»

Amazon je posnetke kameric Ring predajal policiji tudi brez sodnega naloga

politico.com - V Amazonu so po letih ugibanj vendarle priznali, da so posnetke kameric Ring organom pregona v določenih primerih predajali tudi brez sodnega naloga ali dovoljenja imetnika kamere.

Vse odkar je Amazon pred štirimi leti kupil firmo domačih varnostnih kameric Ring, divjajo polemike okoli neprijetno tesnega prijateljevanja podružnice z ameriškimi organi pregona. Poleg aktivnega iskanja strank kar skozi lokalne policijske organizacije že dolgo buri duhove praksa, po kateri lahko policija dostopa do posnetkov kamer. Ne le, da ameriški zvezni zakoni ne prepovedujejo eksplicitno deljenja teh posnetkov z možmi v modrem brez sodnega naloga, ampak tudi v samih pogojih storitve ni določila, ki bi kaj takega opredeljevalo. V Amazonu so na pomisleke doslej odgovarjali, da skušajo v vseh primerih "doseči sodno pot ali soglasje uporabnika", natančnejšim pojasnilom pa so se vztrajno izmikali.

Sedaj vemo, da v nekaterih primerih posnetki najdejo pot do policistov brez kakršnegakoli formalnega...

5 komentarjev

Uporaba obveščevalnih podatkov v kazenskem postopku

The Register - Pred kratkim je ameriško Pritožbeno sodišče za drugo okrožje odločalo o primeru, v katerem je FBI uporabil podatke, ki jih je dobil iz zbirk, ki jih sicer za svoje potrebe in za izvajanje svojih nalog kopiči NSA.

Obtoženi Agron Hasbajrami je materialno pomagal teroristični organizaciji, kar je tudi priznal. Zapletlo pa se je pri vprašanju, ali je FBI dokaze zbral zakonito.

Sodišče je odločilo, da FBIjeva uporaba NSAjevih podatkov po vsej verjetnosti krši četrti amandma ameriške ustave, ki določa, da organi pregona ne smejo posegati v zasebnost posameznikov brez razloga za sum, da bodo našli dokaze o kaznivem dejanju. Da gre za "verjetno kršitev" je sodišče ugotovilo, ker iz zbranih informacij ni moglo z gotovostjo ugotoviti, kako so potekali postopki zbiranja dokazov.

NSA ima v zakonu FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) pooblastilo, da zbira podatke o osebah, ki niso državljani ZDA. Podatke pogosto dobijo s strežnikov, ki se nahajajo v ZDA (Google, Facebook ...), čeprav...

6 komentarjev

Kamere Ring razburjajo zaradi vdorov in pomanjkljivega pravnega nadzora

Ars Technica - Pretekli teden se je v ZDA pripetila vrsta vdorov v varnostne kamere Ring, ki so bili organizirani skozi enega od hekerskih forumov. To pa je le ena od zaskrbljujočih novic okoli te Amazonove podružnice, za katero sveže novinarske preiskave kažejo, da ima vse bolj nezdravo povezavo z lokalno policijo in izrablja slabo dorečeno zakonodajo za izgradnjo strašljivo razširjenega sistema nadzora.

Pred tednom dni je neznanec v Memphisu nagovoril 8-letnico v njeni otroški sobi in ji dejal, da je Božiček - skozi tam nameščeno notranjo varnostno kamero Ring, ki naj bi jo varovala. Drugod so prizadete družine poslušale zmerljivke in grožnje, vsaj en malopridnež pa je tudi izsiljevali z odkupnino. Huda ura se je v vseh primerih končala z izklopom naprav, toda nenaden porast vdorov je pognal pokonci tako strokovnjake kot medije in Amazonu povzročil precej sivih las. Preiskava še ni povsem pri koncu, toda po sedaj znanih podatkih ni šlo za vdor v katerega od krovnih Ringovih sistemov, temveč so...

21 komentarjev

Nove oblike spletne cenzure

Štirje jezdeci infokalipse; Vir: Wendy Cockcroft@Twitter

vir: infounpis.si
Slo-Tech - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je v javno razpravo poslalo predlog sprememb in dopolnitev Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1). V njem predlaga tudi spremembo 3. odstavka 203. člena, ki ureja tiste izjemne primere, v katerih lahko operater krši nevtralnost svojega omrežja - privilegira en promet na škodo drugega. MIZŠ želi sem uvrstiti "[blokiranje] spletnih domen, ki so zaradi posnetkov spolne zlorabe otrok na internetu na Interpolovem seznamu IWOL". Beri, operaterjem bi dovolili, da enostransko, brez sodnega naloga ali nadzora, brez možnosti pritožbe in - brez pravega razmisleka - blokirajo določene spletne strani.

IWOL je kratica za "Internet Worst-Of List" - seznam...

69 komentarjev

ACLU sprožil obsežno raziskavo policijske uporabe lokacijskih podatkov mobitelov

Lokalni odbori ACLU so poslali zahtevke v 34 državah; preostale sledijo še kmalu.

vir: ACLU
ACLU - Ameriška organizacija za civilne svoboščin ACLU je minili ponedeljek policijskim organom v 34 zveznih državah poslala obsežen zahtevek za dostop do informacije javnega značaja (primer po FOIA, primer po ZDIJZ), in sicer za to, kdaj, kako in zakaj uporabljajo lokacijske podatke uporabnikov mobilne telefonije za sledenje osumljencev kaznivih dejanj. Gre za eno prvih resnih raziskav pogojev, pod katerimi lahko policija od mobilnega operaterja pride do podatkov, kje se je oziroma se trenutno nahaja določen mobilec. To so izrazito podrobni podatki o gibanju posameznika, vendar ameriška administracija v odsotnosti ustrezne zakonske/sodne regulacije ostaja na stališču, da dostop do njih ne predstavlja posega v zasebnost in zato sodni nalog ni potreben.

Po...

4 komentarji

Sledenje z GPS brez sodnega naloga

Slashdot - Julija 2003 je ameriška policija Robertu Moranu, odvetniku osumljenem sodelovanja s Hells Angels, v primeru prodaje drog v avto namestila sledilno napravo GPS brez sodnega naloga.

Na pritožbo zaradi kršitve zasebnosti je zvezno sodišče v New Yorku prejšnji teden presodilo, da za namestitev sledilnika GPS na vozilo ni potreben sodni nalog.

Po mnenju sodišča bi policija lahko vozilo tudi "vizualno" zasledovala na javnih cestah, za kar pa ni potreben sodni nalog.

104 komentarji