» »

Dars ABC tablica

Dars ABC tablica

«
1
2

LPP ::

...ima po podatkih Darsa življenjsko dobo 7 let. Naša je stara zdaj 8 in mi je že zahinavila. Je senzor sploh ni zaznal, ne na vstopni ne na izstopni postaji. Na Darsovem centru so rekli da je odslužila svoje in da naj si nabavimo novo, za 4.000 SIT(!!) Pa se ne dam in sem se še enkrat zapeljal po ABC in zaenkrat še vedno deluje.

Zanima me, je kdo že odpiral to tablico, je možen vzrok nedelovanja izrabljena baterija ali so se izrabili čipi(?!). Ker so na Darsu rekli, da nič ne popravljajo, samo novo lahko prodajo. Če tablico odprem, izgubim pravico do njene uporabe, če kaj polomim?

Na dan z nasveti!
Hvala


P.S. Je preskok čakajoče vrste vreden 4.000 SIT?
Ljubljanski potniški promet

Damjan Jagar ::

P.S. Je preskok čakajoče vrste vreden 4.000 SIT?

Kako pogosti preskoki?
http://jagar.si

tec ::

vsekakor je vreden tistih 4k..ampak, da pa ne zamenajo kartice brezplacno je pa tudi sramota.
Ce si pa clovek po 7ih letih uporabljanja kartice ne zasluzi 4 jurje...

Tribal ::

Čudn mi je to da še noben ni sheku telih ABC kartic, da bi si jih doma filu prek kompjutra recimo...

Myth ::

7 let si se zdaj vozil po vsej AC za same 4 jurje. Zdaj pa ti je težko dat pač 4k za novo? Ej, človek, zamisli se malo. :\

Človeška hinavščina in lakomnost nima meja...
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

_marko ::

Mr|Ice:
Daj umiri se! Cestnino je prav tako plačeval kot vsi ostali!
Edina razlika je da ni čakal v vrsti, kar bi moral Dars tudi propagirat in kaj več anredit na tem, da bi več ljudi imelo ABC kartice.
No, na tak način mu to nebo uspelo.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Myth ::

Saj delajo na tem. Ali pa zelo malo veste za to. In jaz sem čisto mirn, samo malce "jezno" sem napisal odgovor. Ker to je tako kot da bi jaz mel frizerja kateremu bi dal 4k za 4 leta recimo. Pa vsakič ko me postriže, bi mu dal določeno vsoto. Pretečejo 4leta in mu spet dam 4k. Pa se nebi sekiral za 4 jurje, za boga milega , no. :\
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

_marko ::

->Saj delajo na tem. Ali pa zelo malo veste za to.
Daj povej!
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Myth ::

V bistvu sem se malce zmotil. Ampak verjetno veš/veste da moramo pobiranje cestnin spremenit. Zdaj na hitro sem našel tole.
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

perci ::

Ledeni: V bistvu te ne razumem kaj bi rad povedal.

Dobra primerjava bi se mi zdela z ADSL modemom. Plačamo storitev, modem pa nam zagotovijo brezplačno. Tudi če se nam bo pokvaril, nam bodo brezplačno zagotovili novega. To se dela, če hočeš spodbujat neko storitev. DARS-ovci pa raje colajo na karticah in imajo vrste na avtocestah.

Sicer pa, če bomo vsi mel ABC, bo treba pobiralce cestnin odpustiti, tega pa nočmo, ane?

Kaj si hotu pa s tem frizerjem povedat, mi pa sploh ni jasno.

Myth ::

Saj sem rekel, da sem se zmočo. Jaz sn nekaj drugega imel v mislih. Pač da delajo na novem sistemu. Ne vem če se jim torej zdaj še splača starega nekaj korigiriat ali pa kaj početi. Celo link sn dal da delajo na temo, da se čimprej odpravijo razlike med ABC in non-ABC userji. Avtomatizirana cestnina. ;)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Matko ::

@LPP

odpri skatlico in zamenjaj baterijo, pa je zadeva resena

Tomay ::

Enkrat mi je tablica dol padla, pa je kar sama odprla na eni strani. Mislim, da je ni problem narazen vzet.
Voodoo 4Ever

b0B3k ::

