» »

Protokol

Protokol

Temo vidijo: vsi
««
12 / 182
»»

HEKO ::

Go TESKAn !!! Hehe >:D

Thomas prav maš, amapk se strinjam s Teskanom, da naj UŽIVAM ta svet....in naj "gremo" v nanotehnologije malo kasneje! ZAKAJ se nam tak mudi?
Be good, be bad ---> JUST KEEP ON OVERCLOCKING...[Heko]

Thomas ::

HEKO:
    Thomas -----> KAKO VEŠ, da NE bomo naleteli na konkurenco??
Thomas:

Vem seveda ne. Toda moj argument za majhno verjetnost, da je še kdo v naši galaksiji naprimer je ta, da smo mi v radarskem delu spektra vidni bolje, kot katearakoli zvezda naše galaksije. Naš majhen planet.

Treba je sicer upoštevati, da tisti radarski valovi niso prišli še nevemkako daleč, toda že 100,000 let stara civilizacija bi lahko razsvetlila vso Galaksijo. In 100.000 let je le 1/100.000 starosti Galaksije. Smo se pa zelo dobro ujeli še z nekom, ki je ravno na začetku kariere. Maloverjetno.

Kot da prideš na avtobusno postajo v puščavi. Veš da avtobus pelje vsako leto enkrat. Kakšna je verjetnost da pride čez minuto? Da je odpeljal pred minuto? Majhna.

Se pravi, mi bomo razsvetljevali celo Galaksijo v 100.000 letih. Pa ne samo to. V tolikšnem času jo tudi pomašinali v Uraniume ali nekaj takega. Kajn bo ubil (še nerojenega) Abela.

HEKO:
    AMPAK lej lahko se zgodi, da čez kakih 30 let (seveda bomo zalo napredni) naletimo na konkurenco, ki so 100.000 let PRED nami!
Thomas:

Čez 30 let bodo naše nanomašine komaj dobro - ali pa še niti ne - odšle na pot. S hitrostjo, ki ne bo presegala hitrosti svetlobe. Torej mi ne bomo še prav daleč v Vesolju. Da bi pa ravno ZDAJ prišel nekdo, ki ga ni bilo milijarde let - je pa spet maloverjetno.


HEKO:
    (je pa res, da če so "neka bitja" tako razvita ne bi bla tak nora, da bi se šla brezvezno vojno....z takimi trotli ko bomo mi čez 20 let :))
Thomas:

Po moje smo mi s stališča potencialnih razumnih bitij že presegli prag butlov. Z njihovega stališča bi bilo pametno upoštevati možnost skokovitega napredka. Zgornja meja znanja na kateri kvečjemu oni so - bi bila z naše strani zlahka relativno kmalu dosežena.

HEKO:
    Ne Tealca še nisem vido v živo :) (to je btw. šala...ampak...ok)
Thomas:

Ma ja ... tud z moje strani. Ampak Carterco sem pa rajtam že vidu nekje?


HEKO:
    Kaj pa črne luknje? Lahko se zgodi, da nas čez 10 let začne ogrožat črnja luknja? Povej mi kako bi se TI branil proti nujej?
Thomas:

Črna luknja je popolnoma slepa sila. Najbližja je verjetno v središču naše galaksije. Da bi padu not, rabiš najmanj 30,000 let. Kinematično gledano je pa tako, da rabiš manj energije za zapustit Rimsko cesto - kot za skočit v tisto črno luknjo!


HEKO:
    a verjameš v "aliene" oz. v neko drugo raso, ki je bodisi popdoba nam, al pa se zeloooo razlikuje..???
Thomas:

Po moje je okno za možno obliko nosilcev civilizacije precej ozko. Tako, da nekoč nekje v oddaljeni galasiji že so - ali bodo vznikli še kakšni "humanoidi" s svojo civilizacijo.

Po drugi strani pa dopuščam tudi kakšno supercivilizacijo, ki so jo (jo bodo) začele "čebele". Najbrž si bodo potem prizadevale Vesolje pretvoriti v večno cvetoče polje - brez "sršenov" in "medarskih jazbecev".

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

HEKO ::

Ya, glede vsega maš res prav. Thomas:

THOMAS -->> Po moje smo mi s stališča potencialnih razumnih bitij že presegli prag butlov. Z njihovega stališča bi bilo pametno upoštevati možnost skokovitega napredka. Zgornja meja znanja na kateri kvečjemu oni so - bi bila z naše strani zlahka relativno kmalu dosežena.

HEKO -->> ya res je, da nismo butli, ampak samo poglej okol sebe. Kaj vse se dogaja! Npr. vojne, predvsem verska obsedenost... in pa OSNAŽEVANJE!!! Poglej. Vsak ve, da osneževanje uničuje naš planet, ampak vsi kar neprej delaMO isto! To npr. ni neka intelegenca. Isto je z vodo. Nekateri JO šparamo, ker vemo da je ni veliko. Drugi sami tud vedo, da vode primankuje, ampak njih bol* k*rac za vodo in jo trošijo naprej kot da je njihova! ......... malo je takih ki so kao ne butli. Verjetno si me razumel ko sem rekel trotli/butli, da s tem mislim da nerazvito "civilizacijo" ki deluje na primitiven način. Potem si me narobe razumel. Mislil sem, da je človek še daleč o prave visoke intelegence (ne glede tehnike, apmak glede tega kar sem zgoraj opisal)....Upam, da me razumeš. In človek je "nor" na bogastvo in s tem mu "peša" um. Npr.: hirošima & Nagasaki....Nixon...Tega je res veliko...

Drgač pa je ta topic eden najboljših na forumu (če ne najboljši)..tak da svaka ti čast Thomas.....

btw.: mi zaupaš kolko si star in kaj študiraš??



Be good, be bad ---> JUST KEEP ON OVERCLOCKING...[Heko]

Thomas ::

Smo pa tam! - Smo "le" koda - nad čemer se zgraža TESKAn - ali pa smo (še) kaj drugega.

Kaj bi lahko bili?



  • A - celotno telo


  • B - možgani


  • C - spomini, ki jih imamo


  • D - nematerialna od telesa neodvisna duša


  • E - sekundarni efekt procesiranja nevronov




A zagotovo ni. Ne samo, da zaradi izgube kakšnega nevitalnega dela (naprimer nog, rok, vranice .. presaditvi srca) nismo nič manj mi. Samo morda hendikepirani. Pa tudi vsi atomi našega telesa - so vsako leto ali kaj takega - zvečine drugi. Mnogo jih celo gre v kanalizacijo in pride v morski ribi nazaj. Izmenjava atomov med ljudmi - je tudi kar ogromna.

Vendar to niti ni pomembno za naše vprašanje. Substrat na katerem tečemo je zelo poljuben.

Za B veljajo zelo isti principi menjave in preoblikovanja skozi čas. Zato identifikacija z možgani tudi ni nič bolj možna kot je s telesom.

C odpade iz najmanj treh razlogov. Sebe se zavedam, niti če se ne predajam spominom ob tem. Tudi če se spomnim česa, manjkajo podrobnosti o številu in obliki listov na nekem drevesu. Pravzaprav manjka večina informacije. Manjka tudi za večino časovnih intervalov - kar vse. Poleg tega je marsikdo drug gledal z grajskega stolpa po dolini in ima "isti" spomin v glavi - pa naj bi bil nekdo drug. Iz 100% arhiva spominov na dan ko sem bil star 10 let - jih je zdaj večina drugih. Večina prvotnih spominov je pozabljena - ostali so postali manjšina. Pa mam še zmeraj ta občutek kontinuitete.

