Forum » Omrežja in internet » Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave
Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave
Desperad ::
Pozdravljeni!
Mi lahko kdo, prosim, svetuje, kako vzpostaviti povezavo med dvema računalnikoma preko UTP-križnega kabla?
Poskusil sem že po navodili, ki se nahajajo na tej strani "www.mojmikro.si/?n=tests&mesec=Maj%2020..., vendar se mi ni posrečilo.
Zato prosim za nasvet!
V naprej hvala.
Mi lahko kdo, prosim, svetuje, kako vzpostaviti povezavo med dvema računalnikoma preko UTP-križnega kabla?
Poskusil sem že po navodili, ki se nahajajo na tej strani "www.mojmikro.si/?n=tests&mesec=Maj%2020..., vendar se mi ni posrečilo.
Zato prosim za nasvet!
V naprej hvala.
sidney ::
Mene pa zanima, kako povezat 2 outerja. 1. je prikljucen na modem, 2 pa samo na racunalnik. Onba sta wrt54gl in imata DD-WRT sw gor... zanimajo me nastavitve ... baje naj bi bil eden slave drugi pa master ...???
tnx za info
tnx za info
Marjan streli !!!! Lisice so Mici zagrable !!!!
sese12 ::
Težava !
Povezana mam dva računalnika, do sedaj mi je povezava normalno delovala, pred kratkim sem en računalnik formatiral, sedaj pa mi povezava ne deluje.
Na obeh sem nastavil IP-je na TCP/IP kot je treba, diske dal v skupno uporabo, in zagnal čarovnika za nastavitev omrežja. S prvega računalnika lahko sedaj normalno dostopam do drugega, z drugega pa v prvega ne morem. Oba računalnika se normalno vidita med sabo.
Skratka na obeh sem naredil isti postopek, vendar gre povezava samo "enosmerno".
Tudi požarni zid ima odprte porte za deljenje datotek.
Na obeh rač. mam WIN XP, povezava pa gre preko switcha.
Kaj bi lahko bilo narobe ?
Povezana mam dva računalnika, do sedaj mi je povezava normalno delovala, pred kratkim sem en računalnik formatiral, sedaj pa mi povezava ne deluje.
Na obeh sem nastavil IP-je na TCP/IP kot je treba, diske dal v skupno uporabo, in zagnal čarovnika za nastavitev omrežja. S prvega računalnika lahko sedaj normalno dostopam do drugega, z drugega pa v prvega ne morem. Oba računalnika se normalno vidita med sabo.
Skratka na obeh sem naredil isti postopek, vendar gre povezava samo "enosmerno".
Kaj bi lahko bilo narobe ?
tedo ::
Domače omrežje (2.rač) sem postavil in vse dela super ;)
Ni mi pa jasno glede IP naslovov kako so zdaj deljeni pravzaprav... Imam statični IP drugače 86.xx.xx.xx... Zaj sem pa v omrežju na obeh računalnikih nastavo 192.168.2.10 & ...11, to sta potem lokalna IPja ki sta videna samo računalnikom v mojem lokalnem omrežju?
Kako je pol viden statični IP? Na zunaj za oba računalnika isto?
Problem mi je nastal v internetnem radiu, ko mi sem se moral povezat prek lokalnega ipja sai prek statičnega ni šlo da bi postavo server. Sedaj pa lahko radio poslušata samo ta 2 računalinka v lokalnem omrežju...
upam da razumete za kai se gre, pa mi en prosim lepo razloži...
LP
Ni mi pa jasno glede IP naslovov kako so zdaj deljeni pravzaprav... Imam statični IP drugače 86.xx.xx.xx... Zaj sem pa v omrežju na obeh računalnikih nastavo 192.168.2.10 & ...11, to sta potem lokalna IPja ki sta videna samo računalnikom v mojem lokalnem omrežju?
Kako je pol viden statični IP? Na zunaj za oba računalnika isto?
Problem mi je nastal v internetnem radiu, ko mi sem se moral povezat prek lokalnega ipja sai prek statičnega ni šlo da bi postavo server. Sedaj pa lahko radio poslušata samo ta 2 računalinka v lokalnem omrežju...
upam da razumete za kai se gre, pa mi en prosim lepo razloži...
LP
jurre ::
@tedo
te dva IP-ja (192.168.x.x) sta vidna samo v notranjem omrezju, se pravi samo te 2 racunalnika. Ce dostopas od zunaj, se vidi samo tvoj zunanji staticni IP (nekdo ne more videt a imas en racunalnik, 2 ali 3 preko tega IP-ja). Predvidevam, da imas ruter, ker imas staticni IP in 2 racunalnika, tako da moras za radio odpreti porte (to si lahko preberes tukaj). Ko odpiras te porte, moras pa vedeti kater port uporablja server, ki ga postavljas, potem pa napises IP od tistega racunalnika, na katerem bo server.
te dva IP-ja (192.168.x.x) sta vidna samo v notranjem omrezju, se pravi samo te 2 racunalnika. Ce dostopas od zunaj, se vidi samo tvoj zunanji staticni IP (nekdo ne more videt a imas en racunalnik, 2 ali 3 preko tega IP-ja). Predvidevam, da imas ruter, ker imas staticni IP in 2 racunalnika, tako da moras za radio odpreti porte (to si lahko preberes tukaj). Ko odpiras te porte, moras pa vedeti kater port uporablja server, ki ga postavljas, potem pa napises IP od tistega racunalnika, na katerem bo server.
