» »

Nerešljiv problem: Windows XP particija se nenehno sesuva

Nerešljiv problem: Windows XP particija se nenehno sesuva

R33D3M33R ::

Če kdo reši tale problem mu lahko le rečem: "Vsaka čast", ker se jaz z njim ubadam že več kot pol leta pa ne vidim rešitve.

Nameščen imam Windows XP service pack 2. Vsake toliko časa se zgodi, da pri eni čisto običajni operaciji (recimo defrag, poslušanje glasbe, delo v PSP) začne najprej pokljati v zvočnikih, iz PC zvočnika se zasliši pisk in mašina zamrzne. Po rebootu je ponavadi sesuta particija, če pa ni pa je na disku nešteto napak, ki ji scandisk bolj po češko popravi in tako nimam druge možnosti kot dati vse na novo na disk. Večinoma je koruptna kar vsebina c:\windows\system32\config, v nekaterih primerih pa recimo hal.dll.

Naj najprej povem nekaj o konfiguraciji:
mašina je Athlon XP 1800+
3*256MB DDR RAM
matična ASUS A7V-266C
Radeon 9500
Hitachi 80GB disk

ostalo pa tako ni pomembno.

RAM sem stestiral z memtest86 in sicer sem pognal kar vse teste, ki so na voljo in pustil. Brez napak, torej bi ga lahko izločil.

Za Radeona uporabljam Omega Driverje in tudi te sem zamenjal s uradnimi gonilniki pa ni pomagalo. Niti mešetarjenje z verzijami ni preneslo nekega rezultata, torej sem zadevo izločil.

Zvočna je integrirana na matični in glede na to, da se zasliši tisto pokljanje v zvočnikih sem malo sumil ravno gonilnike zanjo, vendar očitno brez neke podlage, saj se sesuva particija tudi, ko je zvočna idle.

Podobno se mi je že dogajalo in takrat je bil za to kriv VCool, ki je na SP1 deloval bp, na SP2 pa mi je sesuval sistem. Ko sem ga odstranil sem imel mir, potem pa se je spet pričelo driblanje s tem.

Najbolj sem sumil disk, a Hitachi drive fitness test pravi, da je z diskom vse popolnoma v najlepšem redu. Imel je 4 bad sectorje, ki so bili posledica teh restartov, a sem jih odpravil. Še vedno ga sumim, ampak kako naj ga stestiram, če uradno orodje pravi, da ni kriv?

V igrah se mi računalnik ne sesuva in tako lahko zadevo igram tudi več ur pa se ne bo zgodilo popolnoma nič. Izjema so Worms World Party, ki mi na popolnoma enak način (pokljanje v zvočnikih) sesujejo sistem - le da se tu sistem avtomatsko resetira. Se mi je dogodilo tudi v Windows 98, bi lahko torej izločil OS in obtožil strojno opremo?

Se pa včasih zgodi, da se disk med igro kar sam izklopi(ali vklopi?). V disku namreč klikne kot takrat ko se zaženejo plošče. Pojav je redek, vendar je precej sumljiv. Sumil sem konektorje od napajalnika in čisto možno je da so krivi ravno ti (ko sem namreč malo porbrkljal po njih se je izklapljanje precej zmanjšalo). Pregreva se gotovo ne, ker ga imam hlajenega.

Nimam antivirusnega in ne firewalla, torej tudi to ni vzrok. Daemon tools sem odstranil in očitno tudi to ni krivo.

Ja kaj pa potem je?

Hvala za kakršnokoli idejo!
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

dzinks63 ::

:)) Kar napamet dat diagnozo je težko. Lahko vplivajo raznorazna čuda, ki se štrikajo po mašini. Najbolj sumljive so mi tri palčke rama. Mogoče bi bilo dobro, da bi jih zamenjal za eno palčko 1gb.
Drugače pa ta tvoj računalnik že malo sopiha in najbolj elegantna poteza bi bila, da si kupiš nov računalnik .
Tako si tako nebi razbijal glave kaj je narobe .

R33D3M33R ::

Hmnja, če bi bil denar pri roki bi ga komot menjal, vendar sem mislil počakati še najmanj kako leto preden bi menjal, če bi sploh menjal.
Namreč velika večina iger, ki me zanima mi deluje še vedno in nekako niti ne vidim razloga za menjavo.
RAM imam noter že tam od leta 2002 ko sem kupil računalo, torej 5 let in do enega leta nazaj se ni nič sesuvalo. Nekako se je pričelo s tistim nesrečnim VCoolom in nezdružljivostjo s Windows XP SP2. Od takrat je šlo vse le navzdol, čeprav sem vmes že n-krat ponovno namestil sistem. Mogoče je pa kriv SP2?