D pomeni, da bi naj v paralelnem duhovnem svetu nekje na migljaj (repka spermija, ki je prodrl) nastala neka entiteta, ki potem kot poslušen kuža sledi ("manjvredno") telo. Dokler potem ta duša ne gre po terminalni okvari telesa na skladiščenje na prijeten kraj ali pa na z za telo previsoko temperaturo vnaprej pripravljen prostor, kar naj bi bilo pa zelo neprijetno povračilo za razne nestašluke med telesno avanturo.

Nekateri predpostavljajo, da gre duša takoj ali kasneje v nadaljno cirkulacijo - in poslušno sledi spet drugemu mesu.

Pravljica zelo podobna dogodivščinam Herkula, ko je preganjal čarobne pse in merjasce in pomagal velikanu Atlasu držati nebo, da ni padlo na Zemljo.



Tako nam ostane samo E.

8-)


Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Tako, da če smo že koda - in koda smo - potem se bomo v virtualnih svetovih Uraniumov počutili kot doma.

Nekatere to moti, ker želijo "čutiti snov". No, recimo vodo med plavanjem. Nobene ovire ni, da tega tam ne bi bilo. Zelo potencirano celo.

No ampak tole je tudi (vsaj prehodna) opcija:

Poglejte ...


8-)


Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Zakaj trdim, da bo prišla tehnološka Singularnost?

Zakaj mislim, da (precej?) pred 2030?


Glede prvega, je po moje prostora za dvom - precej malo. Ob zelo realistični predpostavki, da je človeško razmišljanje zgolj biološka (celična) aktivnost, je samo vprašanje časa, kdaj bomo zmožni narediti emulacijo delovanja možganov v računalniku. Takrat, ko bomo zmožni to strukturo kar lepo preplonkati v računalniški spomin - in jo tam emulirati v pospešenem načinu - bomo (ne)hote sprožili Singularnost.

Predstavljajte si, da smo poskenirali nekaj najboljših programerjev. Ker njihove simulacije znajo vse, kar znajo originali, je razvijanje programja, ki odtlej teče na milijonu ali več računalnikov, izredno hitro. V nekaj urah realnega časa, milijone intelektualnih kopij programerjev izdela nove operacijske sisteme in nova orodja, katerih razvoj bi sicer trajal desetletja.

Noben razvoj in nobene raziskave niso iz izvzete tega principa. Niti izboljševanje samih uploadov.

Matematika, fizika, kemija, farmacija, medicina ... se zelo kmalu začnejo razvijati milijonkrat hitreje, kot se sedaj. Ure, ali celo minute, prinesejo toliko novega, kot dotlej leta.

Dokler v nekaj letih ni znanost razvita do svoje skrajne meje. Tehnologija pa praktično govorjeno - vesmogočna. Singularnost.


Kar se pa tiče drugega dela vprašanja - KDAJ - je pa tudi treba pogledati brez predsodkov.

Naprimer takrat, ko bomo zmožni vbrizgavati C60 kroglice v krvni obtok (kar smo že) - in ko bodo te znale prinesti iz telesa vsaka nekaj byte-ov informacije s svoje poti.

Takrat bo en dializi podoben postopek dal popoln posnetek telesa in možgan.

Toda to je le ena od stoterih poti, ki vodijo v Singularnost.

Najbrž, da so nekatere še krajše.

8-)



Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Koci ::

Thomas, mislim, da bo človek rabil še veliko časa, da bo lahko računalniško simuliral možgane. Pred tem bo namreč moral razvit računalnik, ki dela nekaj milijonov funkcij hkrati. Tudi, če jih kdaj bo bo šlo le za golo obdelovanje podatkov, brez možnosti čutenja, sposobnosti razmišljanja in podobno. Skratka potrebovali bomo še veliko časa, da bomo lahko razvili računalnik, ki bo vsaj približno primerljiv računalnik z človeškimi možgani.
Tudi znanost se ne bo razvijala razvijala hitro kot si napovedal. Znanost namreč razvija postopom in za svoj razvoj potrebuje določen čas . Če denimo upoštevamo, da se je znanost, ki jo imam razvijala približno 2.500 let in imamo v mislih upoštevamo, da so se recimo nekateri recimo filozofi za eno samo idejo prerekali tudi po 200 let, potem je težko verjeti, da bi nove splošno veljavne teorije, lahko sprejeli v vsega nekaj urah ali minutah. To je nekoliko utopično razmišljanje, razen, če bomo vsi možgane prestavili v 300-brzino, kar pa seveda ni mogoče.
Panta rei!!

Thomas ::




Koci

> mislim, da bo človek rabil še veliko časa, da bo lahko računalniško simuliral možgane.

Ja se strinjam. Veliko. Najmanj 10 let. Mogoče celo 20.


> Pred tem bo namreč moral razvit računalnik, ki dela nekaj milijonov funkcij hkrati.

Ta hkratnost je precej manjši problem, kot je zgledalo včasih. Koliko Woken imaš odprtih zdajle? Lahko pa bi jih tudi milijardo, če bi le imel dovolj zmogljivo mašino.

> Tudi, če jih kdaj bo bo šlo le za golo obdelovanje podatkov, brez možnosti čutenja, sposobnosti razmišljanja in podobno.

Upload ... je lahko tudi zaljubljen ali se zaljubi! Naprimer.

> potrebovali bomo še veliko časa, da bomo lahko razvili računalnik, ki bo vsaj približno primerljiv računalnik z človeškimi možgani.

Trenutno najzmoglivejši super računalnik ASCI White bi najbrž lahko emuliral uploada na največ desetini hitrosti kot to dela človeški centralni živčni sistem. Seveda je to premalo in tudi brain scaning še ni prida razvit.

Toda to drugo je večji problem. Ker ASCI Gold (?) naprimer - bo že zadosti hiter. Milijon osebnih računalnikov skupaj - je pa že danes. Milijarda njih skupaj v letu 2010 pa bo že milijonkrat "prehitra".

> Tudi znanost se ne bo razvijala razvijala hitro kot si napovedal.

Če bi se jest zanašal naprimer na zdravnike, da mi bodo čez okrog 40 let pozdravili raka - se ne bi. Popolnoma mogoče se mi zdi, da bi oni mečkali še do leta 2100, preden bi res uspeli kaj zares korenitega narest.

Toda na nekaterih področjih se bo znanost razvijala še dosti hitreje kot se zdaj. Eno teh področij je compologija, ki bo potegnila vse druge znanosti za sabo. Jih avtomatizirala.

> Znanost namreč razvija postopom in za svoj razvoj potrebuje določen čas.

Zarad interneta midva tole lahko razčistiva v parih dneh. Včasih bi rabila desetletja za to. Kot uploada 2020 ... bi prešla na nova vprašanja že po eni nanosekundi.

> Če denimo upoštevamo, da se je znanost, ki jo imam razvijala približno 2.500 let

Bi, če bi ji navili clock za faktor milijon, bila vsa odkrita v eni sami minuti.

> in imamo v mislih upoštevamo, da so se recimo nekateri recimo filozofi za eno samo idejo prerekali tudi po 200 let

Bandwidth v medsebojnih komunikacijah so imeli zelo slab - to je že treba priznat. Ampak to ozko grlo bo prav tako odpadlo.

> potem je težko verjeti, da bi nove splošno veljavne teorije, lahko sprejeli v vsega nekaj urah ali minutah.

Uploadani top medicinski raziskovalci se bodo prerekali - zaradi mene lahko tudi milijone let - ampak to po njihovem navitem času. Koledarskega časa bo pa tačas preteklo ... recimo en vikend.

> To je nekoliko utopično razmišljanje

Raje bi videl, če rečeš: transtopično.

> razen, če bomo vsi možgane prestavili v 300-brzino, kar pa seveda ni mogoče.

