»

Samsung še vedno prvi proizvajalec pomnilnika

X-Bit Labs - Analitiki iz podjetja DRAMeXchange so objavili podatke o dogajanju na pomnilniškem trgu v zadnjem četrtletju preteklega leta, iz katerih je videti, da je prvi še vedno Samsung kljub krčenju tržnega deleža.

Rast trga je v tem obdobju dosegla 42 odstotkov, tako da so prodali za 8,7 milijarde dolarjev čipov. Največ povpraševanja je še vedno po DDR2, medtem ko se DDR3 nekako ne uspe uveljaviti. Ker si je povpraševanje po recesijskem hudem udarcu v zadnjem kvartalu vendarle opomoglo, se je cena pomnilnika povišala za več kot 60 odstotkov.

Prvi med proizvajalci je Samsung, ki je imel 2,8 milijarde dolarjev prometa in s tem 31,7-odstotni tržni delež (v enakem obdobju leto prej pa...

5 komentarjev

Androidov tržni delež bo eksplodiral

Slo-Tech - Glede na napovedi analitičnih specialistov Strategy Analytics naj bi se tržni delež Android naprav še letos močno povečal, saj napovedujejo kar 900 % rast. Androidov največji konkurent, Apple s svojim iPhone-om, naj bi tekom leta pridobil le 79 %, zaradi česar lahko pričakujemo dobršno mero inovacij v prihodnjih inkarnacijah operacijskega sistema iPhone-a.

Direktor prej omenjene analitične družbe, Neil Mawston, je razlog za dvig tržnega deleža Androida utemeljil z nizko ceno licenciranja, zaradi odprtosti pa ni težav s prilagajanjem operacijskega sistema proizvajalčevim oz. operaterjevim željam. Prav zaradi slednjega se je za Android odločil največji kitajski mobilni operater, China Mobile, saj Apple ni upošteval njihovih želja po modifikaciji iPhoneovega operacijskega sistema. Dodatni razlog za tako visoko (in, roko na srce, dokaj realistično) napoved je tudi več modelov naprav, saj je bil do zdaj na voljo le T-Mobileov G1, tekom leta pa naj bi izšlo še vsaj 5 mobilnih telefonov,...

17 komentarjev

Trg pomnilnika: Maj 2003

X-Bit Labs - Ste se kdaj vprašali kaj se dogaja danes na pomnilniškem trgu? Na X-Bit Labs so tokrat spisali članek prav o tem. Razglabljali so o raznih novih in obstoječih tehnologijah, dobičkih in izgubah podjetij, ki izdelujejo to računalniško čudo in zaokrožili celoto na letošnji maj. Seveda je zelo zanimiva tehnologija DDR 2, ki se počasi uveljavlja v naših sistemih, veliko in še več pa si lahko preberete na tem naslovu.

2 komentarja

6% povišanje prodaje DRAMov v marcu

X-Bit Labs - Pomnilniški trg je v marcu užival zmerno rast, saj se je prodaja povečala za 6% glede na februar. Razlogi za to so, poleg tega, da ima marec več dni kot februar, še povečano povpraševanje po osebnih računalnikih in drugih napravah, ki uporabljajo DRAM.
Tako se v tem letu, ob prehodu na 0.13 mikronski proces izdelave in 300 mm rezine, pričakuje nadalnja rast proizvodnje, kar bo v končni fazi za nas, kupce, pomenilo cenejši pomnilnik.

Za konec pa samo še povezava na izvirno novico na X-bit labs.

Hja, pet let nazaj je bilo 64 megabajtov RAMa luksuz. Danes 512 MB ni več nobena redkost ... in kot kaže, kmalu tudi en gigabajt ne bo več eksotika.

