»

Freenode sovražno prevzet, del osebja ustanovil libera.chat

Slo-Tech - Freenode, IRC omrežje za komunikacijo na temo odprtokodnih projektov, včasih tudi znano pod imenom Open Projects Network, je po izjavah dela osebja doživelo sovražni prevzem. Korejski podjetnik Andrew Lee, lastnik podjetja Freenode Limited, ki sicer nima nobene zveze s samim omrežjem, se je s pomočjo ene od vodij dokopal do lastništva freenodovih domen. Kar se po njegovem mnenju razteza tudi na lastništvo freenode skupnosti in pripadajočega omrežja, zato je pred časom kot administratorje začel zaposlovati svoje ljudi.

Dosedanje osebje poudarja, da Freenode Limited nima nobene zveze z delovanjem freenoda. Ni lastnik nobenega strežnika, niti ne plačuje osebja, niti ni prispeval sredstev za infrastrukturo omrežja, niti nima z nikomer sklenjene nobene pogodbe. Administratorji freenoda so sicer prostovoljci, strežniško opremo zagotavljajo zunanji podporniki.

Andrew Lee trdi nasprotno, po njegovem mnenju mu kot lastniku Freenode Limited pripada dostop do strežnikov, prav tako je po...

24 komentarjev

Trump zaradi nazorske neuravnoteženosti zagrozil tehnološkim velikanom

The Verge - Ameriški predsednik je v svojem stilu najprej že pred dnevi zagrozil Googlu, in sicer, da bo njegova administracija razmislila o zakonski regulaciji spletnega iskanja, potem, ko je ameriški konservativni medij PJ News objavil ne preveč znanstveno raziskavo o domnevnem prirejanju iskalnih rezultatov na pojem "Trump news". Pri tem je novinarka po lastnih besedah iskalni pojem uporabila večkrat, vpisana pod različnimi uporabniškimi imeni in na različnih napravah. K sreči novinarka ni odpotovala v Evropo in z iskanjem poskusila še od tam.

Donald Trump je pozneje med pogovorom z novinarje...

392 komentarjev

IRC z nami že 30 let

Slo-Tech - Pred natanko 30 leti, avgusta 1988, je Jarkko Oikarinen na Univerzi Oulu na Finskem razvil popularen sistem za komunikacijo v realnem času IRC (Internet Relay Chat). Natančen datum ni znan, so pa tistega poletja na Finskem izdali prvega odjemalca in strežniški program za IRC. Oikarinen, ki je na univerzi opravljal počitniško delo, je prvi strežnik za IRC pognal na računalniku Sun-3 v tamkajšnjem laboratoriju za informatiko.

Oikarinen je IRC zasnoval kot nadomestek za MUT (MultiUser Talk), ki je tekel na tedaj popularnih BBS-jih. Oikarinen je želel ustvariti programsko opremo za BBS, ki bi podpirala novičarske skupine (usenet), komunikacijo v realnem času ipd. Najprej je napisal del za komunikacijo v realnem času, ki je postal zelo popularen IRC. Ko je kodo...

68 komentarjev

Mini prevajalski maraton ob izidu Ubuntu 17.10

Slo-Tech - Oktobra izide nova verzija Linux distribucije Ubuntu, imenovana Artful Aardvark. Tudi v tokratni verziji je nekaj novih izrazov, ki potrebujejo prevod v materinščino.

Vsi navdušenci nad odprto kodo vabljeni na mini prevajalski maraton, kateri bo potekal med petkom, 29.9.2017 in nedeljo 1.10.2017. Dobimo se na IRC kanalu #ubuntu-si na omrežju Freenode. Prevajanje bo potekalo ves vikend, zato se lahko oglasite kadarkoli.

Kdo lahko sodeluje in ali je za prevajanje potrebno kakšno posebno znanje?
Sodeluje lahko kdorkoli, priporočamo, da si pred sodelovanjem preberete navodila za prevajanje. Koristne povezave so tudi pojmovnik izrazov in pravila slovenjenja na spletni strani Lugos.

Kako dostopam do IRC kanala #ubuntu-si?
Priporočamo vaš priljubljen IRC odjemalec, kiwiirc.com ali preko spletne strani Ubuntu.si

Kateri paketi potrebujejo prevode?
Kateri paket boste prevajali izberete sami. Seznam paketov, ki potrebujejo prevode je objavljen na spletni strani slovenske Ubuntu...

1 komentar

Firefox 3 Release Event: program, prenos v živo in klepetalnica

Evropski izid Firefoxa 3

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Še zadnjič vas vabimo na evropski izid Firefoxa 3, ki bo potekal danes, 24. junija v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana). Na programu se bodo ob 15. uri zvrstila predavanja (v angleščini), ki jim bo ob 21. uri sledila zabava. Tisti, ki bi se radi udeležili dogodka in zabave, se čimprej registrirajte, če tega še niste storili.

Če na dogodek ne utegnete priti, brez skrbi - v udobju svojega naslonjača lahko spremljate prenos predavanj v živo. V primeru, da imate tudi kakšno vprašanje za naše goste, jih lahko po posameznem predavanju zastavite v naši klepetalnici, kjer jih bomo posredovali predavateljem: #kiberpipa-firefox na omrežju Freenode.

Program predavanj:
15.00: uvodni nagovor: The Mozilla story: our open source journey, and roads for the future of the Web, Tristan Nitot (Mozilla Europe)
16.15:...

17 komentarjev

Nova Debianova izdaja

Slashdot - Po včerajšnji izdaji Debiana 3.1, imenovanega tudi Sarge, so razvijalci odkrili, da pri namestitvi s CD-ja ali DVD-ja poleg običajnih virov paketov vira z varnostnimi posodobitvami <b>NI</b>. Ta manjša, a precej kritična, napaka je, podobno kot se je zgodilo z Netscape 8.0.1, povzročila novo izdajo Debiana še preden je minilo 24 ur od prejšnje.

Poleg tega je na IRC-kanalu #debian-amd64 na Freenode moč zaslediti najavo, da bo tudi arhitektura AMD64 ob koncu tega meseca prešla med uradne različice distribucije in bo tako kot ostalih 11 imela tudi varnostne popravke.

Bo odslej Debian izhajal vsak dan?

10 komentarjev