»

Intel upokojuje serijo K 13. generacije Raptor Lake

Slo-Tech - Intel je sporočil, da bodo 24. maja letos prenehali prodajati procesorje iz serije K iz 13. generacije (Raptor Lake). Konec prodaje pomeni, da bodo prenehali sprejemati naročila, nato pa bodo 28. junija odpremili še zadnje pošiljke. Odtlej teh procesorjev ne bo možno več kupiti od proizvajalca. V praksi to pomeni, da jih bo še vedno možno dobiti, a bo zaloge čedalje manj, kar lahko vodi tudi v povišanje cen.

Procesorji iz serije K so znani navijalcem, saj so odklenjeni in namenjeni prav navijanju. Zanimivo je, da Intel še vedno ni upokojil 12. generacije Alder Lake, ki je na spletni strani še vedno navedena kot dosegljiva in ne kot opuščena (discontinued).

Procesorji Raptor Lake so izšli leta 2022 in so v primerjavi s prejšnjo generacijo prinesli višje takte, več predpomnilnika, več jeder E in s tem boljšo zmogljivost, s čimer so presegli AMD-jeve Ryzne 7000. Sedaj se Raptor Lake poslavlja in prodaja se bo osredotočila na novo, 14. generacijo. Običajni Raptor Lake (ne K) sicer še...

4 komentarji

Intel lansiral procesorje Core 14. generacije

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so v torek lansirali štirinajsto generacijo procesorjev Core za namizne računalnike, ki pa je pravzaprav zgolj prepakirani Raptor Lake.

Ko so sredi septembra v Intelu predstavili svojo naslednjo arhitekturo centralnih procesorjev, Meteor Lake, je bilo poleg pojasnjeno tudi, da bo sprva rezervirana za prenosne naprave, medtem ko bodo imetniki namiznih v štirinajsti generaciji izdelkov Core dobili zgolj osveženega Raptor Laka. Napoved so sedaj izpolnili z lansiranjem serije, ki ima povsem pošten delovni naziv Raptor Lake Refresh. Skorajda v celoti gre za čipe prejšnje generacije, ki so jih spričo izkušenj in izboljšav proizvodnega procesa - še vedno je to Intel 7 - sedaj lahko navili za 100 do 200 MHz več. Izjema je zgolj novi Core i7-14700K, ki ima 4 E-jedra več od predhodnika in je s tem bržkone najbolj mamljiv od predstavljenih čipov. Tudi ti procesorji sedejo v obstoječe matične plošče serij 600 in 700 (podnožje LGA 1700).

Med posebnostmi je treba omeniti, da paradni...

18 komentarjev

Intel opušča mini računalnike NUC

Slo-Tech - Pri Intelu so povedali, da so prenehali z oblikovanjem novih različic svojih proslavljenih mini računalnikov NUC, s čimer se tudi dokončno umikajo iz snovanja sestavljenih PC naprav.

V Intelu so pred dobrim desetletjem pričeli z dvema vidnima iniciativama za oblikovanje računalnikov, ki so hkrati kompaktni in zmogljivi; na področju prenosnikov so bili to ultrabooki, pri namizniških napravah pa izdelki družine NUC ali Next Unit of Computing. Obe doktrini sta na področju računalništva pustili opazne sledi, saj imamo danes tako v prenosniškem kot namizniškem sektorju zvrhano bero priročnih in hitrih zasnov. Prve škatlice NUC so prispele na prehodu v leto 2013, poleg kombinacije majhnosti in zmogljivosti pa je bila še tretja ključna značilnost njihova nadgradljivost. Podjetje je v ta namen sčasoma razvilo tudi modularne matične plošče, ki smo jih lahko sestavili v želeno kombinacijo (board elements in compute elements). Do danes so se Nuci razvejali v več smeri, celo zmogljive...

32 komentarjev

Znane so podrobnosti Intelovega novega poimenovanja

Slo-Tech - Pred poldrugim mesecem smo poročali o prihajajočih spremembah Intelovega poimenovanja procesorjev, o čemer se je sedaj razgovoril tudi proizvajalec. Ključne novosti so tri: iz oznak Core iX bo odpadel i, uvedli bodo novo vejo procesorjev Ultra ter manj poudarka dajejo generacijam.

Prva sprememba je najenostavnejša, čeprav verjetno tudi manj najmanj razumljiva. V zadnjih petnajstih letih se je poimenovanje Core i3, i5, i7, i9 tako uveljavilo, da smo si težko predstavljali Intelove procesorje z drugačnimi imeni. Sedaj si jih bomo morali, a sprememba ne bo drastična. Postali bodo Core 3, 5, 7 in 9. Zakaj se je Intel odločil za to spremembo, ni razkrili. Leta 2008 je Core i3 namesto Core Duo predstavljal začetek novih procesorjev nizkega cenovnega razreda, podobno pa se bo očitno zgodilo tudi sedaj.