Nobenega naravnega zakona ni, ki bi to na kakršenkoli način prepovedoval.


Nej neham z eno zgodbico, ki se dogaja na zamrznjenem planetu na drugem koncu Vesolja.


Led je segal od obzorja do obzorja, okoli celega planeta, na katerem je živelo Ljudstvo svoje vsakdanje življenje. Nabirali so mah, počasi rastoč po kamnito ledenih tleh, na katerih je bilo tudi zelo lepo ležati, strmeti v Vesolje in se hladiti v Zvezde ponoči in greti iz nekdaj precej manj toplega Sonca podnevi.

Toda Sonce je dajalo vedno več toplote in njihov znanstvenik Kelvinus je nedavno naneril že rekordnih 260 stopinj Kelvinusa. Vsako mahovo leto nekako, se je temperatura dvignila za celo stopinjo.

Ljudstvo se je zadnjič na Mahovskih bakanalijah dodobra nasmejalo, ko je Egocentrikus razlagal, da čez 13 ali 14 let - ne bo več trdnih tal pod nogami.

So se pa kar nekoliko oddahnili, ko sta ga Kelvinus in Celzius uspela briljantno zavrniti rekoč, da v resnici ni pričakovati nobene Taline Singularnosti - in da bodo tla še naprej ostala trdna pod nogami - kot je vse v Vesolju.



:)

p.s.

Dej Koci ti zbriši prvega od obeh zadnjih tvojih postov, saj ga drugi vsebuje. (Popravi/Briši).



Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Marjan ::

Thomas in vsi...

Meni se zdi, da je treba v tem trenutku, ali čimprej to zadevo lansirati v širšo javnost, ker pomoje je bolje, da javnost spluva tranhumanistične ideje zdele kot pa čez 10 - 15 let, ane?!
Naj bo ideja izpostavljena na neizprosno bičanje in na neusmiljene kritkie.
Če je to sploh potrebno... pomoje je - ker vsaj kolikor jaz vem se popolnoma nikjer (razen tukaj na Slo-techu) o tem ne govori, in zato je s tem seznanjen zalo ozek krog ljudi, ki se pomoje širi zelo počasi oz. se sploh ne. Enkrat si reku Thomas, da je to namenjen le "intelektualni eliti", jao jao! Pomoje mora za to zvedet čimprej čimveč ljudi...

Je pa velik problem - imam občutek da se "krog" sploh noče širit!? Večina ljudi se temu upira, brez kakršenga koli argumenta proti! Pravijo le, da to ni naravno in podobno...

No uglavnem mislim, da bi konstruktivne kritike in obšitna debata to odpravil!



------

"ASCI White bi najbrž lahko emuliral uploada na največ desetini hitrosti kot to dela človeški centralni živčni sistem."

Se pravi - povežeš deset ASCI White-ov in dobiš toliko zmogljivo procesiranje kot je v naših možganih? A nisi nekje rekel, da bi tak super computer dobil že samozavedanje!!?


ps: Thomas, a se ti sam zmišljuješ take zgodbice (Opičja kletka, Mahovski planet,...) ker so hudo dobre!?
:D

Thomas ::

Marjan

Zakaj ni kritike transhumanizma?

Povedal bom svoje mnenje zakaj. Kritika vsake toliko časa tudi pride. Ampak prav brezobzirno je zavrnjena. Ko Larnier napiše svoj "One Half of a Manifesto" - mu Kurzweil odgovori z "One Half of an Argument", kjer zelo sistematično in neusmiljeno obračuna z vsemi Larnierjevimi izjavami.

Poleg tega je Kurzweil še osebno zelo prijazen do svojega kritika, ki potem enostavno zgubi voljo "bosti se z rogatim norcem".

Tukaj na tem forumu se dogaja podobno. Nasprotniki transhumanističnih idej bijejo zelo neenak boj. Najmočnejši argument, ki ga imajo je, da to "nikakor še ne bo tako kmalu". Tisti, "nikoli ne bomo mogli" in "preklet norc, pejt malo ven na zrak" ... so kar ignorirani.

Za veliko večino ljudi, pa je vse skupaj še bolj neumno kot "an ban pet podgan". Po eni strani. Po drugi strani pa "itak vedo, da teli sick freaks bodo slejkoprej nekaj zakuhali". Če jim ne prepreči tega ali Bog ali Narava ali vsaj Izvenzemeljska civilizacija. V kar pa dosti trdno verjamejo.


Zato so kritike transhumanizma zvečinoma "notranje". Recimo tale tvoja Marjan. Ali pa tista tejkina, po kateri je "treba biti zmeren v napovedovanju časovnih okvirov".


Da se v Sloveniji o tem ne govori, mene ne preseneča prav preveč. Ko je angleški BBC predvajal polurno oddajo o tem - je "ni nihče gledal".

Okrog 1600 ljudi po celi Zemlji je članov WTA. Vsaj 10 krat toliko bi se jih vsaj načelno tudi včlanilo. Milijon ali kaj takega pa tistih, ki so vsaj že nekaj slišali.

Trenutno se največ marketinga dogaja z Billom Clintonom, ki v Harlemu prebira transhumanistično literaturo in daje transhumanizmu naklonjene izjave. Po moje spoznava, da njegova življenska priložnost s tem šele prihaja - da je bilo njegovo osemletno predsedništvo ZDA po pomembnosti podobno njegovemu guvernerstvu v Arkansasu.


ASCI White bi zavest lahko dobil - s simulacijo neke druge. Edino programa še ni. Oziroma je. V naših glavah, vendar njene kode še ne znamo prepisati tja.

Zgodbico Opičja kletka se je - tako kot Uraniume - izmislil Anders Sandberg.

Tole z mahovskim planetom - pa res jest. Medtem ko sem pisal svoj prejšnji post. Jo morm še malo poboljšat.







Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TESKAn ::

Čaki mal, Thomas, a nisi ti nekaj govoru, da bi rabil samo 'kup naključno setiranih bitov, nakar bi spontano vzniknila inteligenca'? Zdej se pa že odloči, kako naj bi prišlo do umetne inteligence.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Thomas ::

TESKAn

Jah, da bi se morali odločiti po ravno kateri poti, bomo šli do ultrainteligence - se še ne mudi tako zelo.

Poti je definitivno več. Tale z uploadi ima funkcijo vlaka s prihodom na postajo ob okrog 20:20. Zdaj je 20:01.

Seed AI, ko se vse začne z nekaj naključno posejanimi biti po terapomnilniku, in ko se CORE WAR odvija dokler ne pride do inteligence ... ima drugačen čas prihoda.


No ja ... potegnila nas bo pač tista lokomotiva, ki pride najprej. In seveda tudi druge, bodo potem takoj za njo. Ne glede na dotakratni vozni red.



:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

V zadnjem tednu, si se zgodile (vsaj) tele reči, pomebne za PROTOKOL:


Prvič so so opazili nanovzorce, ki se avtoreplicirajo.




Sthepen Hawking je pozval k pospešenim genetskim raziskavam, da bi prehiteli inteligentne mašine, ki bodo po njegovem sicer prevzele oblast.




S t.i. parazitskim izračunavanjem so rešili nek matematični problem. Izkoristili so kar internet protokol TCP/IP, da so dobili velik virtualni računalnik.




Zemlja v količini svetlobe oddane v Vesolje precej fluktuira - za faktor 2 in več. Zaradi oblakov, kopna in oceanov.


Kaže da bodo kmalu lahko opazovali fluktuacije na oddaljenih izvensolarnih planetih - in če fluktuacij ni - je vse mrtvo. Bomo zdej kmalu videli - a so alieni - a bo Singularnost.

Ker zadevi nista kompatibilni.




