»

Hladilni sistem Thermalright Ultra 120

AnandTech - Na AnandTechu so bili po dolgem času na testu resnično navdušeni nad nekim izdelkom. Tokrat je bil to Thermalrightov Ultra 120, ogromen pasiven hladilnik, za katerega so povedali, da je edini izdelek na trgu, ki lahko brez ventilatorja odvaja toploto s Core 2 Duo procesorjev. Z njim so dosegli tudi najvišji overclock (v primerjavi z vsemi ostalimi konkurenčnimi hladilnimi sistemi), za zdaj pa se mu skupaj s Tuniq Towerjem obeta častni naziv Izbor urednika. Veselo branje!

31 komentarjev

Koolance ERM-3K4U5

Koolance ERM-3K4U5

Slo-Tech - V zadnjem času se pojavlja vedno več novic o domnevno veliki porabi prihajajočih računalniških komponent, kar pomeni tudi potrebo po učinkovitem hlajenju omenjenih komponent. Koolance je predstavil zanimivo rešitev za tiste, ki bi radi svoje mlinčke kar se da tiho in učinkovito ohladili.



Sistem vodnega hlajenja ERM-3K4U5 vsebuje namreč kar pet vodnih črpalk, s pretokom več kot šest litrov na minuto, tako lahko odvede kar 3000 W toplote. Za hlajenje radiatorja skrbi kar šest dvanajst centimetrskih ventilatorjev, hitrost katerih se samodejno upravlja, odvisno od temperature vode v rezervoarju, oziroma se upravlja ročno, z izbiro med desetimi različnimi nastavitvami....

8 komentarjev

Prebitih 5 GHz s tekočim dušikom

Tom's Hardware - Danes, ko je v svetu računalništva mogoče skoraj vse, je mogočih tudi mali miljon metod hlajenj. Na Tom's Hardware so nam prikazali, kako lahko s pomočjo tekočega dušika pripravimo procesor Pentium 4 do tega, da deluje pri skoraj nemogočih frekvencah -- preko 5 GHz. V navezi z Asusovo ploščo P4C800-E in Corsairjevim DDR550 so spravili procesor do tega, da se je pri -196° C prebudil pri 5,25 GHz. Procesor so navili na 330 MHz FSB, pomnilnik pa na 285 MHz. Sapojemajoče rezultate najdete tukaj, ne pozabite pa tudi prenesti videoposnetek, ki...

27 komentarjev

100% navitje Thoroughbreda 1700+

Slo-Tech - Teden je naokoli in vremenologi so nam prinsesli zopet nekaj mrzlih dni. No, včerajšnega sem izkoristil ter poskusil izboljšati svoj prejšni najvišji overclock. Postopek je bil enak -- ohišje sem dal na polico okna ter ga priprl, da me ni preveč zeblo [:D]. Temperatura zraka ob hiši je bila okrog -10°C, kar se je pokazalo dovolj, da sem temperaturo vode ob delovanju spravil na -7°C. Zaradi dodatka hladilne tekočine G12, ki ga imam v prvi vrsti zato, da se mi kaj organskega ne zaredi v njej, se je le-ta čisto dobro počutila pri teh temperaturah, se pravi brez težav s kakšnim zmrzovanjem.

Po nekaj časa igranja z nastavitvami sem prišel do optimuma nastavitev za...

33 komentarjev

Modifikacija globokotonca

K6 Plus - Če se vam zdi, vsaj po naslovu novice, da novica ne bo imela nikakršne veze z računalništvom, se motite. Sledeči članek govori o problemu, ki ga ima Creative Techov zvočniški sistem FPS 1000. Avtor članka je ugotovil, da ima ta sistem eno veliko pomanjkljivost - visokotonci imajo spodnjo frekvenčno mejo dosti više od najvišje možne frekvence globokotonca. To pomeni, da ostaja VELIK del srednjih tonov zelo neizkoriščen. Rešitev? I, kaj drugega kot menjava globokotonca! Potek, ki ga je opisal avtor, je za kvalitetne razrede, ki jih pridobite pri menjavi, zelo poceni. Torej - vsi, ki bentite nad slabimi zmogljivostmi vašega basa, preberite članek!

0 komentarjev

Hudo navita procesorja

več strani - Overclocaknju še kar ni in ni videti konca. Zanesenjaki nas namreč vedno znova presenetijo s svojimi navitimi procesorji. Najbolj zanimiva so še vedno ekstremna navijanja, saj se tam pokaže, koliko človek zares obvlada stvar. Poglejmo si nekaj primerov:

Thunderbird 1000 MHz@1723 Mhz (Xoverclocker) Xoverclocker imajo že od prej izkušnje, saj jim je uspelo naviti 1 Ghz Thunderbirda na 1,67 Ghz, vendar s starim supercooler hlajenjem. Že star dosežek je bil navdušujoč, ta pa je še toliko bolj, saj 1 GHz Thunderbirda ni tako lahko naviti na tako visoko frekvenco. Seveda je pri tem potrebno tudi odlično hlajenje. Overclocker je za navijanje uporablil procesor tipa AXIA z 9 v tretji vrstici, za hlajenje pa je uporabil doma narejen hladilni sistem, ki se imenuje Supercooler II. Pri najnovejšem dosežku so morali tudi modificirati svojo Abit KT7A matično ploščo, ker so za stabilno delovanje procesorja potrebovali višjo napetost, kot jo je podpirala matična plošča. Rezultat: Thunderbird, ki...

1 komentar

Digital Doc 5

Chick's Hardware - Danes še en zanimiv test s Chick's Hardware, tokrat precej popularne napravice, znane pod imenom Digital Doc 5. Pomena spremljanja temperatur v računalniku se še kako zaveda vsak overclocker in Digital Doc 5 je naprava, ki omogoča ravno to, le na malo višjem nivoju. Zadeva omogoča priklop kar osmih ventilatorjev, ima 8 toplotnih tipal, stanje v računalniku pa lahko spremljate kar preko vgrajenega LCD zaslončka. Zadevo si bom definitivno omislil prej ali slej, za več informacij pa si kar preberite test.

5 komentarjev

Juhej!

Jaz - Vsak overclocker se (oziroma bi se moral ) dobro spomni svojega prvega uspešnega overclocka. Gre za nepozabljivo stvar, kot je recimo prva ljubezen ali prvi maček. No, slike svojega uspeha (s pomočjo DeLuXa) mi je poslal Mlchk. Sicer ne gre za kakšen neverjeten dosežek, toda 1015MHz iz Pentiuma3 700MHz tudi ni tako malo. Upajmo, da mu bo OC sreša še naprej naklonjena.

4 komentarji