»

Musk se spet igra s tečajem dogecoina

Slo-Tech - Danes okrog 17.30 je tečaj kriptovalute dogecoin nenadoma poskočil za približno 20 odstotkov. Ponovno je krivec Elon Musk, ki je v preteklosti že večkrat pokazal svojo naklonjenost tej šaljivi kriptovaluti in si zaradi tega tudi nakopal tožbo. To pot je dogecoin kvišku katapultirala sprememba logotipa na Twitterjevi spletni strani, ki je nenadoma postal dogecoin.

Zakaj je Musk odredil spremembo logotipa v dogecoin, ni jasno. To se je zgodilo le na spletni strani, medtem ko je aplikacija ostala nespremenjena. Morda gre za zapoznelo prvoaprilsko potegavščino ali pa zgolj za eno izmed Muskovih ekscentričnosti. Nekaj ur po spremembi je Musk objavil tudi meme, v katerem namiguje na spremembo. Spomnimo, da je Musk v preteklosti že omogočil nakup promocijskega materiala (merch) za Teslo z dogecoinom. Poleg tega je Musk v preteklosti že objavljal vsebine, ki so mejile na manipulacijo borznih tečajev ali pa kdaj tudi zamolčal pomembna dejstva.

Twitter ni pojasnil, čemu sprememba. Musk pa...

49 komentarjev

Muskov prevzem Twitterja katapultiral dogecoin

Slo-Tech - Eden izmed nepričakovanih zmagovalcev Muskovega prevzema Twitterjev je kriptovaluta dogecoin, ki je pridobila 70 odstotkov vrednosti in dosegla polletni vrh. Elon Musk je glasen zagovornik kriptovalut, a posel je najbolj vplival prav na dogecoin, ki ga je bil Musk večkrat posebej izpostavljal. Dogecoin, ki je bil nastal kot potegavščina, je Tesla celo sprejemala kot plačilo za komercialni material, denimo obeske, zaponke za pas, parfume in podobno.

Dogecoin je sicer še vedno daleč od rekordnih vrednosti. Trenutno se giblje okrog 0,13 dolarja, medtem ko je lani presegel 0,50 dolarja in dobršen del leta preživel nad 0,20 dolarja. K temu je izdatno pripomogel prav Elon Musk, ki je valuto reklamiral na družbenih omrežjih in podžigal njeno rast, zaradi česar si je nakopal tudi nekaj tožb. Očitajo mu tržne manipulacije.

Billy Markus in Jackson Palmer sta dogecoin kot satiro zagnala leta 2013, a je kmalu postal 'resna' kriptovaluta. Majhna, a predana skupnost mu zvesto sledi, s...

2 komentarja

Rusija prepovedala plačila v kriptovalutah

Slo-Tech - Ruski predsednik je razglasil zakon, ki prepoveduje uporabo kriptovalut kot plačilno sredstvo. Nova zakonodaja ne kriminalizira kriptovalut v celoti, temveč prepoveduje uporabo digitalnih finančnih sredstev, kamor sodijo tudi kriptovalute, za plačilo za dobrine, delo, storitve in podobno. Kriptovalut torej ne bo dovoljeno uporabljali kot plačilno sredstvo. Menjalnice in drugi ponudniki infrastrukture za kriptoplačila bodo morali zavrniti transakcije, za katere bi lahko domnevali, da predstavljajo plačilo.

Duma je zakon obravnavala junija, po predsednikovem podpisu pa bo začel veljati čez 10 dni. V Rusiji kriptovalutam sicer niso naklonjeni, a se še različne agencije in organi niso poenotili, ali bi jih povsem prepovedali ali strogo regulirali. Centralna banka si prizadeva za prepoved, medtem ko ministrstvo za finance vztraja pri regulaciji. Po uvedbi sankcij zoper Rusijo zaradi vojne v Ukrajini so se pojavile bojazni, da bi lahko ruska podjetja in posamezniki uporabljali...

78 komentarjev

Tesla obrnila ploščo: nič več bitconov

vir: PxHere

Slo-Tech - Poldrugi mesec zatem, ko so s pompom najavili sprejemanje bitcoinov kot plačilno sredstvo za svoja vozila, so se v Tesli nenadoma premislili. Kot je tvitnil izvršni direktor Elon Musk, so to storili v skrbi za okolje, zaradi visoke porabe fosilnih goriv, ki so v ozadju vrednosti te kriptovalute.

Musk je ob tem še povedal, da Tesla ne bo več prodajala bitcoinov, ki so jih kot naložbo v vrednosti 1,5 milijarde ameriških dolarjev kupili konec marca. Del so namreč nato odprodali in si izboljšali četrtletni rezultat poslovanja. So pa v podjetju pripravljeni ponovno preiti na kriptoplačila, ko in če se bo proces rudarjenja začel odvijati z okolju prijaznejšimi energijami.

Ko gre za ogljični odtis ima Bitcoin zares bolj piškavo podobo, zlasti, ker ga po zadnjih podatkih tri četrtine narudarijo na Kitajskem, kjer elektriko večinoma proizvajajo iz fosilnih goriv. A po drugi strani podporniki bitcoina radi poudarijo, da tradicionalni monetarni sistemi, z veliko strežniki in uradniki v...

73 komentarjev

Bitcoin prvič nad 50.000 dolarjev

Slo-Tech - Danes okrog poldneva po slovenskem času je bitcoin dosegel nov rekord, saj je njegov tečaj prvikrat v zgodovini presegel 50.000 dolarjev. Samo letos je tečaj pridobil 75 odstotkov, kar pa sploh ni največ med popularnejšimi kriptovalutami. Ether je letos pridobil že 140 odstotkov. Tečaj bitcoina je popoldne nekoliko upadel in se trenutno nahaja približno pet odstotkov pod rekordom.