In locirali so gen dolgega življenja.



Kdor misli da bo ob tem tempu takih odkritij svet čez 20 let še enak - je pa tud optimist svoje sorte.


8-)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Koci ::

Thomas


"Ta hkratnost je precej manjši problem, kot je zgledalo včasih. Koliko Woken imaš odprtih zdajle? Lahko pa bi jih tudi milijardo, če bi le imel dovolj zmogljivo mašino. " Boljši primer od odprtih Oken bi bili delujoči programi, ker odprta Okna kot taka v ne obremenjujejo sistema. So torej današnju superačunalnik sposobni hkrati opravljati nekaj desetmilijonov delujočih programov? Še skoz pa tukaj ostaja že prrej omenjeni problem, vse skupaj bo treba uskladiti, da bo delovalo kot celota. Recimo pri telesu, ko tujek napada telo vranica sporži pospešeno proizvajanje krvnih teles potrebnih za strjevanje krvi. Takih funkcij je v telesu ničliko in rčaunalnik bo to sve skupaj moral znat uravnavat.


"Upload ... je lahko tudi zaljubljen ali se zaljubi! Naprimer. "
Na primer?





"Toda to drugo je večji problem. Ker ASCI Gold (?) naprimer - bo že zadosti hiter. Milijon osebnih računalnikov skupaj - je pa že danes. Milijarda njih skupaj v letu 2010 pa bo že milijonkrat "prehitra". "
Še vedno ostaja vedno in isti problem, gre le za hitrost prenosa, uplouda itd podatkov, odpadjeo pa sve značilnosit, ki so značilne smao za človeka.




"Toda na nekaterih področjih se bo znanost razvijala še dosti hitreje kot se zdaj. Eno teh področij je compologija, ki bo potegnila vse druge znanosti za sabo. Jih avtomatizirala. " mislim, d aje za druge znansoti računalnuištvo zanimivo samo s strani arhiviranja in obdelovanja podatkov. No v nekaterih primerih v medicini, vojški tehnologiji in podobno je zanimivo nekoliko bolj.

""Zarad interneta midva tole lahko razčistiva v parih dneh. Včasih bi rabila desetletja za to. Kot uploada 2020 ... bi prešla na nova vprašanja že po eni nanosekundi." ja samo v nekem virtualnem svetu, v realnem ne.

>"Bi, če bi ji navili clock za faktor milijon, bila vsa odkrita v eni nanosekundi".
jato bi bilo možno samp če bi med sabo povezanl več "razmišljujočih" računalnikov, ki bi v medsebojni komunikaciji razvijali nove teorije, jih medsebojno rpeverjli in podobno, potem bi bilo to možno. Seveda če bi bili vsi naviti na 1000 ...
>"Nobenega naravnega zakona ni, ki bi to na kakršenkoli način prepovedoval." je, provesi v možganih pač potekajo zneko določeno hitrostjo. Dobro pri inteligentnih ali tistim z dobro natreniranimi možgani hitreje, pro ostalih nekoliko počasneje. Do določene meje jih po mojem mnenju lahko natreniraš (navijaš), ne moreš jih pa navijat v neskončnost, ker se ti potme po domače povedano zmeša.


Panta rei!!

Koci ::

A ma ta stvar kje "popravi"?
Panta rei!!

Cosmo ::

Heh, mogoce malo mimo, ampak zanimivo, da celo ob takih razsvetljenih (?) debatah eni ne locijo pojma osnazevanje in onesnazevanje - right heko? :D
I am Pentium of Borg. Division is futile. You will be approximated.

Tomi ::

Ne, zaenkrat ne, ker je cel forum nekako pokvarjen. Verjamem pa, da bo Primož to uredil.
metrodusa.blogspot.com

Thomas ::

Koci

Doesn't matter if I don't know how exactly brains work.

What I do know, is that they are made of (large) molecules, and each molecule can be simulated inside digital computer.

And that all of them can be simulated with a program - therefore brains could be simulated inside 0-1 computer.

I was 'always' somehow aware of that fact, but what _practical_ consequences it has - I realized reading Mr. Kurzweil's book - AoSM.

At least that way - digital computers will 'think', do emotions, enjoy ... you name!

- Thomas

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

Thomas, pa ti dejansko verjameš, da je človeštvo pripravljeno na tako hiter in obsežen tehnološki razvoj? Ker jaz mislim, da ni. Samo poglej, kak halo se zganja okoli genetske tehnologije. In glede na dogodke v svetu je včasih dovolj en sam konzervativen politik, pa se razvoj ustavi za nekaj let (Bush in ZDA). Da pa ne bi omenjal mentalitete povprečnih ljudi, ki je pa itak še v srednjem veku...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

zetko ::

Dejstvo je da bo do "protokola" pršlo le če ne bo obstajala niti najmanjša možna verjetnost da bi se le temu izgonil. To pa zato ker človek ne bo nikol bl zaupu mašini kukr seb. V realnem svetu bo človk pač odvisn od sebe v mašini pa, jah pride en "I love you" letter pa si mrzu. Prostovolno torej mislm da (velikih mas)ljudi ne bo noben not spravu. 8-)
Living it another way.....

hatch ::

PROBLEM DIGITALIZACIJE V PROTOKOL:
Ce bi se dal jaz digitalizirat v protokol, bi tam "bivala" moja kopija, jaz pa bi umrl. Moja kopija bi bila identicna in bi trdila da sem to jaz.
Enak problem nastane pri uporabi TELEPORTA in CRVIN.

TESKAn ::

Akhem, pr črvin tega problema ne bi blo, kr črvina prenese tebe fizično, te ne skenira pa pošlje na drug konc kot kupček bitov. Sicer pa ena zanimiva reč - v Uranium naj bi šla kopija tvojih možganov, rajt? Torej, notr je kopija, zunaj pa ostane original...kaj je pol smisel tega? Sej te pol sam skopira. Sicer kopija res trdi, da si ti in to tudi na nek način je - ampak original je še zmeraj zunaj, v fizičnem telesu. In prav tako lahko zase trdi, da je on 'en in edini'. In ima na nek načćin prav.
Ok, point je: zakaj bi se uploadal, če bo pol v uraniumu naša kopija, mi bomo pa zunaj ostal? No point, po moje. Edino da zbašemo par znanstvenikov not, jih naspidiramo do konca, pa da nam naredijo vse, kar se naredit da - zdravila za vse bolezni, itd.

Lp
TESKAn
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

hatch ::

Tako nekako, da.

V crvini vlada singularnost, kar pomeni, da je vsa materija razstavljena na najmanjse mozne kvantne delce.
Torej ce bi to ponazorili z racunalnikom bi to zgledalo nekako takole:
copy A B
del A
Jaz trdim da je B kopija od A, A pa ne obstaja vec.

Thomas ::

Nekateri nimajo niti najmanjšega namena 'oditi v PROTOKOL'. Predvsem zato, ker se bojijo, da do tja ne bi prišli živi.

Mehki prehod je bistvena zadeva.

Kot je rekel Hans Moravec, se bo z vzpostavitvijo hitre komunikacije med možgani in 'SkyNetom' (npr. s pomočjo Kurzweilovih neinvazivnih nanobotov) moč možgan - najprej zelo povečala s tem outsourcingom. Potem bo pa biološki del postal relativno nepomemben. Tako kot je danes naprimer ena sama celica.


Druga varianta je 'diamantizacija'. Telo nekako, ki je na linku zgoraj. Njegovi kvantni možgani so morda milijonkrat hitrejši od 'navadnih bioloških'. Toda, ker so hitrosti, ki pa jih zmore tudi tako telo, kvečjemu 100 krat večje od tega, kar že zmoremo s temi biološkimi, bo duh precej utesnjen. Zato se bo med dvema srčnima utripoma raje uploadal v uraniumske virtualne svetove - za kakšen teden subjektivnega časa. Vprašanje je le kdaj se bo lastnik telesa pač končno odločil za docking.

