., in pa seveda ... kot je eden ugotovil, slaba GAMEing podpora - če bi igre laufale enako kvalitetno kot na WINsih bi večina prestopala,..., sploh če bo še RIAA težil. (Ga po moje celo MS malo štopa, da ni preglasen, oz. da vsaj home userje pri miru pusti...) :D

poweroff ::

Mene pa zanima, zakaj se vsi trudijo folk prepričevat, da je treba prešaltat kamorkoli... XPji in Vista sta dobra, če ne zelo dobra OS-a in ni nobene potrebe, da bi kdorkoli kam prešaltal - razen, seveda, iz denarnih razlogov. Ampak to pa itak vemo, da je večina Oken piratskih, tako da jokanje zaradi previsoke cene odpade.

Hja, prvi v vrsti je Microsoft, ki uporabnike skuša prepričati, naj prešaltajo na Visto. Zakaj le? V bistvu je Windows 2000 za povprečnega uporabnika povsem dober sistem - nič bistvenega mu ne manjka in praktično vse se da delat z njim. Zakaj potem šaltat na Xp ai Visto?
sudo poweroff

opeter ::

Na žalost še nisem uspel v celoti prebrati članek (le uvodni del), sem pa zato z večjim zanimanjem prebiral komentarje. Ubuntuja sem že večkrat zabootal, enkrat celo nameščnega na disku, kasnejše verzije pa z LiveCD. Priv Linux, ki pa sem ga resnično preizkusil, je bil pred leti Corel Linux 1.0 in 2.0 (takrat je CorelDRAW GS 9 bil narejen tudi v Linux izvedbi nativno). Sicer ni bil zelo user friendly, je pa bil vsekakor bolj napreden od recimo RedHat, SUSE, da o Debianu in nekaterih takrat poznanih distribucij in vej sploh ne govorimo.
Sem pa uporabo Linuxa po tistem čez nekaj mesecev opustil, zaradi nakupa novega računalnika in OEM verzije Winsov... pozneje pa sem uspel kupiti rabljenega Mac-a.
Od takrat naprej Linuxa še (skoraj) povohal nisem. Me pa veseli, da ste nekateri zadovoljni s prosto dostopno programsko opremo.

Jaz na žalost brez Photoshopa, Quarka, InDesigna, Illustratorja, Freehanda, Painterja ne morem. Teh programov v Linuxu ni in ga verjetno še lep čas ne bo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

gensi ::

Večina uporabnikov sploh ne potrebuje OH in SPLOH zahtevnih programov.

Tisti, ki jih, imajo argument zakaj ostati na MS platformi.

Kot primer pa lahko naveden svoje nečake stare 9, 11 in 13 let. V Linux-u se počutijo prav dobro in zanj navdušujejo tudi znance, prijatelje. Želim si, da bi v bodoče čim manj bral, da Linux ni primeren za normalne uporabnike. Je! Res pa je, da z nekaterimi omejitvami.

Tisti, ki pravi, da Linux-a ni mogoče uporabljati za normalno delo naj se zamisli sam nad seboj. Že otroci ga lahko uporabljajo brez težav. Če pa je nekdo na MS tako čustveno navezan, da ni sposoben uporabljati nič drugega, potem naj se prosim ne glasi in ne jamra ter naj ostane tam kjer je.
Lep dan,
I.

Vlady ::

Joj kolk ste vsi veseli, ko imate linux gor več kot 30 dni >:D
Sicer je pa sam avtor članka napisal, da bo namestil nazaj poleg linux-a še XP-je:

I'm certainly going to put a Windows XP partition on Whakataruna for the near future - but I've decided to keep the bulk of my hard drive - and most of my day-to-day operations, in Linux.XP is going to be my OS for gaming, audio loop editing, and Photoshop.


Torej linux še vedno ni sistem, v katerem bi lahko počel vse kar počnem v winsih. Je pa zanimivo branje, še posebej tam, ko mu kaj ni delovalo... :D

@gensi, in sedaj še reci, da tvoji nečaki igrajo igre >:D Bogi otroci.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vlady ()

smash ::

Seveda se splača prešaltat na Visto če nimaš s tem stroškov. Je veliko bolj varen, odziven sistem ter delo na njem je dosti hitreje. Prešaltat se splača že zaradi searcha v start meniju. Predstavljaj si: pritisneš windows tipko, vpišeš word in enter...odpre se word..ni več iskanja programov itd...ni potrebe po ikonah na namizju..

Vse zgleda nekako bolj dodelano...dodani razni bombončki, naprimer resources v task managerju..take malenkosti, ki jih človek pogreša, ko se vsede nazaj na XP.