Sba ::
Imam problem, ki me spravlja ob živce!
Povezavo z routerjem mi prekinja parkrat v minuti, včasih pa je pol ure mir. Povezava je vzpostavljena preko UTP kabla, vse nastavitve pa so "default".
Pred tem sem imel računalni povezan z routerjem preko WLAN kartice, ki pa je včeraj crknila. Nastavitve so bile prav tako "default", vendar je vse delalo, tako kot je treba.
V čem bi lahko bil problem? In seveda kako ga rešiti?
Povezavo z routerjem mi prekinja parkrat v minuti, včasih pa je pol ure mir. Povezava je vzpostavljena preko UTP kabla, vse nastavitve pa so "default".
Pred tem sem imel računalni povezan z routerjem preko WLAN kartice, ki pa je včeraj crknila. Nastavitve so bile prav tako "default", vendar je vse delalo, tako kot je treba.
V čem bi lahko bil problem? In seveda kako ga rešiti?
Those that claim that they're not showing off are drowning in denial!
rontajzel ::
Pozdravljeni!
Imam en problem, pa me zanima, če kdo pozna rešitev.
Doma imam dva računalnika ki sta povezana preko dveh mrežnih s crossower. Internet imam na drugem računalniku preko prvega računalnika. Problem je pri prenosu podatkov iz drugega računalika na prvega. Iz prvega na drugega ni težav, hitr prenos, ko pa želim kaj skopirati iz prvega v drugega pa se mi pojavi opozorilo: "Napaka pri kodiranju datoteke ali mape. Ime datoteke ni bilo mogoče kopirati."
Pozna kdo problem?
Hvala!
P.S. Požarna zidova sta izključena.
LP
Imam en problem, pa me zanima, če kdo pozna rešitev.
Doma imam dva računalnika ki sta povezana preko dveh mrežnih s crossower. Internet imam na drugem računalniku preko prvega računalnika. Problem je pri prenosu podatkov iz drugega računalika na prvega. Iz prvega na drugega ni težav, hitr prenos, ko pa želim kaj skopirati iz prvega v drugega pa se mi pojavi opozorilo: "Napaka pri kodiranju datoteke ali mape. Ime datoteke ni bilo mogoče kopirati."
Pozna kdo problem?
Hvala!
P.S. Požarna zidova sta izključena.
LP
~rontajzel~
AMD A64 3800+ X2; ASUS A8N-E ULTRA; ATI RX1600pro;LC600W; DDR 3GB; SATAII 820GB
AMD A64 3800+ X2; ASUS A8N-E ULTRA; ATI RX1600pro;LC600W; DDR 3GB; SATAII 820GB
mikko ::
A mi zna kdo povedat,kako naj imam mrežo preko switcha,kot sem jo imel včasih , ko sem imel siol in dinamični IP ? Sedaj pa imam T2 in isto dinamični IP.
Modem pride v switch, iz switcha ven pa v 2 PCja...Na drugemu PCju je tudi printer , do katerega
sedaj ne morem več...
Prej sem imel naštimano 2 zaporedna IPja v TCP/IP in je stvar delovala...
Potem sem moral to skenslati, da mi je T2 sploh deloval...
Kako naj stvar izpeljem, da bo funkcionirala ?
Prosim za čimhitrejši odgovor!
Hvala!
Lp , mikko
Modem pride v switch, iz switcha ven pa v 2 PCja...Na drugemu PCju je tudi printer , do katerega
sedaj ne morem več...
Prej sem imel naštimano 2 zaporedna IPja v TCP/IP in je stvar delovala...
Potem sem moral to skenslati, da mi je T2 sploh deloval...
Kako naj stvar izpeljem, da bo funkcionirala ?
Prosim za čimhitrejši odgovor!
Hvala!
Lp , mikko
rokpok ::
Pozdravljeni
Odločil sem se, da si bom postavil domače omrežje. Takšno nalogo opravljam prvič in imam težavo.
Omrežje sestavljata dva računalnika, stikalo (switch) in kabelski modem. Uspelo mi je povezati oba računalnika v krajevno omrežje, dostop do interneta pa deluje samo iz enega računalnika. Problem se pojavi, ker je moj internetni ponudnik ARNES (kabelski internet) in imam statičen IP. Verjetno bi moral narediti tako, da bi se drugi računalnik povezal v internet preko prvega. Kljub vsemu pa mi nekako ne uspe...
Že vnaprej se vam zahvaljujem za pomoč.
Lep pozdrav
Odločil sem se, da si bom postavil domače omrežje. Takšno nalogo opravljam prvič in imam težavo.