Mnogo cyborg teles in mnogo avatarjev je boljša opcija, kot še takšno biološko.

Če prej ne - pa ob 'naravni' smrtni uri.

:)


Me pa zelo veseli TESKn, da razumeš prednosti in možnosti uploadov.







Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Any kind of physical simulation is possible inside a digital computer.

Even some, which are not possible in the 'nature'. Like random gravity or superluminal velocities.

If some consciousness is emulated inside this virtual world - someone can be aware of the surrounding (virtual) world.

If the operating digital computer is built of moving rocks - still somebody inside can enjoy ... let say music.

The only problem is, that it will probably looks 1 second long from the internal observer's point of view, until his world ends.

Before the processing rocks will be crushed by the ellapsed time of their world.

- Thomas

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

hatch ::

Na national geographicu sem gledal oddajo, kjer so naredili racunalniski program ki simulira evolucijo.
Racunalnik je imel na voljo poljubne kvadre in zglobe med njimi (priblizno 30° se premakne v vsaki smeri)
Potem so pa dali racunalniku ukaz naj pride iz tocke A do tocke B v najkrajsem casu.
Pri plavanju so dobili strukturo podobno ribjemu repu...
Medtem ko so pri hoji dobili odlicne rezultate... pri eni varianti je bilo pa celo tako, da je predmet zrastel in potem padel na tocko B, kar je povsem dobra resitev za racunalnik;)

Pomojem nebi smeli zavirati racunalnsike evolucije, pac pa bi morali izboljsati sebe, da nas racunalniki nebi dohiteli, kot je rekel Stephen Hawking.

Thomas ::

DNA can eventually be replaced with some other substrate. Where is the line then?

Augmented humans will become machines. Most likely _virtual_ machines, anyway.

The struggle to keep the meat is an unnecessary effort.

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

I'm J.C.Denton:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Medved ::

DAEDALUS pejt v Tunguzijo hitr tam te iščejo:D
Medved že spet tuki in me natrguje odozad

Tomi ::

Daj, kaj se res moraš vtakniti v vsako temo?
Ker se mi zdi, da se veliki večini ljudi na forumu zdiš prav pošteno tečen.
metrodusa.blogspot.com

Thomas ::

Še ena zelo pomembna stvar se je zgodila po mojem mnenju.

Kvantna gravitacija bo prva znanstvena teorija, ki bo prepovedovala obstoj Boga.

Ne tako kot recimo Darvinizem, ki je Boga izgnal samo iz raja kot stvarnika vrst, pač pa ga ta nastajajoča teorija eksplicitno prepoveduje.

To samo - tako - za začetek. Potem pa mimogrede - še mimogrede ukine t.i. klasični materializem, po katerem naj bi "bila materija temelj vsega". Sicer sem jest mislil, da je to naredil že Einstein s svojo E=mc2 - vendar se materialisti niso dali.

Kar pa je najpomebnejše - kaže da smo bili nekateri preveliki pesimisti v oceni, do katerega nivoja lahko seže tehnologija. Če je Kvantna teorija gravitacije - znana tudi kot Teorija vsega - na dobri poti, potem bomo lahko z napačno terminologijo rečeno, premikali atome prostora. 100 milijard milijardokrat manjše koščke kot so atomi snovi. Po "svoji volji". Taka Singularnost bo še bolj dih jemajoča in še bolj neizbežna se mi zdi.

Prve eksperimente, ki bodo potrdili (ali ne) to novo teorijo - lahko pričakujemo zelo kmalu. Če je svetloba zelo oddaljenih galaksij nekoliko zablurana od milijard let dolge poti - potem ima ta nova teorija najbrž prav še v ostalem.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Bajo1 ::

Moram priznati, da nisem prebral vseh postov protokola (btw, odlicno ime za to temo), tako da se ze vnaprej opravicujem za vprasanja na katera si Thomas morebiti za odgovoril. Kljub temu pa me zanima, kako si lahko tako preprican da ti racunalniki ne bodo sposobni razviti svoje zavesti in nas eliminirati, ko bodo preko nasih uploadov absorbirali prakticno vecino znanja clovestva. Da bo tehnoloska singularnost kot jo imenjujes nekoc mozna ne dvomim tako zelo kot dvomim v to da bo dejansko pomenila napredek za clovestvo. Kajti ze sam clovek je po mojem mnenju definiran tako, da svojega idealnega sveta nikoli ne doseze in si ga niti ne predstavlja (problem pri refreshanju lastnih preferenc znotraj Uraniuma),tako da bi morebitno uploadanje nujno pomenilo tudi poseg v samo osnovo cloveka in morali bi odstraniti nekatere temeljne cloveske znacilnosti kot je npr. radovednost (ce je ne bi, bi se gotovo naslo precej posameznikov, ki bi hoteli ven iz Uraniuma, ker nikakor ne bi mogli biti 100% srecni, ker ne bi vedeli kaj je zunaj.
Mar ni uzitek nelocljivo povezan z organsko zgradbo mozganov sproscanjem kemikalij kot so adrenalin, dopamin, idr. nevrotransmiterjev?Precej sem razmisljal tudi o tem, koliko je clovestvu pravzaprav dano razumeti (pa ne da bi zagovarjal religijo) ampak se mi zdi mogoce, da obstaja kaksen nacin misljenja oz. pojavi, ki jih nikoli ne bomo mogli pojasniti ( ne le mi, pac pa tudi protokol ne). Uranium bi namrec vsaj po mojih predvidevanjih moral nastati na nacin "wiring chips up in a random way"
in bi bil po svoje tudi omejen, na enak nacin kot je omejen clovek, ce privzamemo da se razvija na podoben nacin kot Uranium le na organskem substratu.
In ravno to je po moje zanimivo, ta splet nakljucij, ki jih je polno zivljenje in preko katerih bi verjetno nastal tudi Uranium, s cimer bi/bomo izgubili kontrolo nad njim.
Drugace pa mislim, da bomo vsi svojo pot koncali na britofu tako ali drugace8-):D

Thomas ::

Bajo1

> Kljub temu pa me zanima, kako si lahko tako preprican da ti racunalniki ne bodo sposobni razviti svoje zavesti in nas eliminirati

Če bi se mi odločili, da jih bomo delali takšnee - potem nas slejkoprej gotovo bi.

Toda ne bodo imeli nobenega samoohranitvenaga nagona, nobenih aspiracij in nobene k samostojnosti hlepeče zavesti.

Data chruncherji bodo, samo to.

Če imamo mi kaj pameti, seveda.


> ko bodo preko nasih uploadov absorbirali prakticno vecino znanja clovestva.

Znanje človeštva je že dokaj vse v computrih. Uploadi - bomo pa mi.

> Da bo tehnoloska singularnost kot jo imenjujes nekoc mozna ne dvomim tako zelo kot dvomim v to da bo dejansko pomenila napredek za clovestvo.

Takega človeštva kot je, bo takrat zagotovo konec. Kar pa ne pomeni, da nas ne bo. Za upgrade gre.

> Kajti ze sam clovek je po mojem mnenju definiran tako ...

Človek v tem svetu naravnega pomanjkanja mora biti nikoli zadovoljen. Sicer se drugi, ki so nikoli zadovolj(e)ni prokreirajo precej hitreje.

Cool fact of darwinistic evolution. Katere era bo pa minila. In s tem tudi razlogi za takšno stanje, ko človek hoče več .... ad infinitum.