Lahko rečeš, da so XP dovolj za povrečnega uporabnika, samo prav tako se lahko pelješ v fičkotu. To nima veze z sistemi, sam ko vidiš recimo razliko med wordom 2007 in 2003, bi bil neumen, če ne bi presedlal na bolšega. Seveda je tukaj treba upoštevati stroške.

LP

driver_x ::

Predstavljaj si: pritisneš windows tipko, vpišeš word in enter...odpre se word..ni več iskanja programov itd...ni potrebe po ikonah na namizju..


Se strinjam s tabo, da je to res super, saj enako delam v OpenSUSE 10.2 + Gnome, le da namesto Word napišem Writer.

Matevžk ::

Če si pa inštaliraš še Beagla, pa lahko celo vtipkaš katerokoli besedo ali besedno zvezo, pa ti jo bo našel (v trenutku, iz baze) v tvojih dokumentih, IM pogovorih, e-mailih, ... karkoli želiš.
Ne bom se hvalil, da je to inovacija (ker mi bodo Macovci zamerili :))) in ne bom se hvalil, da to zadovoljivo laufa na prenosniku (ne ker ne bi, ampak ker še nisem sprobal), na desktop mašini je pa to zakon in MOČNO poveča produktivnost.
lp, Matevžk

driver_x ::

jaz sem si Beagla od-inštaliral, saj sem mnenja, da če imaš kolikor toliko urejene in pospravljene stvari po disku, iskalnika ne potrebuješ. Na Win sem imel nekaj časa Google Destop pa sem bil zelo nesrečen, ko sem videl, koliko resursov porabi.

gfighter ::

Pozna kdo nadomestek za več virtual desktopov na windows. Zame ni alternative windowsem (razvijamo pač zgolj za vindowse), ampak to funkcijo pa res pogrešam. Med MS power toys sem ga sicer našel ampak ni niti približno tako uporaben kot linuxov.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

tiborrr ::

Tudi jaz sem s pomočjo kolega prešel na Linux, natančneje na Gentoo. Windowse imam sedaj le še za t.i. benchmarking in poganjanje parih Win iger. Moram reči, da sem se hitro navadil na sam sistem in na komandno vrstico, spoznavam pa ukaz po ukaz :)
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

matjash ::

@matjash: Privzeto lahko okna na X serverju odpira le tisti uporabnik, ki je nanj logiran, zato ti pod rootom ne delajo grafični programi. To izklopiš z ukazom "xhost +localhost". Ta ukaz si lahko daš v /etc/xprofile, da ti ne bo treba vsakič tipkat (ta skript bi se načeloma moral izvesti ob prijavi v X).


Po defaultu je delalo ko pa sem spreminjal xorg.conf (zaradi grafičnih gonilnikov) ali ker sem uptade-al -> upgrade-al pa ni več delalo. A ma kdo link kako je najbolje naložit driverje za nvidio ker v ubuntuju sem jih brez problema naložil v kubuntuju pa sem dostopal do namizja ampak npr. opengl screenseverji niso delali.

Pozna kdo ta Envy skript in kakšne izkušnje mate z njim.
... bolje pozno kot nikoli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: matjash ()

gregs ::

Moja zgodovina
--
2001 - red hat
2002 -suse
2003 - suse
2004 -suse
2005 -ubuntu + debian
2006 -ubuntu+debian
2007 -ubuntu+debian+. 3 ostale distribucije
--
primerjava:

Se je treba dosti naučit? Seveda ampak če grem zdej nazaj na win bom verjetno prav tako brskal nekaj časa po control pannel da bom kej naredu. Kako se zrihta domače omrežje v windowsih sploh ne vem več... Dejstvo je da sm si našu primerne programe, ki mi služijo za moje potrebe in to je to. Bi lahko kaj naredil v win bolj enostavno. Verjetno da res. Ampak bi pogrešal pa marsikaj kar v windowsih ni. Že zdaj mam probleme ko pridem na takšno mašino in vneto stiskam ctrl+alt+(levo desno) in iščem navidezna namizja, ki mi pri prepisovanju raznih stvari krepko služijo. Ne morm rečt, da mi kaj manjka na mojem os.

Dosti pomagam ljudem pri prehodu iz enega v drug sistem in največji problem, ki nastaja pri prehodu je, ko bi vsi radi znali vse na hitro. Instaliram jim ubuntu naučim uporabljat synaptic in vsi bi radi kar na hitro znali vse. Dejstvo pa je, da je večino programov potrebno dodobra spoznati preden jih lahko začneš učinkovito uporabljat.

Vsem novim "inštalaterjem" linuxa. Particije particije particije pazi! Pri instalaciji poleg tega mala fat32 particija pride zelo prav na začetku..

