»

Ubuntu Pro s plačljivim dodatkom omogoča 12-letno podporo

Slo-Tech - Canonical, ki skrbi za najbolj priljubljeno Linuxovo distribucijo Ubuntu, je najavil dobrodošlo spremembo. Za verzije od Ubuntu 14.04 LTS dalje bodo nudili podporo kar 12 let. Gre za plačljivo podporo v okviru programa Ubuntu Pro, ki je doslej nudila 10-letno podporo. Prav to so uvedli šele pred slabim letom, sedaj pa jo podaljšujejo še za dve leti ob dodatnem doplačilu - če naročimo Legacy Support. Standardna, brezplačna podpora velja pet let, ko je to že v navadi za verzije LTS. Običajne različice, torej ne LTS, še naprej zastarevajo po devetih mesecih.

Z Ubuntu Pro uporabniki dobijo 10-letno podporo za vsebine v repozitorijih main in universe, telefonsko podporo in podporo za razreševanje zahtevkov (tickets). Dodatna, še dvoletna podpora, je uporabna zlasti za podjetja, ki na produkcijskih sistemih uporabljajo Ubuntu. Če nadgradnja na novejšo verzijo iz kakršnegakoli razloga ni zaželena, lahko tako še naprej uporabljajo staro verzijo z zavedanjem, da imajo vse potrebne...

6 komentarjev

Linux 6.7 je res poln novosti

Slo-Tech - Po oktobrski verziji 6.6 je v prvih dneh novega leta izšla nova večja verzija Linuxovega jedra, ki prinaša nekaj pomembnih novosti. Za razliko od precej vitke verzije pred njo, najdemo v 6.7 podporo novi strojni opremi, nove funkcionalnosti in tudi nov datotečni sistem. Tudi po kvantitativnih merilih je 6.7 ena največjih izdaj doslej, saj ima 17.000 non-merge commitov in več kot tisoč merge commitov.

Glavne novost so podpora eksperimentalnemu datotečnemu sistemi Bcachefs, možnost za vključitev ali izključitev 32-bitne emulacije na jedrih x86-64, podpora za grafične kartice Intel Meteor Lake in firmware NVIDIA GPU System Processor (GSP). Meteor Lake je deloval že prej, a je bilo treba to ročno omogočiti, sedaj pa je podpora stabilna. Tudi GSP je sedaj podprt v gonilniku Nouveau. Po drugi strani pa je podpore za Itanium IA-64 konec, ker teh dinozavrov ne uporablja skoraj nihče več. Seznam drugih novosti je precej dolg in ga je vredno prebrati.

Pričakovati je, da bo Linux 6.7...

23 komentarjev

Intel lansiral procesorje Core Ultra

vir: Intel
Intel - Kot so obljubili, so pri Intelu v četrtek naznanili razpoložljivost prvih izdelkov na podlagi procesorjev nove arhitekture Meteor Lake. Toda tovrstne prenosnike je ta hip še zelo težko dobiti in večina napovedanih izide šele v začetku prihodnjega leta.

Ko so pri Intelu septembra ponudili podrobnejši pogled v drobovje najnovejše procesorske arhitekture Meteor Lake, je bilo jasno, da smo na pragu korenitega preloma v njihovi strategiji dizajna čipov, saj smo lahko videli kopico zanimivih novosti. Prvič; z meteor laki modri tabor naposled prehaja na čipletno tehnologijo, pri čemer za nameček uvaja napredni način pakiranja Foveros, ki uporablja dvonivojske čipe in tako omogoča, da povezave med čipleti ne izgubljajo toliko energije kot v pristopih tekmecev (beri: AMDja). Drugič; inženirji so za varčevanje z energijo uporabili idejo namenskega SoC čipleta, v katerega so vdelane vse potrebne enote za osnovno delovanje procesorja, vključno z dekodirniki videa in dvema varčnima E-jedroma,...

24 komentarjev

Intel z arhitekturo Meteor Lake uvaja kopico novosti

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so na dogodku Innovation 2023 podrobneje razgrnili zasnovo prihajajoče arhitekture procesorjev Meteor Lake, ki za velikana pomeni važno prelomnico tako v strukturi čipov kot proizvodnji.