Druga novost bo veja procesorjev Ultra. Intel želi bolj ločiti modele, ki so namenjeni najvišjemu cenovnemu razredu. Da bi ti bolj izstopali, bodo dobili označbe Ultra. Prvi taki bodo na...

8 komentarjev

Intelov Core i9-13900KS dosega šest gigahercev

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so lansirali procesor Core i9-13900KS, ki prvi med namizniškimi doseže 6 GHz brez navijanja, seveda v načinu turbo za P-jedra.

Intelov šef Pat Gelsinger je že lansko leto namignil, da nas letos čaka čip iz Santa Clare s 6 gigaherci turbo frekvence iz škatle. Predvčerajšnjim so model z nazivom Core i9-13900KS prvič pokazali v predstavitvenem videu, danes pa ga je že mogoče najti v prvih trgovinah, kjer ima v ZDA nazivno ceno 700 dolarjev (brez davka). Verjetno pa ga bo težko pridobiti, kajti kot velja že za prejšnje različice s pripono KS (kjer S pomeni special edition), gre za razmeroma omejene serije, saj so čipi skrbno izbrani (binned). Glede postopka za tokratnega prvaka se v podjetju še niso razgovorili, toda običajni i9-13900K se prek šestih gigahercev ne navijajo tako zlahka. Iz pokazanega je že razvidno, da so precej zrahljali omejitve porabe: tista pri osnovni frekvenci se je s 125 W dvignila na 150 W, ona s turbom pa kar na 320 W. Mrcina zato vsekakor potrebuje...

11 komentarjev

Intel predstavil trinajsto generacijo procesorjev Core za prenosnike

vir: Intel
Intel - Sejem CES so pri Intelu izrabili za lansiranje dveh novih linij procesorjev: mobilnih izvedenk platforme Raptor Lake in pa namizniških inačic brez odklenjenega množilnika takta.

Lansko jesen so v Intelu splovili 13. generacijo procesorjev Core, na osnovi arhitekture Raptor Lake. Pričeli so z najmočnejšimi modeli za namizne računalnike, na Cesu 2023 pa spisek popolnjujejo še s preostankom in pa izvedenkami za prenosne računalnike, ki jih bodo proizvajalci na sejmu tudi množično najavljali. V prvem primeru to pomeni namizniške modele brez pripone K, s katero v Santa Clari tradicionalno označujejo odklenjen množilnik frekvenc in so deklarirano namenjeni navijanju ... kar pa s seboj v novejših časih nosi še druge pomembne podrobnosti. Spisek novih čipov namreč kaže, da so različice "ne-K" počez po spisku šibkejše, saj imajo precej nižje takte v osnovnem režimu delovanja in posledično tudi nižjo porabo. Medtem ko ima na primer Core i9-13900K osnovno frekvenco P-jeder pri 3300 MHz in...

4 komentarji

Sredi meseca prispejo novi Intelovi procesorji in grafične kartice

vir: Intel
Intel - Čez slab teden na police trgovin naposled prispe prva od Intelovih diskretnih grafičnih kartic Arc - A770, še teden dni zatem pa naslednja, 13. generacija procesorjev Core.

Prejšnji teden je čipovni velikan Intel priredil strokovni dogodek Innovation Day 2022, ki ga je izkoristil za najavo lansiranj najnovejših procesorjev in prvič tudi lastnih diskretnih grafičnih kartic za namizne računalnike. Najprej bomo v bistvu 12. oktobra videli slednje, in sicer v obliki prve članice serije Arc A700: A770. Kot smo doslej že vedeli, jo podjetje postavlja nasproti Geforcu RTX 3060 Ti, pri čemer skuša kupce prepričati tudi s ceno, saj je priporočeni znesek s 330 dolarji (ZDA, brez davka) nekaj nižji od Nvidiinih opcij, kar je dobrodošel odmik od rasti cen v zelenem taboru. Strojno gledano A770 nosi 4096 senčilnih procesnih enot pri 2100 MHz in pozna različici z 8 in 16 GB pomnilnika. Približno ob istem času bomo videli tudi šibkejšo sestro, A750, ki naj bi bila konkurenca RTX 3060, s ceno 290...

25 komentarjev

Intel predstavil alder lake za prenosnike

vir: Intel
Intel - Intelova tiskovka na letošnjem Cesu se je v glavnem osredotočala na lansiranje večine modelov najnovejše družine procesorjev Core dvanajste generacije, tako na namizniškem kot prenosniškem področju.