Omrežje sestavljata dva računalnika, stikalo (switch) in kabelski modem. Uspelo mi je povezati oba računalnika v krajevno omrežje, dostop do interneta pa deluje samo iz enega računalnika. Problem se pojavi, ker je moj internetni ponudnik ARNES (kabelski internet) in imam statičen IP. Verjetno bi moral narediti tako, da bi se drugi računalnik povezal v internet preko prvega. Kljub vsemu pa mi nekako ne uspe...
Že vnaprej se vam zahvaljujem za pomoč.
Lep pozdrav
Rad bi bil pingvin.
OmegaBlue ::
Preberi si Članek.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.
rokpok ::
Hvala. Sem prebral članek, vendar mi ne pomaga kaj dosti. Imam dva računalnika, kabelski modem in siwtch. V vsakem računalniku je samo ena mrežna kartica. Kako omogočiti internet obema računalnikoma?
Rad bi bil pingvin.
"Težava !
Kaj bi lahko bilo narobe ?"
Problem pa sem nato odpravil tako, da sem v požarnem zidu med izjemami odstranil kljukico pri skupni rabi za mape in datoteke in nato ponovno zagnal čarovniak za konfiguracijo omrežja. Požarni zid se je nato sam povrnil, da dovoljuje skupno rabo datotek, sam pa sem uspel dostopiti na računalnik z drugega.
Mogoče rešitev za tiste, ki imajo podoben problem
Kaj bi lahko bilo narobe ?"
Problem pa sem nato odpravil tako, da sem v požarnem zidu med izjemami odstranil kljukico pri skupni rabi za mape in datoteke in nato ponovno zagnal čarovniak za konfiguracijo omrežja. Požarni zid se je nato sam povrnil, da dovoljuje skupno rabo datotek, sam pa sem uspel dostopiti na računalnik z drugega.
Mogoče rešitev za tiste, ki imajo podoben problem
Zgodovina sprememb…
- spremenil: sese12 ()
OmegaBlue, sem prebral..
Katera vezava pride meni v poštev, c ?
pod a: je samo za adsl ?
Ali moram poslati zahtevek za statični IP ?
Res lepo prosim, če bi mi kdo razložil !
Lp, mikko
Katera vezava pride meni v poštev, c ?
pod a: je samo za adsl ?
Ali moram poslati zahtevek za statični IP ?
Res lepo prosim, če bi mi kdo razložil !
Lp, mikko
OmegaBlue ::
Pri T-2 ti dinamični IP dodeljuje DHCP, tako da oba računalnika vštekaj v switch en kabel v vood-a in nastavi na obema računalnikoma (na mrežni kartici) samodejno pridobivanje naslova.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.
cajac ::
control panel-->network connections-->z desnim klikom na local area connection (mrežna)-->properties-->OBKLUKAŠ internet protocol (TCP/IP) in naj bi delal.
I aM tHe OwNaGe, BiTcHeZ
era ::
Pozdravljeni!
Tudi pri nas doma imamo problem s povezavami do interneta in ker sem glede tega precej nevedna, bi vas prosila za pomoč.
Situacija prej: imamo kabelsko povezavo z internetom in sicer smo imeli povezan računalnik na modem preko USB kabla.
Nova situacija: Ker se število računalnikov v hiši povečuje, bi želeli, da imajo vsi dostop do interneta preko routerja (Linksys Wireless-G broadband router) z mrežnimi karticami. Tako smo modem povezali z routerjem preko mrežnega kabla in pri nastavitvi routerja tudi router na laptop preko mrežnega kabla. Ta povezava deluje odlično. Ker hočemo na koncu imeti 4 računalnike povezane na router preko brezžične povezave, smo pri varnostnih nastavitvah routerja ustvarili 4 WEP ključe. Nato smo drug laptop povezali na router preko wireless povezave in povezava deluje. Nato pa smo poskusili 1. laptop odklopiti z mrežnega kabla in povezati samo preko brezžične povezave. Tu pa se je zapletlo. Piše, da sem konektirana, signal je odličen, vendar ne morem na internet (pri pregledu Statusa je v polju Activity pri Received packets 0).
Ima kdo kakšno idejo kaj bi lahko bilo narobe?
Hvala vsem za odgovore!!!
Tina
Tudi pri nas doma imamo problem s povezavami do interneta in ker sem glede tega precej nevedna, bi vas prosila za pomoč.
Situacija prej: imamo kabelsko povezavo z internetom in sicer smo imeli povezan računalnik na modem preko USB kabla.
Nova situacija: Ker se število računalnikov v hiši povečuje, bi želeli, da imajo vsi dostop do interneta preko routerja (Linksys Wireless-G broadband router) z mrežnimi karticami. Tako smo modem povezali z routerjem preko mrežnega kabla in pri nastavitvi routerja tudi router na laptop preko mrežnega kabla. Ta povezava deluje odlično. Ker hočemo na koncu imeti 4 računalnike povezane na router preko brezžične povezave, smo pri varnostnih nastavitvah routerja ustvarili 4 WEP ključe. Nato smo drug laptop povezali na router preko wireless povezave in povezava deluje. Nato pa smo poskusili 1. laptop odklopiti z mrežnega kabla in povezati samo preko brezžične povezave. Tu pa se je zapletlo. Piše, da sem konektirana, signal je odličen, vendar ne morem na internet (pri pregledu Statusa je v polju Activity pri Received packets 0).
