»

Musk se spet igra s tečajem dogecoina

Slo-Tech - Danes okrog 17.30 je tečaj kriptovalute dogecoin nenadoma poskočil za približno 20 odstotkov. Ponovno je krivec Elon Musk, ki je v preteklosti že večkrat pokazal svojo naklonjenost tej šaljivi kriptovaluti in si zaradi tega tudi nakopal tožbo. To pot je dogecoin kvišku katapultirala sprememba logotipa na Twitterjevi spletni strani, ki je nenadoma postal dogecoin.

Zakaj je Musk odredil spremembo logotipa v dogecoin, ni jasno. To se je zgodilo le na spletni strani, medtem ko je aplikacija ostala nespremenjena. Morda gre za zapoznelo prvoaprilsko potegavščino ali pa zgolj za eno izmed Muskovih ekscentričnosti. Nekaj ur po spremembi je Musk objavil tudi meme, v katerem namiguje na spremembo. Spomnimo, da je Musk v preteklosti že omogočil nakup promocijskega materiala (merch) za Teslo z dogecoinom. Poleg tega je Musk v preteklosti že objavljal vsebine, ki so mejile na manipulacijo borznih tečajev ali pa kdaj tudi zamolčal pomembna dejstva.

Twitter ni pojasnil, čemu sprememba. Musk pa...

49 komentarjev

Prvi mož Mastodona še vedno zavrača ponudbe o sofinanciranju

Financial Times - Eugen Rochko, ustanovitelj družbenega omrežja Mastodon, je sodeč po izjavah za Financial Times (plačljiv vir, alternativa) v zadnjih mesecih zavrnil najmanj pet resnih ponudb zunanjih vlagateljev iz Silicijeve doline in tudi po nedavnem navalu novih uporabnikov ostaja pri načelu, da bo platformo ohranil neprofitno.

Po vsestranskih akrobacijah, ki jih na svojem novem peskovniku po imenu Twitter uprizarja Elon Musk, je določen delež čivkačev pokukal tudi v smeri alternativ. Poleg Tumblrja, ki spričo tega doživlja pravi preporod, pa Reddita, je med prvimi na spisku sorodnih platform gotovo Mastodon. Po podatkih Sensor Towerja je število dnevnih prenosov aplikacije neposredno po Muskovem prevzemu Twitterja s približno 6000 poskočilo na prek 200.000, a se je nato vnovič umirilo - do pred nedavnim, ko je Twitter zajel nov val blokiranja računov, sunkovitih sprememb pravilnika in pa začasna prepoved povezav do drugih omrežij. Število aktivnih uporabnikov Mastodona je tako s 300.000...

10 komentarjev

Muskov prevzem Twitterja katapultiral dogecoin

Slo-Tech - Eden izmed nepričakovanih zmagovalcev Muskovega prevzema Twitterjev je kriptovaluta dogecoin, ki je pridobila 70 odstotkov vrednosti in dosegla polletni vrh. Elon Musk je glasen zagovornik kriptovalut, a posel je najbolj vplival prav na dogecoin, ki ga je bil Musk večkrat posebej izpostavljal. Dogecoin, ki je bil nastal kot potegavščina, je Tesla celo sprejemala kot plačilo za komercialni material, denimo obeske, zaponke za pas, parfume in podobno.

Dogecoin je sicer še vedno daleč od rekordnih vrednosti. Trenutno se giblje okrog 0,13 dolarja, medtem ko je lani presegel 0,50 dolarja in dobršen del leta preživel nad 0,20 dolarja. K temu je izdatno pripomogel prav Elon Musk, ki je valuto reklamiral na družbenih omrežjih in podžigal njeno rast, zaradi česar si je nakopal tudi nekaj tožb. Očitajo mu tržne manipulacije.

Billy Markus in Jackson Palmer sta dogecoin kot satiro zagnala leta 2013, a je kmalu postal 'resna' kriptovaluta. Majhna, a predana skupnost mu zvesto sledi, s...

2 komentarja

Tesla obrnila ploščo: nič več bitconov

vir: PxHere

Slo-Tech - Poldrugi mesec zatem, ko so s pompom najavili sprejemanje bitcoinov kot plačilno sredstvo za svoja vozila, so se v Tesli nenadoma premislili. Kot je tvitnil izvršni direktor Elon Musk, so to storili v skrbi za okolje, zaradi visoke porabe fosilnih goriv, ki so v ozadju vrednosti te kriptovalute.

Musk je ob tem še povedal, da Tesla ne bo več prodajala bitcoinov, ki so jih kot naložbo v vrednosti 1,5 milijarde ameriških dolarjev kupili konec marca. Del so namreč nato odprodali in si izboljšali četrtletni rezultat poslovanja. So pa v podjetju pripravljeni ponovno preiti na kriptoplačila, ko in če se bo proces rudarjenja začel odvijati z okolju prijaznejšimi energijami.

