»

nVidia Quadro vs. ATI FireGL

X-Bit Labs - Testi grafičnih kartic za profesionalno uporabo so precej manj številni, kot testi grafičnih kartic za domačo uporabo. Tako velja omeniti nov test na X-bit labs-u, kjer so opravili zanimiv test ATI-jevih in nVidiinih, grafičnih kartic za profesionalno uporabo, FireGL oziroma Quadro. Test je zajel ATi-jeve modele ATI FireGL V7350, V7200, V5200 in 3400 ter nVidiine Nvidia Quadro FX 5500, FX 3500, FX 1500 in FX 560. Zmogljivosti grafičnih kartic so primerjali v aplikacijah SPECviewperf 8.1, 3ds max 7 ,Maya 6.5, SolidWorks 2005, AutoCAD 2006, PRO/Engineer Wildfire 2.0, CINEBENCH 2003 in 3DMark06. Rezultati posameznih testov so precej različni, v določenih aplikacijah prednjači Quadro, v drugih FireGL.

Za ostale podrobnosti in rezultate si oglejte celoten test.

20 komentarjev

ATi FireGL X1 z novimi gonilniki

Tom's Hardware - Kar je Quadro proti GeForce-u, je FireGL proti Radeonu, torej ATi-jeva kartica, ki je usmerjena na profesionalni trg grafičnih pospeševalnikov. Ob prihodu je FireGL X1 malce razočaral, a pred kratkim so prišli iz ATi-ja novi gonilniki, ki so drastično spremenili hitrost v določenih aplikacijah. Stric Tom se je zato odločil, da kartico še enkrat preizkusi vzporedno s šibkejšo izvedenko, FireGL Z1. Vključno s slikami obsega članek sedem strani, gonilniki pa naj bi povzročili dokaj opazne spremembe. Vsi, ki jih želite preizkusiti, jih dobite na uradni strani podjetja ATi.




Povezavo je prispeval monster-x, hvala.

1 komentar

Grafične kartice v 3ds Max 5

X-Bit Labs -

Na ruski spletni strani X-Bit Labs so se tokrat odločili testirati kopico trenutno najbolj prodajanih in uporabljanih grafičnih kartic. Pot na test so si utrle

  • RADEON 9700 Pro (325MHz/620MHz),
  • RADEON 9500 (275MHz/540MHz),
  • FireGL X1 (325MHz/620MHz),
  • FireGL Z1 (275MHz/540MHz),
  • NVIDIA GeForce4 Ti4600 (300Mhz/600MHz),
  • NVIDIA Quadro 4 900XGL (300Mhz/600MHz) in
  • FireGL 8800.
Vse kartice so bile opremljene s 128 MB pomnilnika. Kot je za X-Bit Labse že skoraj značilno, so jih testirali v popularnem grafičnem programu 3ds Max 5. Kaj so ugotovili? Absolutni prvak je bila Quadro 4 900XGL kartica, ki je v vseh testih dominirala, ostale kartice pa so bile mnogo bolj izenačene. Klik!

...

4 komentarji

FireGL 8800 proti Quadru 4

X-Bit Labs - Še zadnja novica od mene danes - xbitovci so spisali primerjavo dveh grafičnih kartic, katerih primarna naloga je, navkljub procesorju, ki je narejen za igričarje, imeti dobre rezultate v profesionalnih programih, kot je na primer 3D Studio MAX. Te kartice (FireGL od ATIja ter Quadro od nVidie) stanejo neprimerno več, a jih je vseeno možno z preprosto modifikacijo narediti iz igričarske izvedenke (Quadra se je dalo narediti že iz GF 256, GF2 ter GF3). Xbitovci so v roke vzeli originalni kartici ter ju spustili čez serijo mukotrpnih izčrpnih testov v programu 3D Studio MAX. Kaj so ugotovili? FireGL se dosti bolje obnese z kompleksnimi scenami v žičnem načinu, medtem ko Quadru 4 ležijo osenčene scene z velikim številom poligonov. Jaz v nobenem primeru ne bi kupil Quadra - raje bi si ga naredil. A vseeno - Klik!

8 komentarjev

Nove dobrote na Akibi

Akiba - Včasih si človek zaželi, da bi bil Japonec ali vsaj stanoval na Japonskem, saj imajo tamkajšnji prebivalci prvi na voljo nekatere kose strojne opreme. Še dobro da imamo internet in Akibo, ki ne-Japonskemu svetu poroča o novemu hardveru. Tokrat so nas razveselili s slikami novih procesorjev in matičnih plošč. Škoda, da so strani v japonščini, vendar tudi to ni več problem, saj imamo Babelfish, ki prevede skoraj vse. Ker je malo verjetno, da obvladate japonščino, sem vam poleg originalnega linka podal tudi povezavo, ki vas popelje do angleškega prevoda. Same ne računajte na 100 % angleščino, ampak bolj na indijansko različico le-te .
  • Prva novost je ASUS-ova TUA266 matična plošča, ki podpira nove Tualatin procesorje, združljiva pa je tudi s starimi coppermini. Slike si lahko ogledate tukaj, če pa vas zanima tudi tekst, pa kliknite sem

  • Na tej strani si lahko ogledate slike 1 GHz Pentiuma 3. Ali gre za kakšno posebno različico, mi ni uspelo razbrati

  • Nekaj proizvajalcev matičnih...

