»

Pametni telefoni: LG ima dovolj

TechCrunch - LG Electronics je v minulih petih letih s pametnimi telefoni izgubil 5 bilijonov vonov (3,7 milijarde evrov), zato razmišljajo o odhodu iz tega segmenta. Izvršni direktor Kwon Bong-seok je včeraj zaposlenim poslal okrožnico, v kateri je namignil, da se obetajo korenite spremembe v tem segmentu. Zagotovil je, da odpuščali ne bodo, bo pa LG zaradi čedalje hujše konkurence resno premislil, kaj bi bila najboljša strategija.

Na mizi so tri možnosti: odprodaja enote za pametne telefone, krčenje enote ali preprosto njena ukinitev. To sicer ni prvikrat, ko se LG sprašuje, kako naprej. Že leta 2019 so se pojavile govorice, da bodo celotno enoto prodali, saj so tedaj proizvodnjo cenejših telefonov zaupali zunanjim partnerjem. LG je tedaj vztrajal, da ukinitev ne pride v poštev. Krepi pa se delež ODM (original development manufacturing), kar pomeni, da pogodbeni zunanji izvajalec telefon v celoti načrtuje, razvije in proizvede. Za Samsung je delež ODM 30 odstotkov, za LG pa že 70 odstotkov....

48 komentarjev

LG se pri proizvodnji telefonov želi vrniti k dobičkonosnosti

Slo-Tech - Pred dnevi smo pisali, kako je HTC zgrmel s prestola v črno luknjo, ko sploh ni jasno, ali se bo nekoč pomemben proizvajalec pametnih telefonov sploh še pobral. Podoben problem ima LG Electronics, ki je minuli mesec dobil novega izvršnega direktorja, ki že za leto 2021 napoveduje obrat trenda. S pametnimi telefoni naj bi LG že leta 2021 ustvarjal dobiček, trdi Kwon Bong-seok.

Nazadnje je ta oddelek z minimalnim dobičkom posloval pred tremi leti in pol, medtem ko opaznejšega dobička ni že od leta 2014. In to čeprav LG trenutno prodaja 19 različnih modelov pametnih telefonov. Leta 2014 pa jih je 44. Zadnja leta se LG vsakokrat pritožuje nad slabo prodajo svojih zastavonoš, nato pa vsako leto izda novega, ki mu je zelo podoben. LG G6, G7 in G8 kupcev niso prepričali.

Celoten LG Electronics sicer ustvarja dobiček. V minulem četrtletju ga je bilo za okoli 100 milijard vonov (77 milijonov evrov), kar je trikrat manj od pričakovanj analitikov. Da bi privarčevali, so že lani preselili...

58 komentarjev

Apple že ob izidu iPhona 6 vedel za težave z zvijanjem

Slo-Tech - Po izidu iPhona 6 in iPhone 6 Plus je izbruhnila afera bentgate, saj so kupci začeli ugotavljati, da se že pri normalni uporabi telefon precej hitro nepovratno zvije. Problematično je bilo zlasti prekladanje po zadnjih žepih, sploh če smo sedeli, in po internetu so kmalu zaokrožile fotografije žalostno upognjenih telefonov. Apple je tedaj vztrajal, da so si ljudje krivi sami, saj da nova telefona nista čisto nič občutljivejša od predhodnikov. Sveže razkriti dokumenti pa kažejo, da to ni res. Apple je že pred izidom vedel, da sta telefona nekajkrat občutljivejša na zvijanje, a tega ni priznal. Šele mnogo kasneje so potiho uvedli spremembe, ki so težavo rešile.

Apple je leta 2014 trdil, da sta telefona čisto normalna. Pokazali so več številke testov, ki so temu...

69 komentarjev

Galaxy Note7 ni pohrustal vsega dobička

Slo-Tech - Samsung je po pričakovanjih razočaral s poslovnimi rezultati za minulo četrtletje, v katerem se je večino časa ukvarjal z vnetljivimi Galaxyji Note7, ki jih je na koncu nehal proizvajati. V zadnjih treh mesecih je oddelek s pametnimi telefoni ustvaril 22,5 bilijarde vonov (17,8 milijarde evrov) prihodkov, kar je 15 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je skoraj popolnoma stopil, saj je upadel za 95 odstotkov na 100 milijard vonov (80 milijonov evrov).

Zanimivo je, da se ostali Samsungovi telefoni prodajajo enako dobro, tako da na primer Galaxy S7 in S7 Edge nista občutila fiaska z Note7. Vseeno pa v podjetju priznavajo, da bo ključni izziv v naslednjih mesecih ponovno osvojiti razočarane uporabnike Note7, ki so v nezanemarljivih številkah odšli h konkurenci v...

14 komentarjev

Samsung ponovno ujel veter v jadra

Slo-Tech - Hitro se razpoloženje kupcev menja in če smo še lani brali, kako Samsungov dobiček in tržni delež padata, zaradi česar so morali celo odpuščati, je letos spet vse kakor leta 2014. Izjemno uspešnemu prvemu četrtletju je sledil še uspešnejši drugi kvartal.

Samsung je v preteklih treh mesecih ustvaril 8,1 bilijona vonov dobička (sedem milijard dolarjev), kar je 17 odstotka več kot v enakem obdobju lani in le nekaj odstotek manj od prvega četrtletja leta 2014 (tedaj 8,5 bilijona vonov). Rasli so tudi prihodki, ki so se povzpeli na 50 bilijonov vonov (43 milijard dolarjev), kar je več kot lani in v prvem letošnjem četrtletju. Rast dobička in prometa je posledica izjemno dobre prodaje novega telefona Samsung Galaxy S7 in...

16 komentarjev

Velik padec dobička v Samsungu

Samsung - Korejski Samsung, Applov veliki rival in poosebljenje Androida, je v tretjem letošnjem četrtletju zaradi slabše prodaje pametnih telefonov in povečane konkurence utrpel enega največjih padcev dobička v zadnjih letih. V skladu z napovedmi se je dobiček skrčil za polovico.

Prihodki niso ekstremno upadli in so s 45 bilijoni vonov (36 milijard evrov) za 20 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani. Opazneje pa se je znižal dobiček, ki je upadel za 49 odstotkov na 4,2 bilijona vonov (3,2 milijarde evrov). Glavni problem je prodaja mobilnih naprav, ki ustvari približno polovico Samsungovih prihodkov in se krči.

V zadnjih treh mesecih je Samsung prodal 78-81 milijonov pametnih telefonov,...

85 komentarjev