Potem pride prepreka igričarjev. Linux ni igričarski os to je dejstvo. Dobi pa se nekaj igric, ki so precej zabavne :)) kupite igričarsko konzolo za takšne podvige al pa dual boot.
--
kar se tiče enostavnosti... Moja mama in sestra uporabljata linux in jima nič ne manjka. Sestra je nora na amarok in amsn... Mama veselo brska s firefoxom in jz mam mir!
--
zgodilo se je celo tako, da sem imel v bloku med študijem starejšo sosedo, ki je hotela imeti doma internet. Vprašala me je koliko to stane. Ena firma je odpisovala računalnike tako da sem zrihtal za 15 jurjev enega p850. Dejtvo je, da ji že od predlanskem ubuntu čisto uredu deluje in jo sm pa tja vprašam kako kaj z njenim računalnikom ker mi je včasih prov čudno, da ne pokliče odkar sem se odselil. Na začetku sem ji pač razložil, da je potrebno kupit kompatibiln printer itd. Če boste torej v kakšni trgovini v ljubljani zasledili starejšo gospo ki vstrajno sprašuje o kompatibilnosti z linuxom bo to zelo verjetno moja soseda :)) vem, da je spraševala za mikrofon če je kompatibiln s skype-om na linux. (smeh)
---
tak da dejte se opogumit, da vas ne bodo babice prehitele hehe!

Zgodovina sprememb…

jype ::

r5r> Ko bo Linux imel nekaj podobnega AD, se bo takoj znašel na disku.

Kaj je to AD?


No, ko se že hvalite, moj prvi Linux je bil slackware 94 z jedrom 1.0.59. Super stvar, le ATAPI CD pogonov ni podpirala.

Do 2002 sem še imel slackware mašine, zdaj je pa samo še par strežnikov, ostalo so pa vse žive in pisane distribucije. Desktop je OpenSuSE.

driver_x ::

Pozna kdo nadomestek za več virtual desktopov na windows.


če imaš grafiko od nVidie, lahko to nastviš že v driverju, sicer je pa uporabna zadeva z imenom MultiDesk. Več virtualnih desktopov je nuja.

Matako ::

Tak da dejte se opogumit, da vas ne bodo babice prehitele hehe !!

;) Ej, samo to pa jaz opažam že dalj časa . In sicer, ko prebiraš raznorazne članke in poslušaš strokovnjake nekako velja pravilo, da bolj ko je uporabnik neizkušen in khm khm star, bolje je, da ne uporablja kaj drugega kot Windows. Po mojih izkušnjah starejši ljudje povsem z lahkoto prešaltajo na praktično KATERIKOLI OS, včasih še celo malo lažje kot kao "izkušeni uporabniki", to pa predvsem zaradi tega, ker se ponavadi ne utapljajo v nekih podrobnosti in jih ne motijo raznorazne ne tako zelo pomembne razlike. Največkrat so tudi precej bolj osredotočeni na neko manjše število programov, ki ga uporabljajo in jim sam OS niti ni tako zelo pomemben oz jih to niti ne zanima, kaj dosti - točno tako, kot je bila vloga OS zamišljena v dobrih starih časih!

Primer so moji starši in njihovi prijatelji, katerim sem veliko pomagal z računalniki - liki že dvajset let uporabljajo za delo PC na isti način: Prvo kot prvo jih zanimajo samo programi - "kateri program rabim, da naredim X". Za drugo točko, "kako to naredim s tem programom" imajo v glvnem neke zvezke in liste papirja, kjer si zapisujejo korake. Saj za mojo mamo vem, da je ta postopek prinesla iz MS-DOSovskih 1980ih, kjer so bili ti koraki enostavno prepis DOS ukazov, verbatim (z nujnim "+ ENTER") samo vse skupaj presenetljivo dobro dela na kao modernih GUI, ki so, dajmo si priznati, v OSNOVI vsi zelo podobni. Je pa precej zanimivo, da recimo starejšim uporabnikom uporaba shella ne predstavlja nobenih problemov - še več, nekaterim se zdi lažje (pod pogojem, da ima napisano kaj tipkati, razumejo po navadi niti 5% tega kar klofajo) in kao, citiram, "logično".

Da povzamem, valjda, da gre babicam to ok od rok. Zakaj ne?
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Roadkill ::

Res super članek.

Jaz sem en tistih, ki nikogar ne sili na linux. Enostavno sem mnenja, da linux skupnost veliko pridobi s tem, ko ima minimalno število nesposobnih uporabnikov. Če bi vsaka "tajnica"* uporabljala linux, potem bi tudi na linuxu user-frienldynes začel izpodrivati usability.
Me prav nič ne moti, če sosedov franci ni na linuxu. Veliko raje vidim, da je na OSu, ki njemu ustreza, jaz pa na tistem, ki meni ustreza.

