»

Sparkle ponuja GeForce 7900 GT s 512 MB RAM-a

Slo-Tech - Počasi, a vztrajno se povečuje količina pomnilnika na grafičnih karticah. Če smo še ne tako dolgo tega shajali z 128 MB, ali celo s 64 MB RAM-a, je danes, glede na ceno, ki jo plačamo in dani izkoristek, najbolje poseči po različici s 256 MB RAM-a.

Nekatera podjetja pa skušajo priti na naslovnice novičarskih strani in tiskanih revij tudi tako, da dodajo več pomnilnika, kot to predvideva referenčni dizajn. Poleg tega proizvajalci radi posežejo še po izdelavi posebnega sistema hlajenja (po tem je/bil znan denimo Leadtek), ki omogoča boljše navijanje. Nobena novost niso tudi serijsko vodno hlajene grafične kartice. V zadnjem času pa pozdravljamo kartice s pasivnim hlajenjem.

Kot rečeno, pri Sparklu so ubrali pot povečanja količine pomnilnika, ki ga je tako 512 MB. Kot veste, referenčni GeForce 7900 GT nosi na tiskanem vezju 256 RAM-a.

Poleg dodanega pomnilnika so povišali takt jedra na 500 MHz (50 več kot referenčna kartica), povišane pa so tudi frekvence delovanja pomnilnika, ki...

5 komentarjev

Osnove pomnilnika

Corsair Micro - Vas zanima kako deluje pomnilnik? Če vas, potem si le poglejte predstavitev na spletni strani Corsair Micro, kjer vam zelo nazorno prikažejo tako zgradbo in delovanje pomnilnika, kot tudi vlogo pomnilnika v celotnem sistemu. Predstavitev vsebuje 35 poglavij, v katerih vam glas prijazne gospe s pomočjo animacije razloži vse o Corsair pomnilnikih in osnovnem delovanju pomnilnika na sploh. Priporočam vam, da čimprej odklikate na to učno uro.

8 komentarjev

Analiza nastavitev pomnilnika

Techware Labs - Vsi, ki svoje mlinčke navijamo, smo se pri nastavitvah RAM-a že srečali z izrazi, kot so CAS, RAS in podobni; a njihov pomen in vpliv na prepustnost pomnilnika pa sta za povprečnega računalničarja uganka.

Tako bo vsem, ki se želijo podučiti, kaj pomenijo razne kratice in predvsem, kako vplivajo na prepustnost pomnilnika, v pomoč tale članek na Techware Labs. Fantje so preizkusili veliko različnih nastavitev in pri vsaki s programom SiSoft Sandra Professional izmerili prepustnost pomnilnika. Tabelo rezultatov si lahko pogledate tukaj, na tej strani pa si lahko pogledate še razlago pojmov in njihov vpliv na pomnilnik.

2 komentarja

Corsair XMS3500 C2 512 MB

Ploščica, da ji ni para

vir: Grunt Ville
Grunt Ville - Pomnilnik je zelo pomembna komponenta računalnika, saj njegova hitrost močno vpliva tudi na hitrost celotnega računalnika. Corsairov pomnilnik slovi predvsem po tem, da se odlično navija. Na Grunt Ville so si pobliže ogledali ploščico malo prej omenjenega pomnilnika, velikosti 512 MB. Pomnilnik deluje pri privzeti frekvenci 434 (2x 217) MHz in ima tako prepustnost okoli 3,5 GB/s. Pognali so ga skozi nekaj testov in ugotovili, da gre za fantastičen proizvod. Na koncu so mu prisodili oceno 96. Več o sanjah vseh navijalcev pa si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

EPoX 8K3A+

Hardware Unlimited - EPoX je naredil osnovno ploščo, s katero bo zaoral v svet PC2700 pomnilniških modulov. EPoX 8K3A+, ki temelji na VIInem čipovju KT333, je osnovna plošča, ki bo še priljubljena, vsaj sodeč po testu na Hardware Pub. Plošča ima 6 PCI rež, manjek ISA reže, ATA133 kontroler za diske ter dvokanalni RAID vmesnik, tudi ta s podporo ATA133. Debug Display ostaja - prihaja pa uradna podpora delovanja pomnilnika na 166 MHz, medtem ko se procesor poti na deklariranih 133 MHz. Plošča, ki podpira PC2700 module, sicer že dolgo obstaja - sicer je to Iwillova XP333, ki bazira na ALi Magik1 čipovju. Boj bo še trd :D. Še opozorilo - zaradi očitne preobremenjenosti strani se bo test nalagal nenormalno dolgo...

6 komentarjev

RV200 -> Radeon 2 VE?

X-Bit Labs - Čudna so pota ATI-jeva, še bolj čudna pa so pota njegovih kodnih imen. Za R300, katerega predstavitev je še kar precej oddaljena, so vsi mislili, da bi utegnil biti Radeon 3. Po krajšem raziskovanju strani, ki se ukvarjajo s 3D grafiko, pa se je izkazalo, da bo šlo za nekakšen Radeon 2 Ultra. Po skoraj enakih stopinjah se odpravlja RV200 (POZOR! To ni R200 ali Radeon 2), za katerega so vsi predvidevali, da bo šlo za nekakšno okleščeno verzijo Radeona 2 (nekako v stilu Nvidiine družine MX). Po krajših raziskovanjih se je izkazalo, da bi RV200 utegnil biti Radeon 2 VE. Radeon 2 VE bo naslednik Radeona VE in bo namenjen "poslovni grafiki". Izdelan bo v 0.15 mikronski tehnologiji, odlikoval pa se bo z asinhronim delovanjem pomnilnika in procesorja (drugače povedano: procesor in pomnilnik bosta lahko delovala z različno hitrostjo in ne bosta frekvenčno odvisna drug od drugega). Ker bo Radeon 2 VE "posloven" čip, se bomo morali odpovedati DirectX 8.1 Pixel in Vertex shaderjem. Pojavljajo...

0 komentarjev

WinXP

CNet - Od izida Beta 2 različice se o prihajajočem operacijskem sistemu iz logov Microsofta, ki naj bi končno združil vsesplošno podprtost (Win9x) ter zanesljivost (Win2k), se o tem OSu govori še več. CNet se je spravil na osnovne zahteve, ki jih ta OS potrebuje za osnovno delovanje. Za minimalno delovanje tako WinXP potrebujejo vsaj 300 MHz procesor s 128 MB pomnilnika, kar je odločno več od 133 MHz ter 64 MB, kolikor jih je potreboval Windows 2000. Saj vem, kaj pravite... Pa 128 MB pomnilnika ima vsak, 300 MHz procesor pa že vsaka tajnica. Vem, ampak to je potreba za osnovno delovanje za kolikor toliko tekoče delo. To sem izkusil tudi na lastni koži, saj sem namestil WinXP build 2428 na računalnik s samo 64 megabajti pomnilnika in reči moram, da stvar dela prav nemarno počasi, medtem ko so Windowsi 2000 na podobnem računalu delali dokaj gladko. Ja, 640 KB NIKAKOR NI zadost za vsacga! Ane, Bill, ane?

2 komentarja