»

Google se je naučil novih jezikov

Prevod v jidiš

CNet - Googlova storitev za prevajanje med različnimi jeziki, ki se že zavidljivo dolgo in nekoliko manj zavidljivo dobro spopada tudi s slovenščino, je dobila podporo za devet novih jezikov. Pisani družinici jezikov našega babilonskega stolpa se pridružujejo afrikanščina (nizozemščini soroden jezik, ki ga govorijo v Južni Afriki), beloruščina, islandščina, irščina, makedonščina, malajščina, svahili, valižanščina in jidiš (germanski jezik judovske populacije, ki se zapisuje v hebrejski abecedi). Skupno tako Google obvlada 52 jezikov, saj je pred iranskimi predsedniškimi volitvami po hitrem postopku izdal še alfa verzijo prevajalnika v perzijščino. Tako se nevarno približuje Guinnessovemu rekorderju Haroldu Williamsu, ki naj bi bil govoril 58 jezikov.

15 komentarjev

Brezplačna delavnica OpenOffice

Slo-Tech - V Kiberpipi v ponedeljek 6. marca začenjamo z brezplačno delavnico programskega paketa OpenOffice.org v štirih delih.

Na predavanjih se boste naučili uporabljati Writer (Dokument z besedilom), kjer bomo uporabili najpogostejša orodja za izdelavo dopisa, diplomske naloge itd. Drugi uporabljen modul bo Calc (Razpredelnica), kjer se bomo poigrali z osnovno statistiko ter izdelali grafikone. Za uspešno izdelavno predstavitve pa bomo uporabili Impress (Predstavitev). Poleg omenjenih programov bomo pogledali kaj lahko počnemo v orodjih Math (Formula), Draw (Risba) in Base (Zbirka podatkov).

OpenOffice.org je iz dneva v dan popularnejši in zmogljivejši pisarniški program. V svetu ga uporablja vedno več javnih in zasebnih institucij. V zadnji izdaji (2.0.1) je odpravljenih večina težav, ki so mnoge uporabnike odvračale od rabe prostega, odprtokodnega programskega paketa. Marsikdo misli, da je OpenOffice.org alternativa podobnim komercialnim izdelkom, vendar ko uporabnik spozna zmogljivosti...

26 komentarjev

Prenesite OpenOffice.org tudi s počasnejšo povezavo

PC Linux Online - OpenOffice.org je odprta in brezplačna pisarniška zbirka za različne operacijske sisteme, obložena s številnimi možnostmi, ki v nekaterih primerih celo presegajo Microsoftov Office, ki kraljuje v tem tržnem segmentu. Vendar OpenOffice.org za nekatere uporabnike še vedno ni popolnoma dostopen, saj marsikdo še vedno uporablja modemsko ali podobno povezavo v splet, za katero je dobrih 60 MB še vedno velik zalogaj za prenos, še posebej če upoštevamo morebitne prekinitve povezave. V ta namen je Ed Buck, avtor številnih prispevkov za odprto pisarniško zbirko, pripravil manjše pakete za prenos, velike po 10 MB. Prenos je na voljo za Linux in za Windows.

10 komentarjev

Ximian Desktop 2

Ximian Evolution 1.4 znotraj Ximian Desktopa 2

vir: Ximian
več strani - Ximian je izdal novo različico priljubljenega namizja za Linux, Ximian Desktop 2, ki temelji na odprtem namizju GNOME. Prvo različico trenutno uporablja poldrugi milijon uporabnikov po vsem svetu in, sodeč po novostih druge, se bo število še povečalo.

Ximian Desktop 2 prinaša popolno namizno rešitev za Linux, saj vsebuje tesno povezano zbirko programov, ki nudi podporo okenskim datotekam, omrežejem in standardom. V središču pozornosti je močno prilagojena zbrika OpenOffice.org, ki je z novo podobo povsem složna s celotnim okoljem in že v privzetem načinu ustvarja datoteke, berljive z zbirko Microsoft Office. Druga pomembna novost je Ximian Evolution™ 1.4, nova različica zmogljivega...