Zadnjo korenitejšo spremembo v dizajnu Intelovih centralnih procesorjev Core za domače uporabnike smo lahko videli pred dvema letoma, z nastopom arhitekture Alder Lake, pri kateri so po zgledu čipov za telefone uvedli dve vrsti računskih jeder: zmogljivejša vrste P(erformance) in varčnejša vrste E(fficiency). S prihajajočo generacijo s kodnim nazivom Meteor Lake se v Santa Clari lotevajo novega bistvenega preloma, ki utegne biti še bolj daljnosežen in je v mnogočem posledica sprememb, ki jih je v podjetju pognal izvršni direktor Pat Gelsinger po svojem (vnovičnem) prihodu leta 2021. Zamisli so strokovnim opazovalcem predočili že pred slabim mesecem dni na zaprtem dogodku Tech Tour v Maleziji, javno pa sredi preteklega tedna na konferenci Intel Innovation 2023 v San Joseju. V obeh...

19 komentarjev

Znane so podrobnosti Intelovega novega poimenovanja

Slo-Tech - Pred poldrugim mesecem smo poročali o prihajajočih spremembah Intelovega poimenovanja procesorjev, o čemer se je sedaj razgovoril tudi proizvajalec. Ključne novosti so tri: iz oznak Core iX bo odpadel i, uvedli bodo novo vejo procesorjev Ultra ter manj poudarka dajejo generacijam.

Prva sprememba je najenostavnejša, čeprav verjetno tudi manj najmanj razumljiva. V zadnjih petnajstih letih se je poimenovanje Core i3, i5, i7, i9 tako uveljavilo, da smo si težko predstavljali Intelove procesorje z drugačnimi imeni. Sedaj si jih bomo morali, a sprememba ne bo drastična. Postali bodo Core 3, 5, 7 in 9. Zakaj se je Intel odločil za to spremembo, ni razkrili. Leta 2008 je Core i3 namesto Core Duo predstavljal začetek novih procesorjev nizkega cenovnega razreda, podobno pa se bo očitno zgodilo tudi sedaj.

Druga novost bo veja procesorjev Ultra. Intel želi bolj ločiti modele, ki so namenjeni najvišjemu cenovnemu razredu. Da bi ti bolj izstopali, bodo dobili označbe Ultra. Prvi taki bodo na...

8 komentarjev

Linuxovo jedro 4.2 je tu

kernel.org - Včeraj pozno zvečer je izšla nova verzija Linuxovega jedra 4.2, ki jo je glavni razvijalec Linus Torvalds že ob začetku označil kot eno izmed bogatejših z novostmi in izboljšavami. Kdor si ga želi prevesti sam, jo lahko sname z interneta, zavoljo praktičnosti pa je priporočljivo počakati, da ga v svoje distribucije vključijo večji proizvajalci, kar se bo zgodilo v prihodnjih mesecih - Fedora 23 bo v oktobrski verziji že imela novo jedro. Medtem se je odprlo tudi dvotedensko okno za vnos novih funkcionalnosti (merge window) v prihajajočo verzijo 4.3.

Med pomembnejšimi novostmi
v verziji 4.2 so nov gonilnik AMDGPU, ki podpira tudi najnovejše grafične čipe AMD Radeon, podpora za Intel Broxton, podpora za nekatere nove arhitekture...

26 komentarjev

X.Org Foundation izdala X11R6.7

Slashdot - X.Org Foundation je nova organizacija, ki je nasledila nekdanji X Consortium, ki so ga večinoma ustvarili pomembnejši sodelavci projekta XFree86. Izdali so nov okenski sistem, X11R6.7, ki je "iztrgan" iz razvojnega debla zadnje izdaje XFree86, ki je dvignila mnogo prahu zaradi spornih licenčnih pogojev. Ker so Mandrake, Gentoo, OpenBSD in Debian že napovedali, da XFree86 4.4 ne bodo uporabili v svojih distribucijah, bo X11R6.7 vsekakor postal grafični sistem večine uporabnikov prostega operacijskega sistema.

8 komentarjev