Ima kdo kakšno idejo kaj bi lahko bilo narobe?
Hvala vsem za odgovore!!!
Tina
Ja, na tak način mi samo internet dela ampak če grem prek čarovnika alpa karkol, se mi računalniki med sabo še vedno ne vidijo, niti printerja, ki je na drugmu rač. :s
To ne vem kako poštimat
To ne vem kako poštimat
cajac ::
hmmm zdej če mate kompe za kakimi vogali al pa v drugem nadstropju kt je brezžični ruter se zna zaplest zarad signalov. mogoče bi rabla tiste senzorje k signal odbija sej tist ni tok drago
I aM tHe OwNaGe, BiTcHeZ
Misko ml. ::
Pozdravljeni!
Imam adsl router Level one fbr-1418tx in povezavo na siolu. Problem je sledeč: Pri stacionarnem računalniku mi vse lepo deluje, pri laptopu pa mi sploh ne zazna routerja. probal sem ping routerja in mi napiše local host unreachable. probal sem se povezati direkt z laptopa na net ( brez routerja) in mi javi napaka 678. sem tudi nadgradil realtekovo 8139 kartico z najnovejšim driverjem pa še vedno ni nič. sem tudi odinštaliral in ponovno inštaliral mrežno kartico pa ni nič. dhcp na routerju imam omogočen. Upam, da ima kdo kakšno rešitev. Najlepša hvala vnaprej! Rok
Imam adsl router Level one fbr-1418tx in povezavo na siolu. Problem je sledeč: Pri stacionarnem računalniku mi vse lepo deluje, pri laptopu pa mi sploh ne zazna routerja. probal sem ping routerja in mi napiše local host unreachable. probal sem se povezati direkt z laptopa na net ( brez routerja) in mi javi napaka 678. sem tudi nadgradil realtekovo 8139 kartico z najnovejšim driverjem pa še vedno ni nič. sem tudi odinštaliral in ponovno inštaliral mrežno kartico pa ni nič. dhcp na routerju imam omogočen. Upam, da ima kdo kakšno rešitev. Najlepša hvala vnaprej! Rok
Boško ::
Lp
Imam en problemček: 2 računalnika sem povezal z cross over kablom uspelo mi je vzpoztaviti povezavo med računalnikoma tut pinga normalno z obeh semri itd deli mi pa ne internetne povezave (sepravi ne morem na net in te reči).
Prosim za pomoč strokovnajke.
Imam en problemček: 2 računalnika sem povezal z cross over kablom uspelo mi je vzpoztaviti povezavo med računalnikoma tut pinga normalno z obeh semri itd deli mi pa ne internetne povezave (sepravi ne morem na net in te reči).
Prosim za pomoč strokovnajke.
Core2Duo E6600;Asus P5W DH DELUXE;2x 1GB 800 mhz AXE ram;
Sapphire ati HD 3870 512MB DDR4 itd.
Sapphire ati HD 3870 512MB DDR4 itd.
nosk8fx ::
pozdravljeni!
v stanovanju bi rad priklopil 2 Mbit kabelski internet in nato brezžično na dva pc-ja (oba sta v istem nadstropju, vendar v različnih sobah, vmes so 3 stene). prebral sem večino tega posta, vendar nisem prepričan, da vse čist razumem (na področju omrežij in routerjev nimam izkušenj). upam, da sem čim manj spregledal. zato me prosim popravite in dopišite, če kaj ni v redu!
no takole: iz kabelskega modema bi šla povezava pol v brezžični router in v vsakem pc-ju mora biti brezžična mrežna kartica za sprejem. router nastavim po priloženih navodilih, kakšne nastavitve pa so potrebne na pc-jih?
pri kabelskem dostopu je statičen IP, a ne? pol tisti "izhodni" IP ima router in ni problema z dvema pc-jema (vsak z svojim IP).
kako pa naštimati, da bi se povezava razdelila na polovico? to z routerjem ali programsko? a se da naštimati, da bi ob uporabi obeh pc-jev bila povezava 50:50, ko pa bi bil priklopljen samo en, pa bi imel 100% (in ko samo drugi, bi tisti imel 100%)? se downloadi in uploadi morajo posebej razdeliti?
kako pa je s p2p programi aka Azureus - ko ti že pri enem pcju požre skoraj celo hitrost prenosa, tudi če tam ni cela izkoriščena? a bi potem ob primeru 50:50 Azureus na enem pc-ju požiral večino 50% povezave (1 Mbit) ali od celotne (2 Mbit)? zakaj so to sploh dogaja, da Azureus požre toliko povezave?
upam, da se bo komu dalo odgovoriti na čim več vprašanj!
za vse odgovore že v naprej hvala!
lp, Sašo
v stanovanju bi rad priklopil 2 Mbit kabelski internet in nato brezžično na dva pc-ja (oba sta v istem nadstropju, vendar v različnih sobah, vmes so 3 stene). prebral sem večino tega posta, vendar nisem prepričan, da vse čist razumem (na področju omrežij in routerjev nimam izkušenj). upam, da sem čim manj spregledal. zato me prosim popravite in dopišite, če kaj ni v redu!