Ko so pri Intelu v začetku novembra splovili dolgo pričakovano hibridno arhitekturo procesorjev Alder Lake, so pričeli z zgolj šestimi najmočnejšimi primerki družine Core dvanajste generacije za namizne računalnike. Sedaj je na vrsti preostanek repertoarja, širom spektra različnih naprav. Na sejmu CES so tako predstavili 22 modelov za namizne računalnike in 28 modelov za prenosnike (krajši video povzetek). V prvi skupini to zvečine pomeni primerke brez pripon K(F), ki jih torej ni mogoče navijati. So pa za hip omenili tudi modele KS, ki naj bi prispeli konec marca; tu gre očitno za izbrane (binned) kose, ki bodo iz škatle dosegali vsaj 5,5 GHz enojedrni turbo, oziroma 5 GHz večjedrnega.

Intel za konstrukcijo namizniških izvedenk čipov uporablja dve silicijski osnovi: večjo z bazično...

5 komentarjev

Intel na sejmu CES z zbirko različnih novih čipov

vir: Intel
Intel - Intelovo predstavitev na letošnjem CESu smo večjidel čakali zaradi prihajajoče družine namizniških procesorjev Rocket Lake-S, ki pa je bila na koncu še najmanj zanimiv del šova, saj smo videli kar nekaj novih prenosniških modelov.

Če smo pri AMDju letošnjo sejemsko tiskovko pričakovali zaradi lansiranja prenosniških čipov, je bilo pri Intelu ravno obratno: po lanski uspešni splovitvi procesorjev Tiger Lake imajo za letošnji marec v načrtu prihod namizniških izvedenk enajste generacije Core, s kodnim imenom Rocket Lake-S. Glede na pretekle napovedi bo šlo za nenavadnega križanca raznih obstoječih CPUjev, saj bodo tudi rakete še vedno v napravljene 14 nanometrih: jedra Sunny Cove iz Ice Lakov so "prevedli" nazaj na 14 nanometrov in dobili Cypress Cove. Zato se poraja veliko vprašanje, kako bodo v podjetju zauzdali električno porabo in ali bodo sploh konkurenčni AMDjevi uspešnici po imenu Ryzen 5000. Žal tudi tiskovna konferenca (krajši video povzetek) ni dala pravih odgovorov, saj...

24 komentarjev

Ryzeni 5000 za prenosnike prispejo naslednji mesec

vir: AMD
AMD - Najkonkretnejša najava z AMDjeve tiskovke na CESu so bili prenosniški procesorji Ryzen 5000 Mobile, za hip pa smo lahko videli tudi naslednjo generacijo strežniških čipov EPYC in cenejše Radeone RX 6000.

Šefica rdečega procesorskega tabora Lisa Su je za letošnjo predstavitev na sejmu CES izbrala modro obleko, kar je brez dvoma posledica dejstva, da je AMD Intel dobro zgrabil za vrat. Šalo na stran; tiskovna konferenca, ki je - kot vse druge letošnje - potekala prek spleta, je bila precej predvidljiva. Jesenskemu lansiranju namizniških procesorjev Ryzen 5000 je tokrat sledila splovitev inačic za prenosne računalnike, Ryzen 5000 Mobile. Recept zanje je presneto preprost: inženirji so vzeli lanske Ryzene 4000 Mobile in jedra Zen2 zamenjali z jedri Zen3, medtem ko je grafični sklop na arhitekturi Vega ostal enak. Kdor se je nadejal prihoda RDNA(2) v APUje, bo razočaran - čipi Van Gogh z Zen2 + RDNA2 prispejo pozneje letos, medtem ko naj bi tisto pravo kombinacijo Zena3 in RDNA2 videli...

49 komentarjev

Intelovi procesorji Ice Lake pridejo za božič

Tom's Hardware - Na Computexu 2019 je Intel naznanil, da dolgo pričakovani 10-nanometrski procesorji Ice Lake že potujejo k OEM partnerjem in jih uzremo za letošnji božič, seveda zgolj v inačicah za tanjše prenosnike. Poleg smo dobili dokaj skope podatke in nasploh Intel ni uspel parirati AMDjevi udarni otvoritvi sejma.

Modri tabor je bil po AMDjevi odmevni uvodni predstavitvi postavljen v kočljiv položaj; za pošten dvoboj bi bil moral docela razgrniti podrobnosti prihajajoče serije procesorjev Ice Lake, svojih prvih množično napravljenih čipov v 10 nanometrih, in predstaviti čim širšo paleto izdelkov za vse platforme. Toda to se ni zgodilo in očitno proizvodi še vedno niso na takšni ravni, kot bi si družba želela, kljub že tako znatnim zamudam zaradi težavnega...

47 komentarjev