Kot največjo vrlino linuxa pa vidim predvsem to, da je prost. Da je zastonj je pa le bonus.
Če tkole po enem letu uporabe malo bolj razmislim, se težko odločim, kaj bi kupil windows ali linux, v primeru, da bi imela enako ceno. (no, glede na piratizirane winse, je temu že sedaj tako).


*tukaj ne ciljam na tajnice konkretno, ampak na vse uporabnike, ki imajo miselne sposobnosti enake stereotipu blond joškaste tajnice :)
Ü

jlpktnst ::

Suse 6.4 je bil tisti, da...

Ko sem zabil nekaj dni zapored - in na koncu ugotovil, da je driver rage128 s cdjev pokvarjen in mi le-ta dela težave. To je bilo še za časa, ko winmodemi niso delali...

Mislim da sem tisto inštalacijo formatiral ene 3x... ext2 le ni bil toliko stabilen pred crashi.

Od takrat preizkusil suse, redhat, slackware, lfs, debian. Recimo redhat mi nikoli ni bil všeč (osebna reč), ostali pa so kar dobri. Debian je veliko bolj podoben slackwaru kot bi si človek mislil. Ubuntu pa tako, ko sem ga inštaliral cimru sem pričakoval lažjo in bolj uporabniku prijazno zadevo. Mogoče sem pričakoval preveč? Se mi zdi da suse ni toliko zadaj pri prijaznosti do uporabnika, je pa res, da ima veliko več opcij med inštalacijo(kar lahko zmede nekatere).

Članek mislim da kar lepo označi velike probleme linuxa, ki so tudi razlog zakaj ga ne uporabljam vsakodnevno. Enostavno je boleče rebootat pc 3x na dan. Prevečkrat igram igre.

In ja, to je verjetno res razlog zakaj večina ostaja kjer je. Dokaj velika je ta interesna skupina, mogoče je čas za novo firmo podobno lokigames? Meni osebno če bi prodajali igro linux+windows za 20% več me to ne bi motilo... je pa res da ne igram nobenih novejših iger.

edit: roadkill: se ne strinjam. eden od razlogov zakaj linuxa sploh ne uporabljam več - poleg iger seveda je ta linuksaška vasezagledanost. brrr

Sicer pa - beryl, compiz = usability? :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jlpktnst ()

BigWhale ::

> Ko bo Linux imel nekaj podobnega AD, se bo takoj
> znašel na disku.

Hehehe....

Jaz bom kupil kosilnico, takoj, ko bo znala bale trave zavijati v folijo. Ker zdaj tudi slucajno ne mislim kositi 2 kvadrata travnika brez da bi mi kosilnica znala narediti tako fino v folijo zavito balo trave.

zee ::

raztegovalci tem >:D

jaz pa razmišljam, da bi staršem inštaliral nove Windowse...Ubuntu 8-)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

BigWhale ::

Ampak saj, v bistvu res, ce se pises Strojan pa zlo verjetno, da doma nucas Active Directory. Da nardis tistih 750 userjev za celo druzino, pa da si lahko sherajo 150 printerjev. Pol verjetno res nucas AD.

roli ::

Jaz imam sedaj Opensuse 10.0 že več kot leto (morda že dve leti) in sem zadovoljen.Za igre imam konzole in majhno particijo za XP za P2P imam lepo Azureus in aMule,xine je za filme,firefox za brskanje in webmail,photoshop (7.0 preko CrossOver office) za ukvarjanje z grafiko,amsn in skype za klepetanje,amarok za poslušanje glasbe,open office (ki dela 100x lepše besedilo kot office) za izdelavo seminarskih....

Dela mi vse kar hočem.Če rabim kak win only enostaven program pa imam tam vedno zagnano Win mašino za pomoč.Brez iskanja gonilnikov mi delujeta dva tiskalnika,zvočna,mrežna,čitalec kartic.... Oziroma vse kar želim.

Ob prehodu na sistem pa je potrebno poznati par osnovnih ukazov v ukazni lupini.Kar nekaj izmed teh mi je rešilo sistem,ki se po normalni poti ni mogel zagnati (popolnoma poln disk).
Par uporabnih:

su
rm
startx
login
./configure,make,make install
kdesu konqueror
.....
http://www.r00li.com
««
«
1 / 6
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD Quad FX Platform (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
558065 (6069) Brane2
»

Xbox 360

Oddelek: Strojna oprema
161479 (1093) klemen22
»

Radeoni 9800 XT in 9600 XT razkriti

Oddelek: Novice / Grafične kartice
232637 (2637) freejack
»

Ati 9500 ali 9600

Oddelek: Kaj kupiti
101751 (1615) boštjan
»

Znane specifikacije KT600 čipovja

Oddelek: Novice / Matične plošče
91786 (1786) nodes

Več podobnih tem