no takole: iz kabelskega modema bi šla povezava pol v brezžični router in v vsakem pc-ju mora biti brezžična mrežna kartica za sprejem. router nastavim po priloženih navodilih, kakšne nastavitve pa so potrebne na pc-jih?
pri kabelskem dostopu je statičen IP, a ne? pol tisti "izhodni" IP ima router in ni problema z dvema pc-jema (vsak z svojim IP).
kako pa naštimati, da bi se povezava razdelila na polovico? to z routerjem ali programsko? a se da naštimati, da bi ob uporabi obeh pc-jev bila povezava 50:50, ko pa bi bil priklopljen samo en, pa bi imel 100% (in ko samo drugi, bi tisti imel 100%)? se downloadi in uploadi morajo posebej razdeliti?
kako pa je s p2p programi aka Azureus - ko ti že pri enem pcju požre skoraj celo hitrost prenosa, tudi če tam ni cela izkoriščena? a bi potem ob primeru 50:50 Azureus na enem pc-ju požiral večino 50% povezave (1 Mbit) ali od celotne (2 Mbit)? zakaj so to sploh dogaja, da Azureus požre toliko povezave?
upam, da se bo komu dalo odgovoriti na čim več vprašanj!
za vse odgovore že v naprej hvala!
lp, Sašo
mr.g ::
lp
en velik problem z t-2
po dolgem cakanju so mi prklopili ta famozni t-2
pa so nastale tezave
imam 4 racunalnike povezane v mrezo preko swicha ki pa je delovao brez problema na siolvem adsl-ju
v omrezju t-2 pa nikakor ne morem dosegati normalnik hitrosti
pa se tehniki zgovarjajo na neke ip kao da je mozno samo 2 racunalnika povezat
samo mene zanima ce je delal pr adslju vse brez hibno kako da pr t-2 nee
vzeu sem paket 4-512 ampak te hitrosti niti v samnjah ne dosezem tudi ko se priklopi samo en racunalnik na mrezo gre nekako se zmeraj ne v narocenih hitrosti
ne vem kaj mi je narediti al iti nazaj na siol al kaj ali je kasna druga resitev
plizzzz en pameten odgovor k se mi ze mesa brez neta
en velik problem z t-2
po dolgem cakanju so mi prklopili ta famozni t-2
pa so nastale tezave
imam 4 racunalnike povezane v mrezo preko swicha ki pa je delovao brez problema na siolvem adsl-ju
v omrezju t-2 pa nikakor ne morem dosegati normalnik hitrosti
pa se tehniki zgovarjajo na neke ip kao da je mozno samo 2 racunalnika povezat
samo mene zanima ce je delal pr adslju vse brez hibno kako da pr t-2 nee
vzeu sem paket 4-512 ampak te hitrosti niti v samnjah ne dosezem tudi ko se priklopi samo en racunalnik na mrezo gre nekako se zmeraj ne v narocenih hitrosti
ne vem kaj mi je narediti al iti nazaj na siol al kaj ali je kasna druga resitev
plizzzz en pameten odgovor k se mi ze mesa brez neta
rhabdo ::
Jaz imam tudi en problem in upam, da mi ga lahko nekdo od vas pomaga odpravit...
Pred dnevi sem dobil Siol tv. Modem sem nastavil kot router, računalnik pa sem nanj povezal brezžično. To vse deluje, problem pa nastane, kako priklopit še drugi računalnik, ki ga imam doma, ne da bi tudi za tega dokupil brezžično mrežno kartico.
Prvi računalnik, ki je že povezan brezžično ima tudi navadno mrežno kartico, prav tako ima mrežno kartico tudi drugi računalnik, ki še ni povezan. Doma imam tudi switch, ampak res ne vem, če se ga da v tej kombinaciji uporabit.
Torej zanima me, če je prvi računalnik povezan na modem brezžično in ima še eno mrežno kartico, ali lahko drugi računalnik povežem s prvim preko utp kabla in ga nekako spravim v omrežje? Seveda se zavedam, da bi v tem primeru verjetno moral prvi računalnik biti prižgan, da bi drugi lahko imel dostop do omrežja oz. interneta.
Prvi PC-Windows XP
Drugi Linux (Pclinuxos)
Upam, da me kdo razume, drugače bom še dodatno poizkušal razložiti.
Hvala za pomoč!
Lp!
Pred dnevi sem dobil Siol tv. Modem sem nastavil kot router, računalnik pa sem nanj povezal brezžično. To vse deluje, problem pa nastane, kako priklopit še drugi računalnik, ki ga imam doma, ne da bi tudi za tega dokupil brezžično mrežno kartico.
Prvi računalnik, ki je že povezan brezžično ima tudi navadno mrežno kartico, prav tako ima mrežno kartico tudi drugi računalnik, ki še ni povezan. Doma imam tudi switch, ampak res ne vem, če se ga da v tej kombinaciji uporabit.
