»

Indija razvija svoj operacijski sistem iz varnostnih razlogov

V. K. Saraswat

Slo-Tech - Indijska Organizacija za obrambne raziskave in razvoj (DRDO), ki deluje pod okriljem indijske vojske, je objavila, da bodo razvili svoj operacijski sistem. Predsednik DRDO V.K. Saraswat je novinarjem pojasnil, da bodo na razvojnih mestih v Bangaloreju in New Delhiju začeli razvijati sistem, ki bo podoben že napisanim, le da bosta izvorna koda in arhitektura v ekskluzivni lasti indijske vojske. Na ta način se želijo obvarovati pred zunanjimi grožnjami in kibernapadi iz tujine, saj jih sila moti, da so vsi operacijski sistemi razviti v tujini. Na projektu za zdaj deluje 50 najpametnejših znanstvenikov iz različnih laboratorijev (Indian Institute of Science, Indian Institute of Technology) in zasebnih podjetij.

Ideja...

26 komentarjev

Microsoft bo delil izvorno kodo Offica 2003

Reuters - Microsoft je napovedal, da bo vladnim organizacijam ponudil vpogled v izvorno kodo programskega paketa Office 2003. Tako naj bi največji idelovalec programske opreme na svetu vlade prepričal v varnost svojih izdelkov. Pri tem gre za nadaljevanje Microsoftovega programa za varnost vlad, ki ga je začel s predstavitvijo kode operacijskega sistema Windows več kot 30-im vladam po svetu. K vpogledu kode Offica je zaenkrat pristopila Velika Britanija. Več o tem.

Na novico nas je napotil junior.

35 komentarjev

Bo tudi naša vlada imela Billyjevo odprto kodo?

Finance - Vlade bodo dobile vpogled v izvorno kodo, varnostno dokumentacijo in stik z Microsoftovimi programerji, pravijo. Glavna razloga naj bi bila -- po mnenju večine opazovalcev -- vedno hujša konkurenca operacijskega sistema Linux in omajano zaupanje v varnost Microsoftove programske opreme.

V začetku letošnjega leta je Microsoft objavil Government Security Program, s katerim bo vladam in vladnim organizacijam omogočil vpogled v izvorno kodo operacijskega sistema Windows. Vlade bodo lahko dobile izvorno kodo za Windows 2000, ME, prihajajoči Server 2003 in CE, vpogled v Microsoftovo varnostno dokumentacijo, možnost komuniciranja z Microsoftovimi programerji in izvajanja svojih testov na izvorni kodi. Podobne programe je Microsoft nekaterim velikim strankam, tako vladam kot podjetjem, omogočal že prej, vendar v bolj omejeni obliki. Doslej so se programu že priključili Rusija, Velika Britanija in NATO, z 20 državami pa se Microsoft še pogaja. Klik!...

5 komentarjev

Želite videti izvorno kodo Windows?

Australian IT -

Ste debelo pogledali? Da, izvorna koda Windows je ena najbolj varovanih skrivnosti sveta (no, ja), sedaj pa se kani zgoditi, da bomo dopoli vpogled vanjo. "Hum?" bi rekli pravi Štajerci.

Torej Avstralci so pod okriljem svojega vladnega zaščitnega programa ponudili šestdesetim organizacijam vpogled v izvorno kodo Windows XP, 2000, CE ter .Net. Microsoftov tiskovni predstavnik Alex Mercer je poudaril, da je program v osnovi brezplačen, a se morajo organizacije strinjati z vrsto določb in dogovorov, da dobijo izvorno kodo. Spoštovanje intelektualne lastnine, pač. NATO in Rusija sta dogovor že podpisala, ostali pa to nameravajo stori kmalu oz. z Microsoftovimi besedami, pogajanja so pri koncu. Originalna novica.

2 komentarja

Microsoft bo pokazal izvorno kodo Windows Indijcem?

The inquirer - Že pred časom se je indijska vlada odločila, da bo za edini uradni operacijski sistem vseh državnih ustanov sedaj uporabljala Linux. (Klik!) Microsoft se je seveda kmalu začel pogajati in poskušal pripraviti Indijo do tega, da bi vseeno uporabljala Windows. Cene -- ki je eden od glavnih argumentov, da so se Indijci odločili za Linux -- seveda ni bilo mogoče spremeniti do takšne mere, da bi se izenačila z Linuxom, zato so se Microsoftovci odločili, da ponudijo vpogled v izvorno kodo Windowsov izbranim vladnim osebam. Več podrobnosti lahko izveste na The Inquirerju, o novici pa je pisal tudi India Times.

19 komentarjev

Windows so cenjši od Linuxa, jasno

The Register - Strežniki na Windows 2000 platformi so cenejši od tistih, ki tečejo na Linux platformi, pravi študija IDC, ki je bila, kakšno naključje, sponzorirana s strani Microsofta. Ugotovitve bodo Microsoftovi tržniki zagotovo znali uporabiti sebi vprid, saj je javno prepričanje močno drugačno. Točne ugotovitve raziskave in ostale smešnice si lahko preberete na tem naslovu, samo za odlomek pa: vzdrževanje Linux strežnika s sto uporabniki stane povprečno 13.263 dolarjev, medtem ko naj bi Windows strežnik oskrbeli že z 11.787 dolarji. Iz tega so logično zaključili, da sedaj, ko je Linux izgubil še glavni argument -- ceno, le-tam avtomatično izpade iz tekme z Microsoftom.

ROTFL

27 komentarjev

Kdo se boji Linuxa?

Slashdot - Kljub temu, da je David še vedno le mala pikica na Goliatovem radarju, se ta zaveda nevarnosti. Micro$oft je tako vsem svojim preprodajalcem naročil, naj imajo oči na pecljih. Če vidijo, da kakšen njihov odjemalec razmišlja o preskoku na Linuxe, se morajo brž posvetovati s centralnim (marketinškim) komitejem, ki bo morda odobril posebno znižanje cen, da bi nevernega grešnega čezplotskakalca(tm) odvrnili od te poteze.
Če ne drugega bo Linux tako prinesel vsaj znižanje MSjevih cen (tja do 50%). Seveda le za podjetja, ki bodo to znala izkoristit. Pri nakupu novih računalnikov bo Micro$oftov davek ostal enak.
MS se očitno požvižga na nedavno monopolno sodbo, ki takšne ponudbe eksplicitno prepoveduje.
Več pa vam lahko pove Yahoo

3 komentarji

Viroza se bo širila na Linux

Vnunet - Okna so danes resda najbolj oblegani operacijski sistem - še posebej s strani pisunov virusov. Se pa to zna po besedah mnogih strokovnjakov spremeniti: Linux je stabilen sistem, nikakor pa ne varen sistem (glej absolutno, ne relativno na polkna). Glavni argumenti, ki jih Linuxu v prid radi naštevamo, so zastonjskost, odprtost kode ter širjenje kroga uporabnikov. No, so pa to tudi dobri razlogi/argumenti, da se nanj razširijo tudi virusi (recimo, pisanje virusa za program, katerega izvorno kodo lahko vidiš, je lažje). Več o tej kočljivi temi si preberite tukaj!

p.s.: pred časom so na ZDNetu (kot misel) zapisali, da je edina prava kazen za pisce virusov smrtna kazen...

30 komentarjev