Ko gre za ogljični odtis ima Bitcoin zares bolj piškavo podobo, zlasti, ker ga po zadnjih podatkih tri četrtine narudarijo na Kitajskem, kjer elektriko večinoma proizvajajo iz fosilnih goriv. A po drugi strani podporniki bitcoina radi poudarijo, da tradicionalni monetarni sistemi, z veliko strežniki in uradniki v...

73 komentarjev

Elon Musk poskrbel za skokovito rast bitcoina

Elon Musk

vir: Wikipedia
TechCrunch - Podjetje Tesla je prek sistema borznega obveščanja sporočilo, da so doslej pridobili za 1,5 milijarde ameriških dolarjev bitcoinov ter da bodo tudi v bodoče del sredstev, ki jih ne potrebujejo za tekoče poslovanje, skladno z načeli o razpršenosti in maksimizaciji naložb, vlagali v to kriptovaluto. Še več, v podjetju načrtujejo, da bi v bližnji prihodnosti bitcoin začeli sprejemati tudi kot plačilno sredstvo pri nakupu njihovih vozil. A za slednje, tako sporočilo, je za zdaj še preveč neznank s strani regulatorjev.

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bodo tudi največja podjetja, ki se načeloma izogibajo tveganim naložbam, začela posegati po bitcoinu. Ta je letos doživel renesanso svoje rasti in zato znova zbudil zanimanje naložbenikov. Med njimi seveda tudi Elona Muska, poznanega po tem, da rad po pionirsko stopa v neznano.

Da se nekaj dogaja, je dalo slutiti že njegovo nedavno tvitanje. Pred dnevi je tako svojemu profilu dodal ključnik #bitcoin, nato pa zbijal šale na račun...

109 komentarjev

Silk Road 3.0 namesto na Toru na I2P

Slo-Tech - Spletna stran Silk Road, kjer je (bilo) možno kupiti najrazličnejše nezakonite stvari, je po zaprtju prve in druge različice dosegljiva še v tretje. To pot je ne najdemo na omrežju Tor, temveč na sorazmerno manj znanem omrežju I2P.

FBI je prvi Silk Road onesposobil oktobra 2013, ko so aretirali tudi domnevnega upravljavca strani, kasneje pa še nekaj drugih sodelujočih. Le dober mesec pozneje na internetu vzniknila stran Silk Road 2.0, za katero so se najprej spraševali, ali gre morebiti za FBI-jevo past. Izkazalo se je, da ne, in FBI je stran lani zaprl ter aretiral tudi njenega skrbnika. Stran je bila pod budnim nadzorom tajnih agentov od samega začetka.

Očitno je pred nami nov krog igre mačke z mišjo. Tu je Silk Road Reloaded, ki ima enako poslanstvo kot prvi verziji...

30 komentarjev

Harvardovo gručo zlorabili za rudarjenje kriptovalute

Slo-Tech - Rudarjenje kriptovalut postaja čedalje manj dobičkonosno, ker težavnost tega početja raste s skupno količino računske moči, ki rudarjenje izvaja. Tako nagrada ostaja enaka, zasleduje jo čedalje več računalnikov, ob vnaprej določenih intervalih pa se razpolavlja tudi vrednost nagrade. Edini način, da se dobičkonosnost tega početja poveča, je rast vrednosti kriptovalute (in seveda padec cene računske moči in električne energije).

Povsem drugače pa je, če imamo električno energijo in računalnike na voljo zastonj - recimo na univerzi. The Crimson piše, da so na Harvardu odkrili nepridiprava, ki je izkoristil raziskovalno gručo računalnikov z imenoom Odyssey za rudarjenje dogecoinov, ki so ena izmed plejade kriptovalut, ki so vzniknile po vzoru bitcoina. Dogecoin je izpeljan iz litecoina in za rudarjenje zahteva...

10 komentarjev

CES 2014: naprave za rudarjenje bitcoinov

Bloomberg - Tudi letošnjem CES-u so ena izmed tem, dasi ne glavna, bitcoini in z njimi povezane naprave. Rudarjenje bitcoinov je postalo pretežavno, da se ga bilo gospodarno iti z navadnimi računalniki niti z najzmogljivejšimi grafičnimi karticami (razen če imate veliko prostih računalnikov in zastonj elektriko). Danes se to večidel počne z namenskimi napravami, ki so v resnici zgolj izračunavanju ustrezne zgoščevalne funkcije prilagojeni kosi silicija, ki ne znajo početi popolnoma nič drugega.

Te namenske škatle so bile že lani velik hit, in sicer si je levji delež trga odkrhnil Butterfly Labs. Združili so svoje moči s procesnim centrom BitPay in elektronsko denarnico BlockChain, da lahko ponudijo celotno zaokroženo storitev. Na...

18 komentarjev