> da svojega idealnega sveta nikoli ne doseze in si ga niti ne predstavlja

Ja, tko je narejen ZDEJ. Se da popravit (tudi) to.

> (problem pri refreshanju lastnih preferenc znotraj Uraniuma),

Ne morš poljubno spreminjat preferenc.


> tako da bi morebitno uploadanje nujno pomenilo tudi poseg v samo osnovo cloveka

Tako je bla našim prednikom mrzka misel na kirurško operacijo.

> in morali bi odstraniti nekatere temeljne cloveske znacilnosti kot je npr. radovednost

Neee ... sploh ne. TAKO globoka sprememba je nepotrebna. Praši kar češ!

> ce je ne bi, bi se gotovo naslo precej posameznikov, ki bi hoteli ven iz Uraniuma

Tudi zdej je nekaj ljudi, ki bi radi ven iz Vesolja. Tja (čeprav tega tja spolh ni) jih žene kakšna osebna stiska in pa nevednost.

Nobeden si ne bo zaželel iz Uraniumov ven. Ni nobene potrebe za tem, da bi si.


> ker nikakor ne bi mogli biti 100% srecni, ker ne bi vedeli kaj je zunaj

V meduranijumski prostor boš lahko in hodil in gledal kadar boš hotel. Ampak to je podobno, kot bi hodil stalno v klet odmikat neko betonsko ploščo v tleh. Kaj je spodaj? Nekaj umazanega peska.

Zunaj Uraniumov ne bo niti tega. Razen morda črne luknje. Te boš lahko gledal, če si boš ravno tako nastavil preference, da te bodo zanimale.

Še bolj pa je verjetno, da bo masa črnih lukenj prav tako uporabljena za Uraniume. Sem prepričan od prejšnjega tedna, ko sem prebral knjigo Three Roads to Quantum Gravity.

S pomočjo električnega naboja je zgleda mogoče črno luknjo razmontirat!

> Mar ni uzitek nelocljivo povezan z organsko zgradbo mozganov sproscanjem kemikalij kot so adrenalin, dopamin, idr. nevrotransmiterjev?

Ne, to so trenutne bergle, s katerimi ta krevlja. Užitku bomo dali mnogo boljša krila.

> Precej sem razmisljal tudi o tem, koliko je clovestvu pravzaprav dano razumeti

Kolikor se pretolčemo skozi trde orehe - toliko nam "je dano".

> se mi zdi mogoce, da obstaja kaksen nacin misljenja oz. pojavi, ki jih nikoli ne bomo mogli pojasniti

Mehanizem za skrivanje kaj takega, kar mi NIKAKOR ne bi mogli doumeti - je po moje zelo maloverjeten. Ne pa čisto nemogoč. Še verjetneje pa potem nepomemben. Tipa - mar res ugasne lučka v hladilniku ...

> Uranium bi namrec vsaj po mojih predvidevanjih moral nastati na nacin "wiring chips up in a random way"

Jah ne, na ta način bomo dobili samo ena orodja. Potem ne bomo ničesar prepustili naklučju.

> In ravno to je po moje zanimivo, ta splet nakljucij, ki jih je polno zivljenje

Random na kvantnem nivoju bo šele zanimiv - ta! Nič nimamo, kar se ne bi dalo še tisočkratno preseči.

> s cimer bi/bomo izgubili kontrolo nad njim.

Kontrole nad tem, da bi padlo število 17 iz sekvence - nimamo nobene. Tudi je ne rabimo, stvar je solidna. Vse reči bodo solidne v PROTOKOLU.

> Drugace pa mislim, da bomo vsi svojo pot koncali na britofu tako ali drugace

Marsikdo (vsaj začasno) - tudi tam. Vsi, pa po moje ne.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Marjan ::

Hi Thomas, nekajkrat si že omenil, da bomo nekoč lahko "obujali" tudi že mrtve ljudi - torej bi tudi njih uploadali.
Mislim, da tega še nisi nikjer razložil, zato te jest vprašam "Kako?"

Ker, kakšne uporabne podatke pa imamo od Krištofa Kolumba, da ga bomo lahko uploadali? Njegove nevronske povezave so že davno nazaj segnile, kot tudi dnk,... Torej kaj imamo?

:\

Thomas ::

Marjan!.


Kaj imamo?

Morda pa imamo nekaj. Imenuje se zakon o ohranitvi informacije.

Če drži, potem je Vesolje nekakšen orjaški reverzibilni celularni avtomat.

Nobena informacija NIKOLI ni izgubljena.

Vzameš knjigo, v kateri ne veš kaj piše in jo vržeš v ogenj. Iz dima in pepela lahko še vedno natančno sklepaš, kaj je pisalo.

Vzameš vodikovo bombo in položiš tisto knjigo nanjo. Še stoletja po eksploziji je mogoče verno sestaviti vsebino.

Vržeš knjigo v črno luknjo - in iz slabotnega sevanja, ki ga ta oddaja, lahko rekonstruiraš vsebino knjige.

Če ta zakon ne bi veljal, bi se Vesolje v hipu ogrelo na Planckovo temperaturo (10dobrih 30 stopinj Celzija) - pa se ne.

Rekreirati Kolumba za neko post singularnostno tehnologijo, bi bilo nekaj podobnega, kot je za današnjo loviti glas človeka 1000 km daleč.

Po moje še lažje.

p.s.

Dobr podpis, Marjan. No, ta quantum foam je surovina zadnje industrije in najnaprednejše možne tehnologije, s katero bomo delali čudeže, ki si jih želimo že več deset tisoč let. Najverjetneje tudi obujanje mrtvih.

:)


Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

tigrr ::

ola!

ker sem neolikan in nimam prevec casa, bom izrazil svoje mnenje o tej temi kar na suho...
... kar pa ne pomeni, da ne vem da je ze leto naokoli, od kar se je zacela ta "debata"

Iz cloveske zgodovine se lahko vidi, da ga dostikrat "poserjemo", pa ceprav zgleda, da je neka genijalna stvar se tako preprosta. mislim, da je tko tud s protokolom.

ta rec s protokolom zgleda močna in navidezno preprosta, po mojem mnenju pa tudi zelo prevzetna. Iz mojega vidika pa zgleda tkole: Veliko sanjanja (kaj vse bomo lahko pocel...), mnogo poti (tehnologije..) in se vec malo vrednih ciljev (teh niti nisem zasledil v izjavi Protokola).

Protokol je odraz tega, kar se že tako in tako dogaja v tem zblojemem svetu v tem trenutku. Mentalna bolezen, ki jemlje dragoceni čas.

tko, to je vse od mene.

tim

Thomas ::

tigrr

> ker sem neolikan in nimam prevec casa, bom izrazil svoje mnenje o tej temi kar na suho...

Zelo dobro! In mediam rea

> ... kar pa ne pomeni, da ne vem da je ze leto naokoli, od kar se je zacela ta "debata"

Čemu narekovaji? Ker se ti ne zdi, da je to debata?

> Iz cloveske zgodovine se lahko vidi, da ga dostikrat "poserjemo"

Sem že hotu napisat - "Res je" ... potem sem pa pomislil - morda pa tudi ni res. Ne vem še. Moram premisliti.

> pa ceprav zgleda, da je neka genijalna stvar se tako preprosta. mislim, da je tko tud s protokolom.

Preprosto tole vsekakor ni. Ni.

> ta rec s protokolom zgleda močna in navidezno preprosta

Preprosta v ideji, ne v izvedbi. No ja, če računaš, da bo glavnino dela opravila AI - za nas ni tako zapleteno, ja.

> po mojem mnenju pa tudi zelo prevzetna.

Skrajno prevzetna. Celo Vesolje nameravamo ponucat predvsem za svoje zadovoljstvo. Za nič drugega.

