»

Zgodovina: Kako je Windows 95 izgubil detekcijo diskete

Slashdot - Ena izmed pogostejših nevšečnosti, ki je pestila uporabnike legendarnega Windows 95, je bil šklepetajoči disketnik. Če je uporabnik odprl kakšno datoteko neposredno z diskete, je Windows spravil njeno bližnjico v nedavno uporabljene dokumente v meniju start, kar počne še danes. Žal je to pomenilo, da je računalnik ob vsakem naslednjem zagonu na silo poskušal prebrati vsebino diskete, pa če je ta bila v pogonu ali pa ne. Podobno se je disketnik oglasil, če je uporabnik poskušal dostopati do diska A:, ko v disketniku ni bilo ničesar. Na MSDN blogu je Microsoft pojasnil, kakšne ideje so imeli z implementacijo detekcije prisotnosti diskete v pogonu.

Oseba, ki je pisala 32-bitni gonilnik za disketnik, je ugotovila, da je s pametno izbranimi ukazi moč ugotoviti, ali je disketa dejansko v pogonu, ne da bi se zavrtela. Žal je imela funkcija lepotno napako, da je delovala na približno polovici pogonov diametralno nasprotno. Disketnik iste serije je vedno vrnil 0 ali 1, odvisno od...

26 komentarjev

Eumax B605-01

Hladi me nežno :)

vir: SubZero Tech
SubZero Tech - Dandanes je hlajenje zelo pomembno za računalnik. Na SubZeroTech so si pobliže ogledali Eumaxov hladilnik B605-01, ki se ponaša s ceno 14 dolarjev, za katero dobite v kompletu hladilnik, termalno pasto ter že nameščen ventilator. Hladilnik je namenjen le AMD procesorjem. Enota bo verjetno zadostna vsem nezahtevnim, tisti bolj petični pa bodo verjetno posegli po boljšem izdelku. Po ogledu so ga močno priporočili vsem, ki ne potrebujete vrhunskega hladilnika, saj ima odlično razmerje cene s kakovostjo. Več o tem.

0 komentarjev

Dell odpisal disketnike

X-Bit Labs - Disketa in disketni pogon sta že naša stara znanca. Prvikrat predstavljena daljnega leta 1987 sta bila precéj popularna in uporabna, saj je bila disketa za takratne razmere hitra in prostora. Danes je 1,44 MB premalo, hitrosti merjenje v kilobajtih na sekundo pa so daleč prenizke. Diskete so že nekaj časa zrele za na smetišče zgodovine, a se jim začuda noben izmed proizvajalcev ni bil pripravljen odreči. No, eden redkih je postal Dell. Pri Dellu so se namreč odločili, da v svoje nove računalnike (naprimer serijo Dimension 8250) disketnika ne bodo vgradili, marveč bodo posegli raje po t.i. flash-drives. Končno!

10 komentarjev

Plate, plate, plate ...

več strani - Matične plošče so zagotovo ena izmed najbolj testiranih komponent naših mlinčkov in ne mine dan, ko ne bi na internetu zrasel nov test le-teh. Tokrat so v eni novici strnjeni kar trije:

  • Na DigitLife so testirali kar šest matičnih plošč na naboru i845E znanih proizvajalcev (Abit, Albatron, Biostar, DFI, Shuttle ter Tyan). Klik!
  • Na TheTechZone so vzeli pod drobnogled samo eno ploščo, a so se ji zato mnogo bolj posvetili -- testirali so staro znanko Abit KD7-RAID, klik!
  • Na SubZeroTech so se prav tako odločili, da bodo testirali samo eno ploščo. Tokrat so na sedmih straneh opisali delovanje ter karakteristike Albatronove KX400-8x. Klik!

0 komentarjev

Skrijte disketnik

SubZero Tech - Disketnik in disketa sta preživeta pojma v računalništvu in zagotovo sodita na smetišče zgodovine, a kljub temu še vedno presenetljivo veliko računalnikov vsebuje disketni pogon. No, če se svojega disketnika ne želite znebiti, navzven pa želite dajati videz v prihodnost orientiranega človeka, je članek, ki so ga napisali na SubZeroTech, naravnost za vas. V članku namreč opisujejo, kako skriti disketni pogon, a ga kljub temu ohraniti v delujočem stanju. Klik!



Na članek je opozoril BaRtMaN.

2 komentarja

Invazija mega disket

X-Bit Labs - Očitno je na svetu še precej ljudi, ki na svoj disketnik in kup disket gledajo s pogledom polnim nostalgije ter, še hujše, kdaj kakšno celo uporabijo. Drugače si namreč ne morem razlagati poteze podjetja Winstation, ki je pravkar začelo dobavo novih disketnih pogonov LS-240 SuperDrive. Seveda gre za naslednika slavnega LS-120 pogona, ki je nekaj časa konkuriral ZIPu potem pa utonil v pozabo. Ni pa mi prav nič jasno zakaj bi kdo sploh hotel kaj podobnega LS-240, še posebej če pogledamo na ceno pogona ($189) ter medijev ($9 za eno disketo). CD-RW all the way!

0 komentarjev