»

Kindle Tablet za $250, bojda zelo kmalu

Domnevni izgled Kindle Tableta.

vir: The New York Times
The New York Times - Amazon ima za to sredo (28.9.) napovedano "posebno tiskovno konferenco" in ne manjka ugibanj, da bodo predstavili tablično različico Kindla, imenovano kar "Kindle Tablet". Imela naj bi 7-inčni barvni in na dotik občutljivi zaslon, enojedrni procesor (ugiba se še, katerim), 6GB spomina, micro USB priključek za polnjenje in podatke, nobene kamere (?) in posebej prirejeno različico Androida (bojda bistveno bolj, kot Google dovoli ostalim proizvajalcem). Naprava ne bo samo barvna različica eBook readerja Kindle, ampak prava pravcata srednje velika in zmogljiva Android tablica.

Ob ugodni ceni - govori se o magičnih 250 dolarjev, se pravi pri pol cene sicer nekoliko večjega iPada, se pričakuje, da bo pošteno zažrla v tržni delež vseh svojih...

55 komentarjev

Distribuirano razbijanje gesel za Adobe PDF

Slo-Tech - Na PDFZone poročajo, da je kontroverzni Dmitry Sklyarov, avtor programa The Advanced eBook Processor software, ki je bil namenjen odstranjevanju "zaščite" PDF dokumentov ponovno udaril.

Sklyarov, oz. njegovo podjetje ElcomSoft (ki je medtem pridobilo naziv Microsoft Gold Certified Partner) je namreč pričelo ponujati storitev ElcomSoft Distributed Password Recovery. Gre za distribuirano razbijanje kriptografske zaščite. Prejšnji mesec so namreč dodali podporo za razbijanje zaščitenih PDF dokumentov.

Sklyarov je bil leta 2001 zaradi svojega programa za razbijanje PDF zaščite v ZDA aretiran zaradi domnevne kršitve DMCA, vendar je bil kasneje spoznan za nedolžnega. Sklyarov tokrat trdi, da je njegova storitev namenjena razbijanju korporacijskih dokumentov, pri katerih so zaposleni pozabili gesla oz. gesel svojemu podjetju nočejo povedati.

Morda pa Sklyarov računa tudi na kakšno stranko iz vladnih krogov...

15 komentarjev

Svetovni sejem elektronske knjige

World eBook Fair - Project Gutenberg in World eBook Library v obdobju med 4. julijem in 4. avgustom organizirata prvi Svetovni sejem elektronskih knjig (World eBook Fair). V okviru sejma bosta obe organizaciji ponudili približno 350000 knjig, v 100 različnih jezikih. Zadeva ne bi bila nič posebnega, če knjig v tem obdobju ne bi ponudili brezplačno. Prenesti si bo moč knjige vseh zvrsti, ki jih bomo lahko imeli v lasti do konca življenja, kot so zapisali. Med tem ko Project Gutenberg že ponuja knjige brezplačno v elektronski obliki, World eBook Library ponuja svoje knjige v zameno za letno članarino ($8,95 na leto). Podobnega sejma se lahko nadejamo v prihodnjih letih, ko organizaciji do leta 2009 načrtujeta ponuditi milijon knjig.

Poleg prenosa knjig na naš računalnik nas organizatorji sejma pozivajo, da tudi sami prispevamo svoja dela v elektronski obliki.

Mogoče se pa najde tudi kaka slovenska knjiga, nikoli se ne ve...

7 komentarjev

Modificiranje Xbox360 ne bo več dovoljeno?

Reuters - Jason Jones (34), Jonathan Bryant (44) ter Pei "Patrick" Cai (32) so v ZDA obtoženi, da so prodajali modificirane konzole Xbox360 in s tem omogočili uporabo piratiziranih iger. S tem so kršili Digital Millennium Copyright Act in jih čaka do 5 let dolga zaporna kazen. Agenti v krinki so namreč od obtoženih za 265 USD dobili modificiran Xbox360 s trdim diskom velikosti 250Gb in 77 prednaloženimi igrami.

