»

Hewlett-Packard množično onesposobil neoriginalne kartuše

Slo-Tech - Številni uporabniki Hewlett-Packardovih brizgalnih tiskalnikov so minuli torek žalostni zrli v svoje tiskalnike, ki so nenadoma začeli javljati, da je vstavljena kartuša poškodovana in da jo bo za nadaljnji tisk treba zamenjati. To se je zgodilo izključno uporabnikom neoriginalnih kartuš, zato so ljudje hitro posumili, da je HP namerno onesposobil njihovo uporabo. Sedaj to med vrsticami priznava tudi HP.

Sumljiva je bila zlasti množičnost, ker so vsi ti tiskalniki odpovedali na isti datum. Na internet se je kmalu usulo na tisoče pritožb uporabnikov, a je HP sprva kakršnokoli manipulacijo zanikal in dejal, da gre za posledico uporabe neoriginalnih, slabih kartuš. Kasneje so svojo izjavo spremenili in dejali, da je to...

67 komentarjev

Dellove nove kištice

Slo-Tech - O Dellu poročamo nemalokrat: veljajo za eno najbolje poslujočih podjetij (rezultati v času recesije so bili za večino ostalih podjetij sanjski), svoj sortiment nenehno širijo (naj spomnim na pred nedavnim izdane dlančnike Axim), hkrati pa njihovi izdelki veljajo za ene najbolj ugodnih, kar dosegajo z minimiziranjem posrednikov med proizvajalcem in kupcem -- no, roko na srce, to za Slovenijo ne drži preveč.

Seriji Inspiron (2-, 4-, 8-) so tokrat dodali izdelke 1100, 5100 in 8500. Vsi se ponašajo s klasičnimi Dellovimi kvalitetami, torej predvsem dobrim zaslonom in tipkovnico, dasiravno tudi tehnikalije niso skromne. Novinci prinašajo tudi prenovljen design; ta se tako odmika od že zastarele (a vseeno lepe) temne 'kovčkaste' oblike k trenutno bolj moderni sivi rahlo zaobljeni škatli (spominja na Applove PowerBooke?). Klik!

V Slovenijo naj bi prvi primerki pricurljali predvidoma v roku kakšnega meseca.

1920 x 1200 pikic.

1 komentar

DMCA tiskalniške kartuše?

The Register - Bralec, zopet te vabim k ogledu povezanih novic [0:)]. Lexmark je namreč dobil tožbo, v kateri je nastopil proti podjetju Static Control inc., ki je izdelovalo in prodajalo čipe, s katerimi so ostala podjetja opremila kartuše ter jih tako pripravila do delovanja z Lexmarkovimi laserskimi tiskalniki.

Sodišče v Kentuckyu se strinja, da je šlo pri tem za grobo kršenje patentov (Lexmark s se je skliceval na DMCA) in imitatorju odredilo prenehanje izdelave in preprodaje omenjenega čipovja. -- Sicer pa Lexmark trdi, da je že ponudil v reciklažo svoje kartuše drugim podjetjem, brez potrebe po mod čipih.

Vprašanje pa je, kakšen pomen bo tožba imela v Evropskem prostoru. Decembra si je Evropska komisija v sklopu določb o recikliranju zamislila, da proizvajalci ne smejo več vgrajevati zaščitnih čipov v kartuše za ink-jet tiskalnike: od teh do tonerjev pa hitro priskaklja celo Rdeča Kapica.

3 komentarji

Lexmark: Vse je relativno...

The Register - Očitno niso le politiki tako dvolični, da po eni strani ostro obsojajo spam, a ga še raje uporabljajo v namene politične kampanje. Sedaj se jim je pridružil Lexmark.

Podjetje ima pač želje poseči na trg tiskalniških kartuš (več o politiki za temi izdelki si preberite v povezanih novicah), saj bi z le malo nižjimi cenami lahko dosegli lep tržni delež. A lej ga, zlomka, ko pa je neko drugo podjetje izdelalo kartuše, ki delujejo v Lexmarkovih tiskalnikih, so jih kratkomalo tožili.

