» »

CRT monitor in zelene poševne črte

CRT monitor in zelene poševne črte

Jackal ::

Pred kratkm je priromal do mene en CRT monitor Nokia 446Pro (19", trinitron) in začel se mi je pojavljat en problem.

Na zaslonu se pri hladnem monitorju vidijo nekakšne poševne zelene črte. Pa ne mislim tistih dveh žic, ki se vidita prečno čez ekran pri trinitronih. Prej zgleda kot bi gledal kak žarek na osciloskopu in na nekaterih koncih teh črt se prav vidi kot da bi žarek naredil ovinek.

Sem poslikal, kako zgleda - kolikor se pač da videt.



Te črte se vidijo na začetku - še kakšne pol ure po tem, ko vklopim monitor. Takrat je slika tudi bolj svetla (oz. zelo svetla) - nastavitev osvetljenosti imam na 0%, pa še v driverju za grafično kartico sem moral znižat svetlost, da je slika takšna kot more bit.

Zdaj a me zanima, če se da to na kak način odpravit? Je imel že kdo kak podoben problem? Vem, da je na VN trafotu en potenciometer za svetlost. Sicer še monitorja še nisem odpiral, samo se da (oz je varno) tam kaj nastavljat?
Kot drugo pa ne vem kaj naj naredim da se znebim teh zelenih črt?

Brane2 ::

To, kar vidiš, je sled žarka, ko se vrača za izris nove slike. Dogaja se bodisi zaradi nenastavljenega trimerja za svetlost bodisi zaradi napake v elektroniki.

Če je slika tako hudo presvetla, bi odprl zadevo in nastavil trimer za svetlost na VN traflcu. Pa previdno, ali še raje, mogoče v drugi osebi. Daj to opravit komu, ki ve kaj počne. Napetosti so zelo visoke.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Jackal ::

Hvala za predloge, Brane2. Sem se malo spustil v raziskovanje in sem ugotovil, da nisem edini s tem problemom na tem monitorju.

Tako sem našel servis manual za ta monitor. S pomočjo tega mi je uspelo prit v servisni meni in sem lahko nastavil svetlost in kontrast tako, kot se spodobi (kontrast 100%, svetlost okoli 60%). Črte so izginile, slika pa je nasplošno veliko boljša kot prej. Tale servisni meni mi je prav všeč ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Starejši tip tv Löwe - v sliki so modro zelene črte

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
61554 (1373) Azrael
»

Statična elektrika na monitorju

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
262243 (1858) Pyr0Beast
»

Razštelan monitor

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
261708 (1361) schurda
»

Monitor prikazuje temno sliko

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
101247 (1070) Highlag
»

CRT - LCD razočaranje in žalost... (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
645331 (3874) Marjan

Več podobnih tem