»

V Evropi bomo lahko ločili računa za Facebook ter Instagram

vir: Meta
Meta - Spletni velikani se pospešeno pripravljajo na marčevsko uveljavitev evropske uredbe DMA, ki jim utegne bistveno pristriči peruti. V Meti tako napovedujejo skorajšnjo uvedbo možnosti za ločitev računov za Facebook, Instagram, Messenger, Markets in Facebook Gaming.

6. marca stopi v veljavo evropska uredba Digital Markets Act (DMA), ki omejuje svobodo največjih skrbnikov spletnih platform na področjih Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora (EEA) in Švice. Natančneje, Evropska komisija je lani določila šesterico "vratarjev", oziroma družb, ki imajo ključen vpliv na evropske uporabnike spleta. Med njimi je tudi Meta, kjer so se kmalu zatem pritožili na sklep komisije v nekaterih postavkah, toda vzporedno vseeno pripravljajo rešitve, saj se rok nezadržno bliža. Tako naj bi uporabniki njihovih storitev "v naslednjih tednih" dobili možnost ločitve računov za Facebook, Instagram, Messenger, Marketplace in Facebook Gaming. Tako se bodo lahko računi odtlej upravljali ločeno, kar...

25 komentarjev

Meta in TikTok trdita, da nista velikana po DMA

Slo-Tech - Meta se je v sredo kot prvo podjetje uradno pritožila zaradi uvrstitve na seznam vratarjev interneta, ki ga Evropska komisija oblikuje v skladu z novo uredbo o digitalnih trgih (DMA). Septembra je Komisija objavila seznam 22 spletišč oziroma storitev šestih največjih tehnoloških gigantov, ki po tolmačenju zakona predstavljajo vratarje zaradi svojega nesorazmernega vpliva. Zanje veljajo strožja pravila.

Na seznamu so tudi Metine storitve Facebook, Instagram, Marketplace in WhatApp. Uradna pritožba se nanaša na Messenger (del Facebooka) in Marketplace, za katera Meta meni, da uvrstitev na seznam ni utemeljena. Dodajajo, da bodo še naprej upoštevali DMA - kaj drugega jim seveda tudi ne preostane, saj gre za uredbo. O uvrstitvi Facebooka kot družbenega omrežja, Instagrama in WhatsAppa pomislekov nimajo.

Microsoft in Google se nista pritožila, se je pa TikTok. Kmalu za Meto je namreč tudi TikTok oddal pritožbo, v kateri trdijo, da TikTok v Evropi posluje le pet let in da v resnici...

0 komentarjev

Znani so vratarji interneta po DMA

Slo-Tech - Po pričakovanjih je Evropska komisija danes objavila seznam platform, ki se štejejo za vratarje (gatekeepers) na internetu, zato zanje velja strožja regulacija po DMA (Digital Markets Act). To so Alphabet (Google), Amazon, Apple, ByteDance (TikTok), Meta (Facebook) in Microsoft. Ti imajo sedaj šest mesecev časa, da izvedejo ustrezne prilagoditve svojih platform.

Podjetij je torej šest, njihovih platform pa dvaindvajset. Razdeljene so v več skupin: družbena omrežja, komunikacijska orodja, deljenje videovsebin, iskalniki, operacijski sistemi, brskalniki, oglaševalske platforme in druge storitve. ByteDance ima na seznamu samo TikTok, Google pa poleg iskalnika še Maps, Play, Shopping, Chrome, YouTube in Android. Metini produkti so Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger, Meta Marketplace in Meta (oglaševanje). Microsoft ima LinkedIn in Windows, Apple pa App Store in Safari.

Za štiri storitve Komisija še preverja, ali bodo uvrščene na seznam: Microsoft Bing, Edge, Microsoft...

8 komentarjev

Metino omrežje Threads z eksplozivnim začetkom

vir: Meta
Meta - Družbeno omrežje Threads, Metin tekmec Twitterja, je v zgolj petih dneh privabilo 100 milijonov uporabnikov, kar je najvišja rast uporabnikov spletne platforme doslej. Toda okolje je še močno v povojih in v Evropi še ni dosegljivo.

Akrobacije Elona Muska, ki Twitter vztrajno spreminjajo v greznico sovražnega govora in teorij zarot, skušajo konkurenčna podjetja seveda pridoma izrabiti z lansiranjem lastnih alternativ. Medtem ko je omrežje Jacka Dorseyja Bluesky v zadnjih mesecih pospešilo zaprti preizkus, pa je po desni na področje mikrobloganja sedaj pridivjala še Meta. Prejšnji teden so presenetljivo hitro lansirali Threads, ki bi ga nekdo brez jutranje kave od daleč mimogrede lahko zamenjal za modrega ptička. Podobnost ni presenetljiva, saj se je izkazalo, da so pri projektu bistveno pomagali nekateri inženirji in oblikovalci, ki jih je Musk odpustil iz Twitterja, kar je muhastega milijarderja že pripravilo do groženj s tožbami.

Ljudje so očitno takšnih alternativ lačni, kajti...

26 komentarjev

EU pripravlja strožjo zakonodajo za digitalne trge in storitve

[dodaj]

Slo-Tech - Evropska komisija je danes razkrila predloga novih aktov DSA in DMA (Digital Services Act in Digital Markets Act), ki prinašata največje spremembe na področju digitalnih platform, trgovine in konkurenčnosti v zadnjih 20 letih. Evropska komisarja Margrethe Vestager in Thierry Breton, ki sta vodila pripravo nove zakonodaje, sta ob tem dejala, da poslovni in politični interesi peščice podjetij ne smejo določati naše prihodnosti. Ker večina platform, ki so danes dominantne, ob predstavitvi trenutno veljavnih predpisov leta 2000 sploh še ni obstajala, je posodobitev nujna. Zagotoviti je treba, da imamo orodja, ki zagotavljajo spoštovanje pravil in načel povsod, sta še dodala.

Ni skrivnost, da je zakonodaja usmerjena zlasti proti brzdanju Googla, Appla, Amazona in Facebooka, ki so vsi ameriška podjetja. To do neke mere oži nabor orodij, ki jih ima EU na voljo, ne pa bistveno. Evropska komisija ta podjetja označuje kot vratarje interneta, saj postavljajo pravila igre tako za svoje...

26 komentarjev

Kongres: tehnološka četverica deluje monopolno, predlagajo razkosanje podjetij

Slo-Tech - Spodnji dom ameriškega kongresa je pripravil 450 strani dolgo poročilo o konkurenčnosti na digitalnih trgih, v katerem so se izrecno posvetili tudi Facebooku, Googlu, Amazonu in Applu. Poročilo predstavlja izvlečke 16-mesečne preiskave, pregleda 1,3 milijona dokumentov in več kot 240 intervjujev ter menja 38 strokovnjakov s področja protimonopolne zakonodaje. V preiskavi so preverjali, ali se največjih tehnološki giganti na svetu držijo pravil poštenega trga. Pododbor za protimonopolno, trgovinsko in upravno pravo, ki je preiskavo izvedel, je zapisal, da tehnološki sektor trpi zaradi monopolne moči posameznih igralcev. Podjetja izvajajo številne monopolne prakse, zato poročilo od zakonodajalca in izvršne oblasti terja ukrepe za ponovno vzpostavitev konkurenčnosti, izboljšanje okrnjene inovativnosti in zavarovanje demokracije. Čeprav izrecno niso zapisali, je zelo očitno, da člani pododbora podpirajo tudi razkosanje podjetij, kot je nekoč že grozilo Microsoftu, pa se je komajda...

59 komentarjev