> Veliko sanjanja (kaj vse bomo lahko pocel...)

Ma niti ne. To bomo videli šele, kaj se da vse početi. Gre pa za hedonizem v splošnem. Vsekakor.

> mnogo poti (tehnologije..) in se vec malo vrednih ciljev (teh niti nisem zasledil v izjavi Protokola).

"malo vredni cilji"? Kaj so pa RESNIČNO vredni cilji?

Pomagati drugim? - Pomagano bo. Big way.

Iskanje lepote? - Zato bo šlo. Tudi.

Iskanje resnice? Prav tako.

Res pa je, da jih bo s tistimi sredstvi zelo lahko najti. In uživati v lepoti in resnici.

Kaj torej?

> Protokol je odraz tega, kar se že tako in tako dogaja v tem zblojemem svetu v tem trenutku. Mentalna bolezen, ki jemlje dragoceni čas.

Jemlje dragoceni čas za KAJ?

> tko, to je vse od mene.

Ni nevemkaj, pa vseeno hvala. Poskusi se bolj potrudit s svojo kritiko. Moramo najto vsako potencialno luknjo.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Omenil sem že dihtomijo - skoraj izključujočost - Singularnosti in izvenzemeljskih inteligenc. Če bi v naši galaksiji bilo inteligentno življenje pogosto, pa nobene Singularnosti vidne po celem nebu - potem je Singularnost fikcija.

V zadnji številki Scientific American je članek, ki prikazuje, zakaj so izvenzemeljske inteligence bržkone fikcija. Vsaj v t. i. Lokalnem Vesolju.

Tako, kakor le v relativno ozkem pasu okoli Sonca življenje lahko zdrži, je tak pas očitno tudi okoli galaktičnega središča. Večina zvezd je preblizu središču, kjer je vsebnost težjih elementov tako velika, da niti zvezni sistemi niso stabilni. Mnogo zvezd je pa tudi na obrobju, kjer teh težjih elementov ni. Tako življenje niti ni možno tam.

Pred dobrimi 4 milijardami let, ko je nastajalo naše Sonce, pa je bila taka metaličnost, kot jo Sonce ima - sila izjemna.

Pa še kadar pride do nje - ponavadi zraven nastane še ena velika zvezda, ki pasterizira s svojim UV sevanjem planetni sistem. Pravzaprav ta zaradi nje niti ne nastane.

Kaj pa druge galaksije? No, te so zgleda tako slabo metalične, da so tam planetarni sistemi še dosti bolj redki, kot v naši precej izjemni galaksiji, v katere za življenje gostoljubnem pasu kroži naše Sonce. Prav v njegovi sredini.

Singularnost bo očitno najprej tu. Na Zemlji, čez desetletje ali dve ali tri.


p.s.

En tak mečkn znakec prihajajoče Singularnosti bi lahko bila tudi tale Marjanova prva slovenska transhumanistična spletna stran,
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Marjan ::

"Singularnost bo očitno najprej tu. Na Zemlji, čez desetletje ali dve ali tri."

Pišuka imamo srečo. A se ne počutite kot "something special in our universe"? Včasih je bilo pa ravno obratno - ljudje smo se počutili neskončno majhne in nepomembne v tako zelo (pre)velikem vesolju.

Zanimivo, stvari se obračajo - na bolje.


Glede moje strani bi rekel, da je mini uvod v tole branje in nadalje iskanje informacij s tega področja. Propaganda je pa kar velika, če daš sem en link - se mi bo takoj števec obiskov okol obrnil :D.
To je dober znak.
:\

-----

Jeronimo ::

No no no .....

Transhumanizem, singularnost, .....
20-30 let ....

A se spomnite 80 let? Znanstveniki so se na vso moč drli, da bodo "odkrili" umetno inteligenco najkasneje v 90-tih. In kaj že imamo od tega? No umetno sigurno, od inteligence pa niti sluha.

Tole kar trdita Marjan in Thomas je časovno popolnoma nerealno. V parih urah da bomo v singularnosti odkrili pomen vesolja. Ma kakšen pomen nekaj? Vesolje JE in to je edino kar predstavlja.

No z veseljem bom s katerim koli od vaju šel čez 30 let na kavico in poslušal vajine razlage kako bo pa res čez 30 let singularnost ..............
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Thomas ::

Jeronimo

> No no no ..... Transhumanizem, singularnost, ..... 20-30 let ....

Zelo dober in predvsem potencialno relevanten ugovor!

Dokler se ni pojavil Kurzweil s svojo idejo, da če že ne moremo narediti pametnega programa - ga bomo pač preplonkali narejenega - je bilo nedvomno videti precej tako, kot si rekel. Reverzni inženiring ... pa zadeve spremeni.

Tisoče tisočkratno navitih uploadov bodo exponentno rast nedvomno še bistveno pospešili.

Bistveno izboljšanje vlakov ali zobnih ščetk - ne pomeni nič.

Bistveno izboljšan brain scaning - nano scaning verjetno - in pospešena emulacija razmišljanja v (super)računalnikih - pa pomeni za znanost, kar pomeni orjaški bager za kopanje jarkov. Bolje: kar pomeni industrija bagerjev. Bolje: kar pomeni idustrija bagerskih tovarn! Kar bi ljudje sami "kopali" milijon let, bodo uploadi "skopali" v letu dni. Še prej, če računamo njihovo lastno izboljševanje. In to moramo vkalkulirati.

Preoblikovanje Vesolja. Sončnega sistema - v par letih po tistem, ko se bo Singularnost "pričela" - je neizbežno.

Povej mi samo EN DOBER razlog, zakaj naj to ne bi bilo možno! Kje je napaka?! Zakaj "možganski buldožer" ni možen?

Ali pa, zakaj ne bi mogli obvladovati atomov, kot danes obvladujemo fotone? Vsakega dati tja, kamor hočemo?

> A se spomnite 80 let? Znanstveniki so se na vso moč drli, da bodo "odkrili" umetno inteligenco najkasneje v 90-tih.

Podcenjevali so število operacij na sekundo, ki so jih zmožni človeški možgani.

Podobno kot so okoli leta 1890 podcenjevali potrebno moč motorja za letalo. Ali leta 1930 težavnost vesoljskih poletov.

Toda, ko so postali motorji dovolj močni - dovolj konjskih moči (zanalašč KM) na kilogram - so letala nenadoma postala možna. Tudi polet v Vesolje.

Sedaj se gremo samo milijonkrat pomembnejšo igrico. Povsem v skladu s pospeševanjem napredka.


> No z veseljem bom s katerim koli od vaju šel čez 30 let na kavico in poslušal vajine razlage kako bo pa res čez 30 let singularnost ..............