Js imam tole tablico tud že kar dolgo, ne vem, če je že čez sedem let, ampak mi je do zdej delala ok. Problem je včasih, če morebiti malce prehitro zapelješ na cestninsko (ene cestninske imajo tudi samo 20 km/h max - je treba mal pazit). Drugače je tud meni že večkrat padla na tla, pa se je sama lepo odprla in vam povem, da je ni problem odpret - če bo kdo kej "popravljal".
Sicer pa se ABC vsekakor splača imet, če se veliko vozič po avtocestah.
Da pa še razložim kako stvar s plačevanjem deluje v praksi, če morebiti kdo ne ve. Najprej kupiš tale ABC čip, ki stane (vsaj tolk je bil, ko sem ga js kupil) cca. 4000 SIT, potem na cestninski postaji, kjer piše ABC + USERS napolniš tole kartico (plačaš npr. 5000) in se potem s tem kreditom, ki ga imaš na čipu voziš po slovenkih avtocestah, kjer ti ga na vsaki cestninski postaji, kjer imajo abc sistem (več ali manj povsod), lepo veselo pobirajo dol, dokler čip spet ni "prazen" in je treba polnjenje ponoviti ...

AndrejS ::

Mislim da ti ne napolnijo čipa ampak samo v Darsovo bazo vpišejo da si kartico "napolnil" . Vsaka kartica pa ima svoj ID! Zato pa še je noben ni shekal!

Gandalfar ::

Ideja bi bila da hodis po mestu, prebiras 'ID'-je z avtov in jih limas na svojo kartico

Gwanaroth ::

Mislim da ti ne napolnijo čipa ampak samo v Darsovo bazo vpišejo da si kartico "napolnil" . Vsaka kartica pa ima svoj ID! Zato pa še je noben ni shekal!


Jap, tocno tako deluje. Kartica se nic ne polni, ABCjev senzor le prebere ID in ko ti nalozis denar, oni pod tvoj ID vpisejo v bazo.. in vedno pac ko seznorji zaznajo ta tvoj ID, ti trgajo primerno vsoto iz njihove baze..

Samih kartic ni kaj hekat, treba bi blo Darsovo bazo, če že >:D

edit: Gandalfar, potem bi moral vsak prebran ID nekako vnest v svojo lastno kartico.. kar pa ti nazadnje nič ne pomaga, če ima uni prazen račun.. Oz. je le lov na slepo.
Lights often keep secret hypnosis..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Gwanaroth ()

b0B3k ::

Aja, sej res, šele zdej sem vidu, da sem se malce nerodno izrazil s tem čipom. Mislil sem takole nasplošno - da se "čip" napolni, čeprav je jasno in logično, da se prebere samo ID kartice in se glede na ID nalaga in pobira kredit ...
:8) Pradon ..

meacho ::

V kartici je baterija, ki je nekako pritrjena gor.
Lahko jo zamenjaš pa prišparaš 4k..

Whisky ::

Mislim da je enkrat bil en dober clanek v Veceru (lahko poiscem), kjer je pisalo da dejansko ne hrani denarja baza na Darsu temvec, kartica sama. Celo tako dalec so sli, da so prekinili eno nogico cipa in je nehalo denar odstevat. Ampak po treh "zastonjskih" voznjah je kartica zablokirala, ker Dars primerja vrednost in ID-je ... ce se veckrat zaporedoma ponovi isti znesek al neki takega ....

poweroff ::

Nekdo je kartico že shekal in si jo napolnil. Vendar imajo na Darsu tudi pri sebi evidenco. In so ugotovili, da nekaj ne štima. Ker imajo tudi posnetke kamer, je bilo trivialno ugotoviti kdo je to počel.

Seveda je dobil zasluženo kazen.
sudo poweroff

AndrejS ::

Ne verjet vsega novinarjem, ker nimajo pojma in jih je lahko "nategnit" . Ali niso ravno novinarji izjavli nekaj v zvezi IMEI številko mobilnega telefona in prisluškovanjem ? Tepci :D >:D :D >:D

kopernik ::

Res je bilo nekaj v nekih novicah o tem, kar pravi matthai. Samo se ne morem spomniti kdaj in kje sem to videl ...

AndrejS ::

Kartico se da "skopirati" oz. "klonirati". To so tudi delali. Samo lastnik kartice je morali biti veliko podjetje, tako da se ni hitro ugotovila zloraba.

Alexius Heristalski ::

Kako ugotoviš, da je račun prazen? Šele ko se butneš v spuščeno zaporo?
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

b0B3k ::

NE, sej imaš semafor za prikaz stanja na "računu", pa iz ABC steze imaš vedno izhod na ABC+ Users, da lahko znova napolniš ...

Ales ::

Na internetu imaš tudi pregled nad porabo...

