»

AMD raziskuje obrnjeno večnitenje

Slashdot - Obrnjeno večnitenje, v originalu reverse multi-threading, je nov trik, ki ga, če gre verjeti Reg Hardwaru in Slashdotu, raziskujejo AMD-jevi inženirji. Ideja je preprosta. Intel je s pomočjo svojega večnitenja operacijski sistem prepričal, da ima na razpolago dva procesorja, kar je blagodejno vplivalo na hitrost in učinkovitost. AMD namerava storiti nasprotno. Jasno je, da dva procesorja nista ekvivalentna enemu procesorju z dvakrat višjo nazivno frekvenco. Toda AMD pravi, da jih utegne nova tehnologija, ki jo razvijajo za procesorje generacije, ki bo sledila K8, k temu približati. Kakorkoli že, preden (in če sploh) bo ta tehnologija zapustila razvojne laboratorije, bo preteklo še mnogo vode, programska industrija pa se bo dodobra navadila večnitenja. Vprašanje je, če bodo hoteli nazaj.

34 komentarjev

Prometeia Mach 2

Tom's Hardware - Verjetno se vas veliko spominja hlajenja za procesorje imenovanega Prometeia, s pomočjo katerega lahko zelo dobro navijemo naše procesorje. Tokrat so na Tom's Hardware preizkusili novi, izboljšani model - Mach 2. Seveda pa nameščanje takega hladilnega sistema ni preprosto. Ob inštalaciji sistema so poskusili iz procesorja iztisniti tudi zadnje megahertze in poiskati skrite potenciale. Procesor Pentium 4 3 GHz so navili na kar 4,17 GHz. Pri tej frekvenci pa je srce računalnika še vedno delovalo pri ekstremno nizki temperaturi - okoli -49 stopinj celzija. Klik!

2 komentarja

Nadgraditev v podporo HyperThreading

Tom's Hardware - Intelova multiprocesna pogruntavščina HyperThreading se uporablja danes v kar nekaj njihovih procesorjih, ki pa za svoje delovanje zahtevajo ustrezne matične plošče. Seveda jih lahko namestite tudi v ostale Socket 478 matične plošče, a HT-ja žal ne boste mogli uporabljati. No, če spadate med tiste reveže, katerih plošča HT-ja ne podpira, nikarte v jok in na drevo. Na Tom's Hardware so stestirali PowerLE PL-iP4, ki je pravzaprav vmesnik med ploščo in procesorjem, ki vam pričara vse čare HT-ja. Oziroma naj bi. Klik!

0 komentarjev

Večnamenske naprave na kupu

Tom's Hardware - Večnamenske naprave so danes zelo zanimiva kombinacija, saj nam lahko nadomestijo tiskalnik, optični bralnik, faks in še kaj, tako da imamo na mizi več prostora. Tokrat so na Tom's Hardware predstavili te izdelke nižjega cenovnega razreda. Na test so postavili Canonovega, Epsonovega, HP-jevega in Lexmarkovega predstavnika. Njihove cene se gibljejo od 150 pa do 200 ameriških zelencev. Če kupujete táko komponento, vam branje tega članka priporočamo.

0 komentarjev

Bitka najmanjših

Tom's Hardware - Modni trendi ohišij narekujejo vedno bolj ekstremne in eksotične izdelke, ki kupca privabijo z različnimi barvami in materiali. Glede velikosti pa ima večina ljudi še vedno srednje in velike stolpiče, ki v kakšnih natrpanih kabinetih že kar težko najdejo prostor. Zato se je na trgu pojavilo kar nekaj proizvajalcev mini sistemov, ki kljub svoji velikosti le malo zaostajajo za sposobnostmi svojih večjih sorodnikov. Tokrat so si na Tom's Hardware ogledali 3 mini ohišja različnih podjetij. Med njimi ni manjkal tudi najbol poznan Shuttle, ki slovi po izjemno kakovostnih ohišjih. Glede kakovosti, so kot najboljša proglasili MSIjev in Shuttleov sistem....

2 komentarja

HyperThreading povsod?

X-Bit Labs - Kot smo poročali v novici o HyperThreadingu pred kratkim, ta tehnologija bo uradno podprta le v najnovejših ploščah. No, to seveda tako ne more biti in pojavilo se je podjetje, ki ponuja adapter (prilagojevalnik? [>:D]), ki omogoča uporabo Pentium4 procesorjev ter te tehnolgije tudi na starejših ploščah. Podjetje, ki si je s svojim PL-iP4 izdekom drznilo "zoperstaviti" Intelovi politiki, se imenuje PowerLeap. Kakorkoli že, ne pozabite na sledeča dejstva:
  • Ob uporabi tega adapterja boste potrebovali poseben hladilni sistem
  • Novejši Penitumi4 porabijo tudi do 70A in več elektrike, česar vse starejše plošče ne zmorejo.
Originalna novica.

2 komentarja

Power Leap PL-iP3 pretvornik

Aware Magazine - Da, prav ste prebrali. Že kar dolgo časa je od tega, odkar je Power Leap napovedal svoj pretvornik, s pomočjo katerega bodo delovali tudi Tualatini v starejših ploščah. Podjetje pa ni ostalo samo pri napovedih, ampak je svoje napovedi tudi uresničilo tako smo bili pred kratkim priča izidu pretvornik PL-iP3, ki je narejen za režo Slot 1. DA bi Power Leap naredil pretvornik bolj privlačen, mu je dodal še procesor Celeron, ki deluje s frekvenco 1.2 GHz. Naslednja dobrota, ki jo je ponudil Power Leap pa je še podpora SMP, kar pomeni, da lahko v stare plošče BX, ki imajo dve reži Slot 1 vtaknemo dva pretvornika s procesorjema, ki podpirata večprocesorsko delovanje in že imamo dokaj poceni SMP sistem. Vendar pa je to samo delček dobrot, ki jih ponuja PL-iP3. Ostale funkcije je opisal Awaremag v opisu, ki obsega 6 strani.
Dočakali smo pretvornik za režo Slot 1, počakajmo še pretvornik za Socket370 . ...

5 komentarjev

FCPGA pretvornik

Overclockers Australia - Ja, nekam zastarel naslov novice, kajne? No ja, ni čisto tako. Zasledil sem test enega od teh pretvornikov, natančneje test PowerLeapovega PL-iP3 pretvornika. Posebnost tega pretvornika je, da lahko FCPGA procesorje uporabljamo tudi na ploščah, ki temeljijo na Intelovem LX440 čipovju. Če želite zvedeti več o tem, kliknite tukaj.

1 komentar