»

Google Hangouts se poslovi novembra

vir: Google
Google - Pri Googlu so se naposled odločili, kdaj bo vzela slovo sporočilna aplikacija Hangouts: uporabniki mobilne različice so s prehodom na Chat pričeli te dni, medtem ko bodo tiste, ki uporabljajo namizniško inačico, v tej smeri potisnili novembra.

Štorija Googlove sporočilne aplikacije Hangouts je na površju videti precej kaotična, a v bistvu ne odstopa bistveno od usode mnogih drugih v Googlovem repertoarju, saj so v poldrugem desetletju napravili precej osupljivo količino tovrstnega programja, ki se ga danes bržkone nihče več ne spomni. Hangouts so lansirali leta 2013 kot nadgradnjo Talka in je postala privzeta sporočilna izbira v Androidu, kjer je nekaj časa sprejemala tudi SMSe. Podjetje je nato leta 2017 Talk ugasnilo ... toda v bistvu ne povsem, kajti uporabljati se ga je dalo še sredi tega meseca. Kakorkoli, že 2018 so se odločili, da bo tudi Hangouts zgodovina in ga bo nasledila njegova podizvedba Chat ... toda to se je dejansko izvedlo šele letos. Konec februarja so v smeri...

27 komentarjev

Kako deluje orodje ForcedEntry podjetja NSO Group

Google Project Zero - Googlova skupina raziskovalcev kibernetske varnosti, Project Zero, je ponudila zanimiv vpogled v programje ForcedEntry, s katerim je zloglasno izraelsko podjetje NSO Group vdiralo v iphone in nanje nameščalo vohunsko zlobno kodo Pegasus.

Zanka okoli vratu izraelske firme za razvoj vohunskega programja, NSO Group, se v zadnjem času vztrajno zateguje, saj so jo na piko dobila tako velika podjetja kakor vlade zahodnih držav. Toda še vedno gre za izjemno nevarnega akterja na tržišču vohunske zlobne kode in kako domiselna so njihova orodja za vdiranje v naprave, strokovnjaki odkrivajo šele sedaj. Googlov laboratorij za raziskovanje programskih ranljivosti Project Zero se je lotil podrobnega vpogleda v orodje ForcedEntry, ki omogoča samodejno vdiranje v naprave brez uporabnikove interakcije (zero-click). Primerek kode so jim poslali iz kanadskega laboratorija Citizen Lab, kjer so ga sicer pridobili s telefona savdskega aktivista.

ForcedEntry je sicer serija aplikacij NSO Group za...

7 komentarjev

Umrl je Google Talk

Slo-Tech - Pa smo končno dočakali dan, ko je Google ukinil Google Talk, kar so obljubili že marca. Google Talk, ki smo ga poznali tudi pod vzdevkom GChat, je bil z nami vse od leta 2005, v zadnjem času pa je postal odveč. Google je namreč odtlej uvedel Hangouts in nedavno še Allo, zato je na področju Googlovih aplikacij za hipno sporočanje vladala precejšnja zmeda.

Poglejmo, kaj nam ostaja. Kdor je vztrajal na Google Talku, bo odslej najbrž uporabljal Google Hangouts. Tja so predstavili tudi vse stike iz Google Talka, da prehod ne bi bil preveč boleč. Po drugi strani pa bo mobilna...

22 komentarjev

Dotcom napovedal dobro šifrirani MegaChat

TheNextWeb - Kim Dotcom je v svojem stilu (tj. po Twitterju in brez pretirane izbrire besed) napovedal skorajšnjo splavitev v celoti šifrirane brskalniške rešitve za video klepet, MegaChat. Demo verzijo sta pokazala Julian Assange in Edward Snowden v svojem nedavnem nagovoru protestnikov v novozelanskem Aucklandu (glej video), beta ključe pa naj bi začeli deliti v naslednjih tednih.

MegaChat naj bi omogočal vse, kar se pričakuje od obstoječih in popularnih rešitev, kot sta Microsoftov Skype oz. Googlov Hangouts, se pravi tekstovni, zvokovni in video klepet, zraven pa še hitri prenos datotek in seveda shranjevanje v njihovo šifirano oblačno rešitev Mega. Še bolj ključno naj bi bilo, da bodo vso komunikacijo šifrirali že pri uporabniku, da na svojih strežnikih ne bodo hranili nobenih prometnih podatkov v njim dosegljivi obliki, ter da ne bodo...

2 komentarja

Google+ na voljo vsem, dodano iskanje

Google - Po slabih treh mesecih od izdaje beta verzije Googlovega socialnega omrežja Google+ se je Google odločil, da je omrežje dovolj zrelo, da lahko ukine potrebo po povabilu za uporabo. Odslej se lahko k storitvi Google+ priključi vsakdo, tako da enostavno obišče domačo stran in klikne Prijavi se (oziroma predhodno ustvari Google Račun, če ga še nima).

Poleg tega je Google vpeljal še nekaj manjših novosti. Hvalijo se, da so jih v treh mesecih uvedli kar 99, do česar z drobljenjem sprememb sicer ni težko priti. Kakorkoli že, v zadnjih dneh so dodelali Hangouts (videopomenki), ki so sedaj podprti tudi na mobilnih telefonih z Androidom, lahko po želji popolnoma javni, čeprav sodeluje le do devet ljudi (Hangouts on Air), prav tako pa lahko vključujejo deljenje zaslona (screensharing), Google Docs itn. Razvijalci bodo veseli izdanih API-jev,...

10 komentarjev