»

Novi Android 15 bo imel podporo za pošiljanje sporočil prek satelitov

Slo-Tech - Poleti bo izšla nova verzija Googlovega operacijskega sistema Android 15, ki bo imela podporo za pošiljanje sporočil prek satelitov. Applovi novi telefoni so to funkcionalnost že dobili, zato ni presenetljivo, da sledi tudi androidni tabor. Prihaja pa še nekaj drugih novosti.

Razvijalske predogledne različice se bodo končale ta mesec
, že aprila pa pričakujemo tudi prvo javno beta verzijo Android 15. Če bo šlo vse po načrtih, bo končna verzija nared konec julija. Sedaj smo dobili prvo uradno potrditev, da bo Android 15 podpiral satelitsko komunikacijo. Ta bo na voljo aplikacijam za pošiljanje sporočil RCS, ki bodo tako pošiljala in prejemala kratka sporočila. Komunikacija prek satelitov je seveda manj zmogljiva kakor prek prizemnih omrežij, zato bodo imele aplikacije nekaj omejitev, tudi glede obsega sporočil.

Druge novosti bodo še izboljšano brezstično plačevanje z NFC, izboljšano prepoznavanje govora v več jezikih in možnost zaznavanja, kdaj se aktivnost na telefonu snema, saj...

7 komentarjev

Motorola in Bullitt s satelitsko povezljivostjo v telefonih

Slo-Tech - Satelitska povezljivost pametnih telefonov postaja pravi hit, saj jo imajo novi iPhoni 14, medtem ko v androidnem taboru čedalje več ponudnikov napoveduje podobne izdelke (Samsung, MediaTek, Qualcomm, Huawei). Pridružuje se jim tudi Motorola, ki skupaj z britanskim podjetjem Bullitt predstavlja telefon Defy 2 s podporo za satelitsko komunikacijo.

Bullitt, ki je sicer najbolj znan po znamki Caterpillar, izdeluje pa tudi posebej okrepljene in robustne telefone, je pripravil storitev Bullitt Satellite Connect. Ta vsebuje aplikacijo Bullitt Satellite Messenger in telefon Cat S75, ki omogočata komuniciranje prek satelitov. Podobno bo z isto infrastrukturo nudila tudi Motorola Defy 2 (telefona sta praktično enaka) in aplikacija Motorola Defy Satellite Link. Cene bodo odvisne od paketa. Infrastrukturo zagotavlja ponudnik Skylo, ki najema pasovno širino na Inmarsatovih satelitih.

Osnovni paket bo za pet dolarjev mesečno omogočal do 30 sporočil na mesec, ki jih bo možno pošiljati in...

3 komentarji

Tudi Android dobiva kratka sporočila prek satelitov

Slo-Tech - Apple je telefonom prvi dodal možnost komuniciranja prek satelitov, sicer le za pošiljanje sporočil v sili, a jasno je bilo, da ne bo ostal edini. Podobno funkcijo, a še nekoliko bolj razširjeno, dobivajo tudi androidni telefoni. Qualcomm v sodelovanju z Iridiumom pripravlja Snapdragon Satellite, ki bo nudil pošiljanje sporočil prek satelitov, in to celo v obe smeri.

Nova storitev bo uporablja nič kaj novo konstelacijo Iridium, ki že četrt stoletja s 66 sateliti zagotavlja pokritost zemeljske oble. Doslej smo te satelite uporabljali z namenskimi telefoni, ki so imeli ogromne antene in astronomske stroške, a so omogočali telefoniranje od koderkoli. Sedaj pa bodo z njimi lahko komunicirali tudi običajni telefoni, ki se znajo pogovarjati v pasu L (1-2 GHz). Nekaj nove strojne opreme bodo potrebovali, a bo Qualcomm vse skupaj zapakiral v standardni paket RF, zato ne bomo dobili dodatnih, velikih, grdih anten. Telefoni bodo videti enako.

To seveda pomeni, da bo povezava nekoliko...

24 komentarjev

WhatsApp sklenil partnerstvo z WhisperSystems za šifriranje sporočil

Slo-Tech - WhatsApp, ki ga poznamo po priljubljeni aplikaciji za pošiljanje sporočil po mobilnih telefonih prek podatkovne povezave, sicer pa ga je letos kupil Facebook, je napovedal partnerstvo z WhisperSystems. Sporočila bodo šifrirana od pošiljatelja do prejemnika, tako da jih ne bo mogel prestreči in prebrati nihče, niti WhatsApp sam. To pomeni, da tudi organi pregona ne bodo mogli dobiti sporočil, ker WhatsApp šifrirnega ključa ne bo imel. To pomeni, da 600 milijonom uporabnikov WhatsAppa ne bo treba storiti ničesar, pa se bodo pomenkovali šifrirano.

WhisperSystems je partner pri projektu, ki je razvil protokol TextSecure, katerega bo WhatsApp uporabljal za dostavo sporočil. Odjemalec za Android že podpira šifrirano izmenjavo besedilnih sporočil, medtem ko...

9 komentarjev

Applova predstavitev - iOS 5, iCloud, iPodi, iPhone 4S

Cards na iPhone 4

vir: engadget
engadget - Podatkom o prodajnih statistikah, opisanih v prvi novici, je sledila vnovična predstavitev iOS 5. Nova različica Applovega mobilnega operacijskega sistema prinaša obilico novosti, nekaterih že videnih, drugih še ne, sicer pa je bil operacijski sistem že predstavljen na letošnji konferenci WWDC.

Ponujajo novo aplikacijo Cards, ki ima še fizično plat. Zajeto sliko lahko namreč uredite, izberete ozadje, pripišete posvetilo ter Applu naročite, da kartico oz. čestitko v fizični obliki pošlje naslovniku. V ZDA bo storitev stala $3 za pošiljanje kartice znotraj države, mednarodna destinacija pa bo ceno dvignila na $5. Storitev bo na voljo 12. oktobra, prav na isti dan pa bo uporabnikom Applovih naprav na voljo še iOS 5....

124 komentarjev