Torej zanima me, če je prvi računalnik povezan na modem brezžično in ima še eno mrežno kartico, ali lahko drugi računalnik povežem s prvim preko utp kabla in ga nekako spravim v omrežje? Seveda se zavedam, da bi v tem primeru verjetno moral prvi računalnik biti prižgan, da bi drugi lahko imel dostop do omrežja oz. interneta.
Prvi PC-Windows XP
Drugi Linux (Pclinuxos)
Upam, da me kdo razume, drugače bom še dodatno poizkušal razložiti.
Hvala za pomoč!
Lp!
rhabdo ::
Ja, točno to! Problem je v razdalji. Računalnika sta dokaj blizu in že od prej povezana s kablom, zdaj pa je modem v drugem nadstropju in je bilo najlažje pc povezati brezžično. Saj vem, da se da še za drug računalnik nabavit brezžično mrežno pa je mir, ampak če bi se dalo kako drugače, bi bil pa tudi vesel. Pa ostane kakšen tisočak za kaj drugega. Če ima kdo rešitev... Hvala lepa v naprej!
Lp!
Lp!
buneech ::
Lep pozdrav!
Imam sledeče probleme. Imam Siolov adsl z dinamičnim ip-jem, trendnet wireless router, en PC priklopljen preko ethernet kabla v router, notebook preko wifi-ja na router. do sedaj sta se PC-ja med seboj normalno sporazumevala, transfer podatkov preko mreže je potekal odlično. Sedaj pa notebook še vidi desktop pc, vendar ne more dostopati do share-anih podatkov, desktop pa sploh ne vidi notebooka. na obeh imam shareane podatke, oba imata vpisano da pripadata enaki delovni skupini (workgroup).
Kaj bi lahko bila težava???
Imam sledeče probleme. Imam Siolov adsl z dinamičnim ip-jem, trendnet wireless router, en PC priklopljen preko ethernet kabla v router, notebook preko wifi-ja na router. do sedaj sta se PC-ja med seboj normalno sporazumevala, transfer podatkov preko mreže je potekal odlično. Sedaj pa notebook še vidi desktop pc, vendar ne more dostopati do share-anih podatkov, desktop pa sploh ne vidi notebooka. na obeh imam shareane podatke, oba imata vpisano da pripadata enaki delovni skupini (workgroup).
Kaj bi lahko bila težava???
bobiTM
Nekaj podobnega sem imel tudi sam pred časom. Težava je bila v požarnem zidu.
Odgovor na mojo rešitev je 14 postov navzgor. Probaj, mogoče je to.
Nekaj podobnega sem imel tudi sam pred časom. Težava je bila v požarnem zidu.
Odgovor na mojo rešitev je 14 postov navzgor. Probaj, mogoče je to.
sese12 hvala za odgovor, vendar to ni to...
pri meni je problematicen racunalnik desktop, ki nima sp2 naloženga, in tako ne omogoča windows firewalla oz. spreminjanja njegovih nastavitev, ali pa jih pač ne najdem...
ko imam shareano eno mapo na desktopu, in jo potem na istem PC-ju hočem odpreti iz my network places napiše, da ni dostopa...in tudi v domeno mshome ni dostopa in tako ne vidi laptopa...pri laptopu je pa tako, da v domeno gre, torej vidi desktopa, ne dostopa pa do njegovih datotek...morda bo sp2 na desktopu pomagal...
LP, bobi
pri meni je problematicen racunalnik desktop, ki nima sp2 naloženga, in tako ne omogoča windows firewalla oz. spreminjanja njegovih nastavitev, ali pa jih pač ne najdem...
ko imam shareano eno mapo na desktopu, in jo potem na istem PC-ju hočem odpreti iz my network places napiše, da ni dostopa...in tudi v domeno mshome ni dostopa in tako ne vidi laptopa...pri laptopu je pa tako, da v domeno gre, torej vidi desktopa, ne dostopa pa do njegovih datotek...morda bo sp2 na desktopu pomagal...
LP, bobi
Uštimano! Mreža dela odlično...samo namestil sem sp2 na desktop pc in je mreža sama pričela delovati...
detroit ::
borisg men linksys dela fenomenalno:)
anyhow mam uprasanje jst moram eni tetki postavrt omrezje z routerjem (8 portni ) in uporabniki z izjemo glavnega naj imajo dovoljeno samo email pa port 80 http (al ker koli je ze)
zanima me torej ker router (men linksysou software odgovarja npr:) naj bi kupu 8portni kolk so kesa pa kere porte moram odprt za msn,http,email (oz kere moram zaprt:) glede na to da hocem sam to troje cez spustit
anyhow mam uprasanje jst moram eni tetki postavrt omrezje z routerjem (8 portni ) in uporabniki z izjemo glavnega naj imajo dovoljeno samo email pa port 80 http (al ker koli je ze)
zanima me torej ker router (men linksysou software odgovarja npr:) naj bi kupu 8portni kolk so kesa pa kere porte moram odprt za msn,http,email (oz kere moram zaprt:) glede na to da hocem sam to troje cez spustit
Skero
Zgodovina sprememb…
- spremenil: detroit ()
detroit ::
rontajzl maybe je fora da ma en fat32 drugi pa ntfs in ta pol piz..arije dela k ti ne dovoli (seveda ce si se kej v teji smeri zabavou:)
Skero
borisg ::
Glede linksysa imam namreč 4 računalnike in kar veliko downlowdamo ali ne bo nobenih problemov s stabilnostjo routerja?