0 komentarjev

Veliki! Diski, se ve...

več strani - Na Akibi so se pojavile prve slikice 100GB IDE diskov, ki jih je pred kratkim predstavil Maxtor. Ta je trenutno tudi rekorder, kar se tiče velikosti IDE diskov, titulo pa je prevzel IBMu in njihovim 75GB diskom. Na žalost več podatkov nisem uspel razbrati, saj navsezadnje gre za japonsko stran...
No, ko smo že pri diskih, omenimo tudi IBMa. Ta je objavil novo revolucijo v tehnologiji shranjevanja podatkov na magnetne plošče. S pomočjo tehnologije, ki so jo razvili s pomočjo zelo redkega in dragocenega elementa z imenom Rutenij (mater, zadnje čase se vse vrti okoli teh redkih elementov :)), jim je uspelo zapisati kar 100 bilijonov bitov na kvadratni inč prostora. Prevedno v nam bolj razumljive stvari to pomeni, da v roku dveh let 400GB diski ne bodo nobena redkost. Yay!

24 komentarjev

Infineon najavil 600 Mhz DDR SGRAM

Reactor Critical - Infineon je najavil najhitrejši pomnilniški čip do danes. 128MB SGRAM je organiziran 4Mx32 in podpira frekvence vse do 300MHz pri SGRAM, se pravi 600MHz pri DDR SGRAM! Pomnilnik bo tudi deloval pri samo 1.8V, kar pomeni precej manjšo porabo, kot pri standardnih 2.5V. Manjša poraba bo kritičnega pomena pri doseganju vrhunskih rezultatov pri 3D grafičnih karticah in pri varčevanju z energijo pri prenosnih računalnikih. Proizvodnja je načrtovana za konec tega leta, cena v količini od 1000 kosov pa naj bi bila $33. Lahko ugibate, kakšen pomnilnik bodo uporabljale GeForce 3 Ultra kartice!

2 komentarja

Naslednik FireGLja

Akiba - Pred nekaj časa je Diamondov FireGL pospeševalnik bil izredno priljubljen med 3D ustvarjalci in animatorji. Šlo je za zelo dober (in drag!) OpenGL pospeševalnik. No, potem ko so se okoli Diamonda zgrnili temni oblaki se je postavilo vprašanje kaj se bo zgodilo s to serijo kartic. Na srečo zadeva ni propadla... na Akibi se da zaslediti, da se na Japonskem že prodaja naslednik omenjene kartice z imenom FireGL 2. Kartico poganjata dva procesorja, grafični IBM GT 1000 in geometrijski IBM RC 1000, na njej pa je 64MB DDR SGRAMa. V vseh pogledih spodobna grafikulja torej, in zelo me zanima, ali bo našla pot v naše loge.

vir: Akiba

vir: Akiba

5 komentarjev

S3 in grafika

X-Bit Labs - Pred nekaj časa so se pojavile prve govorice, da se S3 namerava vrniti k izdelavi grafičnih kartic. To je potrdil tudi Paul Ayscough, toda proti pričakovanjem S3 ne bo več konkuriral na igričarskem podorčju, temveč se bo bolj posvetil profesionalni grafiki. Njihov naslednji grafični čip naj bi bil nared do konca leta 2001. Zaenkrat še ni znano kakšne bodo specifikacije in kdo bo kartice proizvajal, toda nekaj se šušlja o nadaljevanju znane FireGL serije kartulj. Bomo videli...

1 komentar

Pordaja DDR pomnilnika se je že začela

X-Bit Labs - Seveda kje drugje, kot pa na Japonskem [:\\]. Malim poševnookim je DDR SDRAM na voljo že od tega ponedeljka, medtem ko naj bi se prodaja v ZDA začela 1. decembra. Zaenkrat je edini dobavitelj DDRja Cruical/Micron, 128MB njegovega PC1600 DDR SDRAMa stane 205$, PC2100 pa 230$. Kot vidite, so cene precej zasoljene, toda to je od nekdaj bilo značilno za Japonski trg. Po vsej verjetnosti bodo cene na poti do nas precej shujšale, saj navsezadnje proizvajalci nimajo nobenega razloga za ohranitev cen na takšnem nivoju.

2 komentarja