Rast, ki smo ji priče v zadnjih tednih, ima zelo jasne povode. Kriptovaluto so letos javno podprli milijarder Paul Tudor Jones, upravljavec enega izmed večjih hedge skladov Stan Druckenmiller in Elon Musk iz Tesle. Slednja je v bitcoin vložila poldrugo milijard dolarjev, kar so razkrili 8. februarja in tečaj takoj katapultirali za 16 odstotkov. Kasneje sta načelo podporo in skorajšnji začetek uporabe napovedala še Mastercard in Bank of New York Mellon, ta vikend pa še Morgan Stanley. Nekatera podjetja se za bitcoin tudi zadolžujejo, denimo MicroStrategy, ki bo izdal za 600 milijonov dolarjev zamenljivih...

40 komentarjev

Tesla lani dobavila pol milijona električnih vozil

Slo-Tech - Tesla je v letu 2020 dobavila skoraj pol milijona električnih vozil, so sporočili iz podjetja. Levji delež je odpadel na model 3, kjer so prodali 442.511 primerkov, medtem ko sta S in X dobila 57.039 novih lastnikov. Prav tako se je začela proizvodnja modela Y v Šanghaju. Direktor Elon Musk je pred letom dni napovedoval, da bodo z lahkoto presegli cilj 500.000 prodanih vozil, a so zaradi širjenja virusa morali začasno ustaviti proizvodnjo v Kaliforniji in na Kitajskem.

Proizvodnjo so sicer povečevali vsako četrtletje. V prvem so izdelali 88.400 vozil, v drugem 90.650, v tretjem 139.300 in v četrtem skoraj 180.000. Tesla ostaja vodilni proizvajalec električnih vozil, saj so jih prodali dvakrat več kot najbližja konkurenta, Volkswagen in kitajski BYD. Tesla je tako že šest četrtletij zapovrstjo poslovala z dobičkom.

Globalno je sicer Tesla še vedno majhen igralec. Lani je bilo prodanih dobrih 60 milijonov avtomobilov, v prejšnjih letih pa več kot 65 milijonov. V letu 2019, za...

208 komentarjev

Tesla za veliko tovarno izbrala Berlin

Slo-Tech - Tesla bo novo, že četrto veliko tovarno zgradila v Berlinu, je sporočil izvršni direktor Elon Musk. Na prireditvi nagrad Zlati volan, ki jih podeljuje nemški Bild, je Musk med intervjujem na odru dejal, da ni časa za predstavitev vseh podrobnosti, a da bo nova tovarna stala v okolici Berlina blizu novega letališča. Prav tako bodo v Berlinu odprli razvojni in oblikovalski center, ker ima Berlin "nekaj najboljše umetnosti na svetu".

Kasneje je Musk na Twitterju pojasnil, da bo Gigafactory 4 v Nemčiji proizvajala baterije in vozila. Nemčijo pa je kot lokacijo izbral tudi zaradi močne industrije in izobražene delovne sile. V igri je bila tudi Velika Britanija, a so se zaradi nejasnosti glede izstopa iz EU raje odločili za Nemčijo. Teslo so sicer snubili v več evropskih državah, od Španije do Poljske.

Podrobnosti o tovarni še niso znane. Dosedanje tri stojijo v Nevadi, New Yorku in (ta se še gradi) v Šanghaju. Tovarna v Nevadi zaposluje 3000 ljudi, tovarna v New Yorku okoli 800, v...

41 komentarjev

Tesla in Musk z oviranjem sindikalnega delovanja kršila delovno zakonodajo

Slo-Tech - Sodišče v Kaliforniji je razsodilo, da sta Tesla in njen izvršni direktor Elon Musk kršila ameriško delovno zakonodajo, ko sta delavcem preprečevala sindikalno združevanje in delovanje. Sodišče je podjetju naložilo takojšnje popravljalne ukrepe in prekinitev nezakonite prakse.

Tožbo so leta 2017 vložili nekateri zaposleni v tovarni v Fremontu, ki so tudi člani sindikata United Automobile Workers (UAW), in taisti sindikat. Člani sindikata so v prostem času novačili druge zaposlene, da bi se včlanili v sindikat, tako da so jih na primer razdeljevali zaposlenim na parkirišču. Prav tako so v službi nosili majice, kape in broške s simboli UAW. Ko so varnostniki Tesle videli, da se na parkirišču delijo letaki, so identificirali sodelujoče in jim ukazali, da zapustijo območje. Čeprav se sindikalisti niso vdali in jih varnostniki niso fizično odstranili, so jih verbalno nadlegovali, so zatrjevali v tožbi. Ko so v Tesli sindikalisti začeli nositi jasno označena oblačila, je Tesla sprejela...

18 komentarjev

Ameriško tožilstvo začelo preiskavo Tesle zaradi Muskovih čivkov

Bloomberg - Ameriško ministrstvo za pravosodje, katerega del je tožilstvo, uradno preiskuje Teslo zaradi zavajajočih objav na Twitterju, ki jih je izvršni direktor Elon Musk objavil v začetku avgusta. Zapis, da bo Teslo odkupil in da ima financiranje že zagotovljeno, je delnico najprej katapultiral kvišku, ko pa je postalo jasno, da se to sploh ne more zgoditi, je padla pod prejšnje nivoje. Čeprav je Musk kasneje, ko je priznal, da bo Tesla ostala kotirajoče podjetje, skušal izjave omiliti, se je znašel v velikih pravnih težavah. Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je kmalu zatem začela preiskavo zaradi suma manipulacije cene delnic z objavo neresničnih podatkov. Sedaj je svoj postopek začelo tudi ministrstvo za pravosodje, poroča Bloomberg.

To pa je...

39 komentarjev