»

Applove ure in telefoni kličejo nujno pomoč med smučanjem

Slo-Tech - Nove Applove pametne ure in telefoni iPhone 14 od lani sami pokličejo na pomoč, če se njihov lastnik znajde v prometni nesreči. Ustrezne senzorje so imeli že leta, lani pa je Apple s programsko nadgradnjo omogočil tudi njihovo uporabo za klice na pomoč. Čeprav je zamisel hvalevredna, pa se je v zadnjem času povečalo število nepotrebnih klicev na pomoč, poroča The New York Times. Večinoma gre za smučarje ali druge športne navdušence, katerih vragolije Applove naprave zaznajo kot trk.

Ob vsakem trku, ko želi Applova ura poklicati na pomoč, ima uporabnik 10 sekund časa, da to prepreči. A pri športni aktivnostih na prostem, še posebej pri smučanju, se lahko zgodi, da tega preprosto ne slišijo ali vidijo. Primerov je čedalje več, ugotavljajo. V nekaterih primerih so operaterji uspeli priklicati ljudi in potrditi, da jim ni nič, v drugih pa so dejansko poslali reševalce, ki so odkrili, da je vse v najlepšem redu. Vodja centra za obveščanje v okrožju Summit v Koloradu je povedala, da se...

1 komentar

Apple predstavil svojo prvo fitnes uro

pomlajena Watch SE

vir: Apple
Apple - Na dogodku s predstavitvijo iPhona 14 je Apple osvežil tudi ponudbo pametnih ur, med katerimi izstopa fitnes ura Apple Watch Ultra.

Na nedavni Applovi predstavitvi je bil novi iphone seveda v prvem planu, toda takoj za njim je na vrsto prišlo vse bolj pomembno in živahno področje, pametne ure. V začetku avgusta je ponudbo prenovil Samsung, konec prejšnjega meseca pa še Fitbit, zato gre tekma na nož - pa čeprav je treba poudariti, da se zaradi znatne sprege s telefoni podjetja tu potegujejo predvsem za kupce, ki so že tako deloma privrženi njihovi znamki, ali vsaj programski platformi. Jedro ponudbe iz Cupertina so ure Apple Watch, ki so tokrat prejele osmico v imenu. Novosti so precej malenkostne, saj se izpostavljata predvsem zaznavanje trkov ob prometnih nesrečah in pa temperaturni senzor za telo, ob čemer je podjetje izkoristilo ameriško kolobocijo okoli zagotavljanja pravice do splava, saj poudarjajo, da podatki o spremembah, ki bi lahko nakazovale ovulacijo, ostanejo...

62 komentarjev

Applove novosti, ki niso iPhone: Watch, iPad in storitve

Slo-Tech - Na današnji novinarski konferenci je Apple predstavil kopico novih naprav in storitev, le o prihajajočih novih verzijah telefona iPhone ni bilo niti besede. O teh več jeseni, danes pa si poglejmo ostale novosti z novinarske konference, ki se je začela ob 19. po slovenskem času na Applovem sedežu v Steve Jobs Theatru. Predstavili so novo verzijo pametne ure (Apple Watch), nova iPad in iPad Air ter novosti pri storitvah.

Začelo se je s pametno uro. Po začetnem kazanju, kaj vse lahko Apple Watch stori že sedaj, in nekaj hvaljenja, kako so med epidemijo ponekod po svetu zdravniki uporabljali tudi podatke s pametnih ur, smo vendarle prispeli do novosti. Apple Watch Series 6 ima poleg dizajnerskih novosti nov senzor za merjenje količine kisika v krvi (saturacija), medtem ko so ostale izboljšave programske ali pa nadgradnje obstoječe strojne opreme. Ura je na voljo v modri, zlati, grafitni in rdeči barvi in omogoča menjanje paščkov (Solo Loop). Poganja jo procesor A13 Bionic. S telefonom...

18 komentarjev

Apple pričel z obsežnimi zdravstvenimi raziskavami

vir: STAT
STAT - Apple je z lansiranjem aplikacije Research pognal tri znanstvene raziskave raznih dejavnikov javnega zdravja, h katerim želi pritegniti čimveč uporabnikov svojih naprav. Ker bo na ta način zajemal ogromno osebnih podatkov, pa se že pojavljajo bojazni, za kaj vse bodo ti v resnici uporabljeni.