15 komentarjev

AMD napada iz vseh strani

CNet - Na CNETu sem prebral, da je AMD v zadnjem letu dvignil svoj tržni delež povsod po svetu. Po izjavi podjetja, naj bi na Japonskem na trgu izdelovalca čipov dvignil svoj delež na 54% iz 24%, ki jih je imel ob istem času lani. Tržni delež je dvignil tudi v zahodni Evropi, kjer se je njegov delež povečal iz 25% na 49%. AMD je dvignil svoj delež tudi na skupnem ameriškem trgu in sicer iz 17% na 27%. Če bi bil jaz Intel, bi me, glede na podatke, že pošteno skrbelo.
Če hočete o AMDjevem vzponu prebrati kaj več, vam predlagam, da odsurfate na CNET in si novico sami preberete.

3 komentarji

VIA se trudi

Ace's Hardware - Glede na to, da je uspeh VIE to leto bolj ali manj odvisen samo od uspeha DDR DRAMa niti ni čudno, da se podjetje tako trudi s popularizacijo DDR tehnologij. Seveda se dobro zavedajo, da je trenutno edina zavora za DDR tehnologijo predvsem cena pomnilnika in tako se je VIA odločila za drzen korak. Skupaj z Nanyo (proizvajalec DDR čipov) in Apacerjem (proizvajalec DDR modulov) namreč pripravlja posebno akcijo. Gre za nekakšen kombo po zelo ugodni ceni: OEM proizvajalci matičnih plošč namreč imajo možnost nakupa DDR čipovja + 128MB DDR DRAMa za samo $99. Ob zelo velikih količinah se cena lahko spusti do $90 za kombo. Če bo odziv na to ponudbo pozitiven, potem lahko pričakujemo opazno zmanjšanje cene DDR računalnikov. Še več: ponudba naj bi čez nekaj časa (v spremenjeni obliki, seveda) začela veljati tudi za retail kupce, med katere sodimo mi. VIA je očitno vpregla vse sile v popularizacijo DDR tehnologije in brez senčice dvoma lahko pričakujemo še več takšnih pobud......

0 komentarjev

DDR proizvajalci in njih načrti

X-Bit Labs - Fantje pri XBit Labs so se potrudili in zbrali mnenja, načrte in pričakovanja nekaterih največjih proizvajalcev pomnilnika. Gre se seveda za vprašanje DDR DRAMa:
  • Hyundai: Hyundai, eden izmed največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, je res pozitivno nastrojen glede DDR DRAMa, v katerem vidijo veliko prihodnost. Po njihovem bo ta pomnilniški standard popolnoma prevladal v letu 2001 in seveda ne mislijo sedeti križen rok. Proizvodnjo DDRja bodo drastično dvignili, na kar 20% vse njihove pomnilniške proizvodnje, oziroma okoli 627 milijonov kosov.
  • Micron: Tudi Micron je eden izmed velikih podpornikov DDRja in tudi oni bodo v bližnji prihodnosti precej povečali proizvodnjo. 64MB čipe že masovno proizvajajo, medtem ko proizvodnja 128MB modulov še ne poteka...
  • Infineon: To podjetje DDR smatra za definitivno prihodnost pomnilniškega standarda, toda trenutno ne vidijo velikega povpraševanja in so zato zelo previdni v proizvodnji, ki trenutno dosega le 5% njihove celotne.
  • Samsung:...

0 komentarjev

Napovedi o pomnilniku

Sillicon Strategies - Na Sillicon Strategies si lahko preberete zanimive izsledke in napovedi o pomnilniškem trgu v prihodnjih letih. Sodeč po uglednih analitikih, kot je Semico Research, bo v prihodnjih dveh letih DRAM trg nadziralo kvečjemu 10 velikih podjetij. Majhna podjetja bodo prenehala s poslovanjem, velikani, kot so Infineon, Micron, Samsung (ki že sedaj nadzorujejo okoli 80% trga) pa bodo morali precej prilagoditi svoje tržne in proizvodne strategije.
Tudi napovedi glede pomnilniških standardov so precej jasne: to leto bo DDR DRAM okupiral 10-15% tržni delež, RDRAM pa 5% delež. Ogromna večina bo še vedno pripadala SDRAMu. Do leta 2005 bi naj RDRAM popolnoma izginil s trga, DDR DRAM pa končno prevzel vodilni tržni delež. Očitno nas na pomilniškem področju čaka še par let dominacije SDRAMa...

0 komentarjev