Alexius Heristalski ::

Aha, to je dobro urejeno.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Sajmon99 ::

Da se ne boste preveč matrali. Meni je crknila (letnik 98). Res na DARSu ponudijo nakup nove za 4k SIT. Jaz firbec pa sem jo odprl in notri videl eno luštno baterijo, ki je imela namesto 3V samo 0,7V. Torej... Sem pa še malo pogledal po čipovju in videl, da je notri tudi RAM, za katerega je znano, da izgubi podatke ob prekinitvi napajanja (če jih je sploh še imel pri samo 0,7V). No ja, probat ni greh. Vzamem baterijo z oznako CR2450 (original BR3032), prilotam gor dve žički in potem vzporedno prilotam na obstoječo, že skoraj prazno baterijo. Potem pa previdno odstranim staro baterijo, da RAM ne izgubi spomina. Sledila je še rahla modifikacija notranje plastike in test na ABC stezi. Pufff... stanje se je ohranilo in kartica zaenkrat dela B.P. 8-)

SkIDiver ::

Sajmon99 ti jz povem, da tud, če baterijo vzameš stran in šele potem novo gor zalotaš dela. Je kolegu šla baterija pa je naredu tko,d a je staro stran vzel pa novo gor zalotal pa je delalo in stanje je blo pravo.

je pa zanimivo, da naše ki so ene izmed prvih delajo še danes brez problema obe in primejo pr cca nekje 65-70km/h. Na določenih stezah pa se tud pr 80km/h odpre pa tja do 85km/h. Več pa nismo nikol probal.

Mr_Globus ::

A je sigurno da se lako odlota brez da hkrati prilotaš novo? se ne zgubijo podatki?

Highlag ::

Sam sem kolegu tudi baterijo prelotal. Menda dela kot nova. Nisem nič pazil na napajanje vezja.
Never trust a computer you can't throw out a window

gkovac ::

@HighLag
bi jo prelotal tudi meni?? nimam ne znanja ne opreme? Dobiš za piwo :D
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

STASI ::

P.S. Je preskok čakajoče vrste vreden 4.000 SIT?

Če si power user, potem je vredno. Sem v ponedlkek napolnil svojo ABC kartico za 50000sit in sem bil upravičen do 10% popusta oziroma 5500SIt. To mi bo zadostvalo za 2,5 meseca in se pozna. Tko da je tistih 4000SIT čist sprejemljio v 7 letih!:D
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Highlag ::

Žal doma nimam opreme :(
Never trust a computer you can't throw out a window

Istrian ::

Meni je ta teden zaposlena na cestninski postaji rekla, da je šla baterija in da moram na DARS center.

Pravkar sem odprl abc tablico in sploh ni problem, lepo počasi in gre brez poškopdb.
Čim dobim fotoaparat prilepim še slike.

Zdaj pa tako baterija kaže 2,9v od nominalnih 3v.
Glede na to da je 2.9v mislim da bi še moralo delat ali se motim.

Baterija ploščata: br3032 panasonik 3v

Istrian ::

Še to

Na DARSu pravijo da batarija mora trajati 7let, če baterija crkne prej ti za vsako leto vrnejo 560 sit.
Če pa želiš daš poseben zahtevek (imajo obrazec) in ti znesek, ki ga imaš na id kartici nakažejo na račun.

Alora po sedmih letih plačaš 4000SIt + dobroimetje.
Po 5letih plačaš 2880 + dobroimetje.

Se mi splača čarat po ABC tablici ?

Koliko stane baterija ?

BadB0y ::

Glede tega da se noben ni predelal kartic se krepko motite! Kartice so bile prirejene tako da ko bi moralo iz nje pobrati denar ga ni rampa pa se je vseeno odprla pac kartica ni poslala signala kateri ti vzame dobroimetje(bral darsovo porocilo). Mogoce to na zdajsnih karticah vec negre. Lahko pa se se vedno enemu zarit zalepis pa se z njim skozi zapeljes in molis da te nena na naslednem izhodu cakajo plavi :)


Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BadB0y ()

poweroff ::

Ja, ampak DARS ima dvojno evidenco. In potem so tisti, ki so kartice predelali čez nekaj mesecev dobili moder obisk na dom.
sudo poweroff

Mr_Globus ::

Operacija uspela, pacient bomo vidli :8) Čimprej sprobat na avotcesti

BTW: baterija se je kr segrela ko sem gor cinil žice - a ne škodi?

SkIDiver ::

Če bi jo mal prjel z kleščami ne bi škodlo, da bi se toplota odvajala naprej na klešče. Boš vidu na ABC stezi. Če dobiš zapornico v prednjo šipo pol ji je škodlo:D

BTW folk zadevo vgrajuje v levo vzvratno ogledalo in preko pretvornika veže na akumulator od avtomobila pa zadeva dela BP. Tko, da nč bat glede izgube dobroimetja. Na kartici je sam ID kartice zapisan. Dobroimetje pa v DARSovi bazi pod vašim ID-jem.