Hvala za odgovor!!!!
Hvala za odgovor!!!!
Punisher ::
Eno vprasanje...utp cat-5 nekje do 100m, je prav...zdaj pa me zanima naslednje utp cat 6 do koliko...bi slo 200m, kaksne so izgube...recmo z 50% bi se slo skozi, samo da je linija kolko tolko konstantna in da ni izpadov...zanima me samo do kol gre...saj rabim smao nekje 130m-150m max...ma kod kaksne izkusnje z tem...wifi ne pride postev zaradi postavitve his, ter vmesnih dreves...kabl bi pa bil spelan po zraku...vse je ze pripravljeno samo rabo bi se potrditev da dela lepo vsaj na 150m...
Sex, Drugs & Rock n` Roll*
ZoR ::
imam problem.., se najde kak mojster, ki mi zna pomagat?
s sosedom (ADSL) imava postavaljeno mrežo;
on ima v svojem stanovanju router kateri mu služi za žično (server, comp in jaz) in brezžično (njegov lapop) povezavo. iz njegovega routerja sva po hodniku spelala kabel do mojega stanovanja.. tu pa se zadeva zatakne. če jaz na ta kabel direktno prikučim laptop al comp se povezava vzopstavi in internet deluje (!), če pa na kabel priklučim svoj router (svoje omrežje) in hočem da bi se laptop priklopu na moje omrežje, se povezava vzpostavi, le da internet NE dela!
v čem je fora?
s sosedom (ADSL) imava postavaljeno mrežo;
on ima v svojem stanovanju router kateri mu služi za žično (server, comp in jaz) in brezžično (njegov lapop) povezavo. iz njegovega routerja sva po hodniku spelala kabel do mojega stanovanja.. tu pa se zadeva zatakne. če jaz na ta kabel direktno prikučim laptop al comp se povezava vzopstavi in internet deluje (!), če pa na kabel priklučim svoj router (svoje omrežje) in hočem da bi se laptop priklopu na moje omrežje, se povezava vzpostavi, le da internet NE dela!
v čem je fora?
router ma varjatno da naštimam al gateway ali router. ne vem kako bi se naštimal na switch.. edino če si misl prov switch kot "switch" to se mi zdi mal nesmislno da bi kupoval novo...zihr obstaja vrjanta, da se reš zadevo nekak.
Jan987 ::
Zdej nevem ampak tko da nebi mel požarnega zida pa da se nebi sam povezoval pa to ker to dela že vse prvi router. Ti ubistvu rabiš samo da ti usmerja promet naštimat.
Punisher ::
Nima veze, namizni pc ali prenosni...nastavitve so iste...v routeri izklopit dhcp server, nastimas tpc/ip nastavitve na manual, vnest ip-je kakrnse bi red mel...paz je potrebno na ran, ki ti ga dodeli router, recmo 192.168.1.100 do 192.168.1.500, da je v tem obmocju od 100 do 500, odvisno samo od routera kako privzeto...
Pa se nekaj, ce hoces met tvoj nacin moras naredit bridge povezavo, router-router....kar pa zna bit problem ce sta routera različnih firm in razlicnih starosti...novi so se kolko tolko kompatibilni med sabo, stari, tam pa se sploh nespalca trudit...na obeh moras vklopit funkicjo bridge...
P kaj je zdaj sposobnezi, na moje vprasnje pa tema...kolko kabla utp cat 6 gre potegnit...100m,200,300m ????? se bo oglaso kaksen, ko je vsaj na nivoju in ne razglablja o temah, ki so prevetrene po dolgem in pocez...
Evo se link za vse, ki neveste kako se streze z mrezo....
Pa se nekaj, ce hoces met tvoj nacin moras naredit bridge povezavo, router-router....kar pa zna bit problem ce sta routera različnih firm in razlicnih starosti...novi so se kolko tolko kompatibilni med sabo, stari, tam pa se sploh nespalca trudit...na obeh moras vklopit funkicjo bridge...
P kaj je zdaj sposobnezi, na moje vprasnje pa tema...kolko kabla utp cat 6 gre potegnit...100m,200,300m ????? se bo oglaso kaksen, ko je vsaj na nivoju in ne razglablja o temah, ki so prevetrene po dolgem in pocez...
Evo se link za vse, ki neveste kako se streze z mrezo....
Sex, Drugs & Rock n` Roll*
Punisher sm naredu kukr si reku v prvem delu... ampak še kr ne dela. comp mi je sicer naredu dodatno povezavo "internet gateway" ( v network connection) in ta lepo prikazuje iNET ----> iNET GATEWAY ----> MY COMP in senda&receiva byte pri "gatewayu" in "my compu"...sam internet še kr ne dela.