Pravniki se tako zopet naslanjajo na DMCA, ki ureja digitalne avtorske pravice, rekoč da naj bi obtoženo podjetje Static Control Components slednji zakon kršilo, saj so v kartuše vdelali čip, ki omogoča komunikacijo s tiskalnikom ter zagotavlja, da je kartuša avtentična (beri: made by Lexmark). Sicer ne moremo reči, da tu do kršitve ni prišlo, a vseeno opazimo, kam pes taco moli.

Vsekakor pa bi bilo zelo zanimivo, če bi zakon, kakršnega si želijo evroparlamentarci, posvojili še v čezlužju [:D]. Klik!...

1 komentar

Recikliranje dobrin ter ink-jet kartuše

The Register - Evropski parlament je v sredo potrdil nov zakon, s katerim proizvajalcem tiskalnikov prepoveduje, da bi v svoje kartuše vdelovali čipe z namenom onemogočenja delovanja konkurenčnih, "3rd party" kartuš. S tem si Veliki zagotavljajo konstanten priliv denarja, s katerim večinoma ne le pokrivajo stroške izdelave tiskalnika, ampak ga preusmerjajo tudi na druge branže v podjetju. Zakon prav tako vključuje člene o recikliranju ostalih dobrin. Klik!

Ob tem nekateri zanimivo opozarjajo, da bodo v končni fazi stroške recikliranja (mimogrede, ti na začetku še ne bodo razporejeni med podjetji glede na njihov delež) prenesli na kupce; nekako si ne zmorem zamisliti, kdo bi sicer lahko to plačeval -- države, podjetja [:\\]? Bolj pa me skrbi lažji vstop konkurence na trg kartuš. Sicer se res ne bi branil nižjih cen slednjih, a na račun česa? -Višjih cen tiskalnikov? Posledično bi to lahko pomenilo tudi prehod iz cenovne na kvalitativno konkurenco, vendar verjetno zgolj navidezno, saj bi bili...

7 komentarjev

Dell spet prvi

The inquirer - Zadnje čase postaja jasno, da se v krogih velikih prodaj vrtita bolj ali manj dve podjetji, združeni HP-Compaq in Dell.

Slednji je bil pred združitvijo glede na prodajo na prvem mestu, medtem ko se je po združitvi poznal vpliv povečanega trga, ki ga je pridobil HP. Kljub temu pri Dellu niso spali, in so, kot smo poročali tudi na Slo-techu, racionalizirali prodajo brez odpuščanja. Trud se je izplačal, poročajo na Inquirerju, saj se je Dell spet povzpel na prvo mesto po prodaji. Glede na to, da tudi beleži dobičke, kaže, da recesija le ni tako neobvladljiva.

0 komentarjev

Dell, HP: monopol malo drugače

The Register - Klasična težava večine (pa ne vseh!) prodajalcev računalniške opreme je predvsem njihova pretirana naravnanost k svetovanju v prid kupcev. Verjetno se vam je že zgodilo, da so vam ob nakupu tiskalnika priporočali nekaj primernejšega za Vaš žep ('Ne potrebujete tega tiskalnika, raje kupite tega cenejšega, ki je prav tako zelo dober...'). Kako se njihovo mnenje spremeni, ko jih povprašate po ceni 'potrošnega materiala', pa ste morda izvedeli nekaj mesecev (dni, če je bil to vaš prvi tiskalnik [:D] ).

Dovolj klišejstva. Poleg vseh 'uradnih refill-packov', ki obljubljajo skoraj zastonjsko polnjenje praznih kartuš, izgubljeno garancijo ter popackane prste, je vplutje v mednarodne vode s pomočjo Lexmarka napovedal še Dell. Hmm. Kaj ni ravno to podjetje znano kot eden največjih prodajalcev računalnikov po neposrednih kanalih (beri: minimalno število vmesnih prevoznikov)? Verjetno si predstavljate, kaj bi v tržnem pogledu pomenilo, če bi se na policah (spletnih) trgovin pojavile...

3 komentarji

Dell se vrača v črno

The inquirer - Kljub temu, da vsi informacijski tehnologiji napoveduje izgube in recesijo, še obstajajo podjetja, ki temu kljubujejo.