3 komentarji

WordPerfect Office 11

PC Linux Online - Podjetje Corel Corporation je objavilo, da je WordPerfect Office 11 že na voljo v prodajalnah v Severni Ameriki. WordPerfect Office je prilagodljiva in učinkovita zbirka pisarniških programov, ki v novi izvedbi prinaša številne pridobitve na podočju XML, ki omogoča lažjo izmenjavo podatkov med dokumenti. Nova različica prav tako prinaša tudi možnost izvoza v obliki PDF, kar je poleg razširjene podpore XML že druga podobnost z odprto in brezplačno pisarniško zbirko OpenOffice.org. Poznavalci zbirki WordPerfect Office 11 ne napovedujejo pretiranega uspeha, kar je tudi razumljivo, saj se je v vojno med Microsoftov Office in OpenOffice.org (skupaj s StarOffice) zelo težko vmešati.

Cena popolne zbrike WordPerfect Office 11 je 299,99 USD, nadgradnje 149,99 USD in izobraževalne različice 99,99 USD. Na kratko so si jo ogledali na The Globe and Mail, na ZDNet so primerjali beta različice MS Office 2003, Openoffice.org 1.1 in WordPerfect Office 11, na voljo pa je tudi uradna izjava za javnost.

0 komentarjev

Nekaj novic iz sveta odprte kode

PC Linux Online - Izšla je nova stabilna različica OpenOffice.org 1.0. Različica 1.0.3 vsebuje nove popravke in zelo majhne izboljšave. Novih funkcij ni, zato tisti, ki želite podporo PDF, SWF, RTL (right-to-left) in CTL, namestite OpenOffice.org 1.1beta. Čakamo na poslovenjeno izdajo.

Izšel je Mandrake Linux 9.1 "Bamboo" za procesorje PPC. Nova različica prinaša vse novosti Mandrake 9.1. Klik!

Ne boste verjeli, toda Microsoft se je odločil, da bo proizvajalcem ponudil dostop do skoraj celotne izvorne kode operacijskega sistema Windows CE za PDA in podobne naprave. Klik!

Na voljo je nova razvojna različica namiznega okolja GNOME 2.3.0 "Mighty Atom". Več o tem in Dolteg.

1 komentar

StarOffice 6.1 Beta 1

PC Linux Online - Sun je izdal prvo beta različico naslednje izdaje svoje pisarniške zbirke -- StarOffice 6.1 Beta 1. Prinaša izboljšano dostopnost, Software Development Kit (SDK) za razvoj aplikacij, StarOffice Configuration Manager za lažje spreminjanje nastavitev, izboljšano podporo azijskim jezikom, izvoz v obliki PDF, podporo napravam PDA, snemalnik makrov ... StarOffice je zbirka pisarniških programov grajenih na izvorni kodi projekta OpenOffice.org; vsebuje nekatere komercialne dodatke, ni povsem zastonj in ni na voljo v slovenščini. Preberite podrobnosti in namestite StarOffice 6.1 Beta 1.

1 komentar

Red Carpet Enterprise 1.4

Ximian - Ximian je izdal Red Carpet Enterprise 1.4 - novo različico svoje rešitve za centraliziran nadzor programske opreme delovnih postaj in strežnikov, ki uporabljajo Linux. Red Carpet Enterprise za strežnike deluje v celoti za požarnim zidom in podjetjem omogoča samodejni nadzor nad nameščeno programsko opremo v heterogenih skupinah sistemov. Poleg mnogih izboljšav različica 1.4 razširja seznam podprtih podlag, saj sedaj podpira tudi strežniški liniji SuSE Linux Enterprise Server in Red Hat Enterprise Linux. Klik!