3L33T ::
jest mam tut en problem, čist aktualne sorte. mam volja kabel, v povezavi z evj elektropromom. Dokler sem mev sam svojo kišto prklopljeno je vse lavfal ok, pol sem rabu net prklopt še na kišto od kolega, k sm jo doma mal rihtov. No, po dost problemih mi je nekak znesl.
Zdej pa pridejo problmemi. Kupu sem si laptopa in ga valda hotu prklopt na net. Problem je, da na laptopu net ne dela. Iz kište izklopm utp kabl in ga vklučm v laptopa. Prvo kot prvo, se povezava noče sama skonfigurirat. Pol sem notr vpisov v tcp/ip nastavitve moj (statičn) ip, pa gateway, pa prehod, DNS serverje, WINS server, s predpono sem določu DNS povezavo na evj-kabel.net. Stvar vseen ne dela.
Nejbol je smešn da enkrat mi je stvar zalavfala, mi je delov net na laptopu cev dan, pol pa je spet crknu. Probov sem že svašta stvari, v temu topicu nisem zasledu take situacije, neki podobnih, nobene iste. Kaj bi lohk blo narobe?
Aja, pa še to. Da doma zdej postavm mrežo rabm nujno ruterja, switch ne bo pomagov? Pol bi mogoče tut net na laptopu delov...
Zdej pa pridejo problmemi. Kupu sem si laptopa in ga valda hotu prklopt na net. Problem je, da na laptopu net ne dela. Iz kište izklopm utp kabl in ga vklučm v laptopa. Prvo kot prvo, se povezava noče sama skonfigurirat. Pol sem notr vpisov v tcp/ip nastavitve moj (statičn) ip, pa gateway, pa prehod, DNS serverje, WINS server, s predpono sem določu DNS povezavo na evj-kabel.net. Stvar vseen ne dela.
Nejbol je smešn da enkrat mi je stvar zalavfala, mi je delov net na laptopu cev dan, pol pa je spet crknu. Probov sem že svašta stvari, v temu topicu nisem zasledu take situacije, neki podobnih, nobene iste. Kaj bi lohk blo narobe?
Aja, pa še to. Da doma zdej postavm mrežo rabm nujno ruterja, switch ne bo pomagov? Pol bi mogoče tut net na laptopu delov...
Danes živimo za jutri, ker jutri ne bomo živeli za danes!
Jozek82 ::
sese12 jaz imam isto težavo kot ti, ampak problem pri meni je v tem, da ja moj računalnik se vidi v omrežjum, saj mam tudi dovoljene ip-je tisti ki lahko dostopajo do mojega računalnika, problem pa je potem, ko hoče kdo priti do računalnika mu pa zahteva da vpiše geslo...
mislim... kot da bi kje to geslo vpisal....
sicer sem zdaj naredil tkao kot ti... in čakam cimra da pride domov da sprobava če bo delovalo, čeprav dvomim!
če maš še kakšno idejo potem bi te prosil za nasvet
lp jozek
mislim... kot da bi kje to geslo vpisal....
sicer sem zdaj naredil tkao kot ti... in čakam cimra da pride domov da sprobava če bo delovalo, čeprav dvomim!
če maš še kakšno idejo potem bi te prosil za nasvet
lp jozek
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jozek82 ()
matejv ::
no, jaz bom tudi postavljam si omrežje, pa rabim nekaj pomoči. V eni sobi imam računalnik z routerjem, ki je povezan v internet. V drugi hiši (vsega skupaj max 10m proč) pa imam še tri računalnike. Iz routerja ne bi rad vlekel treh kablov, ampak samo enega. Kaj bi moral postaviti v drugo stanovanje, da bi mi to delalo? Switch, hub, še en router? Ali je sploh tako mogoče postaviti omrežje? Še kak drugi nasvet. Aja, WiFi odpade, ga imamo sedaj in dela izredno slabo. Je preveč motenj.
mesoreznica ::
Gledal sem sicer samo zadnjo stran tako ad ne vem kaj točno si spraševal. Če te prav razumem te zanima kako daleč lahko vlečeš UTP cat. 6 od recimo Routerja pa do naslednje mašine. (če ni to pol pač odmisli). Uradna meja je 90m. Se pravi okoli 100m bi še moralo delat več je pa že vprašljivo. Čeprav v praksi pol včasih dela tudi na 150m + samo je upad hitrosti že ohoho konkreten.
LP
Gigabyte UD3P, E8500 @ 4.5 GHz , HD4870-X2, 4GB ram (Xtreeme Dark),
WD Velociraptor, LC Legion-X
WD Velociraptor, LC Legion-X
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | [Router] Kako forwardirat oz. odpret porte (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Omrežja in internet | 340903 (41359) | ignats |
» | Kako vzpostaviti omrežje z več ruterji in enim modemom? (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 27572 (8438) | fpopla87 |
» | Sinope 568+ kot router (strani: 1 2 3 )Oddelek: Omrežja in internet | 52119 (23869) | simone |
» | Po zamenjavi modema internet preko wirelesa ne dela (zelo zanimiv problem) (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 23281 (22197) | MTB |
» | Novi SIOL-ovi "komunikacijski prehodi" (gateway-i) SAGEM F@st™3344 (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Omrežja in internet | 44065 (19605) | imallears |