S tole stavo ne tvegaš niti 1000 današnjih SIT. Singularnost bo pa itak razveljavila vse druge možne stave. ;)

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Matek ::

Guiness book of records year 2030, page 238: The longest forum topic on the internet: "Protokol" @ www.slo-tech.com

658431 posts,
13168 pages
329215 posts by a guy called Thomas, the inventor of the nanotechnology space ship (see page 136).
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

ahac ::

MadManMato: LOL :D

A ne bomo 2030 že v Uraniumu?
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Double_J ::

Ja racunalnik bi ze lahko na hitro razmislil in nasel resitve.
Samo ne sanja se mi kaksn program mu bi moral predloziti, da bi lahko izpljunil take stvari.
Samo najpomembnejsa stvar pa so -tezave. Brez tezav se mi zivljenje ne zdi smiselno. Ceprav bi se tam nevem kako lepo pocutil, bi vedel da zivis za prazen nic. Nobeden te nebi rabil, potreboval. Tvoja dejanja nebi spremenila prav nicesar(lep obcutek je ko ves, da lahko nekaj storis in da se to pozna). Totalna zalost... No seveda bi te racunalnik lahko preprical, da bi mislil, da si res nekaj storil, samo to je pa se slabse, clovek sploh nebi vedel kaj je res in kaj ni.
Pomembno je tudi primerjanje med ljudmi.
Tega spet nebi bilo. Vsak mora vsaj malo priznati, da se mu dobri zdi, da o necem nekaj ve, pa drugi ne... Ne vem meni bi zedelo glupo ce bi use vse vedli. Obstajalo bi samo eno pravilno mnenje. Ne vem kako bi se clovek pogovarjal? Imel bi informacije o vsem. Razen seveda ce bi spet racunalnik posegel umes in ti del podatkov izbrisal, da bi izvedel nekaj novega(bedarija).
Najpomembnejsa stvar v zivljenju je clovekova osebnost(last posameznika), ki mora ostati nedotakljiva, cene je smisel zivljenja brezpredmeten! Jasno pa se ze sedaj vidi identitetna kriza, saj veliko ljudi poskusa postati podobnih dolocenim osebkom, ki so cenjeni in priznani. Sigurno ena slabsih odlocitev v zivljenju.

Thomas ::

Vprašanje je le, če se da in potem če se da - kdaj bomo zmogli narediti prvo programibilno molekulo veliko nekaj tisoč atomov, ki bo znala iz okoliškega materiala narediti svojo kopijo.

Torej prvi nanostrojček, ki ga bomo krmilili kar iz računalnika.

Potem bo vse zelo lahko.

S temi nanoasemblerji bomo izredno hitro lahko naredili - dobesedno karkoli. Popravili pa tudi.

Karkoli je fizikalno možno - se razume.

In počasi ali hitro - bo naš svet zdrsel v čisto drug režim.

Kakorkoli kontraintuitivna že zgleda Singularnost - in kakorkoli varna se nam zdi trditev, da "je še dolgo ne bo" - se zgornjemu sklepanju težko oporeka.


    - da ne bomo mogli narediti take molekule - nanostroja? (Ker morda ni možen?)

    - da to še NE pomeni totalne revolucije?


Singularnost ima dve značilnosti. Da pride nenadoma. Da so ljudje zvečine slepi zanjo, dokler se ne zgodi.

Oboje je povezano z eksponentno rastjo. Ki je na majhnih intervalih videti linearna in ki "nenadoma preide v nezveznost".

Poleg tega, nas evolucijsko vgrajena konzervativnost prepričuje, da bo bodoči čas enak današnjemu.

Napaka.

Double

> Ne vem meni bi zedelo glupo ce bi use vse vedli

Ne bo se ti.

> Brez tezav se mi zivljenje ne zdi smiselno

Za zdajšen režim je to že mogoče tako. Kot bolečina tudi. Ampak to je zgolj posledica neumne evolucije. Inteligenca lahko to uredi dosti bolje.

> Nobeden te nebi rabil, potreboval

Seveda da te bo. Hudič je le, ker mu ne bo nič hudo, kadar in če te ne bo!

> saj veliko ljudi poskusa postati podobnih dolocenim osebkom, ki so cenjeni in priznani

Ki so zelo uspešni v bitki za omejene vire? Odveč feature v novem režimu, kjer je resursov dovolj.

Ne vem no, kako da vam tale biologija dela tolk težav. Stvar je dokaj preprosta. "Mati narava" naredi pač več otrok, kot jih lahko preživi. Iz preprostega razloga, ker je ta algoritem učinkovitejši pri razširjanju. Vsi užitki, bolečine in VSE kar človek počne, pa je podrejeno temu in samo temu. Zato je tako kot je. Samo zato.

Nov režim pa pomeni, da s sabo poberemo le kar nam je všeč. Sekirancije "kako je brez veze živeti v prazno" naprimer - ne bo v prtljagi.

MadManMato,tud Ahac LOL! hehe ... dobr!

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Lunik ::

Em, prebral sem približno prvo četrtino protokola, tko da me ne linčat, če je to že kje pisalo...

Upload - če sem prav razumel, ti poskenirajo položaj delcev, pol pa se to naprej izvaja v uraniumu. Jaz pa živim na Zemlji lepo naprej, dokler ne umrem/me protokol ne porabi za resource? Če je to tako, v čem je pol sploh smisel? Jaz se verjetno ne bom zavedal "mene" v protokolu (ali pač)?

Kako bo to sploh zgledalo? A bo vsak sam zbral svoj scenarij in sam živel v njem z boti (ali tistimi, ki bojo izbrali enak scenarij), al bojo vsi uploadi imeli isti scenarij (in živeli v skupnem svetu)?

Reprodukcija - kako bo v protokolu z razmnoževanjem (če sploh bo)? :)

Mogoče so bla vsa vprašanja že postavljena, pa vseeno...

ahac ::

Jaz pa živim na Zemlji lepo naprej, dokler ne umrem/me protokol ne porabi za resource? Če je to tako, v čem je pol sploh smisel? Jaz se verjetno ne bom zavedal "mene" v protokolu (ali pač)
Točno tko. Cela zadeva je brezveze.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Thomas ::

j3st


Na takle način ravno, ni vprašanja zastavil še nihče.



Pravzaprav gradimo na takihle predpostavkah:



  • kontrolirali bomo atome z atomsko preciznijo - kmalu


  • kar delajo možhgani, lahko reproduciramo


  • naravni zakoni veljajo - ostalo je crap


  • ljudje se (večinoma) odločajo za tisto, kar jih osrečuje




Zato jih bodo postavili (atome) tako, kot jim najbolj ustreza. Vključno z atomi svojega telesa. Da se izognejo starosti in boleznim. Sploh vsem neprijetnostim. Ostale atome bodo bodo uporabili, kot delajo že zdaj - v zavarovanje svojega življenja. In za izboljšanje njegove kvalitete.

Možnosti za to - bodo pa ogromne. Uploadanje v virtualne svetove bo možno in nekaj kar bo presegalo vse dotedanje izkušnje.

Kdo bi se hotel vrniti? Kam? V globoko uspavano telo?

Telo je moje. Zakaj ga ne bi imel še naprej - v Uraniumu? Magari takole: snov kot dodatne proste atome - obliko pa kot arhetip za avatarja.

Rad bi ga videl, ki se bo odrekel vsem tem možnostim, ko jih spozna!

Bi pa seveda rad slišal kakšen tehten kontraargument. Ampak tehten. Za vsak slučaj bom pa resno obravna vse. Razen takihle:

Ahac:

> Cela zadeva je brezveze.

Zelo bi ti bil hvaležen, če daš kakšne argumente za svojo trditev.

Ali pa povedal, da jih sicer nimaš ....

Tole govorjenje, "da je reč itak brezveze" - pa ni ravno prepričljivo.

Kažejo le na nakekšen iracionalni odpor - bogvezakaj?

:\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Sergio ::

Thomas, odgovori mi na tole:

Ali se bom JAZ zavedal samega sebe v protokolu, če je predvideno, da je transkripicija atomov v druge pozicije definirana tako (poenostavljeno, vzor iz teleporta), da tvoja kopija ni več ti, original pa izgine... Sem hiper-egoist. Kaj bo z MANO?
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

TESKAn ::

To je moje mnenje.
Sergio, ko te bodo 'uploadal', boš ti še vedno zunaj. V tem Uraniumu bo le tvoja kopija. Tako da bosta obstajala dva Sergia:D.
Po moje edini način, da bi bili v Uraniumu res mi, je a la matrix style. Se prav en debel kabl v možgane prheblat:).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
««
12 / 182
»»