Tic ::

Sej kartica se nima kej zapomnt. Vsi podatki o stanju so na njihovih serverjih, kartica sluzi le kot ID.

lp
persona civitas ;>

Istrian ::

Evo zaenkrat ena slikica.


Iste baterije za enkrat nisem še dobil.


LP

dxx ::

offtopic!:
Zadnjič sem se pelu tik za BMW sedmico(tanovo seveda>:D ) na ABC, pogledam kolk ma model gor in sam8-O . 220k in še nekaj drobiža8-O 8-O 8-O .
Čeprav glede na to kak avto ma, mu je cestnina drobiž:D

delfinus ::

Lahko, da je vozni park skupnih vladnih sluzb, oni imajo vedno dosti gor.

kekz ::

Kartica ne pošlje samo ID-ja. Jaz imam kar nekaj težav z njo (stara je več kot 10 let). Nazadnje mi pri izhodu iz avtoceste, ko je napisalo CRC error in ni hotelo odpreti, gospodična prebrala kartico in rekla, da ji javlja zadnji vhod na avtocesto leta 2071 8-O :D

kekz ::

Imeti veliko dobroimetja na kartici se po mojem mnenju ne splača. Jaz imam že zelo dolgo poplačniško.
Nikoli ni treba ustavljati zaradi polnjenja, na koncu meseca mi pač odtegnejo z računa.
Še ni skrbi, da bi mi zadevo ukradli ali da bi se mi pokvarila.

LoneWolf ::

Po ekonomski racunici se splaca, zaradi 10% popusta. Nazaj na isto prides pri trenutni inflaciji po priblizno 4 letih, ce v tem casu ne porabis dobroimetja (ker se znesek dobroimetja na kartici ne revalorizira, ga pocasi najeda inflacija). Vecji znesek dobroimetja vplacas, vec profitiras, ce ga le porabis v nekem doglednem casu, recimo v letu ali dveh.
Osebno vsakic polnim za 50 jurjev, in imam dobrega pol leta mir. S tem realno prihranim dobrih 10 jurjev na leto, v primerjavi s poplacnisko ali ce bi polnil v manjsih zneskih.

Djuro ::

Sam se vozim po avtocesti vsakodnevno.
Najbolj mi grejo na K. tisti, ki se švercajo tako, da se ti zalimajo tik za rit. Take vidim (in ne pretiravam) vsaj 3x tedensko.
Žal, še nikoli nisem videl, da bi imel tak 'švercer' avto nižjega razreda, ali pa vsaj kak starejši avto. Vedno vozniki dobrih avtomobilov.
Kaj za vraga, ves denar vtaknejo v vozilo pa nimajo za cestnino. Ali očitno dober avto avtomatično dvigne samozavest vozniku. Bogi ljudje, ki potrebujejo avto, da se počutijo samozavestne.

No, malo sem zašel. V glavnem, sem se pred kake pol leta pritožil DARS-u glede tega in kaj so mi cepci rekli? Zapišite si njihovo registrsko tablico. A zdej sem pa policaj? In kdo bo pa vozil?
V glavnem, sistem ABC ni slab, vendar dopušča enostavno preveč 'švinglanja'.
Jim ravno kanim poslat nazaj mail, koliko 'švercerjev' so prijavili sodniku za prekrške. Me prav zanima.

Queen ::

Djuro, ne pade malo število prijav. sami opažamo, da se dostikrat švercajo eni in isti, ki redno dobivajo položnice domov. očitno se jim že splača. zakaj se švercajo samo tisti z dobrimi makinami? pomisli, da se nekomu prilepiš za rit, je treba potegniti za njim - švoh avti tega ne zmorejo in bi mu rampa padla po strehi. tudi sama sem se že švercala, malo je blo strahu, fuulll adrenalina...>:D enkratna izkušnja! sicer mam ABC, pa tud če vidim da se mi kdo prilima, mu nena bremzam. naj se pelje, kaj.
kar se tiče pokvarjenih tagov...reklamacijo vložiš, pa je. dobroimetje se prenese, pa priznajo ti še neko vrednost taga.

«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vinjete: od Ljubljane do Vrhnike 11 EUR!? (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
55637348 (23256) moowy123
»

DARS ABC portal uporabnikov

Oddelek: Loža
111580 (1114) gig
»

brezplačno po AC iz CE v LJ?

Oddelek: Loža
232132 (1406) Tear_DR0P
»

Cestninske postaje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
695789 (4481) Thomas
»

Zakaj mramo več plačati cestnie za isti kos avtoceste?

Oddelek: Na cesti
201979 (1469) SasoS

Več podobnih tem