Tako sem danes na Inquirerju našel podatek, da naj bi Dell v tretjem kvartalu imel za 9,1 milijarde ameriških dolarjev prometa, kar je 200 milijonov več, kot so napovedoval analitiki. To še niti ni tako pomemben podatek, bolj je zanimivo to, da jim je uspelo zmanjšati stroške poslovanja za celo milijardo US$, in to brez odpuščanja. Celotna prodaja je od Q2 zrasla kar za 22%. Razliko je prinesla racionalizacija poslovanja in lastna mreža prodaje.

V primerjavi s HP-jem (ki mimogrede planira velika odpuščanja), ki je zelo odvisen od posrednikov, lahko Dell svojo dejavnost izvaja bolj svobodno. Temna plat vsega pa je, da nameravajo del proizvodnje seliti na Daljni vzhod. Še en made in China, očitno...

Podrobnejši opis pa najdete tukaj. Za razliko od prve objave ima ta zgolj več številk.

0 komentarjev

Trg strežnikov: HP na prvem mestu

Vnunet - Združeni Hewlett-Packard je prevzel prvo mesto na lestvici tržnega deleža na strežniškem trgu. Tu je izpodrinil večnega tekmeca IBM, katerega četrtletni prihodki so iz 3.5 MIO GBP (v enakem obdobju lani) padli na 2.9 MIO GBP. Klik!

17 % upad prihodkov pa zna biti -- čeprav ni omenjeno -- za giganta kar hudičev zalogaj. Ne smemo namreč pozabiti, da imajo taka podjetja veliko večja vlaganja v sam razvoj, da vezave sredstev ne omenjam. No, po drugi strani pa je svoj konec tortice izgubil tudi 'združeni' HP, ki ima s 33 % drobtinic za skoraj 1.8 % manj, kot sta jih leto dni nazaj imela HP in Compaq posamezno.

Seveda pa so ti rezultati dejansko samo tržni delež prodanih enot -- ne vključujejo storitev (vzdrževanje), ki so za podjetja še kako pomembna (tiskalniki : kartuše analogija [:)])

0 komentarjev

Ponovno polnjenje kartuš je težak biznis

CNN - Da proizvajalci printerjev le-te prodajajo za nizko ceno in nato nabijejo ceno kartuš do onemoglosti ve že vsak uporabnik, ki kolikor toliko redno uporablja svoj tiskalnik za tiskanje slik in besedil. To so ugotovili tudi premeteni proizvajalci, ki so se odločili, da bodo rabljene kartuše ponovno napolnili s črnilom in jih ponovno pošiljali na tržišče. To se je izkazalo za dober posel, saj je ponovno polnjenje kartuš naneslo kar 3 milijarde $ sredstev. To pa je postalo trn v peti originalnim proizvajalcem. Okrog te problematike so tukaj spisali članek, ki govori o tem, kako bi lahko v prihodnosti nepooblaščenim polnilcem odvzeli posel. Med drugim je govora tudi o posebnih čipih, ki naj bi bili pritrjeni na kartušah in bi bili namenjeni temu, da bi otežili ponovno polnjenje kartuš s stani nepooblaščencev.

2 komentarja

HP na Modrem zobku

Guru 3D - Bluetooth standard počasi osvaja računalniško sceno... Dokaz tega je HP Deskjet 995C tiskalnik. Gre za Hewlett-Packardov pljuni-in-posuši (inkjet) tiskalnik. Nič na njem ni tako posebnega, razen to, da je prvi tiskalnik s podporo Bluetoothu.
Stane $399, na minuto popljuva (izpiše) maksimalno 17 strani teksta, ali popljuva (izriše) maksimalno 13 strani barvnih slikic. Prvič je bil predstavljen letos na CeBIT-u in zdaj je na voljo v prodaji.
Za vse tiste, ki ste pravkar prišli iz prazgodovinske jame in nimate pojma o čem govorim (BlueTooth) vam bom pojasnil. Na kratko, seveda. Bluetooth je nizko električno porabna, kratko razdaljna, brezžična tehnologija. Najbolj se (bo) uporablja pri PDA-ih, mobitelih in laptop-ih. Deluje v razdalji do 10 metrov s hitrostjo do 1 mbps. Deluje v radijskem spektru 2.4GHz, tako kot nekatere druge naprave (mobilni telefoni, mikrovalovne pečice,...), kar pa lahko povzroči motnje v delovanju... No ja, bo že....

0 komentarjev