V Applu si želijo čim hitreje utrditi ugled svojih naprav in programja za nadzor parametrov zdravja, kot sta ura Apple Watch ter aplikacija Health, ki so jo septembra dodobra posodobili. Da bi njihovo verodostojnost dvignili na novo raven, so se v partnerstvu z uglednimi medicinskimi ustanovami lotili ambicioznega večletnega opazovanja zdravstvenih znakov strank, ki bodo naložile in uporabljale tonamensko ravnokar lansirano aplikacijo Research. Apple je tu edini financer, medtem ko med partnerji najdemo tudi WHO in Harvard School of Public Health.

Podvig ima tri sklope. V študiji o gibanju in zdravju srca želijo v petih letih pridobiti podatke 500.000 uporabnikov ure Apple Watch, pri čemer...

61 komentarjev

Apple Watch prehitel vso konkurenco

Slo-Tech - Applov izvršni direktor Tim Cook se je minuli teden pohvalil, da se je prodaja pametne ure Apple Watch v predhodnem letu skorajda podvojila. Med drugim to pomeni, da so teh ur prodali več kot katerekoli druge elektronike, ki jo nosimo na sebi (wearables).

V prvem letošnjem četrtletju so prodali 3,7 milijona ur Apple Watch, medtem ko so jih v enakem obdobju lani 2,2 milijona. Na drugo mesto se je presenetljivo zavihtel kitajski Xiaomi s 3,4 milijona prodanih naprav, a to je tudi razumljivo, ker je njihov paradni konj Mi Band 2 v resnici precej cenejši od Apple Watch (22 dolarjev proti 270 dolarjev ali več). Fitbit je zdrsnil na tretje mesto z 2,9 milijona prodanih enot. Zabeležil je največji padec, saj se je njegov tržni delež z lanskih 25 odstotkov prepolovil...

26 komentarjev

Siri prihaja na Mac OS X

Slo-Tech - Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo Applova osebna pomočnica Siri z iOS prispela tudi na Mac OS X, še zlasti po integraciji Microsoftove Cortane v namizno verzijo Windows 10 (in celo v iOS in Android). Že lani je Siri prispela na pametne ure Apple Watch in na Apple TV. Očitno tudi na osebnih računalnikih ne bo več treba čakati prav dolgo, dotlej pa se bo treba zadovoljiti z Dictation.

Apple naj bi Siri vgradil že v naslednjo verzijo svojega namiznega operacijskega sistema, torej v OS X 10.12 (kodno ime Fuji), ki ima iziti jeseni, potem ko so jo več let testirali. Na Mac OS X bomo Siri našli v Menu Bar, kjer bo imela svojo ikono, podobno kot jo ima recimo Spotlight. Klik nanjo bo aktiviral glasovno komunikacijo s Siri, moč pa jo bo poklicati tudi z bližnjico na tipkovnici ali vzklikom Hey Siri. Siri bo znala iskati po spletu, zaganjati aplikacije,...

56 komentarjev

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav

Slo-Tech - Natanko pol leta po Applovem zadnjem dogodku je podjetje iz Cupertina pripravilo nov medijski spektakel. V San Franciscu so ob 18.00 uri po srednjeevropskem času v nabiti dvorani pokazali številne novosti, med katerimi je bila glavnina pozornosti usmerjena k pametni uri in novim, še tanjšim prenosnikom. Dogodek je na licu mesta spremljalo okrog 3000 novinarjev.

Izvršni direktor ni kaj dosti okolišil in je takoj skočil k številkam. V kratkem videoposnetku je Apple pokazal novo trgovino na Kitajskem, kjer se je število njihovih prodajaln povzpelo na 21, želijo pa to število do konca prihodnjega leta podvojiti. Skupno ima Apple že 453 prodajaln v 16 državah, med katerimi Slovenije ni. Mimogrede, lani je Applove uradne prodajalne obiskalo 120 milijonov strank.

...

390 komentarjev