Očitno ta novica še ni dosegla engadget, ki na svoji strani predstavlja prvi del napotkov, kako je moč v konzolo vstaviti iPod dock.
Niti to ni zaustavilo nizozemskih hekerjev, da ne bi razbili zaščito konzole.

V vsakem primeru velja opozorilo: "Domači mojstri pazite se."

49 komentarjev

Sem nam obeta ukinitev regij?

The inquirer - Kot vam je verjetno jasno, so ob nastopu DVD-ja kot medija takoj na oblasti planili filmski lobiji in zavarovali svoje interese. Iz tega so nastale tako nepriljubljene regije, ki še vedno mučijo ali pa vsaj nervirajo uporabnike.

Da je tega dovolj, se je odločila skupina Electronic Frontier Foundation, ki je ameriškemu kongresu predlagala spremembo Digital Millennium Copyright Act ali DMCA po domače, poroča Inquirer. Sicer gre za ureditev na ameriškem področju, ki pa lahko sproži podobne procese po svetu.

Tako so kot nerazumno navedli uporabo regij, kar posledično pomeni, da naj bi se te ukinile, poleg tega pa naj bi imel kupec možnost preskoka reklam na medijih. Kaj pa se bo iz tega izcimilo, bomo še videli..

4 komentarji

nForceII vrača udarec

Hexus - Da ne bodo vse novice slonele le na Granite Bay ploščah, se je danes na spletni strani Hexus.NET pojavil nov test plošče z nForce II čipovjem. Tokrat ima zasluge za proizvodnjo plošče podjetje ABIT. Tako kot vse Granite Bay plošče, tudi ta podpira dvokanalni DDR pomnilnik. Če iščete najnovejše čipovje z "najhitrejšim" pomnilnikom ter se vam nakup Intelovega procesorja še vedno zdi pod častjo, si le hitro preberite test.

18 komentarjev

Tokratni Lukenj™ je last Adobe Software.

Slo-Tech - Elcomsoft, taisto podjetje, ki je pred časom izdelalo program za kopiranje eBookovja, je objavilo napako v Adobovem programu Library. Slednji deluje kot "elektronska knjižnjica", napaka pa naj bi dovoljevala potencialne DoS napade, ko bi si ljudstvo 'sposodilo' recimo vse mogoče knjige, pa še to za neomejeno dobo. Klik!

Podjetje pa je zapisalo tudi to, da o tej napaki podjetja Adobe sploh niso obveščali; slednje naj bi namreč ob predhodnem opozorilu glede neke druge napake ne reagiralo.

1 komentar

ElcomSoft vrača udarec

ZDNet - Podjetje, ki je naredilo program za kopiranje Adobe-ovih eBook datotek, ameriškemu pravosodju vrača udarec: 'Digital Millennium Copyright Act' je ameriška stvaritev, torej naj velja za tamkajšnja podjetja ter tržišče, ostale države pa naj lepo pusti pri miru. Tu pa se z njimi celo strinjam. Klik! Kaj porečejo (študentje) pravniki?

3 komentarji

FBI vrača udarec

MSNBC - Zaradi vedno večjega nezadovoljstva nad nemočjo in pomanjkanjem volje nekaterih tujih držav v boju proti spletnemu kriminalu je ameriška oblast prvič prešla svoje državne meje in vdrla v računalnike dveh osumljenih ruskih računalniških kriminalcev, da bi dobila obremenilne dokaze.
FBI agenti so privabili dva osumljenca v ZDA s ponudbami za delo, ki naj bi jih ponudilo (navidezno) podjetje za varnost, in jih potem aretirali v Seattlu, ter vdrli v njuna računalnika v Rusiji.
Odločitev, da vdrejo v računalnike, katere sta osumljenca uporabljala za vdore v računalnike ameriških podjetij in za poskuse izsiljevanja, so sprejeli šele po tem, ko je Moskva ignorirala prošnje za pomoč od ameriške oblasti.
Podrobnosti o tem si lahko ogledate tukaj.

6 komentarjev