0 komentarjev

OpenOffice.org in Ximian

Slo-Tech - Microsoft Office resnično dominira na trgu pisarniškh sistemov, toda kmalu se utegnejo zadeve korenito spremeniti. OpenOffice.org izjemno hitro napreduje in pravkar je izšla različica 1.1 beta. Ta izdaja prinaša pomemben napredek programske zbirke, glavni novosti pa sta številni novi uvozni in izvozni filtri (PDF, Macromedia Flash, DocBook, številne oblike PDA Office, XML, XHTML ...) ter podpora jezikom, kot so tajski, arabski, hebrejski in hindi. DolVleka.

Zelo razveseljiva novica pa je prišla iz podjetja Ximian, ki bo v prihodnje sodeloval pri razvoju programskega paketa OpenOffice.org in ga bo poskušal čimbolje združiti z namiznim okoljem GNOME, ki ga tudi sam na široko razvija in promovira. Na voljo so elektronski diapozitivi ob katerim se marsikomu cedijo sline [:D] .

11 komentarjev

OpenOffice: Warez.

The Register - BSA je med protipiratsko usmerjenimi organizacijami relativno dobro zapisana; konec koncev obstajajo tudi manjše organizacije, ki ga znajo še bolj biksat. Se je pa BSAjevemu programu po tromesečmen opazovanju datotečnega strežnika münsterske univerze zazdelo, da bi bil pravi čas za urgiranje: poziv za odstranitev nelegalne programske opreme, ki je bila tako na voljo širši javnosti. Podrobnosti v e-poštnem sporočilu navajajo:
Filename: /mandrake_current/SRPMS/OpenOffice.org-1.0.1-9mdk.src.rpm (199,643kb)
Filename: /mandrake_current/i586/Mandrake/RPMS/OpenOffice.org-libs-1.0.1-9mdk.i586.rpm (35,444kb)

The above computer program(s) is/are being made available for copying, through downloading, at the above location without authorization from the copyright owner(s).
BSAjeva predstavnica, ki je potrdila pošiljanje sporočila, se je za nesmisel seveda opravičila, češ da imajo pač EnHud program, ki je OpenOffice inteligentno povezal z Microsoftovim Officeom. Dekletce je tako moralo zgolj...

5 komentarjev

Izšel OpenOffice 1.0.2

vir: Lugos
Kiberpipa - Izšla je nova različica najpopolnejšega prostega pisarniškega paketa OpenOffice 1.0.2. Gre predvsem za razne male popravke napak, govori pa se, da naj bi razvijalci precej izboljšali tudi hitrost.

Ena glavnih prednosti OO je tudi to, da je preveden v Slovenščino. Na voljo sta tudi slovenski črkovalnik in delitelj besed, a boste morali za te dobrote počakati na slovenski 'build', ki pa bo verjetno na voljo precej hitro. Za debianov namestitveni paket .deb pa upamo, da ga bo čimprej pripravila linux sekcija slo-techa (malo vzpodbude jim ne bo škodilo, tako da... :).

Glede na to, da se za prehod na OO ogreva vse več podjetij in tudi del naše državne uprave (npr. Urad za evropske zadeve), bo verjetno kaj hitro postalo pomembno tudi to, da bodo ljudje poznali ta paket.

7 komentarjev

Ximian zaplaval v komercialne vode

Slo-Tech - Novico nam je poslal zadnje čase najbolj aktivni Pisun-wannabe Žiga Dolhar.

Večini Linuxašev je verjetno znano podjetje Ximian, ki ponuja svojo 'priredbo' pri nas sicer manj priljubljenega namizja Gnome. Odločili so se, da svoje namizje (plus nekaj ostalih aplikacij) trgu ponudijo tudi tu po ceni $29.95 oz. $49.95 skupaj z StarOffice-m. Ximian v sklopu svojega Gnome namizja ponuja tudi storitev 'Red Carpet', nekakšen 'Microsoft Update' za Linux. Sedaj bo navoljo tudi v obliki 'prednostne' naročnine (beri: verjetno večja prepustnost ter možnost boljše prikrojitve) za $9.95 mesečno za posameznike oz. $150 letno za korporacije, na voljo za ne-Red Hat Linux distribucije ter nekaj UNIX-ov.

0 komentarjev