/edit: evo, junija 2005 sem imel prve težave. Nato je bil nekaj časa mir, potem pa spet... :\
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Zgodovina sprememb…

fm13 ::

Podobno se je meni dogajalo na popolnoma novem laptopu. Po startu je deloval pol ure, potem pa blue screen... Po restartu sem moral delati recovery sistema, NTFS je bil tako zjeban, da je celo zagon checkdiska povzročil bluescreen (tako je zgledalo). NTFS sem tako popravil kar s Knoppixom, potem je šel checkdisk skozi, šele potem so Windowsi startali.

Na sevisu so najprej zamenjali disk. Usuval se je še vedno, vendar precej bolj poredko, pa še NTFS je bil po sesutju OK. Čez nekaj časa so mi dobavili še nov RAM (zamenjal sem samo eno palčko od 2gb), pa je problem izginil (tok,tok).

Poanta tega pisanja pa je tole:
večkrat sem pretestiral disk z DriveFitness testom, pa ni nikoli pokazal nič (čeprav je vmes spuščal tiste značilne klik-klik zvoke, kar je bilo za servis dovolj, da so ga zamenjali). Še večkrat sem spustil skozi celonočni memtest ter podoben MS-jev testni program, pa noben nikoli ni odkril nič (razlog, da se bil siguren, da je slab tudi RAM, pa je bil samodejni restart laptopa, ko sem se enkrat sprehajal skozi menije v Memtestu).

Jaz bi stavil na hardware, čeprav ti testni programi govorijo, da je vse OK.

K0K0 ::

Maš mogoče navito mašino ?

R33D3M33R ::

Tudi sam sem razmišljal o tem, da bi bil kriv ravno disk - mogoče celo RAM, vendar na kak način bi ju naj identificiral kot krivca? Nimam odvečnega denarja in če bi menjal bi morala biti diagnoza: krivo je to pa to.

Nič ni navito, ker je navijanje s toliko palčkami RAMa na tej mašini nemogoče.

Res je, da niso vse palčke RAM-a iz iste serije. Dve sta bili kupljeni pozneje. Sedaj sem jih malo premešal - tako, da sta tisti kupljeni na en dan skupaj. Čez noč sem pustil Sisoft Sandro, da izvaja BurnIn test na večini strojne opreme. Zadeva je prišla skozi 25krat brez, da bi sistem zamrznil ali karkoli. Včasih čez cel dan pustim teči kako igro, pa se mi še nikoli ni računalnik sesul.

Ja kako pa potem zamrzne tako da mi sesuje particijo? :\

A matična pa ne bi mogla biti kriva? Se mi je že zgodilo, da IDE lučka za HDD ni gorela ob aktivnosti pa sem kabel zvijal sem ter tja, zdaj čudežno spet dela. Hm...
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

kriko1 ::

Se mi je že zgodilo, da IDE lučka za HDD ni gorela ob aktivnosti pa sem kabel zvijal sem ter tja, zdaj čudežno spet dela.

Menjaj IDE kabel, stakni molex kabel ter razširi pine tako da se tesno prilagodijo konektorju na disku (sem že imel tak primer slabega kontakta).

Pa spusti memtest skozi za več ur, recimo kakih 8 ur (čez noč).

R33D3M33R ::

Menjal sem IDE kabel in lučka spet deluje :)) . Ena težava rešena. Če je bilo to vzrok sesuvanja, sem pa rešil celoten problem. Ko se mi naslednjič sesuje bom se v temi spet oglasil :)
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

R33D3M33R ::

Poganjal sem Worms World Party, ki mi je ponavadi sesul sistem, pustil sem ga par ur - ponavadi mi je vedno zmrznil, ampak sedaj se ni zgodilo nič. Mogoče se prehitro veselim, ampak kot zgleda je težava rešena.

Zdaj pa bolj nori problem. Disk se mi namreč ob bootu dvakrat zažene. Njaprej se zaženejo plošče, ampak še ne slišim klika, nato se pa takoj zadeva ponovi in takrat šele klikne. Nato deluje bp. Če imam IDE kabel izklopljen se zažene kot bi se moral. Kaj pa je narobe tu? Spet kabel ali morda celo matična plošča? Koliko taki boot škoduje disku ?
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

kriko1 ::

Imaš najnovejši bios bios?
Če je možno, na koliko imaš nastavljen IDE detection timeout (lahko da je v skritih nastavitvah, npr. gigabyte matične imajo CTRL+F1 kombinacijo v glavnem bios oknu)?

R33D3M33R ::

Ja imam. Fora je da se s starim "defektnim" kablom to ne dogaja 8-O . Očitno bom moral kupiti nov kabel in preizkusiti s tistim.

/edit: glede BIOS-a skoraj dvomim, da imam sploh kake take nastavitve. Bom pogledal.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Zgodovina sprememb…

R33D3M33R ::

OK, preveril še z enim kablom - naredi isto. Z starim tega ni. Sem pogledal, če bi slučajno kje kak pin ostal, ampak zgleda ok. Čudno in to zelo. Je pa res, da je bil stari "defekten" kabel priložen matični, ampak saj to ne more imeti veze?
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

kriko1 ::

Da nimaš slabe kontakte na disku (ko gredo pini na kontroler)?

R33D3M33R ::

Tole sem pregledal vendar zgleda brezhibno. Lahko celo uploadam sliko. Sem preizkusil še s enim kablom in to na drugem IDE priklopu pa naredi isto. Stari kabel pa kot da bi bil čudežen dela 8-O . Ne vem kaj je tako posebnega na njem.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

KTr1sk ::

Pred leti tudi na athlonu se mi je tudi sesuvala particija in pri meni je bil kriv IDE kabelj (bil je že cel zvit na oko) in ko sem zamenjal z novim nisem več imel problemov, ampak pri tebi pa zdaj nič ne razumem, upam da boš kmalu rešil problem
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

R33D3M33R ::

Bom preizkusil disk na enem drugem računalniku. Čisto možno je da bi bilo kaj z matično ploščo.

/popravek:

Sem preizkusil na enem 100 MHz računalniku in disk se zažene brez problema. Torej edini krivec je očitno res matična plošča. BIOS-a ne morem flashati, ker je gor že najnovejši. V nastavitvah pa ne najdem kaj pametnega glede PCI naprav.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Zgodovina sprememb…

kriko1 ::

Aja, pa da ti ne kaj intenzivno zviješ kabel (tako pospraviš)? Ker sem imel težave z delovanjem DVD-ja, ker sem mu lepo zmečkal (pospravil kabel).
Čudno tole. Pa gonilniki za kontroler so najnovejši? Kdo je tvoj proizvajalec IDE kontrolerja?

R33D3M33R ::

Kontroler je VIIn. Katerikoli drugi disk s istim kablom in istimi kabli iz napajalnika se normalno zažene. Vse skupaj postaja precej smešno. Očitno je težave le pri zagonu pri spin-upu. Saj disk drugače brezhibno deluje. Me pa malo skrbi, da mu to dvojno zaganjanje ne bi škodovalo in bi na lepem odpovedal.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

kriko1 ::

Hmm. Problem pri spin-up je lahko zaradi pomanjkanja el. toka. Imaš pri roki kak močnejši napajalec? Poskusi odstranit nekaj cd / dvd enot in uporabi eno celo vejo samo za disk.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

R33D3M33R ::

Bom probal, čeprav je napajač kvaliteten bi bilo možno, da mu zmanjka sape.

/popravek:

Ne ne dela. Četudi sem odklopil vse, zadeva ne dela. Očitno je stari kabel imel pokvarjeno nekaj, kar je omogočalo pravilen spin-up diska, vendar pa je sesuvalo particije. Logika pa taka.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Zgodovina sprememb…

R33D3M33R ::

Ker je možno, da je težava s strojno združljivostjo bom najprej poskusil BIOS znižati za eno verzijo navzdol. Če pa to ne bo delovalo potem bom pač pustil naj bo tako kot je dokler ne bo crknil 0:)
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

R33D3M33R ::

Downgrade BIOSa na 1012 in 1013 ni pomagal - pravzaprav se ni nič spremenilo. Se pa je zadeva poslabšala pri verziji 1010, saj se je disk najprej zagnal brez težav nato pa kar ugasnil in se še 1x zagnal (slišal sem 2 klika).
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

darkobas ::

a že imaš zdaj kaj več bad sectorjev ?

R33D3M33R ::

Nisem nič preverjal. Od menjave se mi zadeva ni niti enkrat sesula. Bom poskeniral.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

R33D3M33R ::

Za vse težave je bila kriva matična plošča.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ne gre namestiti Windowsa + ne zažene trenutnega (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
514038 (3204) MasterKiD
»

PC se ne zažene

Oddelek: Pomoč in nasveti
131354 (1206) reef00
»

Freezee računalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
151174 (970) 'FireSTORM'
»

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL napaka

Oddelek: Pomoč in nasveti
212628 (2291) 1309976
»

Xpji mi zmrzujejo, cisto tako...

Oddelek: Pomoč in nasveti
11893 (746) pingo76

Več podobnih tem